keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Haastavaa bloggaamista


Uusia, ihania haasteita tuntuu nousevan kirjablogimaailmaan kuin kukkia englantilaiseen puutarhaan. Kaikkiin ei millään ehdi osallistua, mutta ainakin löytyy jokaiselle jotakin! Minulle kirjablogimaailma on eräänlainen virtuaalinen lukupiiri, jossa ei aina lueta samoja kirjoja samaan aikaan, mutta lukukokemuksia voi jakaa, saada uusia lukuvinkkejä, rakentaa siltoja teoksesta toiseen... aivan kuten kirjatkin keskustelevat keskenään (minua kiehtoo intertekstuaalisuus, se, miten kirjat viittaavat toisiin kirjoihin teemojen, henkilöhahmojen tai kielen tasolla). On hauska lukea samoista teemoista blogikavereiden kanssa, ja siihen haasteet ovat kiva väline.

En pidä itseäni suorituskeskeisenä ihmisenä; olen enemmän sellainen hidastaja ja downshiftaaja luonteeltani. Jostain syystä tämä ei päde opiskeluun ja lukemiseen, sekä lukiossa että yliopistossa haalin liikaa kursseja lukujärjestykseeni ja olin sitten ihan pulassa viimeistään yliopiston kirjallisuusaineiden lukulistojen kanssa. Nyt huomaan, että kirjabloggailun myötä olen joutunut samaan suohon: lukulistat ja kirjapinot vain kasvavat... Onneksi täällä ei kuitenkaan ole tenttipäiviä eikä esseiden (blogikirjoitusten) deadlineja: vaikka useimmissa haasteissa lukuaika on rajattu esim. vuoden loppuun, ei niistä tarvitse ottaa paineita (paitsi jos tiedossa on arvontapalkinto haasteen suorittaneiden kesken :P). Tärkeintä on lukeminen ja ne kommentti- ja linkkirihmastot, jotka näiden haasteiden myötä syntyvät blogien välille.

Tässä "muutama" haaste, joihin olen ilmoittautunut mukaan. Itselleni tärkeimmät haasteet, jotka ainakin aion suorittaa, ovat Satun minihaaste touko-kesäkuulle, Paulan Kirjallista elämää -haaste sekä Karoliinan Siskoskirja- ja Keskiluokan arki -haasteet. Käytännössä tulen varmasti suorittamaan ainakin jonkin alakategorian myös Karoliinan Totally British -haasteesta, koska olen tänä vuonna jo lukenut muutaman siihen sopivan teoksen, ja useita brittikirjoja on myös lähiaikojen lukulistalla tai jo hyppysissä. Muiden haasteiden osalta katson, miten aika ja innostus riittävät.

Satun Apiloita ja omenankukkia -minihaaste, jossa luetaan touko-kesäkuun aikana yksi kirja, jonka nimessä esiintyy jokin kasvi. Itse aion lukea jonkun/jotkut seuraavista:
Louisa M. Alcott: Sireenien alla (olen lukenut lapsena, sopisi siis myös Nostalgia -haasteeseen
Rauha S. Virtanen: Luumupuu kukkii
Kajsa Ingemarsson: Keltaisten sitruunoiden ravintola (kiitos kirjasta Marja-Leenalle!)


Niille, jotka haluavat osallistua Satun haasteeseen ja Totally British -haasteeseen, niin tässä olisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla (itse luin viime syksynä, joten en lue nyt uudelleen, mutta mielellään keskustelisin kirjasta muiden kanssa:
Mary Wesley: Kamomillapiha


Paulan Kirjallista elämää -haaste, jossa luetaan vuoden loppuun mennessä vapaavalintainen määrä kirjoja, "jotka käsittelevät kirjailijoiden elämää, heidän luomistyötään ja muita kirjoittamisen kysymyksiä tai jotka kertovat jotakin muuta kirjoittamisesta, kirjoittamalla elämisestä tai kirjallisuudesta itsestään""

Rakastan kirjailijaelämäkertoja ja -muistelmia melkein yhtä paljon kuin romaanja, joten olen aivan innoissani tästä haasteesta. Itse aion lukea ainakin

Kari Levola (toim.): Kirjailijan työmaat
John Curran: Agatha Christien salaiset muistikirjat (sopii myös Totally British -haasteeseen)

