Kuvassa joitakin 2000-luvun tyttökirjoja, joita ajattelin lukea haasteeseen. |
Viime vuonna emännöin blogissani Tuntemattomat tyttökirjat -haastetta, jonka puitteissa luettiin tuntemattomammiksi jääneitä tai unohduksiin painuneita tyttökirjoja. Haaste tuotti runsasta satoa eri kirjablogeissa; linkit tyttökirjapostauksiin löytyvät täältä. Sain muiden tyttökirjabloggauksista muutamia uusia lukuvinkkejä, mutta tänä vuonna aion keskittyä uudempiin tyttökirjoihin.
Yleensä kun puhutaan tyttökirjoista, tarkoitetaan niin sanottuja "klassisia tyttökirjoja" tai "vanhoja tyttökirjoja" - genreä, jonka voi katsoa alkaneen Louisa M. Alcottin Pikku naisista ja jonka yhteydessä ei yleensä viitata vuonna 1964 ilmestynyttä Rauha S. Virtasen Tuntematonta Seljaa myöhempiin teoksiin. Tyttökirjoihin liittyy ajatus nostalgiasta, menneestä maailmasta - mutta ilmestymishetkellään monet tyttökirjat ovat kertoneet omasta ajastaan tai vain pari vuosikymmentä varhaisemmasta ajasta, esimerkiksi aikakaudesta, jolloin kirjailija on itse ollut nuori.
Mikä sitten tekee kirjasta tyttökirjan? Ainakin päähenkilön tai vähintään yhden päähenkilöistä tulisi olla tyttö, ja kirjassa pitäisi näkyä tytön näkökulma. Ajattelen, että tyttökirja on nuortenkirja - myös lapsille on omat, ihanat "tyttökirjansa" - Marikit, Telmat, Karoliinat, Tinkat ja Taikat - mutta varsinaisen tyttökirjagenren päähenkilöt ovat jo teini-ikäisiä tai ainakin varhaisteinejä. Tyttökirjoissa kuvataan usein koulunkäyntiä ja opiskelua, perhe- ja ystävyyssuhteita, ihastumisia ja orastavia ammattihaaveita sekä yleensäkin oman paikan etsimistä.
Nuortenkirjoja, joiden päähenkilöinä on tyttöjä, voi olla monenlaisia. Tyttökirjat kuvaavat mielestäni pitkälti ns. "tavallista arkea". Siihen kuuluu huolia, murheita, konflikteja ja jännitteitä - kirja, jossa kaikki olisi auvoista, ei edes olisi kiinnostava - mutta mielestäni ns. ongelmakirjallisuus, jossa ratkotaan yhtä suurta kriisiä, ei kuulu tyttökirjallisuuden lajiin. Mikä sitten nykyään on "suuri kriisi" ja mikä normaalia elämänmenoa, onkin sitten vähän tulkintakysymys. Esimerkiksi teiniraskautta ja syömishäiriötä voidaan kuvata kirjoissa monella tavalla.
Tyttökirjojen olemusta pohditaan ainakin artikkelissa "Tyttökirjan päivitystä", joka esittelee Kariston tyttökirjakilpailussa vuonna 2006 sijoittuneen Päivi Lukkarilan tuotantoa, ja Vihreä lohikäärme -sivustolla puolestaan tyttökirjojen lukijat keskustelevat siitä, millaiset kirjat genreen kuuluvat. Kotimaisista tyttökirjoista väitöskirjaa ja tietokirjaa kirjoittavan Sara Kokkosen Saran kirjat -blogista löytyy paitsi tyttökirjaklassikoiden, myös uusien nuortenkirjojen arvioita, esittelyjä ja erilaisia tyttökirja-aiheisia katsauksia ja kyselyjä.
Löytääkseni tämän päivän tyttökirjoja ja varmistaakseni, että myös aikomukseni mukaan luen ja bloggaan niistä paljon tänä vuonna, aloitan Nykyajan tyttökirjat -lukuhaasteen vuodelle 2013. Haaste kestää siis kalenterivuoden 2013 loppuun ja siihen voi tulla mukaan vaikka yhdelläkin modernilla tyttökirjalla. Omaksi tavoitteekseni asetan ainakin kuuden uuden tyttökirjan lukemisen, ja aion myös tehdä luetuista paitsi omat blogiarvionsa, myös koontipostauksen, jossa hahmottelen sitä kuvaa, joka nykyajan tyttökirjagenrestä lukemieni teosten kautta piirtyy.
