keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Miten haasteet ovat sujuneet?

Karoliinan Keskiluokan arki -haasteen nimikkokuva kuvaa hyvin myös lukuhaasteiden moninaisuutta!

Vuosi lähenee loppuaan ja sen myötä myös monet kirjablogeissa kiertävät lukuhaasteet ovat tulossa päätökseensä. Teenkin nyt yhteenvedon siitä, miten sain suoritettua näitä innolla kahmimiani haasteita - ja kuulisin mielelläni teidän muiden kokemuksia, joko omina postauksinaan tai tämän postauksen kommenteissa!

Kirjavan kammarin Siskoshaaste oli ihana ja innostava, ja siihen vastasinkin useammalla kirjalla kuin vaaditulla viidellä. Suosikkisiskoskirjani oli Essi Tammimaan Paljain käsin, muut haasteeseen lukemani kirjat löytyvät täältä. Olisin halunnut lukea haasteen puitteissa myös Susan Fletcherin Meriharakat, mutta kirjan lukeminen jäänee ensi vuoteen. Ihaninta tässä Karoliinan ideoimassa haasteessa oli teema, johon kuuluvia kirjoja löysi helposti haasteen alkuperäisestä listasta tai haasteeseen osallistuneiden postauksista.

Suomalaisen keskiluokan arki -haaste sujui niin ikään mallikkaasti: haasteeseen lukemani kuusi kirjaa löytyvät, kuten edellä mainitut siskoskirjatkin, haastesivultani. Paras keskiluokkakirjani oli Jussi Valtosen Siipien kantamat, joka ei tosin ole tämän "lajityypin" puhdasoppinen edustaja, sillä tavallista suomalaista arkea siinä kuvataan aika vähän. Tarkoitus oli lukea haasteeseen mm. Monika Fagerholmin Ihanat naiset rannalla, mutta kirja jää nyt toiseen kertaan (kenties Morren "Kuuden kovan kotimaisen" haasteeseen?) Karoliinan ideoiman haasteen alkuperäinen idea oli löytää kotimaisesta kirjallisuudesta samantyyppisiä arkea kuvaavia romaaneja kuin amerikkalaisten Anne Tylerin ja Carol Shieldsin tuotanto - on ollut hienoa olla projektissa mukana!

Taavan lukupäiväkirjan Taava haastoi mukaan Tietokirjahaasteeseen, joka onkin sujunut omalla painollaan: tarkoituksena oli lukea kymmenen tietokirjaa lukuvuoden 2011-2012 kuluessa, mutta haaste on omalta osaltani suoritettu (kun laskin mukaa myös pari lasten tietokirjaa, jotka toin blogiini). Olen listannut syksyn mittaan lukemani tietokirjat haastesivulle. Paras lukemani tietokirja oli ehkä Kuisma Korhosen Lukijoiden yhteisö, tai sitten Hannu-Pekka Björkmanin Kadonneet askeleet.

Myös Järjellä ja tunteella -blogin Susan ideoima Nostalgian jäljillä -haaste on suoritettu kolmella kirjalla. Alunperin suunnittelin, että olisin lukenut haasteen puitteissa myös blogini nimikkokirjan, L. M. Montgomeryn Sinisen linnan, mutta vietinkin nostalgisia hetkiä mm. Louisa M. Alcottin Sireenien alla -kirjan parissa. (Kurkkaa muut kirjat haastesivulta.)

Kirjavan kammarin laajassa Totally British -haasteessa en saanut aivan kaikkia tavoittelemiani kategorioita täyteen (ainakaan vielä, onhan tässä pari päivää aikaa ;)), toisiin taas luin vaadittua enemmän kirjoja. Lukemani TB-kirjat voi kurkata haasteen omalta alasivulta. Parhaita lukuelämyksiä tämän haasteen puitteissa tarjosivat Riitta Jalosen Todistaja Brigitin talossa, Colm Toibinin Brooklyn ja Sarah Watersin Vieras kartanossa - vain muutamia mainitakseni... Tästä haasteesta sain todella paljon lukuvinkkejä!

Aloitin loppuvuodesta myös oman haasteen, "Tuntemattomat tyttökirjat", johon en ole vielä ehtinyt lukea yhtään kirjaa, mutta käykääpä kurkkaamassa vaikka Margitin, Katjan, Liisan, Saran ja Ainon haasteeseen linkittämät postaukset! Kiitos kaikille haasteeseen mukaan ilmoittautuneille; haastehan kestää ensi vuoden lokakuun loppuun, joten mukaan ehtii vielä hyvin!

