maanantai 28. toukokuuta 2012

Lukusuunnitelmia


Käväisin perjantaina kirjastossa hakemassa kirjoja Kirjallisuuden äidit -lukuhaastetta varten. Luonnollisesti mukaan tarttui yhtä sun toista muutakin, mutta koetan saada lähiaikoina (=kesän kuluessa) ainakin seuraavat kirjat luettua:

Sanna Eeva: Olot
Heidi Köngäs: Jokin sinusta
Jayne Anne Phillips: Äidin aika
Annamari Marttinen: Mistä kevät alkaa
Lionel Shriver: Poikani Kevin

Minulla on vähän vaikeuksia saada pitkiä romaaneja luettua; lukuaikani on sen verran katkonaista, että lyhyempiin teoksiin on helpompi keskittyä ja kun ne ehtii lukea päivässä tai parissa, tuntee saaneensa jotain luetuksikin. Phillipsin ja Köngäksen kirjat ovat olleet lukulistalla jo kauan ja ne löytyvätkin myös TBR100-listaltani, toivottavasti ne palautuvat luettuina tältä kirjastokierrokselta. Samalla listalla roikkuu myös Shriverin kirja, jota olen kierrellyt ja kaarrellut jo hyvän aikaa. Kirjaa on kehuttu niin vuolaasti, että pettymys olisi aikamoinen, ellen kirjasta vaikuttuisi - toisaalta pelkään myös kirjan rankkaa teemaa.

Marttisen kirjan lukemistakin olen suunnitellut jo pitkään. Aiemmin lukemieni Marttisen romaanien perusteella uskon, että myös Mistä kevät alkaa on nopealukuinen, joten siitä varmaan tulee blogiin juttua tällä viikolla. Sanna Eevan Olot taas on melko lyhyt, joten senkin saanen luettua nopeasti.

Teetkö sinä lukusuunnitelmia, ja jos niin miten - kirjoitatko listoja paperille tai nettiin, keräätkö kirjapinoja yöpöydälle tai suunnitteletko lukemisiasi jonkin teeman mukaan?

27 kommenttia:

 1. Minun suunnitelmani ovat melko ylimalkaisia, yleensä nappaan kirjan käteeni kulloisenkin hetken fiiliksen mukaan ja aina on useita kirjoja kesken. Voisinkin itse asiassa tehdä pienen suunnitelman blogiini, jotta saisin vähän hahmotusta missä nyt mennään ;). Lainaan siis postauksesi aihetta, toivottavasti ok?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, minulla on paljon suunnitelmia (ja pinoja), mutta ne harvemmin toteutuvat kovin täydellisesti, kun juurikin tuo fiilis vaikuttaa. Juuri siksi en täällä blogissa useinkaan kerro, mitä "aion lukea", vaikka tykkään toisten blogien sivupalkista ym. katsoa, mitä muilla on luvussa. Nyt tein tämän ihan siksi, että tulisi vihdoin nuo kirjat luettua ;). Tee ihmeessä oma postaus aiheesta, tykkään lukea toisten lukusuunnitelmista!

   Poista
 2. Minäkään en sen suuremmin suunnittele. Samoin kuin Jaana, luen melko pitkälti fiiliksen mukaan. Koska opiskeluaikoina oli pakko lukea tentteihin tietyt kirjat, niin nyt pyrin kirjalistoja välttämään. Erilaisten haasteiden myötä se ei tosin aina onnistu;) Lomalle ajattelin tehdä lukulistan, koska ei olla koko lomaa kotona ja pitää jo valmiiksi miettiä, mitä voisi sitten muualla lukea. Lomalukusuunnitelmista kirjoitan varmasti jossakin vaiheessa blogissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tintti, minä taas kaipaan noita opintojen kaunokirjallisuuslistoja, ja olin ihan innoissani kun löysin kirjablogien haaste-, tbr- ja muut listat ikään kun tilalle ;). Erona on tietenkin se, että "blogilistoja" ei ole pakko lukea läpi, mutta saan niistä sellaista positiivista kannustusta/muistutusta siihen, että mitä pitikään lukea :).

   Lomalukusuunnitelmat ovat ihan parhaita!

   Poista
 3. Mistä kevät alkaa on tosiaan sivumääräänsä nähden nopeasti luettu. Minullakin on vähän vaikeutta paksujen kirjojen kanssa, nyt tekisi mieli aloittaa yli 400-sivuinen Piiat, mutta tuntuu että siinä menee koko kesä! Taidan suosiolla siirtää sen syksyn pitkien iltojen iloksi ja kesällä ottaa kevyemmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elma Ilona, Piiat on kyllä myös noita "sivumääräänsä nähden lyhyitä" kirjoja ja minusta jotenkin kesäinen - toki sellaisena ihana myös syysiltojen kirjana :).

