perjantai 14. helmikuuta 2014

Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin & Ystävänpäiväarvonta![Sei Shõnagon kirjoittaa]

On nautinnollista katkaista kirsikkapuusta pitkä, kaunis, kukkiva oksa ja asetella se suureen maljakkkoon. Tämä on erityisen ilahduttavaa, jos lähistöllä istuu vieras juttelemassa.

Tiedetään, Sei, miten ilahduttavaa, okashi, olisikaan jutella kanssasi kirsikankukkaikebanan äärellä!

Mia Kankimäen Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin (Otava 2013) on hyvä kirja lukea ystävänpäivänä: kirja kertoo unelmien toteuttamisesta ja rohkeudesta, mutta myös ystävyydestä, joka kantaa vuosisatojen taakse. Kankimäki, nelikymppinen mainos- ja kustannustoimittaja 2000-luvun Suomessa tuntee ystävyyttä ja sielunsisaruutta 900-luvun Japanissa eläneen hovinaisen ja kirjailijan Sei Shõnagon kanssa. Kankimäki matkustaa Kiotoon tutustuakseen paremmin Seihin ja tämän Tyynynaluskirjaan. Samalla hän kirjoittaa Asioita-kirjaansa, jossa hän puhuttelee meitä lukijoita kuin ystävää. Kankimäki jakaa lukijoiden kanssa innostuksensa ja kaipuunsa kokea jotakin uutta, mutta myös kommelluksensa, vastoinkäymisensä ja epävarmuutensa. Kulttuuri kukoistaa -blogin Arja kirjoittikin Kankimäelle "vastauskirjeen", jossa kertoo kirjan herättämistä tunteista. Ystävänpäivän teemaan sopii vielä sekin, että itse kiinnostuin Kankimäen kirjasta nimenomaan blogiystävien lämpien suositusten myötä: Arjan lisäksi kirjasta ovat bloganneet innostuneesti ainakin Kirsi, Liisa, Sara, Hanna, Katja, Joana, Salla ja Minna, ja Blogistanian Tieto-kisassa kirja äänestettiin viime vuoden toiseksi parhaaksi tietokirjaksi.

Mikään varsinainen tietokirja Asioita ei ole, vaikka opinkin sitä lukiessani paljon Japanista, sen kulttuurista, tavoista, historiasta ja nykypäivästä. Kankimäki kirjoittaa matkakertomusta tai -päiväkirjaa, ja kuten kyseisessä genressä parhaimmillaan, matkaa tehdään myös omaan sisimpään.

Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin -kirjan myötä tutustuin myös uuteen miki-formaattiin, jonka Otava lanseerasi viime keväänä. Kankimäen teksti on henkilökohtaisuudessaan erityisen sopivaa tällaiseen pieneen kirjaan, jonka voi sujauttaa vaikka taskuun (tai tyynyn alle!) Sen sijaan taas Sein listat – listat asioista joita ei voi verrata tai asioista jotka harmittavat tai niistä, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin eivät ehkä tässä versiossa pääse typografisesti oikeuksiinsa pienillä, keskeltä taittuvilla sivuilla. Miki-kirjaahan luetaan vaakatasossa ja kaksi sivua muodostaa ikään kuin yhden sivun. Kirjaa pitäisi periaatteessa olla mahdollista lukea vaikka yhdellä kädellä, mutta itse en vielä oppinut taktiikkaa vaan autoin yleensä toisen käden sormilla virsikirjapaperin ohuita sivuja kääntymään. Pidän kuitenkin siitä, miltä kirja ja paperi tuntuvat kädessä ja siitä, miten keveästi ja nopeasti lukeminen tuntuu sujuvan, joten aijon jatkaa miki-formaattiin tutustumista – kenties mekin vielä ystävystymme.


Ystävänpäivän kunniaksi järjestän pitkästä aikaa blogiarvonnan. Pyysin Otavalta oman lukukappaleeni lisäksi kolme Asioita-mikiä arvottavaksi blogini lukijoille. Jos Kankimäen kirja tai miki-formaatti kiinostavat, niin nyt on mahdollisuus voittaa oma kappale!

Arvonnan säännöt ovat yksinkertaiset: huikkaa kommenttilaatikkoon, jos haluat osallistua arvontaan. (Anonyymit kommentoijat, jättäkää nimimerkki ja mielellään myös sähköpostiosoite.) Ilahdun mahdollisista arvonnan linkityksistä, mutta sillä ei tässä arvonnassa ole vaikutusta arpalippujen määrään. Hiihtolomista johtuen arvonta-aika on kaksi viikkoa, eli suoritan arvonnan perjantaina 28.2 helmikuuta. Voittoarpoja nostetaan kolme, ja jokainen voittaja saa yhden kappaleen Asioita-mikiä. Postitan kirjoja Suomen rajojen sisällä.

