lauantai 7. maaliskuuta 2015
Petri Karonen: Pohjoinen suurvalta & Mirkka Lappalainen: Pohjolan leijona
Petri Karonen: Pohjoinen suurvalta. Ruotsi ja Suomi 1521-1809.
SKS 2014 (4., uudistettu painos), 552 sivua.
Mirkka Lappalainen: Pohjolan leijona. Kustaa II Aadolf ja Suomi 1611-1632.
Siltala 2014, 321 sivua.
Esimoderni aikakausi (noin vuodet 1500-1800) eivät ole koskaan olleet mielestäni se kaikkein kiinnostavin periodi historiassa. Koulun historiantunneilla tuota aikakautta, tai osaa siitä, kutsuttiin muistaakseni renessanssiksi, mutta sittemmin olen oppinut, että renessanssi on pikemminkin taidehistoriallinen termi ja oikeampaa olisi puhua esimerkiksi varhaismodernista tai esimodernista kaudesta. Jos olisin historiantutkija, keskittyisin 1800- ja 1900-lukujen taitteeseen, ja tuota ajanjaksoa edeltävät vuosisadat ovat alkaneet kiinnostaa siinä mielessä, että niistä voi hahmottaa modernin maailman ja ihmiskuvan syntyyn johtaneita kehityskulkuja. Kuten Kustaa II Aadolfista ja 1600-luvun Suomesta palkitun tietokirjan kirjoittanut Suomen historian dosentti Mirkka Lappalainen asian ilmaisee:
"Elettiin äärimmäisten ristiriitaisuuksien aikaa: kurjuuden ja yltäkylläisyyden, tuhon ja kukoistuksen. Uskonsotien keskellä elävät ihmiset odottivat viimeistä taistelua tietämättä, että maailma ei ollut loppumassa. Jyrinä tarkoitti uuden ajan alkua, kääntymistä kohti hiljalleen muotoutuvaa modernia Eurooppaa."
Suomen historian professori Petri Karosen Pohjoinen suurvalta antaa erinomaisen yleiskuvan Suomen ja Ruotsin yhteiskunnallisista oloista, politiikasta, taloudesta sekä valtakunnan rajoista ja niiden muutoksista vuosina 1521-1809. Karosen kirja on nimenomaan tietokirja, hyvin yleistajuinen ja karttoineen ja taulukoineen myös havainnollistava, eikä teoksessa leikitellä tyylillisillä tai kerronnallisilla ratkaisuilla. Kirja noudattaa perinteistä, hyväksi havaittua jäsennystä, jossa liikutaan sekä teemaattisella että kronologisella akselilla. Tarkastelun alkupisteeksi valittu vuosi 1521 oli vuosi, jona Kustaa Vaasa nousi Ruotsin valtaistuimelle. Karosen mukaan Ruotsi ei ollut valtio sanan varsinaisessa merkityksessä ennen Kustaa Vaasan valtakautta, vaan "epäyhtenäinen ja epäitsenäinen maakuntien ja keskenään kilpailevien ryhmittyminen taistelukenttä". Karosen näkökulma ja kirjan punainen lanka on nimenomaan Ruotsin suurvallan menestystarina ja erityisesti Suomen asema tässä kuviossa. Siksi Pohjoisen suurvallan aikajanakin katkeaa vuoteen 1809, jolloin Suomi liitettiin osaksi Venäjän keisarikuntaa.
Mirkka Lappalaisen Tieto-Finlandiallakin palkittua Pohjolan leijonaa oli erityisen antoisaa lukea rinnan Pohjoisen suurvallan kanssa, sillä siinä tarkastelukulma tarkennetaan Ruotsin ja Suomen historiassa vuosiin 1611-1632 ja valokeilaan nostetaan kyseisinä vuosina hallinnut kuningas Kustaa II Aadolf (1594-1632). Lappalaisen mukaan Kustaa II Aadolfin valtakausi oli Suomelle käännekohta, jonka aikana Ruotsin valtakunnasta sisällissodan vuosi lähes irtautunut periferinen maankolkka kytkettiin tiiviimmin osaksi suurvaltaa. Lappalaisen kirjan fokuksessa ovat erityisesti sodat Venäjää ja Puolaa vastaan, joiden vuoksi itäiseen Suomeenkin kohdistui enemmän huomiota ja odotuksia – Suomen kohtaloksi jäi tuottaa sotilaita taisteluihin sekä verovaroja kuningaskunnan kirstuun.