   Poista
 4. Kirjoitan mielenkiintoisimmat kirjat muistiin ja kaivelen niitä sitten esiin sopivan hetken tullen, eli pääasiassa fiilispohjalta valitsen lukemiseni. Erilaiset haasteet vähän ohjaavat lukemistani, mutta niissäkin olen ottanut vapauksia enkä ole välttämättä taivuttanut itseäni annettuihin aikaraameihin. Esimerkiksi 10 klassikkoa -haastetta suoritan omaan tahtiini, vaikka haasteen suorittamiselle oli annettu aika.

  Olen ollut viime aikoina jotenkin levoton lukija, en voi ottaa pinon päällimmäistä kirjaa vaan joudun miettimään minkä valitsisin. Kovin tarkat lukusuunnitelmat eivät siis minulle sovi, en halua lukemisen muuttuvan "suorittamiseksi". Esimerkiksi viime kesästä (!) asti hyllyssä odottaneen Siilin eleganssin näkeminen aiheutti jo ärsytystä kun en löytänyt sopivaa hetkeä sen lukemiselle. Onneksi kuitenkin tykkäsin kirjasta, ei ollut turhaa lähes vuotta hyllyssä ;)

  VastaaPoista
 5. Hei Maria, teen kyllä mielessäni lukusuunnitelmia, mutta sitten se menee kuitenkin eri tavalla kuin on aikonut. Yhtäkkiä bongaankin ihan muun kirjan, jota alan lukemaan. Ainoa, missä nyt pitää pysyä suunnitelmassa on niiden tutkittavien tyttökirjojen kanssa ja aikamoinen urakka on tässä pian taas edessä! En ole vieläkään päättänyt, mitä luen seuraavaksi muun kirjallisuuden puolelta (mistä viimeksi kirjoitin blogissa). Ehkäpä se on nyt dekkarin aika, kun kesäkin on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, se sinun edellinen postauksesi olikin vähän kuin lukusuunnitelmien hahmottelua, tykkään sellaisista bloggauksista (ja ajattelin, että myös omassa blogissani voisi välillä olla jotain muutakin kuin kirja-arvioita). Jaksamista tutkimukseen liittyvään luku-urakkaan, dekkarit ovat tosiaan hyvää rentoutusta!

   Poista
 6. Villasukka, vasta nyt tuli mieleen, että voisin täydentää esim. TB-haastetta (kun siinä on kategorioita, joita en saanut täyteen haasteajan puitteissa), se antaisi sellaisen mukavan "sainpas tämän valmiiksi" -tunteen :).

  Tuo, että sinulla oli sama kirja lainassa vuoden, on minusta mainiota :D. Itse yleensä palautan kirjan, kun viisi uusintaa tulee täyteen, usein jo aiemmin. Ja sitten lainaan uudestaan myöhemmin, joskus useitakin kertoja... Tuo Phillips ja Köngäs ovat nyt ainakin toista kertaa lainassa, Marttisesta en ole varma onko se jo käynyt meillä joskus kääntymässä vai olenko vain suunnitellut ja kirjastossa lehteillyt.

  VastaaPoista
 7. Monien muiden tavoin en itse suunnittele lukemiasi kovin tarkkaan. Siinä mielessä toki suunnittelen, että ostan, lainaan, pyydän, saan lahjaksi jonkun toivomani kirjan ja niitä kertyy valtava pino, joista luettavani valitsen. Mutta en esimerkiksi nyt tiedä, mitä alan lukea seuraavaksi tai mitä luen vaikkapa ensi viikolla. Siksi en itsekään koskaan laita tulevia lukemisiani sivupalkkiin, koska kirja melko varmasti muuttuisi.

  Rakastan kuitenkin muiden lukulistojen laatimista ja saatan itsekin suunnitella kaikenlaisia lukupinoja, mutta en koskaan pysy niissä. :)

  Sinulla on hieno kirjapino! Poikani Kevin on huikea, Olot nopeaa luettavaa, Marttinen otti minulla oman aikansa, yllättävänkin pitkän ja tuon Köngäksen kirjan haluan itsekin lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää tuo Marttisesta. Aihe on ainakin hieman vakavampi kuin Valkoisessa pitsissä ja Erossa, vaikkeivät nekään (varsinkaan jälkimmäinen) mitään kauhean iloisia romaaneja olleet.

