Viime toukokuussa aloittamani Kirjallisuuden äidit -lukuhaaste jatkuu vielä äitienpäivään asti, mutta uuden vuoden kunniaksi aloitan blogissani uuden "perhe-teeman", Avioliittojuonia-lukuhaasteeen. Haasteen nimi on saanut innoituksensa Jeffrey Eugenidesin The Marriage Plot -romaanista, mutta kyseinen opiskelijaelämää ja seurustelua kuvaava romaani ei itse asiassa kuulu tämän haasteen teemaan. Avioliittojuonia-haasteeseen luetaan kaunokirjallisia teoksia - romaaneja, novelli- ja runokokoelmia, näytelmiä ja sarjakuvia - joissa kuvataan avioliittoa.
Mukaan voi tulla lukemalla vaikkapa vain yhden avioliittoteemaa käsittelevän kirjan. Muutaman muun lukuhaasteen, kuten Merenhuiskeen Afrikan tähti -haasteen (jossa tavoitellaan jalokiviä) ja Ofelian 1800-luvun kirjat -haasteen (jossa on jaossa aatelisarvoja) inspiroimana ideoin Avioliittojuonia-haasteeseen tavoitetasot: yhdellä (1) luetulla kirjalla saa paperihäät, kahdella (2) tinahäät, kolmella (3) kirstallihäät, neljällä (4) hopeahäät, viidellä (5) kultahäät ja yli viiden kirjan lukeneet pääsevät viettämään kirjallista timanttihääpäivää. Lukuhaaste kestää vuoden 2013 loppuun ja sen päätöskemuissa on luvassa pieni arvonta.
Tässä on muutamia lukuvinkkejä haasteeseen - lisäehdotukset teemaan sopiviksi kirjoiksi otetaan ilolla vastaan, ja haasteeseen saa lukea muitakin kuin tässä mainittuja teoksia. Jaottelin kirjoja suuntaa antavasti eri näkökulmien ja teemojen mukaan: avioliittoon kuuluu niin myrskyä kuin tyventäkin, joskus pahojakin kriisejä, ja myös avioeroa kuvaavat romaanit tai muut kaunokirjalliset teokset kuuluvat tähän haasteeseen. Moni teos sopii luonnollisesti useamman eri kategorian alle, ja toisaalta novellikokoelmissa on monesti novelleja muistakin aiheista kuin avioliitosta. Ihan kaikkia listalla olevia kirjoja en ole lukenut, joten jos mielestäsi jossakin kirjassa avioliitto on vain merkityksettömänä sivujuonteena, niin siitäkin saa huomauttaa.
Klassikkoja
Juhani Aho: Juha; Papin rouva;
Minna Canth: Salakari; Työmiehen vaimo, Lehtori Helmannin vaimo, Sylvi
George Eliot: Middlemarch
Gustave Faubert: Rouva Bovary
Henrik Ibsen: Nukkekoti
Maria Jotuni Huojuva talo; Suhteita; Rakkautta
Leo Tolstoi: Anna Karenina
Vastavihityt
Laura Ingalls Wilder: Neljä ensimmäistä vuotta
Ian McEwan: Rannalla
Joyce Carol Oates: Putous
Erich Segal: Love Story
Lionel Shriver: Kaksoisvirhe
Kolmiodraamoja
Juhani Aho: Juha; Papin rouva
Johan Bargum: Syyskesä; Syyspurjehdus
Elina Halttunen: Syysvieraita
Annamari Marttinen: Mitä ilman ei voi olla
Karoliina Timonen: Aika mennyt palaa
Leo Tolstoi: Anna Karenina
Kriisejä
Kate Chopin: Herääminen
Helvi Hämäläinen: Säädyllinen murhenäytelmä
Siri Hustvedt: Kaikki mitä rakastin; Kesä ilman miehiä
Maria Jotuni: Huojuva talo
Annamari Marttinen: Valkoista pitsiä, mustaa pitsiä
Ian McEwan: Rannalla
Lionel Shriver: Jonnekin pois; Poikani Kevin; Kaksoisvirhe
Riikka Pulkkinen: Totta
Henrik Tikkanen: Mariankatu 26
Märta Tikkanen: Vuosisadan rakkaustarina; Kaksi; Emma ja Uno - rakkautta totta kai
Anne Tyler: Jää hyvästi
Linn Ullmann: Ennen unta; Aarteemme kallis
Tennessee Williams: Kissa kuumalla katolla
Avioero
Riikka Ala-Harja: Maihinnousu
Laura Honkasalo: Eropaperit
Katja Kallio: Syntikirja
Annamari Marttinen: Ero
Pia Posti: Talven jälkeen valo
Pauliina Vanhatalo: Gallup
Avioliiton arkea
Anni Blomquist: Myrskyluoto-sarja
Sirpa Kähkönen: Kuopio-sarja
Annamari Marttinen: Valkoista pitsiä, mustaa pitsiä
Alice Munro: Julkisia salaisuuksia
Ulla-Lena Lundberg: Marsipaanisotilas; Jää
Karoliina Timonen: Aika mennyt palaa
Anne Tyler: Avioliiton lyhyt oppimäärä; Aikaa sitten aikuisina
Toivotan kaikki halukkaat tervetulleiksi mukaan haasteeseen tai seuraamaan sen etenemistä. Mukavaa alkavaa viikkoa!