Nykyajan tyttökirjat -haasteeseen olisi tarkoitus lukea pääasiassa 2000-luvulla julkaistuja kirjoja. Myös kirjan tapahtumat saisivat sijoittua 2000-luvulle tai korkeintaan pari, kolme vuosikymmentä varhaisempaan aikakauteen. Historialliset nuortenromaanit voivat olla hyvin tyttökirjamaisia (esimerkiksi Jacqueline Kellyn viehättävä Luonnonlapsi Calpurnia Tate), mutta ajattelen, että ne eivät kuulu tähän haasteeseen: haluaisin saada jotain selkoa siitä, miten nykypäivän tyttöyttä ja nuoren tytön elämää kuvataan. Haasteen ulkopuolelle jäävät myös varsinaiset fantasia-, scifi- ja dystopiakirjat, pääosin realistisessa kerronnassa voi toki olla joitakin fantasiaelementtejä. Varsinaiset hevoskirjasarjat tai nuorten dekkarit / trillerit eivät kuulu tähän haasteeseen, mutta toki tässäkin kohtaa genren sekoittuvat: arvoitusjuonia tai heppatyttötematiikkaa voi olla tyttökirjassakin.
Näitä rajauksia ei pidä ottaa turhan vakavasti, sillä genrerajat ovat yleensäkin veteen piirrettyjä viivoja ja tämän haasteen tarkoituksena on etsiä nykyajan tyttökirjoja ja vähän miettiä sitä, miten tyttökirjaperinne jatkuu - vai jatkuuko se? - tänä päivänä. Kenties nykyajan tyttökirjoja ovatkin juuri dystopia-kirjat, joissa päähenkilönä on teinityttö? Oletukseni kuitenkin on, että myös ns. realistisen tyttöromaanin genre jatkuu jossakin muodossa.
Seuraavassa listassa on joitakin esimerkkejä "nykyajan tyttökirjoista". Lista on suuntaa antava; en ole lukenut läheskään kaikkia enkä siis tiedä, kuinka hyvin ne todellisuudessa sopivat kategoriaan. Kaikki esimerkit ovat suomalaiskirjailijoiden tuotantoa, mutta mikään ei estä lukemasta myös uutta ulkomaista tyttökirjallisuutta.
Vilja-Tuulia Huotarinen: Siljan laulu jatko-osineen
Kirsti Ellilä: Emma-sarja; Majavakevät; Iiris
Kirsti Kuronen: Piruettiystävyys, 4x100 (ilmestyy helmikuussa)
Marika Laijärvi: Vaihtoaskelia
Tuija Lehtinen: Laura-sarja, Rebekka-sarja
Päivi Lukkarila: Koetetaan kestää, Nanna jatko-osineen
Laura Lähteenmäki: Annastiina; Aleksandra suuri
Tittamari Marttinen: Viivi Pusu -sarja
Terhi Rannela: Scarlettin puvussa; Amsterdam, Anne F. ja minä; Goa, Ganesha ja minä
Salla Simukka Kun enkelit katsovat muualle; Minuuttivalssi; Viimeiset
Mila Teräs: Sininen huone; Perhosen varjo (vai ovatko nämä enemmän ns. ongelmakirjallisuutta?)
Rauha S. Virtanen: Seljalta maailman ääreen; Seljan Tuli ja Lumi (nämä ovat vähän rajatapauksia, sillä ne sijoittuvat 1970-luvulle, mutta otan ne kuitenkin listalle mukaan suomalaisen tyttökirjallisuuden kenties rakastetuimman tekijän 2000-luvun teoksina)
Listalle saa esittää täydennyksiä ja korjauksia. Kenen kirjaililijan tuotantoon kannattaisi tutustua tämän haasteen puitteissa? Onko listalla kirjoja, jotka eivät mielestäsi sovi "nykyajan tyttökirjat" -kategoriaan?