Suosittelen:
Maarit Leskelä-Kärki: Kirjoittaen maailmassa. Krohnin sisarten kirjallinen elämä (myös Siskoshaaste)
Hannu Raittila: Kirjailijaelämää
Mika Waltari: Aiotko kirjailijaksi
Ritva Haavikko: Mika Waltari - kirjailijan muistelmat
Claes Andersson: Luova mieli
Boel Westin: Tove Jansson
Humprey Carpenter: J. R. Tolkien
Merete Mazzarella: Fredrika Charlotta os. Tengström. Kansallisrunoilijan vaimo
Kuva Amman lukuhetki -blogista


Amman Retro-haasteessa valitaan esim. oma syntymävuosi ja luetaan yksi tai useampi kyseisenä vuonna ilmestynyt (tai suomennettu) kirja. Idea lähti versomaan Jorilta, joka kirjoittaa Kaiken voi lukea! -blogia.
Itse taidan päätyä lukemaan kirjoja omalta syntymävuodelta, menee muuten liian mielivaltaiseksi. Olen syntynyt samana vuonna kuin Amma, mutta valitsen eri kirjat ;). Jahka kerkiän, aion hakea kirjastojärjestelmän haulla kirjoja ilmestymisvuoden mukaan, ja palaan aiheeseen.
Kuva Järjellä ja tunteella -blogista
Susan Nostalgian jäljillä -haaste on sukua Retrohaasteelle, sillä siinäkin tehdään aikamatkoja. Tarkoituksena on lukea uudestaan kolme vähintään viisi vuotta sitten lukemaansa ihanaa kirjaa ja katsoa, onko kirjan lumo vielä tallella. Tähän haasteeseen liitän jo tänä vuonna uudelleenlukemani Dodie Smithin Linnanneidon lokikirjan (ks. Totally Britsh- ja Siskoshaasteet) sekä toivottavasti pian uudelleenlukemani Alcottin Sireenien alla (ks. Apiloita ja omenankukkia -haaste).
Kuva Lumikin luetut -blogista
Lumikin 10 klassikkoa -haasteessa luetaan nimensä mukaisesti kymmenen klassikkoa vuoden loppuun mennessä. Kirjastosta tarttui eilen matkaan
F. Dostojevski: Kaksoisolento.
Lisäksi haluaisin vihdoinkin korjata aukon sivistyksessäni seuraavat kirjat lukemalla:
Henry James: Naisen muotokuva (Sopii myös Totally British -haasteeseen)
Thomas Hardy: Tessin tarina ja Sininen silmäpari (Sopii myös Totally British -haasteeseen)
Leo Tolstoi: Anna Karenina (loppuun siitä, mihin se jäi vuosia sitten)
Mika Waltari: Johannes Angelos ja Nuori Johannes


Kuva Karoliinan blogista
Karoliinan Totally British -haaste on niin laaja, etten esittele sitä sen enempää tässä, mutta ohjeet ja monipuoliset kirjailijavinkit löytyvät Kirjavasta kammarista. Itse olen lukenut ja blogannut tänä vuonna seuraavat kirjat (suluissa alahaaste, johon kirja ainakin sopii):
Daphne Kalotay: Bolsoin perhonen (Commonwelth; kirjailija kanadalaissyntyinen)
Carol Shields: Pikkuseikkoja (Commonwelth; Kanada)
Mary Ann Shaffer: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville (Modern Women Writers)
Dodie Smith: Linnannedon lokikirja (Modern Women Writers; sopii myös Siskoshaasteeseen)
J.M. Barrie: Peter Pan (Children's Writers tai Maybe British, Never English (Skotlanti), tästä en laske itselleni pisteitä, koska en lukenut Peter Pania itse, vaan mieheni luki sen lapsillemme ääneen)

