keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Joulukalenterin luukku 5: Joulumysteerio


Jostein Gaarder: Joulumysteerio
Norjankielinen alkuteos Julemysteriet, suom. Katriina Savolainen.
Tammi 1996, 229 sivua.

5. JOULUKUUTA

Joakim oli hyvillää, ettei vanhan joulukalenterin luukuissa sittenkään ollut suklaata tai muovileluja. Tosin isä oli silti ollut väärässä väittessään, että luukkujen sisällä olisi muka pelkkiä kuvia.

Maaginen joulukalenteri oli aikoinaan maksanut seitsemänkymmentäviisi äyriä, ja siinä kerrottiin ihmeellistä tarinaa pienestä Elisabet-nimisestä norjalais-tytöstä, joka oli lähteny karitsan perässä kahdentuhannen vuoden taakse Beetlehemiin katsomaan Jeesus-lapsen syntymää. Kertomuksen lukemisen kesti kaksikymmentäneljä päivää, sillä jokaisen luukun sisällä oli pieni paperilappu, johon oli kirjoitettu jatkoa edellisen päivän tarinaan. Pyhiinvaelluskulkueeseen liittyi joka päivä uusi jäsen.

Filosofian historiasta ammentavista nuortenkirjoistaan tunnetun Jostein Gaarderin Joulumysteerio-romaani alkaessa Joakim on etsimässä isänsä kanssa joulukalenteria - hieman myöhässä, sillä on jo joulukuun ensimmäinen päivä eikä kalentereja tahdo enää löytyä kaupoista. Eräästä kirjakaupasta löytyy kuitenkin kaunis kuvajoulukalenteri, jonka Joakim haluaa. Kirjakauppias lahjoittaa kalenterin Johannekselle ilmaiseksi, sillä sen on kirjakaupan ikkunaan jättänyt salaperäinen vanha mies, Johannes. Kun Joakim kotona avaa kalenterin ensimmäisen luukun, hän löytää kuvan lisäksi pienen paperilapun.

Paperiin on kirjoitettu pienen Elisabet-tytön tarina. Elisabet lähti tavaratalossa seuraamaan lelukaritsaa, ja olikin äkkiä matkalla halki ajan ja Euroopan, Jeesuksen syntymähetken Beetlehemiä kohti. Seurakseen Elisabet saa enkeleitä, paimenia ja itämaan tietäjiä. Matkan aikana Elisabet tutustuu kristinuskon historiaan ja opetuksiin. Elisabetin tarinaa lukiessaan myös Joakim kulkee pikku hiljaa kohti joulua, samalla kun hänen joulukalenterinsa kuva täydentyy salaperäisesti.

Onko muita, jotka ovat joskus lukeneet Joulumysteeriota kuin kovakantista joulukalenteria, yhden luvun jokaisena joulukuun päivänä?


10 kommenttia:

  1. Minä luin tämän aikoinaan ja tykkäsin kovasti, mutta koska ei ollut joulukuu niin luin sen kerralla. Jälkikäteen harmitti, olisi ollut kiva tehdä tästä kirjajoulukalenteri! Nyt sen lukemisesta tosin on jo sen verran aikaa että voisi vaikka ensi joulukuussa santsata kirjan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elma Ilona, tässä kirjassa ei mielestäni haittaa, vaikka tietäisi / muistaisi tarinan, siis jos joulukalenterina lukee. Minuakin houkuttaisi lukea tämä taas joulukalenterina, mutta ehkä odotan, että lapset kasvavat niin voidaan lukea yhdessä :)

      Poista
  2. Siinäpä vasta idea esimerkiksi ensi vuodelle:) Ilmeisesti myös kotimainen Joulupukki -kirja on kirjoitettu samalla tavalla, jaettu 24 kappaleeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sonja, pitääpä tutustua tuohon Joulupukki-kirjaan - se on varmaan vähän nuoremmille (siis omien lasteni ikäisille) suunnattu kuin tämä Joulumysteerio.

      Poista
  3. Oi! Ala- ja yläasteaikoina luin useammankin kerran joulukalenterina, pitäisi kaivaa taas kirja hyllystä yli kymmenen vuoden tauon jälkeen... Jostein Gaarder on hurmaava!
    E

    VastaaPoista
  4. E, Jostein Gaarderilla on kyllä hyviä kirjoja! Hauska, että sinullakin on ollut tapana lukea tätä joulukalenterina :)

    VastaaPoista
  5. Hei! Olen itsekin lukenut Joulumysteeriota joulukalenterin tapaan useita kertoja vuosien varrella, oikeastaan ei ole tullut mieleenikään lukea tätä kirjaa tavallisten kirjojen tapaan. Tänä vuonna itse asiassa kaivoin kirjan kirjahyllystä pitkästä aikaa ja luen sitä tälläkin kertaa eteenpäin yhden luvun kerrallaan. :)

    t. Tintti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tintti, hauska kuulla! Joulumysteerio on ihan mainio joulukalenteri.

      Poista
  6. Kuulostaapa tämä kirja hienolta! Olen toki kirjan nimeen törmännyt aiemmin, mutta en ikinä kuullut, mistä se kertoo. Pitääpä varmasti lukea joskus! Joulukalenterina lukeminen on varmasti hieno idea. Pitäisi ehkä ottaa käyttöön ensi vuonna, ellen ole sitä aiemmin saanut luettua.

    VastaaPoista