Tervetuloa mukaan Nykyajan tyttökirjat -haasteeseen, joko itsekin kirjoja lukien tai vain sivusta seuraten!
"Tyttökirjoihin liittyy ajatus nostalgiasta, menneestä maailmasta". Sitähän on nykyään vain niiden kirjailijoiden tyttökirjoissa, jotka kertovat menneistä ajoista. Dieckmann, Amnell (Pekkarinen) ja Mikkanen kirjoittavat klassisia tyttökirjoja nykyajan tytöille. Historiallinen romaani kuvaa aina omaa aikaansa historian kautta.
VastaaPoistaAnonyymi, olen samaa mieltä tuosta, että historiallinen romaani kuvaa (tavalla tai toisella, joskus tarkoituksella ja joskus vähän "tahattomasti") omaa aikaansa. Tämän haasteen tavoitteena on kuitenkin etsiä "tyttökirjan lumoa" enemmänkin nykyaikaan sijoittuvista kirjoista, luulisi sitä löytyvän kun Alcottin ja Montgomerynkin kirjat olivat aikanaan aikalaiskirjoja, eivät historiallisia romaaneja. (Historiallisille nuortenkirjoille olen suunnitellut omaa haastettaan mutta ehkä siirrän sen myöhemmäksi).
PoistaMinun mielestäni tuo nostalgian ajatus sopii kyllä nykyaikaankin sijoittuviin tyttökirjoihin, ainakin osin: tietyt teema, kuten paras ystävä, kirjoittaminen ja suloinen omapäisyys ovat nostalgiasta kumpuavaa nykyaikaa. Jos oikein tulkitsin, olen samoilla linjoilla kuin sinä, Maria. :)
PoistaJoo ja monissa historiallisissa nuortenromaaneissa, joita olen lukenut, on pääosassa jokin seikkailujuoni (paetaan vastustajia / vainoa / sotaa / köyhyyttä), kun taas tyttökirjat miellän enemmän episodijuonen varaan rakentuviksi, maailmaltaan turvallisiksi kirjoiksi, joissa saatetaan kyllä matkustella, mutta huvi- tai opiskelutarkoituksessa.
PoistaJa nää genrerajat tosiaan liukuvat, mutta jos ottaisin haasteeseen mukaan kaikki kirjat, joissa on päähenkilönä tyttö, tavallaan kadottaisin sen punaisen langan, jota olen haasteen kautta etsimässä :).
Hauska haaste! En lähde mukaan, koska viime vuonna osallistuin intoa puhkuen moniin haasteisiin, mutta en sitten loppuvuonna jaksanut pitää kirjaa haastelukemisistani. Mutta lupaan omassa "kuukauden tyttökirjaklassikko" -sarjassani lukea ainakin yhden uuden tyttökirjan. Minullahan klassikon ja tyttökirjan käsite venyy muutenkin. ;)
VastaaPoistaKatja, minulla on vähän sama ongelma; en aina muista enkä oikein jaksakaan "kategorisoida" lukemiani kirjoja edes tuonne haastesivulle, varsinkaan jos luen kirjan "muuten vaan" ja se vain sattuu sopimaan johonkin haasteeseen. Haasteen päättyessä jaksaa ehkä perata lukemiaan ja saattaa haastesivun ajantasalle... Kiva jos luet jonkin uudemman tyttökirjan - ajattele, meidän esikoiset ovat kohta tyttökirjaisässä, täytyyhän äitien olla perillä kirjatarjonnasta ;).
PoistaHieno haaste Rauha S:n Seljaa ehkä luen, ehkä jotain muuta.
VastaaPoistaOlen lukenut Anonyymin mainitseman Mikkasen teoksen Koukussa, ja jos se on moderni tyttökirja niin se ei ainakaan ole pullan- vaan piikintuoksuinen.
Jokke, kiva jos luet Selja-kirjoja, ne ovat ihan nuorisokirjallisuuden aatelia.
PoistaGoogletin tuon Mikkasen kirjan ja huh, se menee kyllä aika selkeästi ongelmakirjallisuuden kategoriaan eikä minun tulkintani mukaan ole tyttökirja, vaikka päähenkilö onkin tyttö. Mutta hyvä tietää, että Mikkanen on kirjoittanut myös nykyaikaan sijoittuvia nuortenromaaneja.