Edit: Osallistuin myös Luen ja kirjoitan -blogin Paulan aloittamaan Kirjallista elämää -haasteeseen, johon luin ainakin seuraavat kirjat: Antti Tuurin Kuinka kirjoitan romaanin, Claes Anderssonin Jokainen sydämeni lyönti, Kari Levolan (toim.) Kirjailijan työmaat sekä Vesa A. Korhosen Hyvä, parempi, valmis. 

Lurun lukujen Lurun ideoimaan Taiteilijaelämää -haasteeseen luin kaksi kirjaa: Riikka Stewenin Niin kauan kuin rakastat ja Tuula Levon Neiti Soldan

Näiden lisäksi osallistuin muutamaan Satun luetut -blogin minihaasteeseen, kuten "Apiloita ja omenankukkia", "Lapsen silmin" ja "Pienkustantamot".

Lisää lukuhaasteita löytyy Haastavaa lukemista -blogista, ja vuoden vaihtuessa alkaa uusia haasteita varmasti putkahdella blogimaailmaan, sitä odotellessa!

20 kommenttia:

 1. Maria, olethan osallistunut myös usealla teoksella Kirjallista elämää -haasteeseen, jonka koostetta luonnostelen parhaillaan! :-)

  Lämmin kiitos panoksestasi - linkitykset tulevat blogiini, kun kooste on valmis.

  VastaaPoista
 2. Kääk, Paula, niin olenkin, mutta koska haaste oli jäänyt päivittämättä haastesivulle niin unohdin, kuten meinasi pari muutakin unohtua :). Kiitos kun muistutit, lisäilen linkit kun menen taas koneelle!

  VastaaPoista
 3. Ja Lurun Taiteilijaelämää -haasteen unohdin näköjään myös, vaikka juuri eilen vastasin siihen! Ensi vuodeksi ehkä vähän vähemmän näitä haasteita ;).

  VastaaPoista
 4. Olipa kiva haastekooste! Minulla lähti tämä haasteisiin osallistuminen vähän hapuillen, ensimmäinen vuosi kun on, ja useampaankin olisi voinut osallistua, mutta tuo kirjavinkkien saamien niistä on ehkä parasta antia!

  Tuo sinun Tuntemattomat tyttökirjasi - haaste minun täytyy vielä katsastaa. :)

  Ja jos ensi vuonna järjestelisi oman.. hmm..

  VastaaPoista
 5. Linnea, aika tosiaan loppui vähän kesken, kun useimmat haasteet alkoivat kesken vuoden ja itsekin aloitin blogin vasta maaliskuussa. Olisipa kiva, jos järkkäisit oman haasteen :).

  VastaaPoista
 6. Tämä postauksesi olikin hyvä muistutus! Minun pitää nyt nopeasti alkaa katsoa, mitä kaikkea ehdin haasteita ajatellen lukea. :)

  VastaaPoista
 7. Olet kyllä ollut ahkera haasteisiin osallistuja.

  Itse en ole osallistunut kuin Paulan Kirjallista elämää haasteeseen, kirjailjaelämäkerrat kun ovat lempilukemistani.

  VastaaPoista
 8. Katja, et saa enää hikaroida näitä haasteita, muuten minäkin rupean katsomaan, josko saisin jonkun TB-kategorian täydennetyksi kalkkiviivoilla ;).

  Jaana, ehkä vähän liiankin ahkera, kun en meinaa itsekään muistaa, mihin kaikkeen olen osallistunut ;). Josko ensi vuonna pysyisin kohtuudessa näiden haasteiden kanssa? Ei se kirjojen lukeminen, mutta haastekirjojen merkkaaminen ylös, linkittäminen ja tällaiset maratonkoosteet vuoden lopuksi! :)

  VastaaPoista
 9. Jopa olet ollut ahkera! Minulla on kesken (kauno)kirjallinen maailmanvalloitus (vasta alullaan, jatkuu ensi vuonna), 10 klassikkoa (aloitin vasta syksyllä, jatkan ensivuodelle vaikka haaste päättyykin). Muumimaratoniin luin kaksi kirjaa, aion kyllä lukea loputkin mutta keskusteluhan oli ja meni. Susan ideoiman Lukutoukan katsauksen vuoteen 2011 aion vielä tehdä...

  VastaaPoista
 10. Villasukka, niin olen :). Tosin moniin haasteisiin kuuluvia kirjoja, kuten siskos-, keskiluokka- ja tb-kirjoja, luen "luonnostaan" varsin paljon.

  Meinasin kirjoittaa myös kesken jääneistä lukuhaasteista, mutta voimat loppuivat kesken jo noita suoritettuja aukikirjoittaessa... Esim. tuon klassikkohaasteen jätin kesken, koska aika ei vain riitä kaikkeen ja koska olen opinnoissa lukenut klassikkoja aika tavalla.