Lappalainen kirjoittaa vetävästi, ja Pohjolan leijona onkin lajityypiltään ja tyyliltään enemmän kerronnallinen elämäkerta tai historiallista asiaproosaa kuin tietokirjallisuutta. Silti faktat ja lähdeviitteetkin ovat ammattihistorioitsijan tekstissä luonnollisesti kohdallaan. Kirjassa on myös upea nelivärikuvitus: valokuvia aikakauden esineistä museoiden kokoelmissa, aikalaistaiteilijoiden maalauksia ja kuvia tapahtumapaikoilta.
Suosittelen sekä Pohjoista suurvaltaa että Pohjolan leijonaa kaikille Suomen historiasta kiinnostuneille. Ensiksi mainittu kirja vaatii pitkää lukuaikaa ja sulattelua, ja sitä voi halutessaan lukea myös sieltä täältä hakuteoksen tapaan. Jälkimmäiselle kirjalle taas kannattaa varata pidempi yhteinäinen lukaika siltä varalta, että ei malta laskea kirjaa käsistään ensimmäisten sivujen jälkeen.
Osallistun Pohjolan leijonalla Elämäkertahaasteen Minihaasteen kohtaan "Historiallisen henkilön elämäkerta (elänyt ja kuollut ennen 1900-luvun alkua)"
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kuinkahan sitä ehtisi lukea kaikki maailman kiinnostavat kirjat... Historia on todella mielenkiintoista ja niin totta on myös se vanha totuus menneisyyden ymmärtämisen tärkeydestä... Kiitos tästä mielenkiintoisesta esittelystä!
VastaaPoistaKatja, "jos on aikaa vain yhteen" (=lainaus Olivia-lehden kirjapalstalta), niin tuo Pohjolan leijona on todella vetävästi kirjoitettu ja suhteellisen nopealukuinen. Totta, historian ymmärtäminen on tärkeää, mutta meidän lukutuokkien onneksi tuo ymmärrys kasvaa jossain määrin myös kaunokirjallisuutta lukemalla!
PoistaMinä vallan ihastuin lappalaisen kerrontatyyliin luettuani hänen edellisensä, Susimessun. Pohjolan leijona on lukulistallani, mutta sitä nnen luen Maaiilman painavimman rahan...
VastaaPoistaIhana kirjoitus, Maria! Suosituksesi lukea Pohjolan leijonaa yhdessä Petri Karosen kirjan kanssa painan visusti mieleeni.
Kiitos tästä! <3
Kaisa Reetta, sinä oletkin lukenut paljon Lappalaisen teoksia! Minulla on sellainen tunne, että olen itsekin lukenut jonkun ennen Pohjolan leijonaa, mutta en muista minkä – tai sitten olen vain suunnitellut lukevani...
PoistaKiva että sait inspiraation ehkä lukea näitä kahta kirjaa rinnakkain. Minulla on suunnitelmissa esitellä joitakin muitakin kirjoja pareina, mm. yksi romaani & historiallinen asiaproosateos -yhdistelmä :)
Minä vallan ihastuin lappalaisen kerrontatyyliin luettuani hänen edellisensä, Susimessun. Pohjolan leijona on lukulistallani, mutta sitä nnen luen Maaiilman painavimman rahan...
VastaaPoistaIhana kirjoitus, Maria! Suosituksesi lukea Pohjolan leijonaa yhdessä Petri Karosen kirjan kanssa painan visusti mieleeni.
Kiitos tästä! <3
Kuulostaapa tuo "Pohjolan leijona" kiinnostavalta! :-) Oma historiantuntemukseni on hävettävän huono heti, kun mennään 1900-lukua kauemmas menneisyyteen.
VastaaPoistaReeta, ihan sama homma, tulipahan nyt sivistystyttyä aiheesta edes vähän! Tai no, viime syksynä kävin Kulttuurihistorian aikakaudet -kurssin, jonka myötä tuli muodostettua mieleen ihan hyvä aikajana antiikista nykypäivään, mutta toki siinä oli vaan suuret linjat, ei mitään yksityiskohtia.
PoistaKolmanneksi kirjaksi sopisi Natalie Zemon Davisin Kolme naista, kolme elämää 1600-luvulta. Olen alussa vasta, mutta vaikuttaa lupaavalta!
VastaaPoistaKatveita, kiitos vinkistä! Tuo Natalie Zemon Davisin kirja pitäisi muutenkin lukea; olen lukenut harrastuksena kulttuurihistoriaa ja alan oppikirjoissa tuo on mainittu esimerkkinä mikrohistoriallisesta tutkimusotteesta. Muutenkin naisten historia kiinnostaa.
Poista