maanantai 28. marraskuuta 2011

Mika Keränen: Oranssi polkupyörä

Soppalinnan kartta -kansi Satu Ketola

Mika Keränen: Oranssi polkupyörä
Kuvitus Marja-Liisa Plats.
Alkuteos Varastatud oranz jalgratas
Suom. Kaisu Lahikainen
Avain 2011.

Mika Keräsen lasten seikkailuromaanin Oranssi polkupyörä tausta on mielenkiintoinen: sen on kirjoittanut  Virossa asuva suomalainen, se on julkaistu ensin viroksi ja sitten käännetty suomeksi. Keräsen esikoisromaanissa joukko lapsia, Mari ja hänen Matti-koiransa etunenässä, koettaa ratkaista varastetun polkupyörän arvoitusta - välillä paremmalla, välillä huonommalla menestyksellä. Tapahtumat sijoittuvat Tarton puutalokaupunginosaan, Soppalinnaan. Miljöö onkin samaan aikaan idyllisen turvallinen ja sopivasti jännittävä. Oluttehtaan tornin juurella majailee laitapuolen kulkijoita, jotka joutuvat oitis epäiltyjen listalle.

Oranssi polkupyörä sopii ehkä parhaiten noin 8-10 -vuotiaille, itsenäisesti lukeville lapsille, mutta ääneen luettuna se toimii nuoremmillekin. Meillä kirja meinasi jäädä lukematta, sillä kuusivuotias esikoinen antoi alkuun pakit kirjalle liian vähien kuvien vuoksi (kirjassa on mustavalkokuva joka luvun alussa). Kirja alkoi kuitenkin syystä tai toisesta kiinnostaa uudelleen, ja tyttö kuunteli sitä ihan sujuvasti.

Tarina lähti hieman jähmeäasti liikkeelle, mutta sitten se tempaisi mukaansa. Meillä tätä luettiin iltasatuna, ja paras ratkaisu oli lukea luku kerrallaan, jotta juonessa pysyi kärryillä. Eräs kohtaus kirjassa oli niin jännittävä (ei kuitenkaan pelottava), että siitä piti jutella vielä seuraavana päivänä. Esikoinen pohti sitä, kenen toiminta oli auttanut lapsijoukon ulos kiperästä tilanteesta. Kirjassa oli muutenkin kuulemma "jännittäviä vaanimiskohtauksia"!

Oranssissa polkupyörässä on ripaus viisikkohenkeä, ja sille on jo kirjoitettu jatkoa - itse asiassa jatko-osa Hopeinen aarrearkku on ilmestynyt Avaimen kustantamana suomeksi jo viime vuonna.


4 kommenttia:

 1. Mahtavaa kuulla tästä lapsiperhe mielipide, tämä kun on menossa jossain vaiheessa Jippo-verkkolehdessä arvontaan. :) Ja itsekin aion kyllä lukea.

  VastaaPoista
 2. Linnea, Jippo-lehden lukijat ovat varmaan juuri otollisinta kohderyhmää tälle kirjalle, siis iältään :)

  VastaaPoista
 3. Meidän kahdeksanvuotias voisi tykästyä tästä. Virkistävää sekin, että ollaan Tartossa ja vieläpä puukaupunginosassa ;)
  Satuhaastepostaukseen liittyen vielä...Onneli ja Anneli ovat ihania. Leikimme serkkuni kanssa aikanaan Onnelia ja Annelia mummolan vintillä.

  VastaaPoista
 4. Johanna, tämä tosiaan on kahdeksanvuotiaille ja sitä vanhemmille aivan omiaan :). Kuulostaa ihanalta tuo teidän Onneli ja Anneli -leikki!

  VastaaPoista