torstai 3. lokakuuta 2013
Klassikkojen lokakuu
Syyskuussa kirjabloggaajat tempaisivat lukemalla sata suomalaista 2000-luvun kirjasuosikkia ja kirjoittamalla niistä sata tuoretta blogiarviota. Tuoreiden kotimaisten kirjojen vastapainoksi ajattelin lukea lokakuussa klassikkoja, etupäässä käännöskirjallisuutta. Klassikkolokakuu-idea on lähtöisin Kirjojen salainen puutarha -blogista, josta voi käydä lukemassa alkuperäisen postauksen teemasta. Koska Kirjojen salainen puutarha on toistaiseksi tauolla, ei blogiin ole tulossa listausta haasteeseen mahdollisesti osallistuvista muista blogeista, mutta jos monikin innostuu tästä teemasta, voin tehdä kuun lopussa jonkinlaisen koonnin siitä, mitä klassikoita blogeissa on lokakuussa luettu.
Klassikko-sanan voi tulkita omalla tavallaan; joskus puhutaan moderneista klassikoista ja joskus hyvinkin tuoreista teoksista voi puhua klassikkoina. Kaipaan nyt erityisesti vähän vanhempaa kirjallisuutta (vanhakin on tietysti suhteellinen käsite!), joten oma klassikkolokakuuni käsittää pääasiassa 1800-luvulla julkaistuja teoksia. Ajattelin lukea lokakuussa jonkin tai joitakin seuraavista kirjoista:
Virginia Woolf: Mrs. Dalloway (koska moni on tätä rakastanut ja koska Cunninghamin Tunnit...)
Fjodor Dostojevski: Netotska Nezvanova (olisi kiva lukea taas Dostojevskia, mutta lyhyesti, kiitos)
Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla (koska tämä must read on vieläkin lukematta!)
Aale Tynni: Tuhat laulujen vuotta (koska luen parhaillaan Aale Tynnin elämäkertaa)
Charles Dickens: Suuria odotuksia (koska tämä on jäänyt minulta joskus kesken)
Charlotte Brontë: Shirley (koska tämä on ainoa Brontën sisarusten romaaneista, jota en ole lukenut)
George Elliot: Mylly joen rannalla ja Middlemarch (koska näitäkin on kovasti kehuttu)
Saa nyt nähdä, miten tämäkin kirjalistan kanssa käy... Lähden klassikkomatkalle rennolla otteella; jos saan yhdenkin näistä ikuisuuksia to be read -listoilla keikkuneista kirjoista luettua, olen tyytyväinen!
Kaunista ja värikästä lokakuun alkua!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Luin tuon Dostojevskin vasta :)! Kiva jos tartut siihen. Minullakin on mielessä seuraavaksi tarttua venäläiseen klassikkoon...
VastaaPoistaBleue, muistan, luin arviosi siitä, paljon muita postauksia en siitä muistakaan nähneeni (onhan tuo jo muutamaa vuotta vanhakin tuo suomennos/painos toki)! :) Hmm, mikähän venäläinen klassikko sinulla on hyppysissäsi, onko mammuttiosastoa vai vähän hillitymmän pituista kuten tämä NN?
PoistaGogolia :)!
PoistaKiitos, uteliaisuus tyydytetty! :)
PoistaSuosittelen Pohjantähteä (olet varmaan yllättynyt :))
VastaaPoistaOstin muuten eilen Seppälöiden Aale Tynni-elämäkerran ja odotan malttamattomasti, että pääsen lukemaan sitä.
Jaana, arvaa kuka kirjoitti tuohon ensin: "Väinö Linna: Täällä toisen tähden alla" ;) Onneksi huomasin ennen julkaisua!
VastaaPoistaHyvä hankinta! Olen tosiaan tuota Tynni-elämäkertaa jo jonkinmatkaa lukenut, se on hyvä, joskin ehkä turhankin yksityiskohtainen ja hidastempoinen alussa, kun kuvataan vasta Tynnin (ja myöhemmin hänen ensimmäisen aviomiehensä jne) sukujuuria. Jotain tuttua muista teoksista (esim. Kuva kaivattuni), paljon kaikkea uutta.
:) Se olisikin ollut hauska lipsahdus...näin minun kannaltani katsoen.
PoistaMinä mietin pitkään, mikä tuossa Täällä toisen tähden allassa olisi muka ollut vikana. Hyvää klassikkokuukautta! Minäkin olen miettinyt, että jotenkin pitäisi lisätä klassikkojen lukemista, mutta lokakuussa en kyllä valitettavasti ehdi tähän klassikkokuuhun mukaan. Tsemppailen teitä osallistuvia ja saan todennäköisesti hyviä klassikkolukuvinkkejä. :)
PoistaAnnami, niinpä, se kuulostaa niin oikealta, mutta onneksi kuitenkin huomasin ajoissa :D
PoistaKlassikot tahtovat jäädä vähän paitsioon, varsinkin jos on ahminut niitä nuorena tai tankannut yliopistossa. Nyt muutaman vuoden tauon jälkeen tuntuu nostalgiselta lukea jotakin viehättävän vanhahtavaa.