Minä luin (ja bloggasin myös) juuri Karoliinan Aika mennyt palaa kirjasta! Sillähän olisi jo paperihäissä ;) Mutta pakko kyllä sanoa, että noin muuten en ihan hirveästi välitä lukea aviolielämää koskevaa kirjallisuutta. En taida ihan olla kohderyhmää, ainakaan vielä. Mutta avioelämää kyllä löytyy useasta kirjasta, vaikka se ei olisikaan se ihan keskeisin teema.
VastaaPoistaKatri, halutessasi oot jo mukana tuossa päätösarvonnassa ja haasteen suorittanut tuon Karoliinan kirjan myötä :). Monissa tuossa listassakin olevista kirjoista (esim. McEwanin hieno Rannallla) näkökulma avioliittoon voi olla aika yllättäväkin, eli vaikka avioliiton arjen kuvaus ei kiinnostaisikaan, niin aihepiiristä löytyy monenlaisia kirjoja.
PoistaNo ehkä voisin olla mukana ainakin tällä yhdellä kirjalla! MvEwanin Rannalla olen lukenut, mutta sekään ei noussut ihan suosikikseni, vaikka ihan hyvä oli.
PoistaMvEwan = McEwan :D
PoistaKiva juttu, Katri - Paperihäät-etappi suoritettu ja siitähän voi jatkaa "yhteiseloa" avioliittokirjojen parissa jos siltä tuntuu
Poista:D
Jos kerran jo yhdellä kirjalla pääsee ekalle tasolle, niin pakkohan se on osallistua! :) En ole minäkään avioliittoihmisiä, mutta tästä listasta on näin nopeasti vilkaistuna ainakin pari jo lukulistalla. Minna Canth kiinnostaisi myös, eli saa nähdä miten pitkälle pääsen.
VastaaPoistaPS. Ihan nopeasti vielä kysyisin, että lasketaanko Myrskyluoto-sarja yhdeksi kirjaksi? Entä pääseekö uudestaan luetuilla mukaan, jos niistä ei ole ennen blogannut? Uusintalukujen laskeminen ei nyt ole mikään välttämättömyys minulle, mutta alkoi askarruttamaan yleisesti nämä haasteet.
Suvi, Myrskyluoto-sarjan osat lasketaan kaikki tässä "omiksi kirjoikseen", samoin kuin Kähkösen Kuopio-sarjan osat, laitoin ne sarjan nimillä ettei tulisi liian pitkää listaa. Ja uudelleenluetuilla voi osallistua, totta kai! Ja minun puolestani haasteeseen voi osallistua, vaikka ei bloggaisikaan kaikista lukemistaan kirjoista, mutta sen suhteen käytäntö saattaa vaihdella eri lukuhaasteesta / haasteen ideoijasta riippuen.
PoistaMinna Canthia kannattaa lukea, ja hänen teoksillaan voi osallistua tuohon Ofelian 1800-luvun kirjat -haasteeseen myös :)
Kääk! Olin päättänyt tänä vuonna olla osallistumatta haasteisiin (tai ainakaan kovinkaan moneen), koska viime vuoden haasteet menivät ihan järjestään penkin alle. Mutta nyt tuli semmoinen haaste, johon on vain ihan pakko ottaa osaa! :)
VastaaPoistaListalla on monta kirjaa, jotka olen muutenkin ajatellut tänä vuonna lukea. Ja myös monta kirjaa, jotka olen jo lukenut ja joita lämmöllä suosittelen (Myrskyluoto <3!, Märta Tikkasen ja Linn Ullmannin kirjat, Jää... <3)
Loistava haaste!! Kiitos tästä, ja mukavaa viikon alkua sinnekin! <3
Hih, kiitos Sara - minäkin olen jo ainakin ajatuksen (ne kuuluisat hyvät aikomukset, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty jne...) tasolla lähtenyt mukaan moniin lukuhaasteisiin (tässä postauksessa mainittujen lisäksi ainakin Saksa-haasteeseen), katsotaan sitten vuoden lopussa kuinka on mennyt :).