   Minulle tulee kirjastokäynnin jälkeen aina vähän haahuiluolo; on kerralla niin paljon ihanaa luettavaa! Nytkin vellonut monen kirjan välillä, mm. eräs Shields, jota en ole vielä lukenut, houkuttelee :).

   Poista
 8. Komppaan muita, lukusuunnitelmia on ihana tehdä, vaikka ne eivät yleensä toteudukaan. Oma tyylini on se, että välillä selailen kirjakaupan hyllyt/omat erilaiset must-read-listaukset ja oman kirjahyllyn lukemattomat kirjat ja makustelen hieman omia lukufiiliksiä. Sitten se oikea kirja siinä pikkuhiljaa löytyykin jo.

  Lainaan kirjastosta yleensä ihan vain kaksi kolme kirjaa kerrallaan, joten periaatteessa tiedän, mitä luen luultavasti seuraavaksi. Jos kuitenkin fiilis muuttuu, ja kirjakaupan tai oman hyllyn kirja menee edelle, niin sitten näin käy. Melko harvoin kuitenkaan joudun viemään kirjan takaisin kirjastoon lukemattomana. Viimeeksi näin on tainnut käydä joskus talvella ja kirja oli Kauimpana kuolemasta, jonka aika ei sitten vain ollutkaan silloin.

  Nyt kun odottelen lukumaratonin alkamista, oli kirjastoreissukin todella huikea, kun raahasin kotiin yli 10 kirjaa. Nyt käyn vähän väliä ihmettelemässä niitä tuossa pöydällä, että vau. 15 kirjaa siinä vain odottelee lukijaansa, todella harvinainen hetki!:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonja, sinulla on hyvä itsekuri kirjastossa! Itsekin pystyn välillä hillitsemään itseni, sillä saan paremmin luettua jonkin kirjan alusta loppuun, jos ei ole liikaa houkutuksia yöpöydällä :). Minuakin on alkanut houkuttaa tuo lukumaraton, olisi ihanaa haalia kasa lyhyitä kirjoja kuvailemaasi tapaan ja sitten ahmia niitä :P

   Poista
 9. Omat lukusuunnitelmani ovat hyvin epämääräisiä: minulla on kyllä mielessä montakin kirjaa, jotka haluaisin lukea ja kirjailijaa, joihin haluaisin tutustua, mutta lukujani säätelevät kuitenkin eniten sattuma ja fiilis. Luen vain kirjaston kirjoja ( ok, joskus reissuun ostan pokkarin ), joten riippuu kirjastoreissun saaliista ainakin lyhyen tähtäimen lukusuunnitelma. Hyvin harvoin varaan mitään, on niin paljon lukemattomia kirjoja, että valinnanvaraa on.

  Tällä hetkellä luen sattumalta Byattin Lasten kirjaa, joka oli "haluaisin lukea" -listallani ja jonossa odottaa vuoroaan kaksi muuta sellaista kirjaa, jotka ovat samaisella ( epämääräisellä ) listalla. Ehkäpä pitäisi olla järjestelmällisempi ja kerätä jotain listaa. Sitä voisi sitten aina vilkaista kirjastoon lähtiessä, ehkä niin löytäisi helpommin luettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Petriina, minullakin se, mitä kirjaston hyllystä löytyy, vaikuttaa paljon. Meidän lähikirjasto on aika pieni ja sinne ei ihan jokaista kaipaamaani kirjaa löydy, joten teen kirjastokohtaisia listauksia - niitä käyn sitten haalimassa, kun pääsen muihin kirjastoihin :).

   Lasten kirja, niin ihana mutta niin pitkä... Kerro kun pääset sen loppuun, ja mitä tykkäsit!

   Poista
 10. Mie suunnittelen kyllä lukemista, mutta en välttämättä toteuta näitä suunnitelmia kauhean järjestelmällisesti. Suunnittelu kuuluu siihen kirjojen ihasteluun ja haaveiluun, tykkään tehdä myös listoja ja osallistua haasteisiin, mutta lopulta valitsen kirjan täysin fiiliksellä. Mutta innostuin kuitenkin jälleen tästä ja voisin suunnitella vähän kesäkuun alun lukemisia ja testata kuinka hyvin pysyn suunnitelmassani.

  Pystytkö muuten ottamaan sanavahvistuksen pois kommenteista. Haluaisin kovasti myös puhelimella kommentoida, mutta se harvoin sanavahvistuksen kanssa onnistuu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanna, näiden lukusuunnitelmien tekeminen on vähän samanlaista haaveilua kuin matka- tai lomasuunnitelmien teko :). Ja kun kirjaa ne blogiin (/paperille tms.) voi sitten tosiaan myöhemmin katsoa, miten toteutui!