Luin Rauha S Virtasen Ruususen, ja linkkasin omaan juttuuni sinun mainion jutun, Seljoilla voi jatkaa :)
PoistaMikkasen Koukussa on tyttö-kirja vain sillä määritelmällä, että kertoo "tytöstä".
Tämä ei ole oikein alaani, mutta mulle tuli mieleeni tällanen kirja, jonka luin jossain vaiheessa: http://marinkirjablogi.blogspot.fi/2011/11/marja-leena-tiainen-kahden-maailman.html
VastaaPoistaSiinä on ainakin hieman modernia maailmankuvaa.
Kiitos vinkistä Mari A; oon tykännyt Tiaisen kirjoista ja tuo kuulosti kiinnostavalta. Voisin lukea, mutta en tähän haasteeseen, sillä sisältö kuulosti enemmän ongelmakirjallisuudelta (väkivalta). Monikulttuurisuutta olisi kyllä hyvä saada mukaan, ainakin sellainen kuin "Näyttääkö pääni tässä isolta" on ilmestynyt, mutta se on valitettavasti käännöskirja ja sijoittuu Australiaan (mikä ei tässä haasteessa sinänsä ole poissuljettua, mutta lukisin mieluiten kotimaisia kirjoja).
PoistaSiinä muistaakseni oli myös ystävyydestä ja pojista, joten tavallaan samat aiheet. Ja piti vielä mainita, että Rannelat ovat hienoja nykyajan tyttökirjallisuutta. Ovat aivan mahtavia!
PoistaMari A, muistelinkin, että olit lukenut Rannelaa. "Matkustus-trilogiasta" ei valitettavasti ollut meidän kirjastossa paikalla kuin Jäämeri, jossa pikavilkaisulla vaikutti olevan päähenkilönä poika, mutta Scarlettin puvussa oli paikalla ja sitä jo aloittelinkin. Vaikuttaa hyvältä!
PoistaKiva haaste, täytyypä katsella, millä kirjalla/kirjoilla voisin ottaa osaa.
VastaaPoistaKiitos Aino, minäkin kävin kurkkaamassa sinun uuden haasteesi, palaan myöhemmin aiheeseen :)
PoistaOnpas kiva haaste, mutta taidan jättää osallistumatta - pikaisella vilkaisulla olen ainakin puolet tuon listasi kirjoista lukenut eli nykypäivän tyttökirjallisuus on hyvin hallussa :) Mutta innolla jään odottamaan sinun ja muiden postauksia aiheesta!
VastaaPoistaAnna, hauska kuulla, että olet lukenut paljon nykyajan tyttökirjoja! Onko joku kirjoista / kirjailijoista erityinen suosikkisi?
PoistaHistoriallisia romaaneja voidaan pitää tyttökirjoina. ks esimerkiksi Kirjakampanja 2005 Vanha ja uusi tyttökirja
VastaaPoistaAnna Amnell, niin toki voidaan. Kirjallisuuden lajit versovat eri suuntiin, sekoittuvat, muuntuvat ja eriytyvät. Historiallisen nuortenromaanin alalajina voi pitää historiallista tyttöromaania ja tyttökirjagenren alalajina samoin.
PoistaTähän haasteeseen ajattelin kuitenkin lukea 2000-luvulla julkaistuja, "ei-historiallisia" tyttökirjoja, jotka siis sijoittuvat nykyhetkeen tai lähimenneisyyteen (=aikaan, josta kirjailijalla itsellään on omia muistikuvia). Haen tavallaan Pikku naisten, Annojen, Runotyttöjen ja Seljojen perillisiä, siis ns. aikalaiskirjoja. Millaista on olla tyttö _tässä ajassa_, kun kirjeiden sijaan kirjoitetaan tekstiviestejä ja mesetetään, päiväkirjan sijasta pidetään kenties blogia, seurustelu on eri tavalla mahdollista jne.
Mitkä piirteet sinun mielestäsi tekevät tyttökirjan? Riittääkö, että päähenkilö on tyttö?