PoistaTervetuloa mukaan, ja muista, ei stressiä näistä ;). <3
Kriiseihin ehdotan Anne Tyleriltä vielä kirjaa Elämän tikapuilla.
VastaaPoistaKiitos Kirsi - tuo taisi olla se kirja, jossa vaimo kokee olleensa näkymätön perheelleen, ja hänen lähdettyään mies ja lapset eivät tosiaan muista hänen ulkonäköpiirteitäänkään ;). Sitä en olekaan lukenut, joten voisin laittaa sen myös ihan omalle tbr-listalleni tämän haasteen tiimoilta.
PoistaSanon samaa kuin Sara, ei pitäisi... Mutta onneksi olet tehnyt osallistumiskynnyksen niin matalaksi, että voi vähäisemmälläkin ponnistuksella saavuttaa jotain ja onhan tuossa listassasi monta kirjaa, jotka kiinnostavat muutenkin, muun muassa Oatesia, Shriveria, Lundbergia. Olen siis mukana :)
VastaaPoistaJaana, kiva jos lähdet mukaan :). Minulla on sellainen ennakko-oletus, että tuossa Marsipaanisotilaassa kuvattaisiin jonkin verran Petterin vanhempien avioliittoa, ja jos näin on, niin luen tähän haasteeseen ainakin sen.
PoistaLoistava haaste:)
VastaaPoista***
Olen lukenut listan joitain teoksia esim. Gustave Faubert: Rouva Bovary
Maria Jotuni Huojuva talo ja Leo Tolstoi: Anna Karenina, Segalin Love Story ...
***
Luen erästä teosta, jossa on oikeastaan kaksi teemaa, joista toinen on "avioliittojuonia", vaikka henkilö ei olekaan kuin kerran naimisissa muut kaksi suhdetta toimivat muulta pohjalta. Samaa voi sanoa esim. Waughin Brideside revisited, siinä on eräs tärkeä teema on avioliitto, vaikka "rakastavaiset" eivät olekaan naimisissa keskenään, eivätkä mene vaan eroavat. Toisaalta esim. Huojuva talo on kertomus Eeron sairaudesta ja narsisimista, josta Lea ja lapset saavat kärsiä avioliiton kehyksissä ...
Kiitos Jokke :). Haluaisin lukea Huojuvan talon, mutta sinun ja monen muun lukemani (blogi)arvion perusteella se on varsin rankkaa luettavaa. Olet oikeassa, että avioliitto voi olla romaanin teema, vaikka henkilöt eivät olisikaan naimisissa (ja toistepäin); itse asiassa harkitsin ottavani mukaan myös esim. Jane Austenin romaanit ja muut, joissa vakaasti _etsitään_ puolisoa, mutta jätin ne sitten kuitenkin ulkopuolelle.
PoistaHyvä haaste, hieno kirjalista, osallistun :)
PoistaTervetuloa mukaan, Jokke! :)
PoistaEntä järjestetyt aviolittot ja lapsimorsiamet? Tuttua historiasta ja valitettavasti myös nykyajasta. Kuuluisin tapaus tietenkin vanhaa englantilaista aatelisukua ollut Lady Diana Spencer, joka naitettiin Prinssi Charlesille 1900-luvulla.
VastaaPoistaLisää esimerkkejä linkissäni.
Kiitos linkistä, Anna Amnell! Tuo näkökulma ei itselleni tullut mieleen, mutta ilman muuta haasteeseen voi lukea myös tuosta teemasta kertovia kaunokirjallisia teoksia. Muutenkin voisin lisätä vielä teemoja tuohon listaan, esim. monikulttuuriset avioliitot jne.
PoistaNo kai sitä nyt edes yksi tähänkin sopiva kirja tulee luettua! Mukana siis. :)
VastaaPoistaTervetuloa mukaan, Satu! :)
PoistaMinulla ei ole mitään käryä kuinka ajankäyttöni tulee muototutumaan tulevana vuonna. Mutta katsotaan jos saisin jotain luettua :)
VastaaPoistaUnni, kiva jos luet jonkun kirjan tähän, mutta ei stressiä :). Onnea alkaneen vuoden haasteisiin (siis niihin oikean elämän juttuihin ;)!