Onnea arvontaan ja ihanaa ystävänpäivää!

50 kommenttia:

 1. Huikkaan heti, kun tämän vaaleanpunaisen ystävänpäiväyllätyksen huomasin. Kirja on niin kiinnostava ja sinäkin kirjoitat siitä kauniisti!

  VastaaPoista
 2. Voi että. Tästä kirjasta on kirjoitettu todella houkuttelevasti kaikkialla. Osallistun arvontaan, sillä pidän kovasti myös miki-formaatista.

  VastaaPoista
 3. Viime vuoden ihanin kirja! Ja olen kovasti ihastunut myös miki-formaattiin. Joten mukana ilman muuta. Hyvää ystävänpäivää sinulle!

  VastaaPoista
 4. Ehdottomasti haluan arvontaan mukaan! Kirja kiinnostaa, samoin tuo uusi formaatti, jota olen kirjakaupassa hypistellyt mutta en ole vielä rohjennut omaksi ostaa. :)

  VastaaPoista
 5. Huikkasen mukaan arvontaan. Monta kertaa tämä kirja on melkein lähtenyt mukaani kirjastosta. Mutta jospa saisin sen omakseni ;)
  sirpa.savin(at)opettaja.fi

  VastaaPoista
 6. Oi oi oi, tästä olen hyvin kiinnostunut, osallistun riemuiten ja toivon itselleni itsekkäästi mitä mainiointa arpa-onnea :)

  VastaaPoista
 7. Mukana myös, houkuttelee sekä kirja että formaatti! Hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
 8. Hyvää ystävänpäivää! :) Mukana arvonnassa. Sekä kirja että kirjan formaatti kiinnostaa. Mikeihin en ole vielä nimittäin ehtinyt tutustua.

  VastaaPoista
 9. Hyvää ystävänpäivää! Ehdotttomasti mukana arvonnassa. Kirja kiinnostaa kovasti.

  Tintti (joka ei ole kirjautuneena)

  VastaaPoista
 10. Ihanan vaaleanpunainen kirja - totta kai osallistun arvontaan. :) Oikein hyvää ystävänpäivän iltaa!

  VastaaPoista
 11. Vastaukset
  1. Peruutan osallistumiseni. Käynti kirjakaupassa sai minut "sortumaan" kyseiseen teokseen. En malttanut odottaa :)

   Poista
 12. Kiinnostaa kyllä. Osallistun arvontaan.

  Hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
 13. Hyvää ystävänpäivää!

  Minua kiinnostaa kirja, mutta epäilyttää miki, joten osallistun arvontaan ja jos onni potkaisee, niin pääsenpä kokeilemaan tuota kovasti karttamaani minikirjaa ;)

  VastaaPoista
 14. Mitä enemmän näitä arvioita tästä kirjasta lukee sitä enemmän alkaa tuntua, että tämä pitää lukea. Siispä osallistun arvontaan! Ihanaa ystävänpäivää Sinisen linnan kirjastoon! <3

  VastaaPoista
 15. Ihanaa ystävänpäivän iltaa! Täältä myös osallistutaan.

  VastaaPoista
 16. Tääkin lähtee mukaan arvontaan. Tätä kirjaa on hehkutettu niik paljon, että on tähän tutustuttava.

  VastaaPoista
 17. Hyvää ystävänpäivää! Tämä kirja kiinnostaa, joten osallistun arvontaan.

  VastaaPoista
 18. Mukana! Kiinnostava kirja ja formaatti. Hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
 19. Ihanaa ystävänpäivää! Ja kiitos huikeasta arvonnasta, ehdottomasti mukana. :)

  VastaaPoista
 20. Luen parhaillaan kirjaston kappaletta: ihana kirja. Haluaisin omakseni.

  VastaaPoista
 21. Kirja kiinnostaa, arvonnassa mukana!

  VastaaPoista
 22. Tähän kirjaan en olekaan vielä ehtinyt tutustua, mutta kovasti olen blogeissa nähnyt hyvää tästä puhuttavan. Mukana arvonnassa siis. ♥

  VastaaPoista
 23. Mukana! :) midrerella(ät)gmail(piste)com

  VastaaPoista
 24. Arvonnassa mukana, kirja kiinnostaa kovasti. Olen monesti ihaillut kirjakaupassa sen perinteisemmän version ulkoasua. :)

  VastaaPoista
 25. On hyvä kirja. Myös uusi formaatti on kiinnostava. Omaa kappaletta en saanut, joten mukana arvonnassa.

