torstai 22. marraskuuta 2012

Tuntemattomat tyttökirjat -haasteen päätöskemut


Noin vuosi sitten iloitsin L. M. Montgomeryn Kilmeny of the Orchard -romaanin tulevasta suomennoksesta ja aloitin Tuntemattomat tyttökirjat -haasteen. Hauskasti nyt, haasteen päätyttyä lokakuun lopussa, on tullut tieto, että ensi keväänä ilmestyy Sisko Ylimartimon suomennos Montgomeryn romaanista Jane of Lantern Hill, nimellä Jane ja saaren kutsu (Minerva). Haasteeseen osallistuttiin suurella innolla, kiitos teille kaikille! Löysin haasteesta monia uusia lukuvinkkejä, joista haluan mainita erityisesti Helmi Krohnin Eeva-Liisan, Mary Marckin Nannan, Maria Krügerin Punaruusun aikaan ja Helga Nuorpuun Leena Lettipään. 

Nyt on päätösarvonnan ja kirjakoonnin aika. Pahoittelut, että tämä postaus antoi odottaa itseään. Kaikkien tyttökirjahaasteeseen osallistuneiden kirjoitusten linkitys tähän postaukseen otti oman aikansa, mutta oli sen arvoista: tässä upea lista bloggaajien lukemia tyttökirjoja, jotka jatkossa ovat toivottavasti vähän vähemmän tuntemattomia! (Vinkkaathan, jos listasta puuttuu jokin siihen kuuluva postaus! Ettehän pahastu postauksiinne kuuluvien tyttökirjakuvien lainaamisesta tähän?)

Tarukirjan Margit luki

Aila Meriluoto: Meidän linna
Pamela Hawken: Ann, lentoemäntä
Alli Saarentaus-Salo: Anja ja Kimmonhovin tytöt

Tarinauttisen hämärän hetket -blogin Elma Ilona luki

Salme Sadeniemi: Selevä

Maailman ääreen -blogin "Pii" luki

L. M. Montgomery: Kotikunnaan Rilla 
Louisa M. Alcott: Tytöistä parhain
Astrid Lindgren: Riitta-Maija keventää sydäntään sekä Kerstin ja minä

Anna J. luki (ennen bloginsa Matkalla Mikä-Mikä-Maahan perustamista)

L. M. Montgomery: Sininen linna,
Hedelmätarhan Kilmeny
Kuva: Sara

Saran kirjojen Sara luki

Mary Marck: Nanna
Maja Jäderin-Hagfors: Anneli yllättää
Raili Autiala: Viimeinen lukukausi
Kaarlo Nuorvala: Myrskytuuli
Tuomi Elmgren-Heinonen: Lottatyttö komennuksella
Lucy Maud Montgomery: Vanhan kartanon Pat,
Jane Victoria
Nämä kirjat Sara luki osana 24h-tyttökirjamaratoniaan:
Aili Konttinen: Koulun reiluin luokka
Soile Kaukovalta: Teinitytön ikkuna 
Mary Marck: Luokan merkkihenkilöitä 
Salme Sadeniemi: Pension Grunérin tytöt
Helvi Karahka: Tiina ja hänen toverinsa

Lumiomenan Katja luki

Rickhard Dubelman: Holly Hobbie kadonnutta etsimässä
Maria Kruger: Punaruusun aikaan
Rauha S. Virtanen: Joulukuusivarkaus
Jean Webster: Setä Pitkäsääri
Erich Kastner: Lisen ja Lotten salaisuus
Kuva: Katja

Vauhkon kirjat ja kirjaimet -blogin Vauhko luki

Louisa M. Alcott: Tytöistä parhain
Helmi Krohn: Eeva-Liisa
L. M. Montgomery: Hedelmätarhan Kilmeny
Rauha S. Virtanen: Luumupuu kukkii
Jean Webster: St. Ursula-koulun tytöt
Kuva: Vauhko


Kirjava kukko -blogin Velma luki

Mary Marck: Luokan ikävin tyttö,
Minnan syyslukukausi ja Toverien kesken,
Luokan merkkihenkilöitä
Rauha S. Virtanen: Ruusunen

Luetut, lukemattomat blogin Liisa luki

Helen D. Boylston: Helena-sarja
Susan Coolidge: Katy koulussa
L. M. Montgomery: Vanhan kartanon Pat
Merja Otava: Priska
Rauha S. Virtanen: Lintu pulpetissa
Kuva: Liisa

