keskiviikko 6. helmikuuta 2013
Sini Kiuas: Kirjoittajakalenteri
Sini Kiuas: Kirjoittajakalenteri
Avain 2012, 156 sivua.
Koen tämän Kirjoittajakalenterin tavoittelevan jotakin samaa, mitä hieronta saa aikaan. Kirjoittajakalenterin kirjoittajaa kuvaisivat esimerkiksi sanat alttius ja herkkyys. Kirjoittaminen voi olla voimallinen kokemus, joka vaatii harrastajalta itseensä tutustumista ja etäisyyden ottamista omiin ja toisten kokemuksiin.
Kirjoittajan helmikuu -sarjan ensimmäisessä osassa esittelin Natalie Goldbergin kirjoitusoppaan Luihin jan ytimiin, jossa kirjoittajaa kehotetaan pitämään kynä liikkeessä ja kirjoittamaan joka päivä. Kirjastonhoitaja, kriitikko ja kirjoittamisen ohjaaja Sini Kiuaksen viime syksynä ilmestynyt Kirjoittajakalenteri on hyvin erityylinen kirja, mutta sekin rohkaisee kirjoittamaan joka päivä. Kirja sisältää 366 kirjoitustehtävää tai virikettä, yhden jokaiselle vuoden päivälle.
Erityyppiset harjoitukset on merkattu ryhmätunnisteilla, kuten "Lajit, kaavat ja säännöt", johon kuuluvat tehtävät innostavat kokeilemaan erilaisia tekstilajeja, tai "Ajankohtaiset", jonka tehtävissä kirjoitetaan vuodenkiertoon ja erilaisiin merkkipäiviin sopivia tekstejä, "Voimistavat" tehtävät, joiden kautta haetaan enemminkin iloa arkeen kuin kehittymistä kirjoittajana sekä "Hahmot", jonka harjoituksissa luonnostellaan henkilöhahmoja.
Monet Kirjoittajakalenterin tehtävistä viittaavat kirjallisuuteen, ja aitona lukutoukkana huomasin kokevani kirjoihin liittyvät tehtävät erityisen inspiroiviksi. Eräs suosikkitehtäväni kirjassa on "Vastaus fiktion ajatukseen" (27.1), jossa kehotetaan etsimään jostakin mielikirjailijansa teoksesta inspiroivia ajatuksia ja kirjoittamaan sitten oma fiktioteksti näiden ajatusten pohjalta.
Siinä missä monia kirjoitusoppaita voi lukea ihan vain huvin vuoksi, nauttien tekstistä ja imien inspiraatiota, Kirjoittajakalenteri haastaa nimenomaan kirjoittamaan. Lyhyitä tehtävänantoja sisältävää kirjaa ei voi lukea kertovana tekstinä eikä siis ahmia kannesta kanteen, vaan kirja toimii nimensä mukaisesti parhaiten kalenterina. Kirjoittajakalenteria ei tietenkään tarvitse käyttää orjallisesti päivämäärien mukaan edeten (ja ainakaan minua ihan kaikki kirjan kirjoitustehtävät eivät edes innostaisi vaan hyppäisin ne yli), vaan kirjaa voi lukea sieltä täältä poimien ideoita. Monia kirjoittajia saattaa kuitenkin tyhjän paperin kammossa lohduttaa tieto siitä, että jokaiselle päivälle löytyy oma kirjoitustehtävänsä, jota voi halutessaan muunnella omiin tarpeisiinsa sopivaksi.
Kirjoittajakalenteri sopii niin kirjoittamista harrastavalle kuin työkseen kirjoittavalle; niin omaksi ilokseen kirjoittelevalle kuin sellaiselle, joka kirjoittaa tavoitteellisesti, julkaistakseen. Myös ammatikseen kirjoittavalle voi tulla kirjoitusjumi, ja silloin Kalenterin harjoitusten avulla voi verrytellä. Koska kirjassa on useisiin eri aihealueisiin - dialogiin, henkilöhahmoihin, juonenkehittelyyn, kieleen ja tyyliin - liittyviä tehtäviä, voi Kirjoittajakalenterin avulla työstää vaikkapa kokonaisen romaanin käsikirjoituksen. Jos olet kauan haaveillut pidemmän tekstin kirjoittamisesta, niin ehkä se syntyisi näiden lyhyiden harjoitusten pohjalta? Kokeile, sillä Sini Kiuaksen sanoin
Ainakin ensimmäisen version tielle lähteminen vie varmemmin perille kuin ainainen suunnittelu tai virheiden pelko. Virheitä tulee, mitä sitten. Olennaista Kirjoittajakalenterissa on kirjoittamisen luonnostelu, aloittaminen.
