perjantai 30. syyskuuta 2011

Syyskuun luetut ja viisi sanaa sinulle -haaste

Kuva JL.

Syyskuun luettujen kirjojen lista kalpenee monen kirjablogiystäväni vastaavan listauksen kanssa, mutta itse voin olla kahdeksaan luettuun ja blogattuun kirjaan tyytyväinen - varsinkin kun lukemani kirjat olivat lähes poikkeuksetta todella hyviä. Listalla on yksi lasten kuvakirja (joita olen toki lukenut lukuisia muitakin lapsille ääneen, mutta vain tämän yhden ehdin tuoda blogiini syyskuussa), kaksi ihanaa nuortenkirjaa, yksi klassinen dekkari, yksi runo- ja päiväkirjateos, kaksi romania sekä yksi vaikeammin kategorisoitava kaunokirjallinen teos.

Riina Katajavuori: Omakuvat
Bo Carpelan: Lehtiä syksyn arkistosta
Colm Toibin: Brooklyn
Sini Ezer: Tiian hattu tuulessa
Saima Harmaja: Sydämeni soi
Agatha Christie: Rouva McGinty on kuollut
Rauha S. Virtanen: Ruusunen
Leena Laulujainen: Maria ja taikalyhty

Kuukauden parasta on mahdoton nimetä, mutta eniten nautin Brooklynin, Ruususen, Marian taikalyhdyn ja Lehtiä syksyn arkistosta -kirjan lukemisesta. Riina Katajavuoren Omakuvat on myös hieno teos, johon tulen varmasti palaamaan myöhemmin. Oli mukava lukea pitkästä aikaa Agatha Christien dekkari ja ihana palata Saima Harmajan runojen ja päiväkirjamerkintöjen pariin.

Sitten blogeissa parhaillaan kiertävään suloiseen haasteeseen: Sain Linnealta viisi sanaa, joiden herättämät mielleyhtymät jaan nyt kanssanne.

Meri on minulle sisävesiä läheisempi elementti; olen asunut suurimman osan elämästäni kävelymatkan päässä meren rannalta. Myös merelliset kirjat kiehtovat minua, kuten Muumipappa ja meri, Myrskyluodon Maija, Kuninkaan Anna ja Saariston lapset. Ainoastaan uimapaikkana järvet ovat minulle merta mieluisampia, ja nykyisen asuinpaikkamme lähellä onkin ihana kirkasvetinen järvi (oikeastaan lähde) hiekkarantoineen.

Vapaus ajatella, tuntea ja toimia arvojensa mukaisesti on Suomessa varsin hyvällä tolalla, mutta monissa muissa maissa riittää parannettavaa esimerkiksi sananvapauden suhteen.

Ennen vai nyt - ennen on ihanan nostalgista, mutta parasta on nykyhetki!

Kotityöt ovat kuin Sisyfoksen kivi: kun on kerran saanut urakan päätökseen, täytyy aloittaa taas alusta. En valitettavasti ole vielä löytänyt tiskikoneen tyhjentämisen zeniä.

Rauhoittava ääni: nukkuvan lapsen hengitys, kahvinkeittimen porina, sateen lempeä ropina.

Jos haluat mukaan tähän haasteeseen, niin huikkaa kommenttilaatikkoon niin annan sinulle viisi sanaa. Idea on siis kirjoittaa annetuista sanoista omaan blogiinsa.

26 kommenttia:

 1. Ihana kirjalista! Olen lukenut noista vain Ruususen ja Saima Harmajan runoja, mutta lista vaikuttaa jotenkin tunnelmalliselta kokonaisuudelta.

  VastaaPoista
 2. Luru, nämä ovat tosiaan kaikki aika kauniita kirjoja - no, Christien dekkarissa tapahtuu tietenkin murha, mutta muuten kirja on hyvin kotoisa :).

  VastaaPoista
 3. Maria: meri-ihminen löysi itsensä merikuvauksestasi! :D

  VastaaPoista
 4. Minäkin rakastan merta - jopa uimapaikkana meri menee minulla järven edelle. Syyskuun lukulistasi vaikuttaa ihanasti syksyyn sopivalta. Tunnelmalliselta.

