lauantai 1. joulukuuta 2012

Blogistanian Kuopus -ehdokkaani


Tänään kirjabloggaajat äänestävät vuoden parhaasta Suomessa julkaistusta lasten- tai nuortenkirjasta. Myös käännöskirjat ovat mukana - äänestyksestä löytyy enemmän tietoa Blogistanian Kuopus -kisaa emännöivästä Saran kirjat -blogista. Tässä ovat omat ehdokkaani:

1. Enna Airik: Haavemaa (3 pistettä)


2. Seita Vuorela: Karikko (2 pistettä)


3. Sari Peltoniemi ja Liisa Kallio: Gattonautti ja muita arkisatuja (1 piste)Ehdokasvalintojaan ei tarvitse perustella, mutta haluan kuitenkin avata valintojani vähän. En ole ehtinyt lukemaan (bloggaamaan) uusista lasten- ja nuortenkirjoista niin paljon kuin haluaisin - mutta olen kuintenkin loppujen lopuksi kirjoittanut aika monesta. Valinta oli siis vaikea, mutta lopulta tuntui hyvin selvältä, että juuri nämä kirjat haluan nostaa esille.

Enna Airikin Haavemaa (Karisto) jatkaa ansiokkaasti klassisen taidesadun perinnettä. Tarina sairaasta orpotytöstä on koskettava, ja sekä tekstissä että kuvituksessa (molemmat Airikin käsialaa) on monia, symbolisiakin tasoja ja merkityksiä.

Seita Vuorelan Karikko (Wsoy) on vivahteikas ja jännittävä nuortenromaani syvistä teemoista. Jani Ikosen mustavalkoinen valokuvakuvitus täydentää kirjan tunnelmaa. Tämä kirja tulee kestämään aikaa.

Sari Peltoniemen Gattonautti ja muita arkisatuja (Tammi) on kokoelma oivaltavia, lapsen tunteita ja kokemuksia hienovireisesti kuvaavia tarinoita. Kertomuksissa on myös vaikeita aiheita, mutta synkimmissäkin on pilkahdus valoa.

Halusin äänestää ainakin yhtä kuvakirjaa ja yhtä nuortenromaania. Harkitsin antavani kolmannen äänen saturomaanille tai lastenromaanille, ja hyviä ehdokkaita olisivat olleet ainakin Katja Krekelän Riepu ja Iso Riipijä sekä Laura Suomelan Lokkisaaren säpinät tai (vielä bloggaamaton) Mila Teräksen Telma ja kuiskausten koulu. Päädyin antamaan ääneni kuitenkin Sari Peltoniemen ja Liisa Kallion satukokoelmalle Gattonautti ja muita arkisatuja, joka saa täten edustaa noin 5-9 -vuotiaille suunnattua kirjallisuutta. Vaikka otinkin eri ikäryhmät ja genret huomioon, voin vilpittömästi sanoa äänestäneeni (lukemistani ja bloggaamistani kirjoista) mielestäni parhaita - taiteellisesti ja "lukukokemuksellisesti" -  tänä vuonna Suomessa julkaistuja lasten- ja nuortenkirjoja. Myös Adalmiinan helmelle (uusi, Lena Frölander-Ulfin kuvittama suomennos Zachris Topeliuksen  sadusta) sekä Kirsti Kurosen nuortenromaanille Omenapuu laulaa olisin antanut ääneni todella mieluusti. Kuvakirjojen kärkikahinoissa oli myös Anke Wagnerin ja  Timo ja Piko muuttavat ja nuortenkirjoissa puolestaan Laura Lähteenmäen dystopiasarjan avaus North End - Niskaan putoava taivas.

Nyt lähden kierrokselle kollegojen blogeihin ja sitten alan jännittää, miten ääntenlaskennassa käy. Tulokset julkaistaan Saran kirjat -blogissa maanantaina 3.12 klo 20.00.

Palailen tänään vielä oman "blogijoulukalenterini" merkeissä. Tunnelmallista joulukuun ensimmäistä päivää kaikille!

2 kommenttia:

  1. Gattonauttia minäkin pidin pitkää kolmen parhaan joukossa. Jostakin syystä jouduin sitten kuitenkin sen jättämään sijoilta. Aivan ihana satukirja, samoin kuin Parvelan Hyvän mielen iltasatuja.

    VastaaPoista
  2. Valkoinen kirahvi, juu, olin vähän pettynyt kun huomasin, että et ollut äänestänyt Gattonauttia (kun tiesin, että muutamakin oli sen lukenut) :D. Mutta olit kyllä lukenut hirveän paljon, valintoja on pakko tehdä.

    VastaaPoista