lauantai 24. marraskuuta 2012

Lukudiplomi-haaste: Tapiiri


Hdcanis käynnisti Hyönteisdokumentti-blogissaan Lukudiplomi-haasteen, jossa suoritetaan lukudiplomi lukuvuoden 2012-2013 aikana kuin koulussa ikään. Mainiossa haasteessa on mukana varmaan jo kokonaisen koululuokan verran (kirja)bloggaajia (ja mahdollisesti heidän lapsiaan). Sinisen linnan kirjastossakin hypätään innolla mukaan! Tässä haasteen säännöt:


1. Valitse vapaasti luokkatasosi ja diplomi jonka haluat suorittaa. Pohjana suosittelen tuota Opetushallituksen Kunnaria, mutta vastaavat paikkakuntakohtaiset diplomiohjelmat hyväksytään myös. Ilmoita valintasi tämän bloggauksen kommenttiosiossa.

2. Seuraa diplominsuorituksen ohjeita. Tyypillisesti tarjolla on useita temaattisia lukulistoja joista kustakin valitaan luettavaksi yksi kirja niin että yhteensä luetaan 6-10 kirjaa.Luetuista kirjoista joko tehdään normaali bloggaus oman tyylin mukaan tai tehdään jokin diplomiohjeissa annetuista tehtävistä, tai mieluiten tietysti molemmat (kannattaa lukea ne tehtävälistat läpi, siellä on lukuisia mielikuvitusta kutkuttavia tehtäviä...)
Mahdolliset elokuvatehtävät ovat vapaaehtoisia, tällä kertaa keskitymme kirjoihin ja ajoittaisiin sarjakuviin. 
3. Haaste alkaa nyt, ja kouluvuoden mukaisesti päättyy lauantaina 25.5.2013. Tuosta viikon päästä, 1.6.2013 kevätjuhlissa jaetaan diplomit ja saatetaanpa jakaa stipendeinä myös muutama kirjapalkinto arvottuna suorittajien kesken (myös hyvällä yrityksellä pääsee mukaan arvontaan vaikkei koko diplomia saisikaan suoritettua).
Myös jo luetuilla kirjoilla voi osallistua, kunhan ne on lukenut 1.8.2012 jälkeen.
4. Jos lähipiirissäsi on lukeva lapsi, ota selvää olisiko hän kiinnostunut lukudiplomista ja onko hänen koulussaan mahdollisuutta sen suorittamiseen. 

Omaa lukemistani ohjaavat jo niin monet haasteet, teemat ja vähän kirja-alan "sesonkipyörityskin", että keskityn Lukudiplomi-haasteessa lukemaan lasteni kanssa ja samalla kannustamaan ekaluokkalaista esikoistani lukemaan itse. Valitsin siis Kunnarin kirjatarjottimista 1.-2. -luokkalaisille suunnatun Tapiirin, jonka erilaisilta kirjatarjottimilta valitsin seuraavat teokset:

Lelulaatikko - Lelut pääosassa
Tuula Kallioniemi: Tule takaisin, pikku nalle

Veijarit - Raisut kaverit
Mila Teräs: Telma ja salaisuuksien saari

Naurupulveri - Huumorikirjat
Astrid Lindgren: Minäkin tahdon kouluun 

Karvakorvat - Eläintarinat
Pija Lindenbaum: Henna ja hurjat hirvet

Kiipeilyteline - Koulumaailman jutut
Sari Peltoniemi: Kukka Kaalinen koutiellä

Satusoppa - Sadut, lorut, runot
Hannu Mäkelä: Kaksi prinsessaa

Kaukoputki - tarinoita eri puolita maailmaa ja vaikka avaruudesta
Ulf Stark: Kun isä näytti minulle maailmankaikkeuden

Vapaa haku
Tämä kirja jäi vielä mietintään

Kaikilta houkuttelevilta kirjatarjottimilta olimme tietysti lukeneet kirjoja ja joitakin niistä löytyi myös lasten omasta kirjahyllystä, mutta valitsin tähän haasteeseen - sääntöjen mukaan - niitä, joita emme olleet ennen lukeneet. Otin kirjoja vanhoilta suosikkitekijöiltä (esimerkiksi tutusta kirjasarjasta) ja sellaisilta kiinnostavilta, joihin haluan tutustua. Neljä valitsemistani kirjoista löytyi lähikirjastosta; loput aion laittaa myöhemmin varaukseen. Pidätän oikeuden vaihtaa kirjoja lennossa, mikäli jokin kirjoista ei sytytä tai vain innostumme enemmän jostakin muusta.

Aion suorittaa haasteen perinteisillä bloggauksilla, mutta niitä saattavat elävöittää valokuvat lasteni tekemistä lukudiplomitehtävistä. Kunnarin tehtäväpapereita saa tulostaa paitsi opetus-, myös omaan käyttöön, mutta todennäköisesti käytämme ihan perinteistä piirustuspaperia. 


Vaikka lasten kanssa lukeminen on osa meidän perheemme jokapäiväisiä rutiineja emmekä tarvitse niin ihanaan harrastukseen mitään lisäkannustusta, tekee lukudiplomin suorittaminen siitä jotenkin jännempää. Ties vaikka ruokahalu kasvaisi syödessä ja suorittaisimme jonkin toisenkin kirjatarjottimen tämän lukuvuoden aikana - kolmas- ja nelosluokkalaisille suunnatussa Kumi-Tarzanissa on paljon kirjoja, joita voi lukea jo nuoremmillekin ääneen. 

Mielenkiinnolla myös seuraan, mitä "Blogistanian luokkakaverit" haasteeseen lukevat! Haastetta on jo suoritettu - jopa upeita piirroksia myöten - ainakin blogeissa Lurun luvut, Luen ja kirjoitan sekä Pihin naisen elämää.

2 kommenttia:

 1. Hei uusi luokkakaveri! Hyppään kyytiin seuraamaan lukudiplominne etenemistä. :)

  Meilläkin tuo Vapaa haku on yhtenä kirjatarjottimena mutta ilmeisesti se ei kuitenkaan ole sellaiseksi tarkoitettu. Hieman sekavaa kun se kuitenkin on siinä muiden kirjatarjottimien yhteydessä. Osa on käsittänyt sen tarjottimeksi ja osa ei..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihi nainen, mä en oikein edes tajunnut mikä tuo "Vapaa haku" on, ehkä otetaan siihen joku kirja, ehkä ei. Sinänsä se tuntuu hassulta, kun meillä on kuitenkin jatkuva "vapaa haku" kun käydään kirjastossa :).

   Poista