Kirjablogeissa on viime päivinä kiertänyt "Ten books that saved my life" -haaste, jonka taisi aloittaa Helmi K. Sivulauseita-blogissaan muokkaamalla vastaavaa "Ten songs that saved my life" -haastetta. Moni kirjabloggaaja onkin listannut sekä hengenpelastajakirjansa että -kappaleensa. Ensin ajattelin, että en osaa enkä halua tehdä tällaista listausta, sillä en oikein koe yhdenkään kirjan "pelastaneen elämääni". Muiden kirja- ja biisilistoja on kuitenkin ollut mukava lukea ja niiden myötä on herännyt ajatuksia ja tunteita liittyen omiin "elämäni kirjoihin". En siis ota tätä niin vakavasti, vaan listaan kymmenen minulle rakasta kirjaa, jotka ovat varmasti tavalla tai toisella vaikuttaneet elämääni. Ne ovat esimerkiksi saaneet minut oivaltamaan jotakin itsestäni tai jotenkin muuten järisyttäneet - tai kenties vain saaneet minut löytämään uusia, ihania kirjoja samalta kirjailijalta tai samasta genrestä. Näihin kirjoihin palaan yhä uudelleen, vaikka sitten vain selaamalla, palauttaen mieleeni muistoja tärkeistä hetkistä.
Kirjat ovat satunnaisessa (jossain määrin kronologisessa) järjestyksessä. Fuskasin vähän, Montgomerylta oli pakko mainita kaksi, ja mukaan mahduttaa vielä yksi viime hetkellä mieleen tullut. Jollakin toisella hetkellä lista saattaisi näyttää vähän erilaiselta, mutta nyt näin.
1. Astrid Lindgren: Ronja ryövärintytär
2. Louisa M. Alcott: Pikku naisia
3. Maria Gripe: ...ja metsän valkeat varjot
4. L. M. Montgomery: Sininen linna / Runotyttö etsii tähteään.
5. Saima Harmaja: Kootut runot ja runoilijankehitys päiväkirjojen ja kirjeiden valossa /
Mika Waltari: Kirjailijan muistelmia (toim. Ritva Haavikko)
6. Carol Shields: Ellei
7. Johanna Venho: Yhtä juhlaa
8. Anne Tyler: Amerikan lapset
9. Maarit Leskelä-Kärki: Kirjoittaen maailmassa. Krohnin sisarten kirjallinen elämä.
10. Ulla-Lena Lundberg: Kuninkaan Anna
Entäs ne biisit sitten? Vaikka pidän itseäni ennen kaikkea kirjojen rakastajana enkä oikeastaan kovin paljon kuuntele musiikkia, niin musiikki vaikuttaa tunteisiin vielä voimakkaammin kuin kirjat. Samaten ne usein leimatuvat erityisen voimakkaasti johonkin tiettyyn elämäntilanteeseen, hetkeen tai tunnetilaan. Minulle lauluissa tärkeitä ovat sanat, ehkä siksi listalleni päätyi tällä kertaa suomalaisia/suomeksi käännettyjä kappaleita, ja vain Konsta Jylhän sävellys on sellainen, johon ei ole tehty sanoitusta. Tässä muutama (hups, näköjään tuli yksitoista!) minua erityisesti herkistävä ja muistoja mieleen tuova kappale:
1. Tapio Rautavaara (säv.) ja P. Mustapää (san.): Sininen uni
2. Tihon Hrennikov (säv.): Moskovan valot (Agentsin esittämänä)
3. Paavo Melander (säv.) ja Uuno Tupasela (san.): Jätkän humppa
4. Konsta Jylhä: Juhannusvalssi
5. Katselin taivaan tähtiä (hämäl. traditio)
6. Sir Elwoodin hiljaiset värit: Neiti kevät
7. Lasse Mårtenson: Myrskyluodon Maija
8. Hector: Veli Joachim
9. Evert Taube (säv.) ja Tove Jansson (san.): Syyslaulu
10. Herraa hyvää kiittäkää (b-sävelmällä)
11. Soili Perkiö (säv.) ja Hannele Huovi (san.): Kun on oikein pieni
Suloista sunnuntaita kaikille!
Minä en ole näitä listoja ainakaan vielä tehnyt, mutta hieman pyöritellyt mielessä, mutta minunkin listallani olisi ehdottomasti Montgomeryn Sininen linna ja Runotyttö-sarja.