  Minäkin voisin osallistua tähän hauskaan haasteeseen, eli antaisitko minulle viisi sanaani? :)

  VastaaPoista
 5. Paljon olet ehtinyt lukemaan, vaikka kirjoitatkin, että oma listasi kalpenee joidenkin muiden listojen rinnalla. Kuten jo monesti on todettu, jokainen lukee omaan tahtiinsa, oman tilanteensa mukaisesti.

  Carpelanin olen jo lainannut ja luultavasti luen sen seuraavaksi. Siltä odotan todella paljon. Toibinin Brooklyn taas on yksi tämän vuoden hienoimmista lukuelämyksistäni. Ruususen aion lukea myös, samoin Maria ja taikalyhdyn. Ne molemmat löysin nimenomaan täältä sinun blogistasi. Ja Agatha Christie on taattua laatua. Hienoja kirjoja siis listallasi!

  Myös sanasi ovat ihania. Ja selitykset napakoita ja ytimekkäitä (vrt. minun runoilut).

  VastaaPoista
 6. Voi että odotan, että pääsen lukemaan tuota Brooklynia! Mutta vielä ei ole sen aika, vaan sitä ennen yksi vanhempi kirja..sitten suosikkidekkaristini uutuus..sitten...Oi tätä kirjasatoa!!

  VastaaPoista
 7. Kivan monipuolinen lukulista jälleen, kiitos!

  VastaaPoista
 8. Valkoinen kirahvi: muistankin sinut meri-ihmisenä blogis ilmettä ja muutamaa merellistä lempikirjaa (Woolf) myöten :).

  Liisa, sattui tosiaan muutama erityisen hyvin syksyyn sopiva kirja syyskuulle, kuten Virtanen ja Carpelan. Ja dekkarit ovat minulle syksykirjoja myös. Aloitin juuri lukemaan aivan ihanaa, viipyilevän kuvailevaa englantilaista tiiliskiviromaania, joka minusta sopii myös aivan unelmaisesti syksyyn. Pitää alkaa polttaa tulta takassa sitä lukiessa!

  Tässä sinulle viisi sanaa, Liisa:

  1. Majakka
  2. Puutarha
  3. Klassikko
  4. Kahvi
  5. Lapsuusmuisto

  VastaaPoista
 9. Tosiaan olimme samalla linjalla eilisten postaustemme myötä. :)

  Kuten tiedät, Carpelanin ja Virtasen kirjat olivat minullekin ne suurimmat elämykset syyskuun aikana. Brooklyn on Stefan Mosterin Nelikätisen soiton mahdottomuuden ohella kirja, jota toivon jouluksi.

  Tiskikoneen tyhjentämisen zen puuttuu täälläkin, mutta silittäminen on vielä kauheampaa. Minulle meri on vieras, mutta kiehtova. Se muistuttaa minua meren rannalta kotoisin olleesta mummostani, mutta vasta sisävesimaisema saa minut rauhalliseksi.

  VastaaPoista
 10. Anna Elina, kiva kuulla että löysit Ruususen ja Marian ja taikalyhdyn täältä! Tajusin, että tuo artikkelisi joka on Laulajaisen kirjan lähteissä, löytyy netistä - kiva juttu, sillä aihe on kiinnostava!

  Pakko tunnustaa, että vastausten ytimekkyys ja napakkuus ovat pitkälti seurausta väsymykstä, olin herännyt tosi aikaisin :).

  Susa, ihania kirjoja tosiaan riittää :). Mitähän vanhempaa kirjaa olet lukemassa...

  Kiitos Kirsi! Hämmästelin vähän itsekin, että onpa tullut luettua eri genreissä, luen kuitenkin eniten romaaneja.

  VastaaPoista
 11. Mmm, ihana meri! Samoissa fiiliksissä täälläkin.

  Minulle tiskikoneen tyhjentäminen vaihtelee zeniltään; joskus se on maailman rentouttavinta aamuaskartelua, joskus työn ja tuskan takana.

  Ihanat vastaukset, kivan kuuloisia kirjoja!

  Mukavaa viikonloppua, Maria <3

  VastaaPoista
 12. Huomenta Katja! Minäkin olen kiinnostunut tuosta Stefan Mosterin kirjasta, paljolti Minnan arvion myötä.

  Vaikka merimaisema on minulle järvimaisemaa tutumpi ja tunnelmallisempi, viihtyisin/viihdyn hyvin sisämaassakin. Mutta maiseman pitää olla kumpuilevaa, liian tasainen maasto herättää minussa levottomuutta :).