Tämän postauksen julkaisupäivämäärän, 6.2 kohdalla Kirjoittajakalenterissa on seuraava tehtävä:
6.2 ANTOLOGIAIDEA
(lajit, kaavat, säännöt)
Minkälaisen antologian, eri kirjoittajien tekstien kokoelman, haluaisit toimittaa? Mikä aihe sinua kiinnostaa? Olisiko antologia kauno- vai tietokirjallisuuden alaa? Kutsuisitko kirjoittajat vai valikoisitko niin kuin kirjoituskilpailussa? Antologialla on aina jokin tarkoitus. Teema on keskeinen, johtava ajatus, perusidea, joka tekstejä yhdistää. Listaa kolme kauno- ja kolme tietoantologian ideaa.
Inspiroiduitko tästä tehtävästä? Jos inspiroiduit, ei muuta kuin kirjoittamaan!
Kirjoittajan helmikuu jatkuu tässä postauksessa, luvassa taas uusia näkökulmia kirjoittamiseen.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Heippa, blogissani on sinulle tunnustus ja haaste. :)
VastaaPoistaKiitos Jonna, tulen kurkkaamaan :)
PoistaKaunokirjallisuus:
VastaaPoista1. Runoantologia ihmeistä (varottava ihme-sanan liiallista käyttöä ja liian selvää uskonnollisuutta).
2. Dekkariantologia syyttömyydestä.
3. Novelliantologia julkisista kulkuvälineistä (metro, juna, Express-bussi, lähiliikenteen haitaribussi, taksi, ratikka, lossi, laiva, lentokone).
Penjami, hauska kuin tartuit heti tehtävään! Varsinkin tuo novelliantologia alkoi kutkuttaa mielikuvitusta :)
PoistaKaunokirjallisuutta onkin helpompi keksiä. Tietokirjallisuus hankalampaa: periaatteessa olisi kiinnostavaa lukea artikkeli vaikkapa simpukoista mutta kokonaisen kokoelman verran ... ei.
VastaaPoistaHei Maria!
VastaaPoistaOlen lukenut ilolla tahanastiset "kirjoittajan helmikuu" -tekstisi. Tekee mieli lukea jotain jo esittelemistasi oppaista (odotan innolla jatkoa!) ja tehda kirjoittamisesta taas saannollisempi harrastus. Tassa ihan lahella sijaitsevassa kirjakaupassa jarjestetaan sunnuntaisin luovan kirjoittamisen iltapaivasessiota; jospa lahtisin sinne mukaan! Kuten huomaat, inspiroidun blogistasi :)
Halusin kysya sinulta, etta miksi valitsit taman aiheen? Kirjoitatko kirjoituspoydan laatikkoon? Haaveiletko kirjan kirjoittamisesta? Onko tama osa opiskelujasi jollain tavalla? Vai...? Olisi mielenkiintoista kuulla!
Keski-Euroopasta talviterveisia!
Kiitos Sinisukka, olipa kiva kuulla! :)
PoistaAina en ihan itsekään osaa sanoa, mistä jokin idea saa alkunsa. Tähän Kirjoittajan helmikuuhun on tavallaan kaksi erilaista motivaatiota: toinen on se, että minua itseäni kiinnostaa lukea näitä oppaita ja toinen se, että arvelin blogin lukijoita kiinnostavan lukea näistä (kirjoista, joista ei juurikaan kirjoiteta blogeissa, ei nähdäkseni edes kirjoitusblogeissa muuten kuin korkeintaan hyvin lyhyesti luonnehtien).
Kirjoittaminen on aina ollut osa elämääni tavalla tai toisella. En itse kirjoita kovinkaan paljon mitään "luovaa", vain blogia ja
satunnaisia lehtijuttuja, mutta minua kiinnostaa se luova prosessi ja työtavat, joita "oikeat" (jo julkaisseet tai tavoitteellisesti siihen pyrkivät) kirjailijat ja kirjoittajat käyttävät. Minulla on äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan koulutus, eli sikäli tämä liittyy tavallaan opiskeluihin ja ammatilliseen identiteettiin myös.
Olen iloinen, että kirjoitit tästä. :) En nyt voi ottaa enempää kantaa tähän kirjaan, mutta toivon että kirjasta on iloa ja hyötyä monille kirjoittajille.
VastaaPoistaSinulle on pieni haaste blogissani.
Katja, varmasti on! Unohdin muuten tässä postauksessa kehua kirjan raikasta ja pirteää ulkoasua piiroskuvineen ja muistiinpanosivuineen.
PoistaKiitos, löysinkin sen juuri <3
Näin tämän jossain vähän aikaa sitten ja katselin kiinnostuneena. Mutta olisin jo voinut unohtaa ellen olisi lukenut tätä blogikirjoitusta, joten kiitos muistutuksesta! Arviosi perusteella tämä vaikuttaa hyvinkin sellaiselta jonka haluan hankkia omaankin hyllyyni.
VastaaPoistaKatri, kiva kuulla, että kiinnostuit tästä :)
VastaaPoista