Aion lukea ainakin
Anne Enright: Valvojaiset (Éirinn go Brách! eli irlantilaiset kirjailijat/Irlantiin sijoittuvat kirjat
Susan Fletcher: Noidan rippi (Modern Women Writers)
John Keats: Yönkirkas tähti. 99 viimeistä kirjettä. (Silver Fork Novels?)
Anne Michaels: Routaholvi (Commonwelth; Kanada)
sekä mahdollisesti
Alice Munron novelleja
Sarah Waters: Vieras kartanossa
Evelyn Waugh: Mennyt maailma (odottanut omassa kirjahyllyssäni lukuvuoroaan muutaman vuoden...)
Kuva Karoliinan Kirjavasta kammarista
Suomalaisen keskiluokan arki -haaste lukulistoineen löytyy Kirjavasta kammarista. Olen vastannut haasteeseen seuraavilla kirjoilla:
Jussi Valtonen: Siipien kantamat
Merete Mazzarella: Ensin myytiin piano
Saadakseni haasteeseen kuuluvat viisi kirjaa kokoon aion lukea vielä
Monika Fagerholm: Ihanat naiset rannalla
Pirjo Hassinen: Suistola
Essi Tammimaa: Paljain käsin (sopii myös Siskoshaasteeseen)
Kuva Kirjavasta kammarista
Niin ikään Karoliinan aloittaman Siskoshaasteen ohjeet ja kirjalista löytyvät täältä. Olen kirjoittanut siskoskirjoista blogissani aiemmin ja saanut haasteen kirjalistasta lukusuosituksia täällä. Listalta olen jo lukenut tänä vuonna
Dodie Smith: Linnanneidon lokikirja (myös Nostalgian jäljillä- ja Totally British -haasteet)
ja aion lukea
Essi Tammimaa: Paljain käsin
Audrey Niffenegger: Hänen varjonsa tarina
Rauha S. Virtanen: Kiurut laulavat (sekä ehkä Tuletko sisarekseni)
Susan Fletcher: Meriharakat tai Mary S. Lovell: Mitfordin tytöt (myös Totally British)


Huh, tässäpä sitten luettavaa loppuvuodelle! Kiitos haasteiden sorvaajille ja muille ihanille kirjablogiystäville, jotka tartutte haasteisiin tai haahuilette kirjojen maailmassa omia polkujanne!

12 kommenttia:

  1. Huh :-D! Kuulostaa kunnianhimoiselta mutta todella mielenkiintoiselta!

    Olen tyytyväinen, että muutkin sekoilevat nimissä ;-). Itse sekoilin tänään Karoliinan Kirjavassa kammarissa, kun kutsuin häntä Katariinaksi. Nyt huomasin, että sinun haastelistaasi oli lipsahtanut Kirjallista elämää -haasteeseen väärä bloggaajanimi.

    Kiitos tuosta vinkistä, joka sopii sekä Totally Britishiin ja Kirjallista elämää -haasteeseen!

    Lukuiloa! Upeaa päästä lukemaan kirjoituksiasi!

    VastaaPoista
  2. Höh, anteeksi Paula! Korjasin... Jostain syystä Sadut, Sannat, Laurat ja Paulat meinaavat vähän mennä kirjoittaessa sekaisin, vaikka henkilöinä teidät toki erotan toisistanne, ja blogitkin erilaisia.

    En kyllä varmasti lue tänä vuonna kaikkia listaamiani, mutta nuo kolme alussa mainitsemaani haastetta ajattelin suorittaa kunnialla :). Harmittaa, kun aikaa lukea ja blogata on niin vähän.

    Kiitos vielä haasteesta sinulle, Paula!

    VastaaPoista
  3. Kiva kooste monesta mielenkiintoisesta haasteesta! Itse olen nyt kolmessa mukana, mukaanlukien tuo omani Nostalgian jäljillä- haaste. Huomasin, että ainakin pari kirjaa pystyn sisällyttämään niin siihen kuin Karoliinan Totally Britishiin!

    VastaaPoista
  4. Valtavasti haasteita, mutta monet menevät päällekkäin. Itse olen (sinun vinkistäsi!) parhaillaan lukemassa uudelleen Kamomillapihaa, jonka aion sisällyttää Satun minihaasteeseen, Susan nostalgiahaasteeseen sekä tietenkin haasteista ihanimpaan, Totally Britishiin.

    Tuo Alcottin Sireenien alla on kirja, jota en ole lukenut. Saakohan sitä kirjastosta? Eipä auta muu kuin surffata seuraavaksi Helmetiin. :)

    VastaaPoista
  5. Minä pidän kiinni vain omista aakkos- ja Finlandia-haasteistani enkä lähde enää uusiin mukaan, mutta mielelläni seuraan, miten muut niistä suoriutuvat. :) Mistä tuo yläkuva on? Asuapa tuollaisessa ja viettää päivät puutarhassa lueskellen...

    VastaaPoista
  6. Susa ja Katja, onneksi on tosiaan noita päällekkäisyyksiä :D. Enkä ota paineita näistä, tuo Totally British nyt tulee suoritettua melkein itsestään "normilukemisten" myötä, kun se on niin laaja ja lukutottunukset (ehkä liikaakin) anglokirjoihin kallellaan. Mutta sille en voi mitään, että toivoisin arkeen rutkasti enemmän lukuaikaa!