Lurun lukujen Luru luki:

Merja Otava: Priska

Illuusioiden Kirsi-Maria luki:

Rebekka Räsänen: Juoniemi-sarja
L. M. Montgomery: Sara ja kultainen tie sekä Sininen linna
Kuva: Kirsimaria 
Sheferijmin Aino luki:

Jean Webster: St. Ursula -koulun tytöt
Catherine Marshall: Christy
Tuulia: Kukkarannan nuorisotasavalta
Katri Savolainen: Palmikkopäinen tyttö
Helga Nuorpuu: Ruusulan tytöt II
Helga Nuorpuu: Leena Lettipää
Helga Nuorpuu: Tyttö veitikka
Helli Kaikkonen: Kun sinikeijut tulivat
Louisa M. Alcott: Jack and Jill (tämän nappasin mukaan Ainon blogista, vaikka sitä ei oltu haasteeseen ilmoitettu - kuitenkin tyttökirjaperinteen aloittajan suomentamaton lasten/nuortenkirja)
Kuva: Aino

Leena Lumi luki:

L. M. Montgomery: Hedelmätarhan Kilmeny,
Pat, vanhan kartanon valtiatar,
Sininen linna,
Annan jäähyväiset
Lin Hallberg: Älä pelkää, Sinttu
Catherine Marshall: Musta kahle

Eniten minua kiinnostaa tie -blogin Suketus luki

Louisa M. Alcott: Naamion takana
Tytöistä parhain

Vielä yksi rivi -blogin Anna Elina luki

L. M. Montgomery: Jane Victoria

Narraviitin ee luki

Lorna Doone: Rosvolaakson tytär

Itse luin haasteen aikana vain yhden "tuntemattoman tyttökirjan", Hedelmätarhan Kilmeny Haluan kuitenkin tässä yhteydessä mainita pari muuta tuntematonta tyttökirjaa, joista olen postannut ennen haastetta, nimittäin Onneli ja Anneli -kirjoistaan tunnetun Marjatta Kurenniemen Kesälinnun, Rauha S. Virtasen Kiurut laulavat sekä Louisa M. Alcottin Sireenien alla.

Vielä kerran lämpimät kiitokset kaikille haasteeseen osallistuneille! Haasteen päätösarvonnan voitti Liisa Luetut, lukemattomat -blogista. Onnea, Liisa - palkintona on viidentoista (15) euron "lahjakortti" Tyttökirjaklassikot -verkkokauppaan. Kauppaa pyörittävä Sara Kokkonen lupasi ystävällisesti sponsoroida voittajan tilaamien kirjojen postikulut, eli koko summa on käytettävissä kirjoihin. Olen maksanut lahjakortin summan Tyttökirjaklassikoille ja ilmoittanut voitostasi Saralle, joten ei muuta kuin shoppailemaan tyttökirjoja, Liisa - mainitse vain tästä arvontavoitosta tilauksesi yhteydessä!

Lisäksi arvoin pienen yllätyspalkinnon kaikkien niiden kesken, jotka olivat lukeneet tuntemattomia tyttökirjoja viisi tai enemmän. Tässä arvonnassa onnetar suosi Vauhkoa, jolle lähtee pieni tyttömäinen yllätys. Onnea Vauhko; otan sinuun yhteyttä sähköpostitse!

Tuntemattomat tyttökirjat oli ensimmäinen emännöimäni lukuhaaste ja teidän lukijoiden ja kanssabloggaajien ansiosta antoisisa kokemus. Uudet lukuhaasteet muhivat jo mielessä, mutta sitä ennen on hyvä hetken hengähtää ja nautiskella tämän haasteen hedelmistä. Oikein ihanaa, pian alkavaa viikonloppua kaikille!

17 kommenttia:

 1. Heissan, minä luin Salme Sadeniemen kirjan Selevä jota en tuosta linstasta bongannut :)Mahtavan kasan tyttökirjoja on haasteesi tuottanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elma Ilona, kiitos ja anteeksi - silmät menivät jo vähän sirriin bongaillessani linkkejä kahden eri postauksen kommenteista! <3

   Haaste oli tosiaan ihanan satoisa :)

   Poista
 2. Oi että, mahtava palkinto! Suuri Kiitos :) Tämä oli kyllä ihana haaste, enkä varmasti lopeta tuntemattomien tyttökirjojen lukemista tähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, ajattelinkin, että tämän palkinnon on pakko olla mieluinen sellaiselle, joka on osallistunut tähän haasteeseen :).

