maanantai 11. huhtikuuta 2011

Haastavat siskot (lukusuosituksia kaivataan)


Karoliinan ihana siskoshaaste tuottaa minulle päänvaivaa - syystä, että olen lukenut suurimman osan kattavasta ja monipuolisesta siskoskirjalistasta, jonka voi lukea täältä. Olen lukenut listalta seuraavat: 


 • Louisa May Alcott: Pikku naisia
 • Hellevi Arjava: Swanin tytöt
 • Jane Austen: Järki ja tunteet
 • Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
 • Laura Esquivel: Pöytään ja vuoteeseen
 • Laura Honkasalo: Siskoni, enkelinluinen tyttö
 • Emma Juslin: Frida ja Frida
 • Maarit Leskelä-Kärki: Kirjoittaen maailmassa. Krohnin sisaret ja kirjallinen elämä
 • Astrid Lindgren: Marikki
 • Astrid Lindgren: Marikki ja Kesäkummun Tuikku
 • Katriina Ranne: Minä, sisareni
 • Regina Rask: Ei millään pahalla
 • Dodie Smith: Linnanneidon lokikirja
 • Alice Walker: Häivähdys purppuraa
 • Rauha S. Virtanen: Selja-sarja
   • Seljan tytöt
   • Tapaamme Seljalla
   • Virva Seljan yksityisasia
   • Tuntematon Selja
   • Seljalta maailman ääreen
   • Seljan Tuli ja Lumi
 • Maria Gripe: Varjo-sarja
   • Salaisuus varjossa
   • ... ja metsän valkeat varjot
   • Varjojen lapset
   • Varjojen kätkö


  • Kaikki ovat hienoja kirjoja, mutta suosittelen erityisesti Juslinin Frida ja Fridaa sekä Smithin Linnanneidon lokikirjaa. Jos tutkimuskirjallisuus ei pelota, myös Leskelä-Kärjen Krohnin sisaret kannattaa lukea. Kulttuurihistoriaa vähän populaarimmassa muodossa on Arjavan Swanin tytöt.
   • Listasta löytyisi toki minullekin vielä paljon mielenkiintoista, mutta kirjavalintani rajoittuvat pitkälti lähikirjastomme valikoimiin. Kahdeksankymmenen sentin varausmaksu pelkästään oman kunnan alueella ei juuri innosta varaamaan muuta kuin todella must read -osastoa, kun hyvää luettavaa löytyy hyllystäkin. Listalla mainittuihin kiinnostaviin englanninkielisiin kirjoihin pääsisin käsiksi lähinnä omaksi  ostamalla. Kohtuullisen helposti saatavilla olevista minua kiinnostaisivat ainakin nämä (linkit vievät blogiarvioihin, Meriharakat Leena Lumin linkkikoontiin kirjan lukeneista bloggaajista: 


    Meriharakoita lukuunottamatta kaikki mainitut edellyttävät varaamista tai retkeä oikein kirkonkylälle asti ;). Kuulisin mielelläni mielipiteitä noista kirjoista ja ennen kaikkea vinkkejä muista Karoliinan listaamista, mitä en tässä mainitse. 


    P.S Olin jo lainannut kirjastosta haastetta varten Ulla-Maija Paavilaisen Sokerisiskot, joista Morre kirjoittaa täällä, mutta totesin, että se ei ole minun kirjani. 

    22 kommenttia:

    1. Tuo Mitfordin tytöt oli mielestäni varsin hyvä historiikki/elämäkerta. Jos se kiinnostaa, käy kurkkaamassa myös minun arviontapaiseni siitä
     http://luminenomena.blogspot.com/2011/01/mary-s-lovell-mitfordin-tytot.html

     :)

     VastaaPoista
    2. Oi, sain juuri Meriharakat luettua ja pidin kirjasta. Joskaan en ollut aivan myyty, mutta minusta tuntuu, että syy ei ole kirjassa...Postausta juuri kyhäilen...

     VastaaPoista
    3. Minusta maailmankaikkeuden paras siskokirja on Susan Fletcherin Meriharakat.