VastaaPoistaMerenhuiske, ihana kuulla että Sininen linna ja Runotyttö ovat erityisen tärkeitä muillekin, monesti Montgomerylta mainitaan Annat (jotka toki voisivat olla minunkin listallani myös, mutta koetin hillitä sisäistä Montgomery-faniani edes vähän ;)).
VastaaPoistaMyös Annat ovat tärkeitä, mutta Runotyttö ja Sininen linna menevät kyllä ohi niiden :)
PoistaRunotyttö löytyy minunkin 10 kirjan listaltani;)
VastaaPoistaSinä onnellinenko omistat kaikki kirjat listaltasi ihan omana? Minäkin haluan:D
Nuppu, kävinkin heti lukemassa sinun listasi ja kohta kommentoinkin :).
VastaaPoistaTuossa on pieni hämäys, kun kuvassa on kymmenen kirjaa mutta listaan "piiloteltuna" yhteensä 12 ;). Kuvasta puuttuu Saima Harmaja, jota minulla ei ole (nyyh!) ja Mika Waltarin kirja, jonka selkämyspahvi on irronnut (kuten Pikku naistenkin, mutta sen halusin mukaan). Tuo Waltarin kirja on itse asiassa vanhempieni hyllystä "pitkäaikaisessa lainassa" :).
Yleensä ostan lukemisen jälkeen merkitykselliseltä tuntuvan kirjan, jos olen sen alunperin lukenut kirjastolainana (esim. tämän listan "Kirjoittaen maailmassa" ja "Kuninkaan Anna"). Tilastoja vääristää se, että muodostin listan kollaamalla kirjahyllyäni - en siis välttämättä muista kaikkia merkittäviä kirjoja, joita en ole saanut haalittua hyllyyni...
Voi miten ihana tuo sinun biisilistasi. Varsinkin Sininen uni ja Syyslaulu, ah!
VastaaPoistaOvalasti ujutettu pari ylimääräistä kirjaa listalle :) Jos minäkin olisin mahduttanut Montgomeryn listalle, se olisi ollut Runotyttö maineen polulla. Tai sitten Annan nuoruusvuodet ihan vain sen takia että se oli se ensimmäinen.
Niistä joita en ole listaltasi lukenut kiinnostaa erityisesti Tyler.
Liisa, ei tosiaan mikään trendikkäin biisilista, mutta niin suloisia tunteita herättävä :). Annan nuoruusvuodet on ihanan raikas kirja, ja minullekin se ensimmäinen Montgomery. Pikku naisia on mukana itse asiassa siksi, että se oli ensimmäinen lukemani tyttökirja ja sen myötä löysin ne monet muut...
PoistaAmerikan lapset on minulle hyvänmielen kirja; kiireetöntä ja sympaattista perhekuvausta iloinen ja suruineen.
Minäkin tässä vähän pyörittelen jo listoja mielessäni.. Kirjalistaltasi olen lukenut vain Ronjan ja Pikku naisia. Shieldsiä odotan ja Waltaria pitäisi lukea enemmän.
VastaaPoistaSininen uni saa pääni hyrisemään iloisesti.
Linnea, sinulla on vielä monta ihanaa Shieldsiä lukematta, ja minullakin onneksi pari :). (Ja Waltarin laajasta tuotannosta riittää varmasti kenelle tahansa vielä uutta.) Odotan listojasi, erityisesti musiikkisellaista.
PoistaSinisiä unia!
Teit sitten kuitenkin tämän ;) Minäkin olen jo vähitellen pyörtämässä päätöstäni.
VastaaPoistaMaaritin kirja kuuluisi minunkin listalleni ehdottomasti.
Liisan tavoin kiinnitin huomiota biisilistaasi, joka on ihanan sympaattinen. Moskovan valot kuuluisi minunkin listalleni ja nimenomaan Agentsien versiona, sitä meinaan on kuunneltu aika usein ja fiilistelty. Miten voit tietää Jätkän humpan? Minusta se soi radiossa joskus silloin kun itse olin lapsi ja sinä kuitenkin varmasti olet minua nuorempi.
Jaana, jotenkin sitä aina joutuu joukkosuggestion valtaan ja menee virran mukana ;). Hirveän henkilökohtaiselta avautumiselta tämä kyllä tuntuu, varsinkin noiden musiikkikappaleisiin osalta :). Huomasin, että tärkeät kirjani liittyvät lähinnä omaan kasvamiseeni ja "sisäiseen elämään" (ja todella moni liittyy kirjoittamiseen / oman polun etsimiseen), kun taas laulut assosioituvat yhteisiin hetkiin läheisten kanssa ja rakkauskin ihmisiin. Jännä...
