J. S. Meresmaa haastoi Esikoiskirjailijan vuosi -blogissaan - Nuoren voiman liiton Novelli palaa -hankeen hengessä - lukemaan ja suosittelemaan novelleja. Kide-haasteen ohjeistus on seuraavanlainen:
1. Luettele ainakin viisi novellia, jotka ovat kolahtaneet tai jääneet muuten mieleen. Kerro miksi, jos mahdollista.
2. Aseta itsellesi vuodeksi novellilukutavoite.
3. Kopioi blogiisi Kide-kuva ja aseta kuvatekstiksi novellien lukutavoitteesi sekä eteneminen esimerkiksi näin: 3/10. (Eli kolme luettu, kymmenen tavoitteena.)
4. Bloggaa lukemistasi novelleista ja kirjoita niistä arvio. Arvio saa olla minkä pituinen tahansa. Kide-kuvaa voi käyttää myös tässä yhteydessä, jos haluaa.
5. Haasta tuttaviasi lukemaan novelleja.
Tämä viiden kohdan ohjeistus on neuvoa-antava, ei pakollinen. Käytän novelli-sanaa, mutta joskus kertomuksen ja novellin raja voi olla häilyvä. Minusta mikä tahansa lyhyt teksti käy, mitään novellin kaavaa ei tarvitse alkaa etsiä voidakseen osallistua.
Onpa hankala nimetä viisi yksittäistä novellia! Olen pitänyt muun muassa Tove Janssonin ja Eeva Tikan novelleista, mutta en muista niistä mitään yksittäistä, varsinkin kun lukemisesta on aikaa jo vuosia. Viime vuosina olen löytänyt esimerkiksi Sari Malkamäen ja Maritta Lintusen novelleista, mutta eipä niistäkään ole jäänyt mitään tiettyä mieleen. Joudun siis turvautumaan niihin lyhytproosateoksiin, jotka löytyvät omasta hyllystäni. Tässä viisi novellia tai tarinaa, joista olen pitänyt; kun huomasin ensimmäisten suosikkieni kertovan avioliitosta, valitsin loputkin samasta teemasta:
1. Carol Shields: "Segue" (kokoelmasta Tavallisia ihmeitä) - shieldsmäistä arjen kauneutta, samaistuttava kertojapäähenkilö, ja pitkän avioliiton vivahteet lempeällä ironialla kuvattuna.
2. Alice Munro: "Jack Randa Hotel" (kokoelmasta Julkisia salaisuuksia) - munromaisen viiltävä, monille tulkinnoille avoin novelli naisesta, joka vakoilee aviomiestään.
3. L. M. Montgomery: "Unelma toteutuu" (teoksesta Annan jäähyväiset): Montgomeryn huumoria ja hullunkurisia tilanteita, kaunistelematon kurkistus liittoon, jossa ei enää ole juuri sijaa romantiikalle.
4. Juhani Aho: "Hääpäivänä" (kokolmasta Lastuja I-III, lue lastu Project Gutenbergin sivuilta) Viisi vuotta aviossa ollut mies kuvaa tunteitaan päiväkirjalleen - vaiko oikeastaan vaimolleen?
5. Minna Canth: "Lehtori Hellmanin vaimo" - omaelämäkerralliseksi arveltu novelli opettajansa kanssa avioituvasta nuoresta Selmasta liikuttaa, sisältää vahvan yhteiskunnallisen sanoman ja päättyy sekä Canthin tuotannolle että aikakauden naiskuvauksille tyypilliseen tapaan. Lue novelli Project Gutenbergista.
Novellisuositukseni painottuivat Kanadaan ja vanhempaan tuotantoon, mutta haastan itseni lukemaan vuoden aikana ennen muuta kotimaisia nykynovelleja. Koska novelleista olisi tarkoitus blogatakin, asetan tavoitteen kohtuulliseksi ja lupaan lukea ja arvioida tänä vuonna blogissani viisi (5) novellia.
En haasta ketään bloggaajaa mukaan henkilökohtaisesti, mutta toivon, että tähän tarttuisi mahdollisimman moni!
Minulla on ollut suunnitelmissa lähteä Kide-haasteeseen mukaan, mutta tuo viiden novellin nimeäminen on tuottanut päänvaivaa. Hirveän hankalaa! Yritän kuitenkin.
VastaaPoistaTintti, hienostihan sinä siinä onnistuit, kävin juuri lukemassa novellilistauksesi :). Mutta joo, oli vaikea tehtävä, ja turvauduin siksi tuohon teemanäkökulmaan.
VastaaPoista