(Sitä paitsi moni näistäkin kirjoista on pyörinyt omassa hyllyssä jo vuosia, apua!)
Jaana, vai hauska lipsahdus, mieti mitä olisi taas päästy sanomaan: "KIrjabloggaajat eivät edes lue kirjoja, vaan toisia kirjablogeja!" ;)
PoistaSinun täytyy Maria ehdottomasti lukea Eliotin Middlemarch, se on yksi omista lemppareistani. Siinä on ihana sankaritar, joka joutuu naimisiin "dilettantin" kanssa ja sitten ollaan Roomassa & tutkitaan etruskeja :).
VastaaPoistaSanna, muistelinkin, että olet suositellut kirjaa. Nostan sen korkealle klassikkopinossa, kunhan käyn hakemassa sen kirjastosta. Saa nähdä kuinka käy, kirja on kuitenkin aika tiiliskivi!
PoistaAale Tynni kuulostaa mielenkiintoiselta ja Dickensiä on omallakin "yöpöydällä", sillä aloitin lukea Kaksi kaupunkina -teosta, joka on minulle milteipä ykkönen Dickensin tuotannosta. Suuria odotuksia on toki hyvä sekin. Eliotin myllyä joen rannalla olen joskus katsellut, mutta en ole oikein jaksanut syventyä.
VastaaPoistaAino, muistelen joskus teininä aloittaneeni Myllyä joen rannalla, mutta se alkoi todella hitaasti ja jäi silloin kesken, saa nähdä kuinka käy nyt. Jouduin tilaamaan nuo kaikki Eliotit kirjaston varastosta, ilmeisesti uusia painoksia ei ole otettu puoleen vuosisataan vaikka dramatisointeja on tehty ja esitetty kai Suomenkin televiossa.
VastaaPoistaKuulostaa hyvältä listalta!
VastaaPoistaMinä aloitin klassikkolokakuun, jonka vedän pelkästään kotimaisilla. :) Loistava Putkinotko kesken... Tulet varmasti ihastumaan Täällä toi... Ei kun Pohjantähden alla -klassikkoon. Jaanalle terveiset!
Elina, luin Putkinotkon joskus kymmenen vuotta sitten Kotimaisen kirjallisuuden tenttiin, en ainakaan silloin osannut ihan arvostaa sitä mutta Kerran kesällä -romaanista pidin enemmän.
PoistaToivotaan, että ehdin TPTA:n pariin – olen varma, että pidän siitä!
Jee, klassikkoja! <3 Hyvä lista sinulla! Jään innolla odottelemaan, mitä jännää blogiisi ilmestyy tässä kuussa. Aloin miettimään, olenkohan minäkään lukenut tuota Shirleytä, ja Wikipedia-artikkelinkaan lukemisen jälkeen en ole varma asiasta. Jossain vaiheessa lukiota (vai oliko pian sen jälkeen), muistan ahmineeni olan takaa Bronten siskoja, mutta kaikki teokset eivät ole jättäneet kovin syviä muistijälkiä. Pakko varmasti lukea se joku kerta asian varmistamiseksi! Mutta sitä ennen haluan lukea Charlotten Syrjästäkatsojan tarinan uudelleen, joka ainakin on niin <3 <3 <3
VastaaPoistaMyllyä joen rannalla voin ainakin kovasti suositella, se on hieno! Middlemarch on tuttu vain tv-sarjana, ja sen perusteella vaikutti tosi kivalta. Olen itsekin haaveillut sen joskus vielä lukevani.
Anna, Syrjästäkatsojan tarina on ihana! <3 Hauska kun sanoit lukeneesi Myllyn joen rannalla ja katsoneesi Middlemarch-sarjan ja tykänneesi – olen nyt lukenut Middlemarchia noin 50 sivua ja ajattelin, että Anna tykkäisi tästä! :) Huomenna nähdään (?) :)
VastaaPoistaMainio idea tämä klassikkokuukausi. Minulla on tarkoituksena lukea nyt lokakuussa yksi englantilainen klassikko, mutta kokonaiseen klassikkokuukauteen en taida nyt tässä kohtaa venyä. :) Jään kuitenkin innolla ja mielenkiinnolla odottamaan klassikkopostauksiasi. Erityisesti Woolf ja Dickens kiinnostavat, ja tietenkin TPTA (moi vaan, täällä toinen, jolla kirja on vielä lukematta! o/ ).
VastaaPoistaKlassikokuukausi kuulostaa kivalta idealta, mutta nyt ei siihen ole mahdollisuutta. Jospa kuitenkin ehtisin lukea lokakuussa Juhani Ahon Papin tyttären ja Papin rouvan (tai ainakin toisen niistä), sillä ne olin laittanyt syksyn lukulistalleni ja ovat vielä lukematta. -- Tässä ketjussa on tullut monia hyviä klassikkovinkkejä.
VastaaPoistaKiva idea! Mä voisin lukea joulukuussa klassikoita, nyt nuo uutuuskirjat painaa päälle ja niiden parissa viihdyn varmaan lokakuunkin =)
VastaaPoista