  Haasteet ovat myös palkitsevampia silloin, jos haasteen aloittaja on itsekin innoissaan aloittamastaan haasteesta ja kommentoi edes joskus toisten haastevastauksiin. Jotkut haastavat tietenkin pääasiassa itsensä, mutta itse tykkään haasteiden yhteisöllisyydestä :).

  Muumimaraton, samoin kuin Austen-adventti, olisivat olleet kivoja, mutta jäivät tällä kertaa väliin tiukan aikataulun vuoksi. Tuo kaunokirjallinen maailmanvalloitus on kiva idea, mutta jotenkin vierastan sen teknisyyttä (kun siinä on tuo kartta, jota pitäisi aina muokata! ;D)

  VastaaPoista
 11. Tämä oli kiva lukea läpi:) Itse taisin seikkailla vain TB:n parissa. Ja Satun minihaasteet suoritin kaikki. Ensi vuoden haasteita odotellessa. En kyllä aio haalia enää niin paljon haasteita kuin tänä vuonna:D Suunnitelmissa olisi haastaa itseni lukemaan enemmän kotimaista kirjallisuutta ja siinä sitä luettavaa sitten riittääkin. Maailmanvalloitukseen aion myös hypätä mukaan aloitellen aluksi Pohjoismaista ja edeten siitä muuhun Eurooppaan...

  VastaaPoista
 12. Sonja, aika hyvin tuo kaikkien minihaasteiden suorittaminen! Itse aloitin bloggaamisen vasta maaliskuussa ja missasin pari ensimmäistä, ja tiiliskiveä en saanut luettua minihaasteen puitteissa, mutta ideana Satulta aivan mahtava tuo parin kk:n välein vaihtuva yhden kirjan varsin vapaamuotoinen haaste :).

  Olen samoilla linjoilla: ensi vuodelle vähän vähemmän lukuhaasteita, kunhan kollegat eivät aivan kauheasti kehitä mitään ihanuuksia ;).

  VastaaPoista
 13. Oikeastaan ainoa haaste, johon varsinaisesti tartuin, oli sinun Tuntemattomat tyttökirjat -haasteesi. Saattaa olla, että osallistun siihen vielä jollakin toisella kirjalla.

  Satun minihaasteista kahteen osallistuin, kun sattui olemaan sopiva kirja luettavana. Ja sitten löysin Lue kaupungista jossa olet käynyt -haasteen ja luin siihen Juhani Ahon kirjan Yksin.

  En taida olla teihin muihin verrattava haaste-lukija.

  VastaaPoista
 14. Margit, on tosi kiva kun tartuit tyttökirjahaasteeseen, ja vielä oikeasti tuntemattomalla kirjalla!

  Kuulun haasteaddikteihin, mutta sinun lisäksesi on monia aktiivisesia kirjabloggaajia, jotka osallistuvat haasteisiin kohtuudella tai ei ollenkaan - me suurkuluttajat taidamme olla kuitenkin vähemmistö :).

  VastaaPoista
 15. Kiitos, minä vasta löysin lukuhaasteet, mutta innostuin niistä kovasti. Nyt julkaisin oman ensimmäisen haasteeni, se löytyy blogistani. Oikein antoisaa "lukuvuotta" 2012.

  VastaaPoista
 16. Kiitos vinkistä, Aino! Käykääpä muutkin kurkkaamassa Ainon merihaaste (blogiin pääsee ainon nimessä olevaa linkkiä klikkaamalla).

  VastaaPoista
 17. Kiitos Maria, että muistit minut Ainon haasteeen kohdalla. Olen jo linkittänyt haasteen ja tietysti osallistun;-)

  Elämyksellistä vuotta 2012 sinulle!

  VastaaPoista
 18. Mahtavaa, Leena :).

  Ihanaa vuotta 2012 sinullekin!

  VastaaPoista
 19. Hienosti olet saanut suoritettua ja oltua mukana monissa haasteissa! Ne ovat kyllä yksi kirjablogien hauskimmista ja mielenkiintoisimmista anneista. :)

  Minä teen ensi viikolla postauksen noista emännöimistäni haasteista saadakseni kaikki niistä suoriutuneet koottua ja arvonnat suoritettua. Nähdään siis viimeistään niissä merkeissä Kirjavassa kammarissa.

  Oikein hyvää alkanutta vuotta, Maria!

  VastaaPoista
 20. Kiitos Karoliina! Olit keksinyt ihania haasteita viime vuodelle. Kiva kun on vielä arvonnatkin tiedossa :).

  Kiitos, ihanaa vuotta myös sinulle!

  VastaaPoista