PoistaJee, mukana! Hyvä aihe. :)
VastaaPoistaMinulla on tarkoitus lähiaikoina oikein istua alas ja miettiä, mihin haasteisiin lähden tänä vuonna mukaan, mutta tähän nyt ainakin.
Kiitos Karoliina, ja tervetuloa mukaan! :)
PoistaOo, hieno haaste tämäkin! Yritän olla ottamatta suorituspaineita, mutta eiköhän joku vuoden aikana luetuista kirjoista sovi tähänkin teemaan. Blogiaikana lukemistani kirjoista mieleeni tuli teemaan sopivana ainakin Nick Hornbyn Hyvät ihmiset, joka sopisi tuohon Avioliiton arkea -sarjaan (http://lurunluvut.blogspot.be/2011/01/nick-hornby-how-to-be-good.html).
VastaaPoistaLuru, kiitos kirjavinkistä ja tervetuloa mukaan haasteeseen, jos siihen sopivia kirjoja osuu lukusuunnitelmiisi! :)
PoistaMielenkiintoinen haaste. Avioliittoa, siihen johtaneita tapahtumia ja sen myötä tulleita tapahtumia kuvataan Vera Henriksenin Hopeavasara-kirjassa, joka sijoittuu viikinkiaikaan. Ja eikös Jane Austenin romaanit Ylpeys ja ennakkoluulo, Emma yms. kuvaa aika paljon avioliittojen parissa askarteluja?
VastaaPoistaAino, tuossa ylempänä Jokelle vastatessani pohdiskelinkin, olisiko nuo Austenin romaanit pitänyt ottaa tähän mukaan, sillä niissä avioliitot ovat kyllä keskeinen teema. Toisaalta, mitä kirjojen päähenkilöihin tulee, heidän osaltaan kuvataan vain riiusteluvaihetta ja romaani päättyy ennen papin aamenta tai viimeistään siihen. Luulen, että on haastavampaa kirjoittaa romaani avioliitosta kuin rakastumisvaiheesta, siis sellainen, joka saavuttaisi suuren lukijasuosion. Mutta halutessaan tähän haasteeseen saa ihan mielellään lukea Austeniakin, ja erityisen herkullista olisi kuulla lukijan havaintoja esimerkiksi Mr. ja Mrs. Bennetin avioliitosta! :)
PoistaNiin ja kiitos tuosta Hopeavasara-kirjavinkistä; ajattelin, että tässä voisi olla historiallisten romaanien kategoria, mutta en osannut nimetä tarpeeksi monta genren avioliittoaiheista kirjaa. Rakentelen kategorian tähän postaukseen, kun ehdin!
PoistaHaa, tuosta luettelosta olen lukenut 20. Uusimpana Maininousun. Jää on tulossa ja samoin Linn Ullmanin Siunattu lapsi. Ehdottaisin avioliiton arkeen Kaipaisen Naistentansseja, Kuninkaan paikkaa ja Utuisia neuloja.Erokirjaksi ehdotan Margaret Drabblen Loistava tulevaisuus. Avioliiton arkeen sopisi myös David Lodgen Nice work eli Mukava homma.
VastaaPoistaTiina, kiitos kirjavinkeistä, kuulostavat kiinnostavilta! En tiennyt, että David Lodgen kirjoja on suomennettu; luin erään kirjansa (piti ihan googlettaa kun en muistanut nimeä, se oli How Far Can You Go?) kymmenisen vuotta sitten ja tykkäsin.
VastaaPoistaOmat Lodgeni olen ostanut kirjaston poistomyynnistä joskus 90-luvun alusta. Paratiisin uutiset ja maailma on pieni sekä tuo Mukava homma. Mun lohtukirjoja.
VastaaPoistaOnpa tosi kiinnostava haaste! Aika monta listasi kirjaa olen jo lukenut, mutta joitakin noista olen aikonut lukea uudelleen. Mietin vakavissani haasteeseen osallistumista, mutten vielä lupaa mitään, koska mulle käy haasteiden kanssa aina hassusti eli aloitan innoissani ja sitten en jaksakaan lukea haastekirjoja. Mutta tähän pääsee mukaan jo yhdellä kirjalla.... On tosiaan erittäin hieno idea!
