Päivi Heikkilä-Halttunen: Lue lapselle!
Atena 2015, 240 sivua.
Lastenkirjahylly-blogistaankin tuttu lastenkirjallisuuden tutkija ja kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen tarjoaa Lue lapselle! -teoksessaan tienviittoja ja virikkeitä lastenkirjallisuuden maailmaan. Kohderyhmänä ovat ennen kaikkea vanhemmat, päiväkodin työntekijät, luokanopettajat ja isovanhemmat – kaikki aikuiset, jotka viettävät aikaa lasten kanssa, kasvattavat, hoivaavat, viihdyttävät ja lohduttavat. Lastenkirjasta on moneksi, moniin hetkiin ja tilanteisiin.
Heikkilä-Halttunen ei tyydy vain hehkuttamaan lastenkirjallisuuden ja lukemisen ihanuutta, vaan esittää myös kritiikkiä joitakin ilmiöitä, vakiintuneita käytänteitä tai vaikkapa aikuisten asenteita kohtaan. Onko tarkoituksenmukaista, että monen päiväkodin säännöllisin satuhetki sijoittuu päiväuniaikaan, jolloin etenkin porukan pienimmät nukahtavat ennen kuin satu ehtii kunnolla alkaakaan? Onko vanhemman oma lapsuuden lempikirjoihin kohdistuva nostalgia se paras valintaperuste, kun lapselle etsitään luettavaa kirjakaupasta tai kirjastosta? Heikkilä-Halttunen ottaa kantaa myös maahanmuuttajalasten kirjallisuuskasvatukseen (jokaisen lapsen pitäisi saada kuulla satuja ja tarinoita omalla äidinkielellään!) ja muistuttaa vanhempia, että lapsen toivetta kuulla sama kuvakirja yhä uudestaan ja uudestaan tulee kunnioittaa.
Vaikka
kirjassa puhutana paljon ääneen lukemisesta sekä lapsen ja
aikuisen yhteisistä hetkistä kirjojen parissa, on siinä vinkkejä
myös isompien lasten ja varhaisnuorten lukuharrastuksen
aktivoimiseen ja ylläpitämiseen. Tässäkin näkökulma on
lapsilähtöinen: lapsen on hyvä päästä itse valitsemaan
luettavansa, ja yksilölliset erot näkyvät tässäkin: samankin
perheen lapsista yksi voi olla todellinen lukutoukka, toista taas
kiinnostavat muut asiat. Lapsi saa valita oman lukupolkunsa, jossa
yksi teos voi hieman yllättäenkin johtaa toiseen.
Runsas tutkimustieto esimerkiksi lapsen kielellisten ja sosiaalisten taitojen kehityksestä, yhteisten iltasatuhetkien positiivisista vaikutuksista, satujen symboliikasta ja kuvakirjan estetiikasta on kudottu huomaamattomasti yleistajuisen tekstin sisään. Kaiken kaikkiaan Lue lapselle! on kaikessa informatiivisuudessaan ja näkökulmiensa runsaudessa helposti lähestyttävä käsikirja, jota kirjavinkkilistat ja pääasiat tiivistävät "huoneentaulut" sopivasti ryhmittävät.
Mielenkiintoinen kirja, pitääpä katsella messuilla tai varata kirjastosta :)!
VastaaPoistaHei bleue, tämä on kyllä ihan ehdoton kirja sinulle! Itse asiassa ajattelin sinua ja blogiasi, kun luin tätä :)
PoistaLapsilähtöisyys on lukemisharrastuksessa minunkin mielestäni Se Juttu. Ilahduttaa, kun lapset toisinaan ihastuvat niihin tarinoihin jotka ovat itsellekin rakkaita, mutta kaiken aikaa sitä saa muistaa myös sen, että he ovat omia ihania persoonallisuuksiaan, joilla on ihan ikiomat mieltymyksensä, niin kirjojen suhteen kuin muutenkin. Luen tämän varmaan jossakin vaiheessa - arvelen, että saan hymistellä hyväksyvästi monessa kohtaa :)
VastaaPoistaMinä pidin tästä kirjasta todella paljon ja koin, että sain siitä oikeasti hyviä vinkkejä omaan työhönikin. Minäkin toivoisin, että me vanhemmat ja kasvattajat emme ensimmäiseksi alkaisi tuputtaa lapsille sitä omaa suosikkikirjaamme muutaman vuosikymmenen takaa, vaan koittaisimme etsiä kirjallisuutta lapsen kiinnostuksenkohteista käsin. Toki on olemassa klassikkoja, joihin lapset rakastuvat sukupolvesta toiseen jälkeen, ja ainahan nitä omiakin suosikkeja voi tarjota uudempien helmien rinnalla.
VastaaPoistaLähetän muuten näin virallisesti sinulle takaisin tunnustuksen, jonka sinä lähetit minulle keväällä. ;) Se löytyy blogistani.