   Poista
 3. Pitääpä joskus ajan kanssa lukea kunnolla noita haasteeseen osallistuneiden bloggauksia! Olisi kiva jatkaa omin päin haastetta, sillä tyttökirjat todellakin vaan ovat niin ihania! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna J., jatka ihmeessä haastetta (=tuntemattomien tyttökirjojen lukemista)! Noista postauksista löytyy varmasti hyviä vinkkejä :)

   Poista
 4. Olin lukenut kolme kirjaa tähän haasteeseen, mutta en löytänyt niitä listauksestasi. Kirjat olivat Saarentaus-Salon Anja ja Kimmonhovin tytöt, Hawkenin Ann, lentoemäntä ja meriluodon Meidän linna.

  VastaaPoista
 5. Voi apua! Samat sanat kuin Elma Ilonalle; kiitos ja anteeksi - menen heti korjaamaan asian, Margit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, korjattu on. Sanon varmuuden vuoksi, että sinä ja Elma Ilona olitte kuitenkin mukana arvonnassa, sillä suoritin arvonnan siihen "paketointipostaukseen" kommentoineiden kesken (vaikka poimin tähän listaukseen myös pari muuta haastepostausta, jotka löysin) :)

   Poista
 6. Sori, että mie heräsin tähän vasta nyt, vaikka muistaakseni muistutitkin minua jossain vaiheessa. Oon niin laiska nyt blogistanian suhteen, että ihan hävettää. Mutta kiitos kaunis, kun huomasit, minun osallistuneen. Luin muuten myös Hedelmätarhan Kilmenyn (http://mustikkakummunanna.blogspot.fi/2012/03/rakkaustarina-prinssi-edwardin-saarelta.html), mut ihan oma vikani, ettei se ole tuolla listassa, kun en tosiaan muistutuksestasi huolimatta reagoinut aiemmin. Sinisen linnan ja Perinnönjakajatkin luin, mutten niitä pidä tyttökirjoina.

  Olen yrittänyt pitää kaamosta loitolla lukemalla Anni Swania. Tosin olen ehtinyt vasta lukea kirjan Me kolme, joka on kai paremminkin poika- kuin tyttökirja. Jotenkin suloinen kirja, kaikesta asenteellisuudesta huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna Elina, ei tarvitse pyydellä anteeksi - tiesin kyllä, että olet "kaamoslomalla" Blogistaniasta. Kiva kun kuitenkin piipahdit tyttökirjakemuihin <3

   Nuo Montgomeryn "aikuistenkirjat" ovat vähän rajatapauksia. Ne (Sininen linna, Perinnönjakajat ja Kilmeny) ovat minusta tavallaan tyttökirjoja, joiden päähenkilöt ovat aikuisia - aivan kuten on aikuistenkirjoja, joissa on päähenkilönä lapsi.

   Anni Swan on hyvä kaamoksenkarkottaja! Me kolme & Ritvan suojatit on Swanin nuortenkirjoista ehkä jännittävin.

   Poista
 7. Blogistani löytyy bloggaus noista Lindgrenin tyttökirjoista ja vanhoista naisten viihderomaaneista. Listalta löytyi monta unohtunutta kirjaa,kiitos!
  www.kaikenmaailmankirjat.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina - kävinkin kommentoimassa noihin mainitsemiisi postauksiin :). Kiva että löytyi lukuvinkkejä, se oli yksi haasteen tavoitteista!

   Poista
 8. Ihania kirjoja, sain paljon hyviä lukuvinkkejä. Osa kirjoista on toki tuttuja ja suosittujakin, mutta oli suuri ilo bongata monia oikeasti tuntemattomia ja/tai unohtuneita kirjoja. Kiinnostuin kovasti ainakin Helga Nuorpuun kirjoista ja Krohnin Eeva-Liisasta, joka muistaakseni löytyykin äitini kirjahyllystä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, sinun äitisi kirjahyllystä löytyy kyllä ihania kirja-aarteita - harkitsen, että tilaisin tuon Helmi Krohnin kirjan omakseni antikvariaatista. Ja Nuorpuun kirjat, voi kun niitä löytyisi vielä jostakin!

   Poista