lauantai 1. joulukuuta 2012

Joulukalenterin luukku 1: Lumiprinsessa


Emily Hawkins (teksti) ja Elsa Evans (kuvat): Lumiprinsessa
The Sow Princess, suom. Ulla Sirén.
Wsoy 2010.

Ihanaa joulukuun ensimmäistä kaikille! Tänään aamulla osallistuin Blogistanian Kuopus -äänestykseen, ja nyt on aika avata Sinisen linnan kirjaston Joulukalenterin ensimmäinen luukku. Joulukalenterissa tulee näkymään ennen muuta lastenkirjoja, mutta myös aikuistenkirjoihin liittyviä postauksia, listoja, runoja ja muuta jouluista, talvista ja kirjaisaa.

Ainakin täällä eteläisessä Suomessa pyryttää tunnelmallisesti lunta, ja kalenterin luukusta paljastuukin lumenkuulas lastenkirja, jossa on jään kimalluksen keskellä myös tuulahdus lämpöä.

Lumiprinsessa on ihana kirjalöytö Sastamalan Kirjakellari-kaupasta. Olin ihaillut kirjaa aiemmin Lumiomena-blogin postauksessa, ja omat pikku prinsessasi ihastuivat siihen niin, että kirja piti lukea heti tuoreeltaan, kesälomareissulla, useaan kertaan. Nyt talvipakkasilla, joulukuun ensimäisenä päivänä, on mukava palata tunnelmalliseen kirjaan.
Lumiprinsessa kertoo lämpimässä maassa, Aurinkopalatsissa, asuvasta prinsessasta, jonka kymmenvuotissyntymäpäivän kunniaksi kuningas ja kuningatar järjestävät suuret juhlat. Vähän kuin Prisessa Ruusunen -sadussa, kuningaspari tekee kohtalokkaan virheen vieraslistaa laatiessaan. Kutsumatta jäänyt Lumihaltija saapuu vihaisena juhliin ja muuttaa prinsessan sydämen jääksi. Jotta sydän ei sulaisi, prinsessa joutuu muuttamaan jäiseen palatsiin, jonka kylmyydessä kukaan muu ei viihdy. Prinsessa on yksinäinen, mutta onneksi metsän eläimet tulevat pitämään hänelle seuraa. Eräänä päivänä linnaan saapuu jääkarhu Artturi, josta tulee prinsessan rakkain ystävä. Kuten prinsessasadussa ainakin, lopussa tanssitaan häitä ja prissin ja prinsessan "jäiset sydämet kipinöivät rakkaudesta".


Valokuvat eivät tee oikeutta kirjan Elsa Evansin kuvitukselle ja kirjan ulkoasulle. Kannen lumihiutaleet kimaltelevat ja kuvituksessa on kohokuvioita, jotka tuntuvat ihanilta käden alla. Kylmän sinisen värimaailman vastapainoksi kuvissa on myös syvää, hehkuvaa punaista.


Kirjabloggaajien yhteinen joulukalenteri avautui tänään Täällä toisen tähden alla -blogissa. Tunnelmallisessa postauksessa kurkistettiin adventtiin 63 vuotta sitten. Huomenna kannattaa kurkistaa Luetut, lukemattomat -blogiin ja Sinisen linnan kirjaston vuoro on maanantaina 3.12.

7 kommenttia:

 1. Tää on ihana kirja, meillä ehkä eniten mun suosikki. mä haluan aina lukea tämän =)

  VastaaPoista
 2. On tämä kyllä ihana kirja! Ostin kirjan kirjamessuilta kaksi vuotta sitten, jolloin A oli viisivuotias ja nyt liki 7-vuotiaana hän rakastaa kirjaa edelleen. Niin minäkin, kaunis kirja. Ja ne kohokuviot ovat sellaisia, että aikuisenkin on pakko tunnustella niitä!

  VastaaPoista
 3. Elma Ilona, toivottavasti tekin löydätte tämän jostain luettavaksenne! :)

  VastaaPoista
 4. Voi että, tämä on kyllä kauniin näköinen. Toivottavasti mekin löydetään se jostain!
  ps. mukavaa joulunaikaa!

  VastaaPoista