VastaaPoistaKiitos Anna Elina, ja tervetuloa mukaan jos siltä tuntuu! Eikä minua ainakaan haittaa, jos joku lupautuu mukaan haasteeseen eikä sitten ehdikään lukea tai blogata aihepiiriin sopivasta kirjasta - ketä se voisi haitata ja miten? - joten ei paineita kenellekään :). (Kimppaluvut on tietty vähän eri asia, mutta niistähän ei tässä ollut puhe.)
PoistaEnsimmäinen ajatus aamulla, kun huomasin tämän: "ei, taas haaste johon on vain PAKKO osallistua". :D Tosi mielenkiintoinen haaste kyllä, ja kun sopivasti sain eilen illalla luettua Bargumin Syyspurjehduksen ja Lundbergin Jää odottaa kirjapinossa, niin asia oli sinetöity. :D Tämä saa kyllä oikeasti olla viimeinen haaste vähään aikaan, johon osallistun. :D
VastaaPoistaMuuten hei, käy Eve Hietamiehen Teräsmiehen morsian tähän haasteeseen? Olen ajatellut lukea sen paikkoin enkä kyllä ole varma osuuko se täysin tähän avioliitto-teemaan.
PoistaJonna, en ole lukenut Teräsmiehen morsianta mutta googletin sen ja se kuulosti oikein hyvältä tähän haasteeseen, pitääpä lisätä listoillekin! Kiva jos innostuit haasteesta ja aiheeseen sopivaa luettavaa on jo lukupinossa, haastehan tulee suoritettua kuin itsestään ;).
PoistaTähän varmaan pakosti "joutuu" osallistumaan. Mulla on mun Mt. Everestillä pari kirjaa, joissa varmaan on avioliitosta puhetta ;)
VastaaPoistaJee, kiva jos tulet mukaan Mari A :)
PoistaI'm in! :)Hmm.. Luen parhaillaan Austerin Oraakkeliyötä, jossa kuvataan avioliittoa, tosin en tiedä onko se teemana nyt niin kovinkaan suuri. Täytyypi katsoa, kun saan kirjan valmiiksi, että sopisiko se jo tähän.
VastaaPoistaTervetuloa mukaan, Tuulia! :)
PoistaParhaillaan on menossa Paula Havasteen Kaksi rakkautta. Luin ensin itsenäisen jatko-osan Yhden toivon tie. Avioliittokuvausta näissäkin, sodan varjossa.
VastaaPoistaKiitokset suklaasta, herkuteltu on :)
Johanna, kiitos kun muistutit noista Havasteen kirjoista (olen lukenut Kaksi rakkautta), ne pitää ehdottomasti lisätä listalle! Ja kiva kuulla, että posti tuli perille :).
PoistaMukana ollaan! Jää on kohta luettu loppuun, joten sen siivittämänä on oivallista osallistua. Listaltasi löytyy myös Huojuva talo, joka oli aikomuksissa lukea viime vuoden Kuusi kovaa kotimaista -haasteeseen, mutta jäi lukematta -kenties nyt!
VastaaPoistaJee, tervetuloa mukaan Kaisa! :)
PoistaTämä innostaa, sillä haaste on riittävän laaja. Osallistun ainakin yhdellä. Onko haaste meneillään koko vuoden?
VastaaPoistaTervetuloa mukaan, Valkoinen kirahvi! :) Haaste kestää vuoden loppuun asti, joten lukuaikaa riittää!
PoistaMeinasin aluksi, että haasteet saavat olla nyt tässä, mutta kyllä tähän on osallistuttava!:)
VastaaPoistaKiva kuulla, Sonja, että haaste houkutteli sinut mukaansa :)
PoistaVoi että. Minä en uskalla ilmoittautua haasteisiin, koska viime vuonna kävi niin, että olin innolla mukana monessa, mutta silti en jaksanutkaan seurata omaa osallistumistani. ;) Tuntemattomat tyttökirjat oli yksi poikkeus. Koetan kuitenkin pitää lukemiani avioliittoromaania silmällä erityisen tarkasti ja ties vaikka huomaisin suorittavani tätä haastetta täyttä päätä...
VastaaPoistaKatja, kyllä näissä on aina oma hommansa, vaikka vain selaisi bloginsa läpi vuoden lopulla ja noukkisi sieltä kirjat haastelistoille... Ei tosiaan mitään paineita <3
PoistaKuulostaa ihanalta haasteelta, mutta olen jo liian monessa haasteessa mukana, enkä kohta enään pysy itsekkään mukana. Minulla tuo Myrskyluodon Maija odottaa yöpöydällä lukemistaan.
