perjantai 14. joulukuuta 2012

Joulukalenterin luukku 14: Kirjallisia kaksintaisteluja
Muun muassa blogeissa Antiaikalainen, Täällä toisen tähden alla, Hyönteisdokumentti ja KirjAntila on järjestetty kirjallisia kaksintaisteluja, ja tartunpa tähän hauskaan meemiin minäkin. Jotkut bloggaajat valitsivat taisteluparit satunnaisotannalla, minä laitoin vastakkain samantapaisia / saman aikakauden kirjailijoita tai joissain tapauksissa kirjailija-aviopareja, kuten Jaana Tuolta toisen tähden alta teki.

Zachris Topelius vai J. L. Runeberg? Topelius.

J. L. Runeberg vai Fredrika Runeberg?

Aleksis Kivi vai August Ahlquist? Kivi.

Emily Bronte vai Anne Bronte? Anne Bronte.

Anne Bronte vai Charlotte Bronte? Charlotte.

Charlotte Bronte vai Jane Austen? Lähes mahdoton valita, mutta jos on pakko, valitsen Austenin. Ehkä.

Louisa M. Alcott vai F. H. Burnett? Alcott.

Louisa M. Alcott vai Lucy Maud Montgomery? Montgomery.

Anni Blomquist vai Ulla-Lena Lundberg? Oikeastaan en haluaisi verrata näitä kahta ahvenanmaalaiskirjailijaa, molemmat ovat kirjoittaneet koskettavia, hienoja teoksia. Mutta jos pakko olisi valita (ja nythän on pakko!), niin Ulla-Lena Lundberg.

Anni Swann vai Otto Manninen? Anni Swan.

Paul vai Siri Hustvedt? Siri Hustvedt.

Paul Auster vai Ian McEwan? Ian McEwan.

Aila Meriluoto vai Lauri Viita? Meriluoto.

Maeve Binchy vai muut lämminhenkisen hömpän kirjoittajat? Maeve Binchy

Johan Bargum vai Joel Haahtela? Bargum.

Julian Barnes vai Johan Bargum? Edelleen Bargum.

Anne Tyler vai Carol Shields? Shields.

Jean-Paul Sartre vai Simone de Beauvoir? Beauvoir.

Gaute Heivoll vai Per Petterson? Heivoll, koska en ole vielä lukenut Pettersonia - mutta aion kyllä!

Olli Jalonen vai Riitta Jalonen? Riitta Jalonen - ja sama perustelu ja hurskas aikomus kuin edellisessä!


Haastan kaikki kynnelle kykenevät (kirja)bloggaajat haastamaan haluamansa kirjailijat kaksintaisteluun - tätäkin listaa saa halutessaan kopioida ja varioida. Hyvää viikonloppua kaikille!

14 kommenttia:

 1. Minua kiinnostaisi tietää, miksi olet valinnut voittajaksi Anne Bronten etkä Emilyä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tykännyt enemmän Annen romaaneista, erityisesti Wildfell Hallista, kuin Humisevasta harjusta. Kirjallisessa kaanonissa Emily taidetaan asettaa järjestään (?) Annen edelle, mutta itse olen enemmän Annen rauhallisen, hienovireisen kerronnan kuin Emilyn luonnonvoimien ystävä.

   Poista
 2. Minä olen lukenut Annen Agnes Kotiopettajatar ja Wildfell Hallin asukas on parhaillaan lukupöydällä. Emilyn Humisevaa harjua en ole lukenut, olen kyllä hieman selaillut, mutta vierastan sen kummitustematiikkaa.

  VastaaPoista
 3. Mitä tykkäsit Agnes kotiopettajattaresta? Luin sen joskus teininä ja muistan, että tarina oli varsin verkkainen ja rauhallinen, mutta hyvällä tavalla :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä pidin siitä, tosin sen lukemisesta on jo aikaa ja muistan vain sen kauhuntunteen ja inhotuksen minkä koin, kun siinä oli se kamala poika, joka rääkkäsi eläimiä. Täytyisi oikeastaan lukea uudelleen.

   Poista
 4. Kiva, että tartuit tähän :)

  Mutta kumpi: J.L vai Fredrika?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups! No Fredrika tietenkin, pitääpä lisätä unohtunut vastaus ;)

   Poista
 5. Aika paha tuo Heivoll vai Petterson! Molempia lukeneena sanoisin, että Petterson. :) Mutta hieno on Heivollkin.

  Ja totta kai Shields!

  <3

  VastaaPoista
 6. Katja, oho - odotukseni Pettersonin kirjoja kohtaan nousi entisestään, sillä pidin Etten palaisi tuhkaksi romaanista niin paljon. Pitääpä katsoa, josko joululomalla ehtisin lukea Pettersonia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko vielä kysyä, Katja, että mitä vastaisin tuohon Haahtela - Bargum kysymykseen ;)

   Poista
  2. Paha kysymys... ;) Hmm. Haahtela. Pakko selittää: Bargum on kahden lukemani kirjan perusteella parempi kirjailija, mutta Haahtelan kirjat ovat saaneet aikaan suurempia tunteita ja niihin on syntynyt miltei fanitussuhde.

   Poista
  3. Katja, arvelinkin, että olisi vaikea valita, ja siksi kysyinkin ;). Näihin vastataan totta kai tunteella, joissain kirjoissa / kirjailijoissa vain on sitä jotain mikä koskettaa syvimmin <3

   Poista
 7. Nämä ovat vaikeita kaksintaisteluja enkä taida haastaa itseäni tähän! Aika paha tuo Alcott vai Montgomery. Enkä valitsi kumpaakaan ylitse toisensa. Vaikka Montgomery on hyvin, hyvin tärkeä minulle nykyään, niin Alcottista kaikki tyttökirjallisuus lähti kumpuamaan eikä ole toista Pikku naisien veroista! Charlotte Brontë olisi taas ihan selvä valinta minulle Austenin sijasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, on kyllä totta, että eihän näitä _oikeasti_ voi verrata, siis esim. Alcottia ja Montgomeryä. Pikku naiset oli minulle itselleni ensimmäinen tyttökirja ja sellaisena todella tärkeä. Olenkin parhaillaan lukemassa sitä uutena käännöksenä!

   Poista