   Otin sanavahvistuksen nyt pois, hihkaskaa jos se ei olekaan poistunut :).

   Poista
 11. Minulla suunnitelmia riittää, mutta yleensä luettavana on kärkipäässä ne kirjat, jotka olen lainannut kirjastosta. Kirjastoon lähden avoimin mielin löytöretkelle. Sieltä tarttuu kirjoja sitten mukaan fiilispohjalta. Kotona minulla on kymmenittäin kirjoja, jotka odottavat lukemista, mutta en saa aikaiseksi aloitettua, koska minulla on aina kirjastosta jotain lainassa, koska en osaa vain palauttaa kirjoja sinne.

  Minäkin tykkään tehdä listoja ja osallistua haasteisiin, joten nekin määrittelevät mitä milloinkin löytyy hyllyssä odottamasta vuoroaan. Olen sellainen ihminen, etten pysty lukemaan useampaa kirjaa yhtäaikaa, vaan luen aina yhtä. Jos totean sen huonoksi jätän kesken. Kesken jättämisenkin kynnys on suuri, en mielelläni jätä teosta kesken. Siksi joidenkin kirjojen lukeminen tuntuu kestävän ikuisuuden. :D

  Sain juuri luettua yhden kirjan loppuun, joten pääsen kohta kaivelemaan kirjastonkirja pinoa. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aletheia, oman hyllyn kirjat saavat tosiaan usein odottaa vuoroaan, kun eräpäivät painavat päälle... Itse pystyn lukemaan vaikka kuinka montaa kirjaa "samaa aikaa", mutta sitten en välttämättä saa niistä yhtään loppuun, ainakaan pitkään aikaan, joten nykyään yritän keskittyä pääasiassa yhteen.

   Ihania hetkiä kirjastonkirjapinon parissa :)

   Poista
 12. Minä teen listahulluna paljonkin suunnitelmia, mutta eivät ne yleensä pidä. :) Varsinkin aiemmin pyrin myös mielelläni lukemaan kirjoja teemoittain, mutta sittemmin sekin on ikävä kyllä vähän jäänyt. Rakastan haasteita, mutten yleensä muista järjestelmällisesti lukea niihinkään. Silti listaan lukemiseni mielelläni haasteiden alle.

  Minusta on tullut niin ahne lukija, että lukisin mieluiten lyhyitä romaaneja minäkin. Upeita löytyy kaikenpituisista, mutta huomaan usein vieroksuvani kirjaa sitä pidempään mitä pidempi se on. :)

  Toivottavasti uskallat lukea Poikani Kevinin. Köngäs, Marttinen ja Phillips ovat kaikki naisia, joita en ole lukenut vielä yhtään, mutta aion kyllä vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karoliina, minullekin tässä pinossa on nyt ensimmäinen Köngäs ja Phillips. Kyllä minä sen Kevininkin vielä :). Kiva että joku muukin tunnustaa vieroksuvansa pitkiä kirjoja; omalla kohdallani uskon, että blogin pito vaikuttaa osittain tähän kirja-ahneuteen.

   Poista
  2. Kyllä se varmasti vaikuttaa. Toisaalta muistan, että kartoin ainakin tiiliskiviä myös aiemmin. Sinuhenkin luin lopulta aikataulutettuna ihan ilman blogia (siis asetin tavoitepäivämäärän ja laskin, kuinka monta sivua pitää päivittäin lukea, että pääsen tavoitteeseen), mutta en toisaalta ollut näin innoissani pienoisromaaneista.

   Poista
 13. En tee minkäänlaisia kirjalistoja. Enää, voisin sanoa, sillä nuorena luin joskus järjestelmällisesti (esim. venäläisiä klassikoita). Päässäni taitaa kuitenkin olla jonkinlainen tiedostamaton lista, jolla olevat kirjat huomaan kaupassa tai kirjastossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Margit, minäkään en välttämättä muista merkitä kaikkia "kirjaimpulsseja" muistiin, mutta ne palautuvat mieleen sitten, jos näen ne kirjastossa ja kirjakaupassa. Aika usein kuitenkin katson heti kirjaston tietokannasta, onko kiinnostavaa kirjaa hyllyssä, ja merkkaa puhelimen muistioon tyyliin "kirjastosta x löytyvät kirjat y, z ja å" ja osaan sitten poimia ko. kirjat talteen siellä käydessäni :).

   Poista
 14. Jopa on pino! Luulen, että tulet kyllä pitämään Shriveristä, kyllä hänen kirjansa ihan maineensa veroinen on :).

  VastaaPoista