Kirjoititko muuten myös tuon ketjun ensimmäisen, anonyymin kommentin? (Täällä saa kommentoida anonyyminäkin, mutta mielellään niin, että saman kommentoijan viestit tunnistaa saman henkilön kirjoittamiksi, siis saman ketjun sisällä. Selkiyttää keskustelua.)
PoistaMaria,
Poistamainitsemasi perinteiset tyttökirjat käsittelevät lapsuuden ja aikuisuuden välimaastoa naisen elämässä. Vielä muutama vuosikymmen sitten sellainen ajanjakso oli olemassa, aika jolloin rakkaudesta, omasta kodista ja elämänurasta haaveiltiin. Tyttö siirtyi hitaasti lapsuudesta aikuisuuteen.
Sen huomaamme, kun luemme 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun tyttökirjoja. Vielä 1950-luvullakin sosiologian tilastojen mukaankin (ks. linkkini) lapset olivat lapsia, tytöt tyttöjä.
Nykyajan länsimaiden tyttöjä vertaisin keskiajan kuninkaallisiin lapsimorsiamiin, joiden lapsuus loppui lyhyeen, pikkuprinsessa lähti nukkekotinsa kanssa uuteen kotiin, jossa hänestä tuli yhtäkkiä seksikumppani, talon valtiatar, äiti. Nykyajassa on sokea piste, kun ei tajuta, että nykyajan lapsille ja varhaisnuorille ei anneta enää aikaa hitaaseen kypsymiseen. Ehkä siksi niin monet nykyajan nuortenkirjat kertovat mieleltään järkkyneistä nuorista. Ehkä siksi vanhat tyttökirjat ovat suosittuja: ne tuovat turvallisuutta.
Mitä jää jäljelle, kun "ongelmakirjat" jätetään pois aikalaistyttökirjoista? Varhaisnuortenkirjat eli vähän yli 8-vuotiaillekin sopivat kirjat? Minulle tulevat mieleen Kirsti Ellilän Emma-kirjat, joista olen joskus kirjoittanutkin.
Lyhyet viestini kertovat yleistietoa, ei mielipiteitä, mm sen, että Kirjasäätiökin voi pitää historiallisia nuortenkirjoja tyttökirjoina, jos muut ominaisuudet sopivat. Mielipiteistäni kirjoitan nimelläni.
Anna Amnell, olen samaa mieltä siitä, että lapsuutta ei saisi lyhentää ja että nuorille pitäisi antaa aikaa kypsyä.
PoistaNoita "ongelmakirjoja" ilmestyy jonkin verran ja aion niitäkin lukea, sillä esim. syömishäiriöt ovat joidenkin nuorten todellisuutta, vaikka sitä ei kukaan toivoisi. Uskon kuitenkin, että realistisen nykynuortenkirjallisuuden piiristä löytyy myös tavallista arkea ja haaveita kuvaavia tyttökirjoja. Sellaisina pidän esim. Marika Laijärven Vaihtoaskelia (se oli kirjastossa Nuorten aikuisten hyllyssä ja kertoo 20-vuotiaasta, ei siis ole ainakaan varhaisnuortenkirja), jota olen lukenut nyt noin puoleenväliin, sekä juuri aloittamaani Terhi Rannelan Scarlettin puvussa - niistä enemmän sitten, kun olen lukenut ne kokonaan. Mainitsemasi Ellilän kirjat ovat tuossa listassa myös.
Tämän haasteen yksi tarkoitus on juuri etsiä sellaisia nykyajan tyttökirjoja, jotka kuvaisivat sitä haaveiluelämänvaihetta ja nuoreksi naiseksi kasvamista. Haaste ja siihen liittyvä oma lukuprojektini alkoi vasta tämän postauksen myötä, kirjoja luettuani olen ehkä viisaampi :)
Anna Amnell, minun mielestäni esim. Terhi Rannelan matka-sarja "Amsterdam, Anne F. ja minä", "Goa, Ganesha ja minä" ja "Jäämeri, jäähyväiset ja minä" kuvaavat ihanan ongelmattomia tavallisia nuoria haaveineen ja haasteineen. Ne ovat oikeita hyvän mielen kirjoja! :-)
PoistaOmassa nuoruudessani Christine Nöstlingerin kirjat olivat ihania! "Suklaata ja särkyneitä sydämiä", "Pikkuveljestä on pelkkää harmia" jne. En tiedä mitä tämän päivän nuoret niistä tykkäisivät, mutta nekin olivat mielestäni kovin turvallisia, vaikka kuvasivatkin nuorten elämän haasteita.