  VastaaPoista
 26. Ilman muuta mukana! Niin paljon hyvää tästä kirjasta kuulleena pitäisi se tosiaan lukea :-)

  VastaaPoista
 27. Mukana! t. Couleur luumunkukka @luukku.com (kaikki yhteen)

  VastaaPoista
 28. Kuulostaapa kivalta kirjalta ja kansi on suunilleen lempiväriäni, joten ilmottaudun innolla mukaan!
  Ja hyvää ystävänpäivää Maria näin pari päivää jälkikäteen!

  Ja kiitos myös vielä kerran Kirjallisuuden äidit -lukuhaasteen palkinnoista, perille tulivat! :)

  VastaaPoista
 29. Vaikuttaa houkuttelevalta kirjalta ja miki-painos ihan syötävän söpöltä! :D Arvonnassa mukana siis! :) Ja hyvää ystävänpäivää hieman myöhässä tai toisaalta ihan ajoissa: joka päivä on ystävänpäivä! :)

  VastaaPoista
 30. Mukaan arvontaan täältäkin =)!
  ninuska76@luukku.com

  VastaaPoista
 31. Hei Maria! Suurena Japani-fanina mä hotkin kaikkea mahdollista maahan liittyvää kirjallisuutta ja tämä kirja on ollut jo pitkään TBR listalla -ehdottomasti mukana siis! Lisäksi täällä Ranskassa tähän formaattiin saa ostettua sellaiset kivat kirjakannetkin (vaihdettavat aina uuteen), mikä tekee niistä kirjamaisempia ja ainakin minulle nautinnollisempia. (PS. Myös Suomessa on osoite jos onnetar suosisi.)

  VastaaPoista
 32. Minäkin osallistun :) Itse luin kirjan kirjaston lainakirjana ja olisi ihana saada se myös itselleni. Ja tuo miki-formaatti kiinnostaa..

  VastaaPoista
 33. Kiinnostava kirja aiheeltaan ja mielenkiintoista olisi tutustua mk-kirjaan. Rakkaus-teema on pyörinyt päässäni, kun sain juuri luettua Riikka Pulkkisen kirjan Raja ja mielenkiintoista nähdä, millainen tv-versio kirjan pohjalta on tehty (alkaa 23.2. Yle 1).

  VastaaPoista
 34. Blogiisi sattumalta törmättyäni (Kotimaiset kirjablokit-FB-linkin uutisen kommenttiosiosta :) mieluusti osallistun mikin arvontaan. Kirjan olen jo kertaalleen lukenut, ystävän ylitsevuotavien kehujen saattelemana, enkä pettynyt! katja.korkeila@gmail.com

  VastaaPoista
 35. Osallistun ihanaan kirja-arvontaasi :)
  Tuo niin sisäisesti kuin ulkoisestikin kaunis kirja kiinnostaa minua kovasti :)

  VastaaPoista
 36. Luulin jo osallistuneeni, vaan näemmä en. Siis mukana ollaan. Kirjaa jo aloittelin, mutta piti palauttaa kirjastoon, joten nyt toivon omaksi.

  VastaaPoista
 37. Mielelläni osallistuisin arvontaan.

  VastaaPoista
 38. Yhtään mikiä en ole vielä tullut lukeneeksi, joten kenties tästä ensimmäinen. Osallistun siis arvontaan.

  VastaaPoista
 39. Minäkin haluan mukaan koska kaikki ja Liisa kehuvat tätä niin kovasti! Moi vaan Liisa, jos tätä luet!

  VastaaPoista
 40. Luulin, että olin jo laittanut hihkaisun, että osallistun arvontaan...osallistun ;)

  VastaaPoista
 41. Olen ehkä jo myöhässä, mutta hihkun täällä vielä mukaan! Haluan tutustua sekä Kankimäen kirjaan että miki-formaattiin, vaikka olenkin sen suhteen vähän ennakkoluuloinen. Ihana arvonta.

  VastaaPoista
 42. Arvonta on päättynyt; voittajat on arvottu juuri äsken random.org:illa ja ehtiessäni julkaisen tulokset erillisessä postauksessa. Kiitos kaikille osallistujille! :)

  VastaaPoista