torstai 25. syyskuuta 2014

Helmi Kekkonen: Suojaton


Helmi Kekkonen: Suojaton
Siltala 2014, sivua.

Isa istuu villiköynnösten peittämälle kuistille ja vetää polvet rintaansa vasten. Siniharmaan talon edustalla kasvaa omenapuita ja koivuja, huojuen ne taipuvat kylmenneessä tuulessa. Seinää vasten nojaavat syyssateiden pehmentämät tikapuut ja lahoamaisillaan oleva kärrynpyörä, ikkunanpielten valkoinen maali hilseilee. [––]

Isa keinuttaa itseään varovasti ja pysyäkseen hereillä hän ajattelee vuodenaikoja ja vuosia, suljettuja ikkunoita ja näkymättömiä kasvoja niiden takana, sitä mitä täällä on aikaisemmin ollut, kylän eteläisellä reunalla, metsän takana. Kuka tämän talon on rakentanut, mikei se on aikoinaan hylätty. Kymmeniä vuosia sitten se on ollut koti, tulvillaan ihmisiä ja heidän tarinoitaan.


Pidin kovasti Helmi Kekkosen romaanista Valinta (Avain 2011) ja kirjailijan esikoisteosta, novellikokoelmaa Kotiin (Avain 2009) suorastaan rakastin. Oli itsestään selvää, että lukisin myös uusimman romaanin, ja onnekkaasti voitinkin Suojattoman kirjailijan Sivulauseita-blogissaan pitämässä arvonnassa (suosittelin kommentissani Kekkoselle luettavaksi Johan Bargumin Syyskesää, koska se on niin hyvä, niin tähän hetkeen ja koska Bargunin pienoisromaani toi mieleeni Kekkosen Valinnan).

Helmi Kekkosen kirjat ovat minulle syksyn kirjoja. Ne ovat tunnelmaltaan jotenkin utuisia ja haikeita, niissä on paljon harmaan sävyjä, hyvästijättöjä, menetyksiä - ja toisaalta myös sellaista lempeyttä ja kodikkuutta, jota on sateisissa illoissa ja villasukissa. Kotiin ja Valinta ovat surumielisyydestä huolimatta lempeitä kirjoja, niissä on turvallista arkisuutta, vaikka ihmissuhteet olisivatkin kiertyneet monelle mutkalle. Suojaton on edeltäjiään rosoisempi ja kipeämpi romaani. Se kertoo Isasta, hiljaisesta tytöstä josta kasvaa nuori nainen, jonka suusta sanat eivät tule. Romaani kertoo myös Isan perheestä ja läheisistä, jotka haluaisivat suojata herkkää tyttöä, jolla ei ole tukenaan sanojen muuria. Suojaton on romaani rakkaudesta ja haavoittuvuudesta.


Helmi Kekkonen on kielen taituri ja tunnelmien luoja, mutta myös taitava ihmisten ja heidän välisten suhteiden kuvaaja. Äidinrakkaus ja äidin ja tyttären suhde olivat teemoina jo aiemmissa teoksissa, ja nyt aiheessa on mukana uudenlaista viiltävyyttä ja syvyyttä. Jälleen kerran myös talot ja maisemat ovat tärkeitä. Isan tarina on samalla kertaa sumuisen arvoituksellinen ja repivän tarkka, romaanin kieli lumojaa ja keinuttaa lukijan mukaansa.

Muissa blogeissa sanottua; Kirjojen kamari, Kulttuuri kukoistaa, Lumiomena, Eniten minua kiinnostaa tie, Mari A.n kirjablogi, Lukutoukan kulttuuriblogi, Kirjava kammari,

10 kommenttia:

 1. Niin juuri, utuisia ja haikeita... Ja niin kaunista kieltä! Suojaton on todellakin myös hyvin kipeä, melkein liiankin. Mutta silti niin hieno kirja!

  VastaaPoista
 2. Katja, juuri niin: melkein liiankin kipeä on Isan tarina, lukeminen ei ollut helppoa. Kekkonen on upea kirjailija!

  VastaaPoista
 3. Löysin tuon kirjan postilaatikosta. En ole lukenut kirjailijalta mitään, mutta silti odotan tältä kirjalta paljon. Jokin sisäinen intuitio. Että tämä minun on luettava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulla, toivottavasti - ja luultavasti, niin uskon - intuitiosi saa palkintonsa, kun luet Suojatonta!

   Poista
 4. Hieno kirja tämä kyllä on, hiottu ja tarkka, muttei ollenkaan ylityöstetty, vaan hengittää omillaan ja antaa tarinan kulkea. Lukemisen arvoinen, ehdottomasti. Minulla on vielä Valinta lukematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suketus, Valinnan piti kuulemma alunperin olla osa Kotiin-kokoelmaa, mutta laajenikin omaksi teoksekseen. Jos siis pidit ko. novellikokoelmasta, pidät varmasti myös Valinnasta. Suojaton on ehkä paras Kekkosen teoksista tähän mennessä, mutta myös "vaikein" kipeän tarinansa vuoksi, Valinta on kaikesta surusta ja kipuilusta huolimatta aika lempeä tarina.

   Poista
 5. Hieno kuvaus kirjasta, juuri noin. Syksyn kirja, ja aiempia rosoisempi, löysit hyvät sanat. Valinta kolahti minuun lujaa, tämä ehkä vähemmän, silti nautinto lukea, rankkuudesta huolimatta.

  VastaaPoista
 6. Oioi, tämä minun on luettava. Kiitos tästä! <3

  VastaaPoista
 7. Sain tämän juuri luettua ja kun etsin linkattavia arvioita, löysin tämän. Ja sä olit käyttänyt ihan samaa sanaa tästä kuin mä: syksyn kirja! Kirjoitinkin, että nyt kun luin tämän tälläisenä hetkenä, kun kevät puhkeaa kukkaan, ei homma vaan toiminut! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulia, hauska, että olet kokenut samoin! :) Tällaiset aurinkoiset maaliskuun päivät eivät ole parasta aikaa Suojattomalle; pitäisi olla sumua ja hämäryyttä, ruskan lehtiä ja kirpeyttä... Pitääpä käydä lukemassa arviosi!

   Poista