  VastaaPoista
 13. Huomenta Linnea! Taidat asua samassa merellisessä kaupungissa, jossa asuin aikuisikään saakka :).

  Kiitos vielä sanoista Linnea, ihanaa viikonloppua sinullekin <3

  VastaaPoista
 14. Tästä postauksesta havahduin, että tosiaan, tiskikoneen tyhjentämisenkin voi ottaa rauhoittumisen, rutiininomaisen ja terapeuttisen toiston kannalta! Alan ehdottomasti treenata uutta ihmettä! Kohta tappelen mieheni kanssa tiskikoneen tyhjentämisvuoroista: "Mulle, mulle" ;-)!

  Sinua rahoittavista äänistä minäkin tunnistan ja tunnustan kaikki <3.

  VastaaPoista
 15. Hieno lukulista! Varsinkin tuo Brooklyn kiinnostaisi.

  Minä osallistuisin mielelläni viisi sanaa -haasteseen, joten keksisitkö minulle viisi sanaa?

  VastaaPoista
 16. Hyvä Paula ;), tiskikoneen tyhjentämisessä ei ainakaan tule zen-treenistä pulaa eikä tarvitse lähteä kauas harrastamaan!

  Margit, tässä sinulle viisi sanaa:

  1. Sunnuntai
  2. Valo
  3. Ihailen
  4. Rentoudun
  5. Runot

  Uskon, että sinäkin pitäisit Brooklynistä - ko. romaania voi kyllä suositella melkein jokaiselle, sillä se on syvällinen ja kaunis muttei vaikea.

  VastaaPoista
 17. Kaunista ja juuri sellaista kerroit että tykkään entistä enemmän sinusta kaimani♥
  saanko sanoja? :D

  VastaaPoista
 18. Kiitos Maria <3. Tässä sanoja sinulle:

  1. Voima
  2. Nuppu
  3. Tuuli
  4. Aamu
  5. Tytär

  VastaaPoista
 19. Piti jo aiemmin kysyä sen Laulajaisen kirjan postauksen yhteydessä siitä artikkelistani. Onko mahdollisesti englanninkielinen artikkeli Elore-nimisessä verkkolehdessä? En keksi muita, jotka olisivat saatavilla netissä.

  VastaaPoista
 20. Anna Elina, on Eloressa mutta suomenkielinen, taitaa olla pitkälti arvio Hilkka Helstin väitöskirjasta. Löysin googlaamalla artikkelin nimeä. Laulajaisen kirjassa kuvataan jonkin verran ajan synnytyskultturia, kun kätilö tulee ja komentaa äidin kävelylle (aika modernia!) jne.

  VastaaPoista
 21. Agatha Christiet on aina yhtä ihana lukea uudestaan! Listasi kirjoista pidin eniten Brooklynista.

  Minulle meri kuten sinullekin paitsi että myös tyttäremme on Meri.

  Sanahaaste on ollut suosittu! Kukapa voisi kieltäytyä pienestä sanaleikistä;-)

  VastaaPoista
 22. Leena, niinpä, tämä on hauska - tykkään erityisesti siitä, että haaste on vuorovaikutteinen: halukkaat voivat ilmoittautua mukaan ja saavat sanoja, jotka on mietitty juuri heille.

  Ihanaa alkavaa viikkoa, Leena!

  VastaaPoista
 23. Maria Sininen .Kiitos sanoistasi ne ovat suloiset.Vastaan niihin mieleläni.

  maria

  VastaaPoista
 24. Brooklyn kiinnostaa minuakin, samoin Carpelan.

  Mietin tässä yhtenä päivänä taannoista Kirjailijapareja-postaustasi, kun näin kaupassa uusimman Me Naisten kannen. Aika kamala päätös yhdelle kirjailijaliitolle... :(

  Oletko jo väsynyt keksimään sanoja vai haluaisitko antaa sanat vielä minullekin?

  VastaaPoista
 25. Hei Lumikko, tässä viisi sanaa sinulle:

  1. Metsä
  2. Linnut
  3. Tapetilla
  4. Kirjoittaminen
  5. Taide ja viihde

  Enpä ole kuullutkaan viime aikoina mitään kirjailijaparidraamoja, rupean heti googlettamaan kun tulin uteliaaksi...

  VastaaPoista