     VastaaPoista
    4. Katja, kirjoituksesi Mitfordin tytöistä oli innostava ja hieno, luin sen heti tuoreeltaan :). Linkitin tekstisi aiempaan siskospostaukseeni, lisäsin siihen nyt linkin tähän postaukseen. Silloin en kyllä vielä ihan hallinnut linkittämistä, mutta korjailin nyt vähän :)

     VastaaPoista
    5. Siskokirjoista minusta parhain on ehdottomasti Jodi Picoultin Sisareni puolesta. Sitten tulee tuo Fletcherin Meriharakat ja vähän kevyemmällä otteella olematta ihan hömppää, Jennifer Weinerin Lainakengissä.

     VastaaPoista
    6. Oletko lukenut Majgull Axelssonin kirjan Huhtikuun noita? Luin sen kymmenisen vuotta sitten, mutta muistelen, että siinä kerrottiin siskoista (tai siskopuolista pikemminkin).

     VastaaPoista
    7. Valkoinen kirahvi: hienoa, tulen lukemaan sitten :)

     Leena, kunpa minulla olisi enemmän aikaa lukemiselle niin olisin jo lukenut Meriharakat! Mutta siskoskirjoista luen sen ensimmäiseksi.

     Susa, minulla oli vähän aikaa sitten lainassa Picoultin Koruton totuus, aihe oli jännä mutta jokin tökki ja jätin kesken. Se oli vähän sellaista oikeussalidraamaa. En tykkää, kun todella vakavista ja raflaavista aiheista kirjoitetaan liian kevyesti ja pinnallisesti. Mutta ehkä Sisareni puolesta on parempi, kiitos vinkistä! Ja Lainakengät-kommentista myös :)

     VastaaPoista
    8. Kiitos linkityksestä :--) Niffeneggerin Hänen varjonsa tarina ei ollut kovin kummoinen kirja, mutta sisaruus-teemaa ajatellen hyvä valinta, sillä sisarusten suhde on kirjassa voimakkaasti esillä.

     Mitfordin tytöt kiinnostaa myös minua ihan hirveästi!

     VastaaPoista
    9. Anna Elina, olen lukenut paljon hyvää Huhtikuun noidasta! Karoliinalle voi muuten ehdottaa vielä lisää kirjoja tuohon siskoshaastelistaan. Olen jonkin sortin haastehullu, tämä siskoshaaste on vieläpä sopivan haastava juuri sen takia, että olen lukenut aiheesta jo niin paljon :)

     VastaaPoista
    10. Laura, tuleeko linkityksestä joku ilmoitus vai miten huomasit noin pian? Ole hyvä vain :), ja kiitos arviosta. Huomasin kyllä, että olit tykännyt enemmän Aikamatkustajan vaimosta, lainasin sen tänään kirjastosta. Mutta tuo Hänen varjonsa tarina kiinnostaa kyllä aiheensa puolesta paljon!

     VastaaPoista
    11. Kokeile ihmeessä sitä Sisareni puolesta, minusta se on paljon parempi mitä Koruton totuus. Vaikka kirjan aiheena lahkolaisuus kiinnostaakin, niin tuo on minusta ollut "tylsin" Picoult!

     VastaaPoista
    12. Minä suosittelen lämpimästi myös Mitfordin tyttöjä. Minusta kirjassa on paljon muutakin arvokasta, mutta sisarten välisten suhteiden kuvauskin vie mennessään. Jos et vieroksu elämäkertoja (tai vaikka vieroksuisitkin) tämä kannattaa lukea!

     Minun lukupäiväkirjamerkintäni voit lukea täällä:
     http://luenjakirjoitan.blogspot.com/2011/03/mitfordin-hammastyttavat-tytot.html

     VastaaPoista
    13. Voi että, taisin jo joskus jollekin luvatakin tuon Huhtikuun noidan lisäämistä listaan, mutta se on siis unohtunut. Käyn heti kohta tekemässä lisäyksen!

     Noista listaamistasi ainakin Paljain käsin on lukemisen arvoinen. Ja niistä, joita et listannut (ja joita sinun on ehkä vaikea saada?), suosittelisin ainakin Adichien Puolikas keltaista aurinkoa sekä Walkerin Häivähdys purppuraa.

     VastaaPoista
    14. Kiitos Paula! Luulen, että olen sinunkin Mitford-tekstisi lukenut :).

     Karoliina: hups, unohtui kopsata tuo Häivähdys purppuraa luettuihin, se on hieno teos! Puolikas keltaista aurinkoa on varmasti hyvä, mutta käsittääkseni siinä tapahtuu aika rankkoja asioita, ja jostain syystä vierastan nyt sellaisia kirjoja. Mutta haastehan on vuoden loppuun, joten varmasti tulee vielä vähän vahvempienkin lukukokemusten jano...Tuon pitäisi kyllä löytyä meidän kirjastosta, jossain vaiheessa varmasti palautuu hyllyyn.

