lauantai 15. joulukuuta 2012

Joulukalenterin luukku 15: Mimmi Lehmän ja Variksen iso kirja


Juijja Wieslander (teksti) ja Sven Nordquist (kuvat): Mimmi Lehmän ja Variksen iso kirja
Stora boken om Mamma Mu och Kråkan, suom. Pirjo Santonen ja Terhi Leskinen.
Mäkelä 2012, 184 sivua.

Rakastettavat koheltajat Mimmi Lehmä ja Varis ovat saaneet oman "juhlakirjan", kullansävyisiin kansiin kootun kokoelman tarinoita, runoja ja lauluja. Osa tarinoista on ilmestynyt aiemmin suomeksikin kuvakirjoina, mutta osa materiaalista on päässyt nyt ensi kertaa kansien väliin. Kirjan esipuheessa kirjailija Juijja Wieslander kertoo, että Mimmi Lehmän hahmo sai alkunsa erään lapsen lausahduksesta: "Ajattele, jos lehmät tekisivät samoja asioita kuin mekin. Miten hassua se olisikaan!" Mimmi ja Varis vaikuttivat alunperin Ruotsin lastenradiossa 1980- ja 90-luvulla, ja myöhemmin ne pääsivät seikkailemaan kuvakirjojen sivuille, Viiru ja Pesonen -kirjoistaan tutun Sven Nordquistin piirtäminä.

Mimmi Lehmästä ja Variksesta tykkäävät meidän perheessä sekä lapset että aikuiset, ja sarjan kirjoja on luettu paljon - blogiini olen kirjoittanut viime vuonna kirjasta Mimmi Lehmä lukee (tätä ei kokoelmateoksessa ole, sen sijaan siitä löytyy samaa aihepiiriä sivuava lyhyempi tarina "Mimmi Lehmä kirjastossa"). Meillä nautittiin ennen kaikkea kuvitettujen kertomusten lukemisesta, riippumatta siitä, oliko tarina luettu aiemmin yksittäisestä kirjasta vai ei. Lorutkin luettiin, mutta ne eivät innostaneet niin paljon kuin tarinat. Lauluista saavat varmasti enemmän irti ne, jotka osaavat soittaa ja lukea nuotteja - ja opettelun tueksi kirjan lopusta löytyykin kitarasoinnut.

Kirjasta löytyy myös nyt ajankohtainen Mimmi Lehmän ja Variksen joulu. Sven Nordquist on minusta - Ilon Wiklandin, Maija Karman ja Virpi Pekkalan ohella - yksi armoitetuista joulun kuvittajista. Nordquistin joulukuvissa on tunnelmaa, mutta myös arjen rosoa, huumoria ja kodikasta sekamelskaa.

Mimmi Lehmän ja Variksen joulussa Varista harmittaa talven kylmyys ja pimeys. Kun Varis kuulee Mimmiltä joulun olevan aivan lähellä, se alkaa paniikissa kääriä kasaan lahjapaketteja - itselleen. Varis pelkää, että hän ei muuten saa yhtään lahjaa. Itse itselle annettu tavaravuori ei kuitenkaan, yllätys yllätys, tee onnelliseksi. Paras lahja on muuta kuin tavaraa, ja sen ovat valmistaneet ystävät, rakkaudella.Kaiken tohelluksen jälkeen Mimmi Lehmä ja variskin rauhoittuvat joulun viettoon. Suuri kuusi on saanut kynttilät, ystävä on lähellä, lunta tupruttaa hiljaa.

9 kommenttia:

 1. Minä luin päiväkodissa kyllästymiseen asti Mimmi lehmää ja jopa mamulapset, joiden suomenkieli oli vielä heikko, pitivät kirjoista valtavasti. Että piirrostyylikin on ilmeisesti lasten makuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, Nordquistin tyyli tosiaan vetoaa moniin, ja näiden Mimmi-kirjojen tarinat ovat hauskoja :)

   Poista
 2. Mimmi on niin ihana! Tästä varmaan lapsetkin tykkäisivät.

  VastaaPoista
 3. Mimmi on yliveto! Sekä minä, että päiväkerho- ja iltapäiväkerholapset ovat saaneet tänä syksynä tutustua Mimmiin ja Varikseen ja yhdessä ollaan naurettu parivaljakon toilailuille. Nordqvistin kuvat ovat hauskoja ja yleensä kuvissa on kaikkia kivoja yksityiskohtia, joita ei välttämättä edes pikaisella katselukerralla huomaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riina, teillä on ollut kivoja lukuhetkiä :) Minuakin viehättävät nuo Nordqvistin kuvien yksityiskohdat, joita taitaa olla Viiru-kirjoissa vielä enemmän kuin Mimmeissä.

   Poista
 4. Hih, minulla on mukava ja hämärä mielikuva, että olisin joskus päiväkodissa kesätöissä ollessani lukenut jotakin tällaista Mimmi lehmä -kirjaa, jonka kuvat ovat jääneet mieleeni. Nuo Viiru ja Pesonnen -kirjat olivat lapsena ehdottomia suosikkejani, kiitos kun muistutit taas niidenkin olemassaolosta! Pitäisipä joku kerta kokeilla, kuinka iskisivätkö ne yhtä hyvin minuun edelleen :) Rakastin pienenä niitä kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna J., ihana että sinulla on lapsuusmuistoja Viiru ja Pesonen kirjoista, minullakin on! :) Ne ovat kyllä mielestäni sellaisia kirjoja, joissa on tasoja aikuisellekin, niin sanoissa kuin kuvissakin.

   Poista
 5. Katselin tätä kirjaa kirjastossa ja unelmoin tätä omaksi, sillä meillä pojat tykkäävät näistä huimista Mimmin tempauksista. Varis on ihanan epäileväinen ja Mimmi hänelle ihan oiva kaveri! :-D Mii laiks tuu!

  VastaaPoista