lauantai 1. syyskuuta 2012

Kirjan aika -festivaali ja elokuun luetut

Elokuuni päättyi kirjallisissa tunnelmissa, kun käväisin Kirjan ajassa. Kirjan aika -festivaalia vietetään Hämeenlinnan Verkatehtaalla 30.8-2.9, joten mukaan ehtii vielä tänään tai huomenna. Itse olin paikalla eilen illalla. Joen rannalla sijaitseva Verkatehdas on tunnelmallinen ympäristö kulttuuritapahtumalle.

Illan koskettavin elämys minulle oli, kun kävin kuuntelemassa laulaja-lauluntekijä Aava Uusikuun sävellyksiä Mirkka Rekolan runoihin. Laulujen syviin tunnelmiin oli ihana upota. Maan pinnalle palattuani menin kuuntelemaan muutamia kirjailijahaastatteluja.


Lavalla kirjoistaan ja kirjailijantyöstään kertomassa nuortenkirjailijat Anu Holopainen (Matkalaiset), J.S Meresmaa (Mifongin perintö), Hanna van der Steen (Kirous), Magdalena Hai (Kerjäläisprinsessa), Kalle Veirto (Leiri), Kirsti Kuronen (Omenapuu laulaa), Päivi Lukkarila (Venlan kesäponi), Anneli Kanto ja Terhi Rannela (Korkea puoliso). Muutama kirjailijat oli kunnostautunut niin realististen nuortenkirjojen kuin fantasiankin kirjoittajina, ja hauskana yksityiskohtana jäi mieleeni se, että (en muista sanoiko tämän Terhi Rannela vai Anneli Kanto) nuoret ovat kärkkäämpiä antamaan kirjailijalle palautetta realistisista kuin fantastisista teoksista.

Monet  olivat kirjoittaneet tai kirjoittamassa nuorille trilogiaa tai pitempää sarjaa. Kirsti Kuronen mainitsi eräänä sarjakirjoittamisen haasteena sen, että tarinan maailma ja hahmot täytyy esitellä jokaisessa kirjassa - lukijahan saattaa aloittaa kirjasarjan lukemisen "keskeltä" - mutta tämä täytyy tehdä aina eri tavalla, sillä moni lukee kaikki sarjan kirjat. Anu Holopainen puolestaan tunnusti kirjoittaneensa   Matkalaiset "päästäkseen eroon Syysmaa-sarjasta", sillä kirjasarjan viidennen osan loppuratkaisu ei tyydyttänyt nuoria lukijoita. Tähtisilmät-trilogiansa kolmatta osaa, Lumousta, viimeistelevä Hanna van der Steen kertoi haluavansa kirjoittaa sellaista (varhaisnuorten) kirjallisuutta, joka saa lukijat nauramaan.

Lopuksi vielä katsaus Sinisen linnan kirjaston elokuuhun. Sain kulkea helteisen New Yorkin kaduilla Kesän taittuessa, nauttia Illallista hyytävissä tunnelmissa amsterdamilaisessa ravintolassa, pelätä Rautaöitä Kuopiossa ja eläytyä Korvaamattoman menettäneen naisen suruun. Hieman kepeämmissä tunnelmissa oltiin, kun gradua kirjoittava Emma oli Onnellisesti eksyksissä ja kun lastenkirjoissa Maleena meni kouluun ja Otto loikkasi ojan yli, Ruben selvitti Rouva Mallamudin tapauksen ja me kaikki päätimme Mennä sirkukseen.


Nyt aion nauttia Vera Valan Italiaan sijoittuvasta dekkarista Kuolema sypressin varjossa. Lukuisaa ja lokoisaa viikonloppua kaikille!


6 kommenttia:

  1. Karistolla on kyllä huima määrä hienoja nuortenkirjoja julkaisuohjelmassaan. Olisi ollut hauskaa olla mukana Kirjan aika -festivaalilla, mutta en päässyt. Vanha verkatehdas oli varmasti tunnelmallinen paikka?

    Ihanasti kerroit elokuussa lukemistasi kirjoista. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, Karisto voi tosiaan olla ylpeä lasten- ja nuortenkirjatarjonnastaan. Ja kiitos, ajattelin, että joskus jotain muuta kuin se linkkilista :).

      Poista
  2. Tämä Kariston kutsu sai kyllä kuolaamaan... mutta ei vaan pääse, täältä maalta... Lämpimät kiitokset raportista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Booksy, maaltahan minäkin tuonne Hämeenlinnan humuun, mutta vähän lähempää ;). Tuolla olisi ollut tänäänkin vaikka mitä mielenkiintoista, mutta tänään oli taas omat kuvionsa... :)

      Poista
  3. Minäkin koin eilen hienon runo/lauluesityksen, mutta Tampereella Työväenkirjallisuuden päivänä. Tuossa esityksessä Elvi Sinervon runot tulivat suoraan iholle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaana, minäkin kurkkasin Työväenkirjallisuuden päivien ohjelmaa ja huomasin, että sielläkin olisi ollut tarjolla runosävellyksiä! Oli varmasti hieno kokemus.

      Poista