     VastaaPoista
    15. Hei emäntä, laitatko osoitteesi minulle mailitse osoitteeseen elmailona AT gmail.com niin pääsen postittamaan ne ukrainalaiset traktorit. Siinäkin on muuten yhtenä teemoista sisaruus. :)

     VastaaPoista
    16. Minulle tuli mieleen semmoinen kiehtova kirja kuin Lemminkäisen lapset. Se ei ole romaani, vaan runsaasti kuvitettu elämäkerta-tyyppinen kirja Lemminkäisen sisarusparvesta, joista suurin osa oli muistaakseni tyttöjä. He olivat uskomattoman luovia ja lahjakkaita, piirsivät ja kirjoittivat koko ajan, loivat kokonaisia maailmoja paperinukeista yms. Minulla on kirja Helsingissä, siitä on vuosia kun olen sitä lueskellut, mutta muistan että se oli tosi kiinnostava. Enemmän kuvakirja tosin. Sitä saa varmaan kirjastosta.

     VastaaPoista
    17. Nyt tuli vielä mieleen Tuula Levon Neiti Soldan, joka kertoo Venny Soldan-Brofeldtin, hänen sisarensa Tillyn ja Juhani Ahon kolmiodraamasta.

     VastaaPoista
    18. Hei Lumikko, kiitos kirjavinkeistä. Nuo Lemminkäiset ovat aivan uusi tuttavuus, täytyypä googlata ja hakea kirjastotietokannoista. Kuulosti ainakin mielenkiintoiselta...

     Oletko lukenut tuon Neiti Soldanin? Lainasin sen muutama vuosi sitten kirjastosta, mutta se ei jotenkin napannut imuunsa, vaikka aihe oli todella mielenkintoinen. Siitä tulikin mieleen, että kävin pari vuotta sitten Tarvaspäässä katsomassa taiteilijapariskunta-näyttelyn, ja olisi ihana lukea Konttisen (?) teoksia aiheesta, niitä taitaa olla kaksikin...

     VastaaPoista
    19. En ole Neiti Soldania lukenut, viimeksi kirjastossa sitä selailin ja siitä se tuli mieleeni, kun on triangelidraaman ohella siskostarina.

     Voi, minä missasin tuon taiteiljapariskunta-näyttelyn, olisi kyllä kovasti kiinnostanut mutta kun sinne Tarvaspäähän on niin hankala mennä jos ei ole autoa... Tolstoilaisuus-näyttelyssä kävin viime kesänä, kun tein lehtijutun siitä; sattui todella kuuma hellepäivä ja meinattiin tuupertua matkalle :)

     Tietokirjojen puolelta tulee vielä mieleen yksi siskostarina: Erkki Tuomiojan Häivähdys punaista kertoo Hella Wuolijoesta ja tämän sisaresta Salme Pekkalasta.

     VastaaPoista
    20. Tuon Häivähdys punaista olen lukenut, hieno kirja! Joskus ennen lapsia, kun asuin Espoossa, pyöräiltiin Tarvaspäähän piknikille, se oli ihanaa. Sittemmin ollaan käytetty autoa :). Nyt on meilläkin vähän pidempi matka, mutta tänä keväänä on pakko päästä sinne ennen kuin Gallen-Kallelan nuoruuden aikaisten töinen näyttely päättyy - ja toisen kerran sitten siihen toiseen näyttelyyn! Jonain aurinkoisena lauantaina tai sunnuntaina...

     VastaaPoista
    21. Hyvänen aika! Anna Elina sen sanoi: Minulla on nyt yhtenä arvontapalkintona loistava Huhtikuun noita, sillä olen lukenut sen todella monta kertaa. Se on kaikkien aikojen vaikuttavin siskokirja! Sitten tulee hieman meriusvaisempi Meriharakat.

     VastaaPoista
    22. Nyt olisi oikea vuodenaika Huhtikuun noidalle :), se löytyy meidän lähikirjastostakin. Kunpa olisi enemmän aikaa lukea! Jännää, muutaman päivän päästä saamme tietää, miten sinun arvonnassasi käy, Leena!

     VastaaPoista