PoistaJätkän humpan tunteminen selittyy lavatanssitaustallani, lavoilla ei tuo musiikkimuoti paljon heilahtele ;).
Oi, Ronja Ryövärintytär ja Sininen uni... Ihania :)
VastaaPoistaVillasukka, lapsuuden kirjoissa ja lauluissa on sitä jotain <3
VastaaPoistaHei Maria! Taas olisi uusi haaste tyrkyllä, käyhän kurkkaamassa blogiini :)
VastaaPoistaKiitos, Pihi nainen! :)
PoistaMinäkin tykkään Hectorin Dan Anderssonin runojen pohjalta Tommy Tabermanin suomentamana tekemästä Ruusuportti-levystä. Veli Joachim on tosi hyvä, samoin kuin Luossan kerjäläinen ja Soittaja.
VastaaPoistaKetjukolaaja, kiva kuulla että sinäkin tykkäät - moni ei taida edes tuntea ko. kappaletta.
PoistaSinulla on ihanat listat. Ronja Ryövärintytär on niin hyvä kirja, joskaan itselleni se ei ole se Lindgrenin rakkain. <3 Pikku naisia ja Sininen linna ovat molemmat minulle rakkaita kirjoja, Runotytöt jäivät aina harmillisesti vieraammaksi. Voi, miten olisin halunnut olla Emilia, mutta olin enemmän arkinen Anna. :) Ellei ja Amerikan lapset ovat mielenkiintoiset valinnat hienoilta kirjailijoilta.
VastaaPoistaMusiikkilistaltasi rakastan Syyslaulua, Sinistä unta, Myrskyluodon Maijaa ja Kun on oikein pientä. Herraa hyvää kiittäkää on kaunis virsi. Oma virsisuosikkini on muuten Soi kunniaksi Luojan, sen kuullessani alan aina itkeä. Jätkän humppa tuo mieleen lapsuuden ja Metsäradion. :)
Katja, Ronja ja Marikki (hahmot ja kirjat) ovat vähän kuin Emilia ja Anna - toinen tummasävyisempi ja dramaattisempi, toinen valoisampi ja "arkisempi", molemmat yhtä ihania <3. Minäkin olisin varmaan ennemmin Anna kuin Emilia, mitä hahmoon saastumiseen tulee.
PoistaHerraa hyvää kiittäkää on myös aivan ihana, herkistivä kiitosvirsi!
Kirjalistallasi on neljä suosikkikirjailijaani ja erityisesti ilahduin Anne Tylerin Amerikan lapsista, joka on mielestäni aliarvostettu teos häneltä (olemme tainneet puhua aiheesta aiemminkin).
VastaaPoistaMusalistaltasi rakastan eniten Syyslaulua, mutta myös Myrskyluodon Maija, Sininen uni ja Kun on oikein pieni ovat minustakin tosi kauniita. Ja minulle muuten tuntemattoman Sir Elwoodin hiljaisten värien Älä mee -kappale on minulle hyvin rakas!
Karoliina, nyt jäin pohtimaan, kuka on neljäs suosikkisi kirjailijalistaltani - Lindgren, Tyler ja Shields tietenkin, mutta onko se neljäs Waltari vai kenties Alcott tai Montgomery? :)
PoistaKuuntelin tuota Älä mee -kappaletta tässä juuri pari päivää sitten, se on kaunis!
Kyllä se on Montgomery, vaikka häviän fanituksessa teille blogistanian hc-faneille. :) Ainakin siinä, etten lue häntä enää aikuisena, mutta nuorena hänen kirjansa olivat minulle hirvittävän merkittäviä.
PoistaWaltarilta olen lukenut vain kaksi kirjaa, joista vain toinen (Sinuhe) teki hyvin suuren vaikutuksen, joten en uskalla väittää häntä ihan lempikirjailijakseni, vaikka se Sinuhe on lempiteoksiani. Alcottin kanssa taas on sellainen hassu tilanne, että vaikka rakastan ideaa Pikku naisista, en ole varma, luinko sitä koskaan loppuun. Joku siinä kai kyllästytti minua, vaikka yleensä pidin juuri sentyylisistä vanhoista kirjoista. Muita Alcotteja en muista varmaksi edes aloittaneeni, mutta olen nyt aikuisena kerännyt niitä hyllyyni. Toivottavasti tytär löytää ne jokusen vuoden kuluttua!