VastaaPoistaNo pitääpä miettiä vielä josko sitä koittaisi edes parilla kirjalla osallistua. :o
Aletheia, nyt kirjablogeissa on kyllä ollut ihan hurjasti ihania haasteita, eikä kaikkeen vain ehdi, mutta jos sattuu sopiva kirja osumaa lukupinoon niin mukaan voi hypätä missä vaiheessa vuotta vaan. Myrskyluoto-kirjat ovat ihania, aion itsekin lukea sarjaa eteenpäin tänä vuonna.
PoistaKyllä en nyt voi vastustaa kiusausta, joten mukana ollaan. Saankin nyt paperihäät kun luin Myrskyluodon Maijan, arvostelu on tulossa piakoin. :)
PoistaDickensin David Copperfieldissa on paljon avioliittoja, onnistuneita ja vähemmän onnistuneita.
VastaaPoistaJa juuri luin toista haastetta varten Anne Bronten Wildfell Fallin asukkaan ja se sopisi kyllä erinomaisesti niin kirjallisuuden äidit kuin avioliittojuonia -haasteisiin.
PoistaKiitos Aino Dickens-vinkistä, täytyypä lisätä se listaan ja sehän sopisi 1800-luvun kirjat -haasteeseenkin - samoin kuin tuo Wildfell Haal, jonka uudelleenlukemisesta olen haaveillut, tulenkin kohta lukemaan postauksesi siitä!
PoistaMukana tällä postauksella :)
VastaaPoistahttp://jokkenrunot.blogspot.fi/2013/01/paivien-kultaisen-ketjun-avio-ja.html
Kiitos osallistumisesta ja linkistä Jokke, tulen kohta lukemaan :).
PoistaKai minun on pakko osallistua, vaikka olen haastanut itseni jo niin moneen mukaan. :) Luen parhaillaan Bargumin Syyspurjehdusta, joten sillähän jo pääsen osallistumaan. Mites muuten Kochin Illallinen? Kyllähän siinäkin avioliittoa kuvataan, vaikka perhe onkin ehkä enemmän keskiössä.
VastaaPoistaTintti, kiva kun lähdet mukaan! Olet oikeassa, Kochin Illallisessa on kyllä vahvasti avioliittotematiikka mukana! Eli sen voi ilman muuta lukea tähän haasteeseen ja lisään sen ehtiessäni tuonne listoillekin, varmaankin kohtaan "Kriisit".
PoistaKun lupailit, että tähän haasteeseen voi osallistua, vaikkei bloggaisikaan lukemastaan, niin osallistun totta kai... Tämä on kolmas haasteeni tänä vuonna, sillä Koen 13 kotimaista kirjailijaa (FB-haaste) ja valloitan suomalaisia maakuntia Aletheian Oi maamme Suomi! -haasteessa. Lukuekologinen kun olen, luen kirjoja, jotka sopivat kaikkiin kolmeen. :-)
VastaaPoistaJuuri sain luetuksi Paula Havasteen historiallisen romaanin Kymmenen onnen Anna, joka mielestäni käy avioliittoromaanistakin. Kirja kuvaa Annan elämäntarinan, jossa 15-vuotiaan avioliiton järjestää isäpuoli. Liitto kasvaa alun vieraudesta kumppanuudeksi avioliiton arjessa ja vaivassa, kunnes miehen viihtyminen naapurin lesken luona katkeroittaa Annan. Ensimmäinen avioliitto päättyy miehen kuolemaan, ja toinen avioliitto tuo Annan elämään paljon onnea. Teemoina ainakin avioliiton arki ja kolmiodraama.
Paula, kiva kun innostuit mukaan! Harrastan samaa "ekologista lukutapaa" eli koetan saada yhdellä lukemalla pisteen moneen eri haasteeseen :). Ja kiitos vinkistä; tuo Kymmenen onnen Anna sopii tähäb varmasti hyvin, ja nyt mieleeni tuli samalta kirjailijalta lukemani Kaksi rakkautta, jossa on myös avioliittoteemaa.
PoistaKiitos. Päivitän tänne sitä mukaa kuin luen ja kokoan listaani. :-)
PoistaPaperihäät: Paula Havaste, Kymmenen onnen Anna.