On vähän mustavalkoista ajatella, että nuortenkirjat kertovat vain joko huumenuorista tai sitten entisaikojen viattomista tytöistä. Myös monet Tuija Lehtisen kirjat ovat kovin turvallisia ja viattomia.
Kiitos kommentista Reeta! Aion ehdottomasti lukea tuon matka-sarjan kirjoja tähän haasteeseen.
PoistaMielenkiintoinen haaste taas! Minuun vetoavat vanhat tyttökirjat juuri tuon nostalgian ja turvallisen maailmankuvan kannalta, mutta katsotaanpa, innostuisinko tänä vuonna etsimään myös nykyajan tyttökirjojen henkeä.
VastaaPoistaKiitos Luru! Voisin kuvitella, että tykkäisit ainakin Terhi Rannelan kirjoista :)
PoistaÄlkää lukeko kahta viimeistä Seljaa! Ne ovat ihan eri kastia kuin muut! Lukekaa mieluummin vanhemmat Seljat, ne ovat parhautta! Kahdessa tuoreimmassa on sellaista ideologiaa, joita ilman muut ovat.
VastaaPoistaMuuten aivan mahtava haaste! :)
Osallistun haasteeseen kirjoituksella, joka käsittelee Kirsti Ellilän Emma-kirjoja. Kirjoitus on kommentti, jonka kirjoitin aikoinaan Rihmastoon, ja olen edelleen samaa mieltä.:)
VastaaPoistaKiitos Anna Amnell, käyn lukemassa! :) Ellilän Emma-kirjat (ja Iiris) ovat minunkin lukupinossani ja tuossa listassa.
PoistaKiitos anonyymi! :) Kaksi viimeisintä Selja-kirjaa ovat toki erilaisia kuin ensimmäiset - onhan ne kirjoitettukin noin neljäkymmentä vuotta myöhemmin - mutta mielestäni hyviä kirjoja joka tapauksessa. Neljää ensimmäistä Selja-kirjaa pidän klassisina tyttökirjoina, ne ovat selvästi Alcottin Pikku naisten ja vähän Montgomeryn Annojen ja Runotyttöjenkin perillisiä <3
VastaaPoistaEi mun kyllä pitänyt ottaa uusia haasteita suoritettavaksi, mutta mukana ollaan. Pitää vähän kaivella muistilokeroita ja sekä kirjaston että omia hyllyjä.
VastaaPoistaVelma, hauska kuulla, että innostuit mukaan :). Tähänhän voi tosiaan lähteä mukaan vaikka yhdelläkin kirjalla!
PoistaMielenkiintoinen - ja mielestäni myös "haastava" haaste. Klassikkojen joukossa on toki muutama tyttökirjasuosikki, mutta nykypäivän tyttökirjallisuudesta en tiedä mitään ja tuntuu, että kirjakauppojen hyllyt notkuvat fantasiapainotteista/ns. rankkaa nuorisokuvausta, joita tosiaan ei mielestäni voi yhdistäää tyttökirjoihin tai siihen kuvaan, mikä minulla on tyttökirjoista. Listaltasi en ole lukenut kuin Kurosen Piruettiystävyys -kirjan, mutta siinäkin käsitellään ahdistusta, yksinäisyyttä, syömishäiriötä ja mitäköhän muuta... En enää muista, mutta ei mikään hyvänmielen tarina, eikä mielestäni siis ole tyttökirja... :)
VastaaPoistaSonja, juu, saa nähdä kuinka tässä käy! Olen kuitenkin melko luottavaisella mielellä, että joitakin nykyajan tyttökirjoja löytyy. Tuo Piruettiystävyys ei ehkä tosiaan kuulu "hyvän mielen tyttökirjan" kategoriaan, jos se on kovin synkkä ja rankat teemat ovat pääosassa.
