torstai 27. maaliskuuta 2014
Rob Lloyd Jones: Kurkista avaruuteen (Blogien lastenkirjaviikko)
Rob Lloyd Jones: Kurkista avaruuteen
Kuvittaneet Benedetta Giaufret ja Enrica Rusiná.
Look inside Space, suom. Sari Kumpulainen.
Tammi 2014.
Muutama astronautti kävi Kuussa noin 40 vuotta sitten. He kävelivät sen puuterimaisella pinnalla. Kuussa ei koskaan sada eikä tuule. Niinpä astronauttien jalanjäljet säilyvät Kuussa miljoonia vuosia.
Blogien lastenkirjaviikon kunniaksi esittelen erään lastenkirjahyllymme uusimmista tulokkaista, luukkukirjan Kurkista avaruuteen. Tässä parhaiten ehkä noin 4-7 vuotiaille soveltuvassa kuvatietokirjassa esitellään niin tähtitiedettä, avaruuslentoja kuin elämää avaruusasemalla. Suhteellisen pienestä sivumäärästä huolimatta kirjassa on aika paljon tekstiä ja tietoa, sillä paksut pahvisivut kätkevät sisäänsä useita, jopa kerroksittain avautuvia luukkuja. Luukkukirjan muoto tuo aiheeseen sopivaa kolmiulotteisuuden tuntua ja auttaa haivainnollistamaan vaikkapa auringon ydintä tai observatorion rakennetta.
Sanoisin, että Kurkista avaruuteen sisältää lähinnä perustietoa aihepiiristä, enkä siksi ehkä suosittelisi kirjaa sellaiselle lapselle, joka on jonkin verran avaruustietoutta ahminut. Muuten kirja sopii mielestäni vielä peruskoulun alaluokkalaisillekin pahvisivuista ja luukkuformaatista huolimatta, sillä tietoainesta on kuitenkin paljon - moni asia oli kirjassa uutta itsellenikin, mutta kuten sanottu, aiheeseen perehtyneet ovat asia erikseen. Parhaassa luukkuihinkurkisteluiässä olevat 1-4 -vuotiaat eivät ehkä kovin paljon jaksa tämän kirjan tekstiä kuunnella, mutta kirjan muoto ja värikkyys vetävät juuri senikäisiä puoleensa. Meidän pesueessa kirjasta kiinnostui ehkä eniten nelivuotias, joka kääntelee luukkuja nopeammin kuin ehdin lukea tekstiä, mutta ajattelin jossain vaiheessa tarjota kirjaa tokaluokkalaiselle itsekseen luettavaksi. Parhaimmillaan Kurkista avaruuteen avautuukin varmaan vähän kuin kirjan luukutkin: kaikkea ei osaa eikä ehdi omaksua kerralla, mutta tietoa voi ottaa vastaan pala palalta.
Vähän kuin loppukevennyksenä pitää mainita, että kävin muutama viikko sitten elokuvissa katsomassa Alfonso Guarónin Gravityn, ja tämä lastenkirjan viaton kuva ja teksti saavat nyt aikaan kylmät väreet:
Muissa blogiessa sanottua: Kirjojen keskellä, Värikäs päivä, Sininen keskitie, Rita
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Meillä on avaruus nyt todella pop lasten keskuudessa. Ekaluokkalaisemme on tykännyt kovasti National Geographicin ja sittemmin Otavan julkaisemasta Angry Birds Space-kirjasta (joka on aikuisenkin mielestä yllättävän hyvä kirja, yleensä Angry Birds-kirjat ovat mielestäni tupanneet olemaan vähän huttua ja menemään siitä mistä aita on matalin). Tämä luukkukirja uppoaisi varmasti nelivuotiaaseemme mainiosti. :)
VastaaPoistaMeiläl tämä kirja on ollut lähinnä omassa luvussa 4-vuotiaalla satunnaisesti. On aika kömpelö kirja yhteislukuun, tietokirjana hyvä.
VastaaPoistaPihi nainen, kiitos Änkkärikirja vinkistä! Tuo pitää etsiä!
Onneksi olkoon, voitit Nina Pirhosen uuden lasten kuvakirjan blogissani! Laitapas sähköpostia! :))!
VastaaPoista