Tinahäiksi luin viikonloppuna Riikka Ala-Harjan Maihinnousun ihan siitä syystä, että kirjailija vierailee kirjastossa tässä kuussa. -- Päähenkilö Julie on historioitsija, joka opastaa turisteja Normandian maihinnousun maisemissa. Maihinnousun menneet tapahtumat kietoutuvat symbolisesti Julien oman elämän synkkiin vaiheisiin, tyttären sairastumiseen vakavaan sairauteen ja avioliiton hajoamiseen. Teemana siis mm. avioero. -- Ala-Harjan lyhyitten, lakonisten lauseitten tyyli vaati vähän tottumista, mutta loppua kohden se alkoi toimia. Saatan lukea häneltä jotain muutakin, joskus, mutta ihan vielä ei tyyli ollut se mun oma juttuni.
Hei Paula, kiva kun kommentoit lukemiasi kirjoja tähän :). Minuakin Ala-Harjan lakoniset lauseet hieman vieraannuttivat, mutta toisaalta ne tukivat vienosti tarinan eteenpäin hakkaavaa tunnelmaa.
PoistaMinulla on muuten kommenttivalvonta kaikissa yli kaksi viikkoa vanhoissa postauksissa (spämmien varalta, ja jotta itse huomaisin kommentit), joten jos kommentti ei heti ilmesty näkyviin se johtuu siitä :).
Paperihäät: Paula Havaste, Kymmenen onnen Anna.
PoistaTinahäät: Riikka Ala-Harja, Maihinnousu.
Vuorossa kristallihäät ja TaoLin ja hänen kirjoittamansa Suomen taivaan alla. -- Kirjailija kertoo kiinalaisen Lingin ja suomalaisen Tapion tarinan. Kirjan alussa Ling matkustaa yksin Suomeen miehensä luokse, häät ovat olleet Kiinassa jo aiemmin. Ling asettuu Jyväskylään kesällä ja kokee pitkän ja pimeän talven, valkoisen ja hiljaisen maan, metsän ja vapauden tunteen. Ikävöi Kiinaan jäänyttä tytärtään. Mielenkiintoisinta kirjassa ovat Lingin ajatukset kiinalaisesta ja suomalaisesta kulttuurista ja ihmisistä ja hänen kuvauksensa omasta kansainvälisestä avioliitostaan. Kirjan päätös yllätti. -- Sopii teemoihin vastavihityt ja avioliiton arkea.
Jatkan haasteisiin(kin) lukemista, mutta jatkossa kirjoitan lukemastani vasta alkamassani Kirjan pauloissa -blogissa: http://kirjanpauloissa.blogspot.fi/
PoistaKirjoitan sinne myös joistakin alkuvuoden aikana lukemistani kirjoista. Aviojuonia-haasteeseen luetut kokoan Haasteet 2013 -sivulle.
Hei tuli tässä mieleeni, että onko Oksasen uusin yhtään sopiva tähän? Onhan siinäkin yhdenlainen avioliitto esillä.
VastaaPoistaKatri, kommenttisi on mennyt minulta jostain syystä kokonaan ohi, anteeksi! En ole lukenut Oksasen uusinta, mutta jos se vaikuttaa haasteeseen sopivalta niin sen voi tähän sisällyttää :)
PoistaEn löytänyt edes mainintaa kaikkien aviokirjojen isästä: Strindberg. Esim 'Giftas', vaikka nimen suomalaisversio ei niin hohdokkaalta tunnukaan.
VastaaPoistaPer, pitääpä lisätä tuo klassikko mukaan listaan, kiitos vinkistä!
PoistaTuputan mukaan, vaikkei pitänytkään. Näin sitä mennään, haasteet ruuhkauttavat, eikä alunperin pitänyt osallistua yhteenkään. :D
VastaaPoistaNoora, hauska kun hyppäsit mukaan! :)
PoistaKuluvaa vuotta on vielä monta lukukuukautta jäljellä, joten onneksi ehdin osallistua tähän! Avioliittoteema on loistava haaste, parisuhde ja pari suhdetta -kiemurat on kutkuttavia aiheita kirjoissa. :) Palaan aiheeseen piakkoin omassa blogissani (oksanhyllylta.blogspot.com), sillä hiljattain tuli luettua juuri sopivaa kirjallisuutta tämän haasteen alueelta.