    Katja, ihanaa, tulen sitten innolla kommentoimaan Kamomillapihaasi! Luin sen viime syksynä ja häiritsi, kun en voinut keskustella siitä kenenkään kanssa.
    Henkilöthän käyttäytyvät siinä vähintäänkin oudosti, mutta silti heitä (useimpia heistä) rakastaa. Ehkä se on se serkusten välinen kiintymys, joka tekee kirjasta
    sympaattisen.

    Jenni, ai sinulla on tuollaiset haasteet meneillään :). Ne taitavat olla pidemmän
    aikavälin haasteita? Tuo Finlandia-haaste on hyvä idea, käyn kurkkaamassa
    sääntöjä (luetaanko nimenomaan Finlandian voittanut teos vai mitä vain
    Finlandia-voittajan tuotannosta?)...
    Ylin kuva on kahteen haasteeseen sopivasti "cottage garden" Brittein saarilta. Kuva, kuten omenankukat ja kirja&kynä on Flickr-sivuston vapaasti käytettäviä kuvia. Minustakin sekä talo että puutarha ovat ihania!

    VastaaPoista
  7. Huhhuh. Nyt on kyllä paljon haasteita tälle vuodella vilissyt blogeissa. Itse päätin tammikuussa aloittaa Lue kirja / Katso elokuva- haaste (määrittelin 10 kirjaa) sekä Klassikkohaasteeseen 5 kirjaa. Näissäkin olen vielä alkutekijöissä :D Silti tekisi mieli vielä johonkin haasteeseen ottaa osaa..

    VastaaPoista
  8. Joo, molemmat haasteet ovat pitkällä aikavälillä ja ilman paineita toteuttavia. Aakkoset ovat edenneet R-kirjaimeen asti - yritän lukea vain oman kirjahyllyn kirjoja ja olen onnistunutkin, yhden kirjan olen tainnut ostaa haastetta varten.

    Finlandia-haasteessa luetaan kaikki F-voittajat epämääräisessä järjestyksessä. Aika monta on vielä lukematta. :)

    Molemmista haasteista löytyy blogistani tarkemmin tietoa. Ja Naakun kommentista tuli mieleen, että olen osallistunut myös tuohon leffa-kirjahaasteeseen, kun luin ja katsoin Märta Tikkasen Miestä ei voi raiskata. Luulen, että osallistun siihen haasteeseen jatkossakin.

    Ja edelleen: cottage garden -kuva on hyvin, hyvin miellyttävä. :)

    VastaaPoista
  9. Olipa hieno, kokoava postaus haasteista! Voisin vähän matkia ja tehdä ensi tiistaina hieman vastaavanlaisen, että pääsisin itseni ja haasteideni kanssa kartalle siinä, missä mennään. :) Lisäksi pitäisi määritellä, mihin muihin haasteisiin olen osallistumassa (ainakin Susan nostalgiahaasteeseen) ja mitä lukemassa.

    VastaaPoista
  10. Naakku, katso tänä vuonna lukemiasi kirjoja sillä silmällä, varmasti löytyisi pari aloituspistettä vaikka tuohon Totally Britishiin, kun se on niin laaja.Tuo elokuvahaaste olisi kiva, nyt on vaan leffoissa käyminen ja kotikatselukin jäänyt hyvin vähälle.

    Jenni, itse voisin suorittaa tuon Finlandia-haasteen niin, että lukisin jonkin teoksen kultakin voittajalta (ainakin Carpelan on voittanut kahdesti ja Alkutuulen olenkin lukenut), en siis välttämättä juuri voittajateosta. Voi ei, aloin jo innostua... :)

    Kiitos Karoliina, tulen sitten kurkkaamaan :).

    VastaaPoista
  11. Tuo olisikin hyvä idea. Toivottavasti innostut, niin sinun blogisi kautta voisi saada sitten vielä lisätietoa F-voittajista. Aion lukea seuraavaksi (joskus tässä...) Eeva Joenpellon tai Irja Ranen kirjan, koska sain ne äidiltä F-haasteen takia.

    VastaaPoista
  12. Jenni, palailen aiheeseen :). Olen juuri lukemassa Antti Hyryn Aittaa, se sopisi vastaukseksi "löyhästi tulkittuun" Finlandia-haasteeseen...

    VastaaPoista