PoistaKäviskö Punaviiva joukkoon? Ja sitä edeltävä Aloituskiekko? Kirsi Pehkosen kirjoittamaa on. Ilmestyneet viime ja tänä vuonna, ainakin tuoretta tavaraa?
VastaaPoistaKiitos vinkistä, anonyymi - kuulostavat siltä, että voisivat sopia tähän haasteeseen :).
VastaaPoistaKääk, taas uusi mielenkiintoinen haaste! En lupaa mitään, mutta jos joku nykyajan tyttökirja osuu eteen, niin totta kai olen mukana. :)
VastaaPoistaTintti, niinhän se on, että kirjablogimaailma on täynnä monenlaisia houkutuksia ;). Jos löydät, vaikka "vahingossakin" (kun luet paljon nuortenkirjoja), jonkin tähän sopivan kirjan, niin vinkkaa!
PoistaKiva haaste ja sopivan kokoinen, kun yhdelläkin voi osallistua, joten uskoisin osallistuvani jossain kohtaa. Pidän tuosta tutkivasta ideasta selvitttää mitä tyttökirjat tänä päivänä ovat.
VastaaPoistaKiitos Kirjanainen ja tervetuloa mukaan! :)
PoistaMainio haaste, Maria! En itse osallistu, mutta seuraan kiinnostuneena. Olen tolkuttoman surkea tyttökirjojen kanssa. Nyt kasaan TBR-listaani ja pistän sinne klassikot: Pikkunaiset, Runotytön ja kyllä, Sinisen linnan :-).
VastaaPoistaVihdoinkin, niinpä! :-D
Paula, hyvä suunnitelma! Toivottavasti viihdyt tyttökirjaklassikoiden parissa; voisin kuvitella, että sinua kiinnostaisi lukea esimerkiksi Runotyttö-kirjojen Emilian kirjailijantiestä.
PoistaMielenkiintoinen haaste ja mielenkiintoista keskustelua täällä tyttökirjojen rajoista! Ymmärrän Maria, mitä haet tuolla nykyajan tyttökirjamääritelmällä- ja haasteella, mutta se rajanveto on todella vaikeaa ja olen monesti sitä itsekin pohdiskellut.
VastaaPoistaOlen noista listalla olevista kirjoista jonkun verran lukenut, mutta osallistun haasteeseesi, koska olen pidemmän aikaa halunnut tutustua Tuija Lehtisen Mirkka- ja Masa-kirjoihin. Sarja alkoi jo 90-luvulla ja 2000-luvulla kirjoja on myös ilmestynyt. Näistä poimin jotakin haastetta varten! :)
Sara, genrerajat ovat tosiaan yleensäottaenkin häilyviä ja liukuvia, mutta ehkä erityisesti tällaisten vähän tutkittujen (?) lajien kohdalla. Hienoa, että uutta tutkimusta on kuitenkin tulossa! :)
PoistaOdotan mielenkiinnolla Mirkka- ja Masa -postauksiasi, varsinkin kun itse en välttämättä ehdi niitä tänä vuonna lukea (koska olen joskus aiemmin lukenut melkein kaikki Laura-kirjat, keskityn tässä haasteessa itselleni uusiin kirjailijoihin).
Kiinnostava haaste ja lähden mukaan. En vielä tiedä mitä tulen lukemaan, mutta eiköhän jotain kiinnostavaa tule vastaan.
VastaaPoistaLaitoin sinulle sähköpostia edelliseen haasteeseen liittyen.
Leena Laulajaisen Keltainen sateenvarjo tuli luettua.
VastaaPoistaRaili Mikkasen Ei ole minulle suvannot -kirjan luin ja tykkäsin.
VastaaPoistaHaastekoontini: http://tarinoidentaikaa.blogspot.fi/2013/12/vuoden-2013-muut-haasteet.html. En lukenutkaan kuin kolme tähän sopivaa kirjaa.
VastaaPoistaLuin yhdeksän kirjaa (tai periaatteessa kahdeksan): http://kirjavakukko.blogspot.fi/2013/12/nykyajan-tyttokirjat-haasteen-kooste.html
VastaaPoista