VastaaPoistaMarikaOksa, kiva kun tulit mukaan haasteeseen – ja oli mukava löytää blogisi! :)
PoistaIhanaa ihanaa! Minun ei pitänyt osallistua enää yhteenkään lukuhaasteeseen mutta Vuosisadan rakkaustarina odottaa jo hyllyssä ja tämä vaikuttaa niin kivalta.. eli mukana!
VastaaPoistaJee, kiva kun olet mukana Linnea! :)
PoistaVieläkö ehtii mukaan? Huomasin, että olen lukenut Bargumin Syyspurjehduksen ja Joni Skiftesvikin Tuulenpesän, joka kuuluu mielestäni tähän porukkaan. Vai mitä mieltä olet? Mitäs sanot kohudekkarista, eli Kiltistä tytöstä? Minusta se oli aikamoinen satiiri avioliitosta, mutta en tiedä, mitä mieltä muut ovat. Parhaillaan luen Putkinotkoa, jossa Juutaksen ja Rosinan elämää seurataan päivän verran. Käyköhän se tähän? No, ainakin Syyspurjehdus tuo yhden suorituksen.
VastaaPoistaTämä on tosi hauska haaste, mutta en alkuvuodesta uskaltanut tällaisesta haaveillakaan. Olisipa kiva päästä mukaan.
Elina, kaikki mainitsemasi käyvät tähän! Tuo Tuulenpesä minun pitää lainata uudelleen, kun en kesällä ehtinytkään sitä lukea. Kiva kun innostuit mukaan, vielä ehtii hyvin :)
VastaaPoistaTimanttihäät purkissa, kiitos kivasta haasteesta! :)
VastaaPoistahttp://elegiakirjat.blogspot.fi/2013/11/koosteet-haasteista-kansankynttilain.html
Hei Maria!
VastaaPoistaTein jo nyt loppukoosteen tästä haasteesta ja siihen lukemistani kirjoista. Niitä kertyi kahdeksan, joten timanttihäitä vietetään. Tämä oli tosi mukava haaste, siihen sopivia kirjoja kertyi niistä kirjoista, joita olisin muutenkin lukenut. Kiitokset!
Tässä linkki koosteeseeni: http://kirjanpauloissa.blogspot.fi/2013/11/aviojuonia-koosteena.html
Olen mukana Juhani Ahon Juha-kirjalla.
VastaaPoistaHaastekoontini löytyy täältä: http://oksanhyllylta.blogspot.fi/2013/12/avioliittojuonia-haastekoonti.html. Kiitokset kivasta haasteesta & hyvää joulunodotusta!
VastaaPoistaKultahääpäivään asti päästiin! Haasteekoontia minunkin blogissani: http://pieni-kirjasto.blogspot.fi/2013/12/haastekoonti-seitseman-sarja.html
VastaaPoistaTimanttihäät tanssittu ja koottu :)
VastaaPoistahttp://kannestakanteen.blogspot.fi/2013/12/joululahjoja-ja-avioliittojuonia-haaste.html
Vietän tinahäitä:
VastaaPoistahttp://satunluetut.blogspot.fi/2013/12/haastekooste.html
Olishan tuohon voinut varmaan muutaman muunkin luetun kirjan laskea mutta ei aina tullut ajateltua siltä kantilta... Tulipa nyt jotain sentään suoritettua! :)
Minun haastekoosteeni on täällä, omalla erillisellä sivullaan: http://psrakastankirjoja.blogspot.fi/p/blog-page.html
VastaaPoista12 haasteeseen sopivaa kirjaa, eli pääsin viettämään silkkihäitä. :)
(Niin eli siis oikeastihan vietän timanttihäitä - kannattaisi varmaan lukea tehtävänanto! :D Ei se mennytkään niin että vuosi per kirja, hölmö minä!)
VastaaPoistaTäältä löytyy minun haasteyhteenvetoni: http://tarinoidentaikaa.blogspot.fi/2013/12/vuoden-2013-muut-haasteet.html. Timanttihäihin pääsin kuudella luetulla kirjalla.
VastaaPoistahttp://kirjakaapinavain.blogspot.fi/2013/12/haastekoonteja.html
VastaaPoistaEn näköjään ollutkaan käynyt linkittämässä koontipostaustani! Vielä ilmeisesti ehtii. :) Kiitos kivasta haasteesta.
Kultahäät taisi tulla suoritettua.
VastaaPoistaKiitos haasteesta!
http://luettuaelamaa.blogspot.fi/2014/01/vuosi-kuvina-ja-vuosi-2013-haasteina.html