torstai 17. maaliskuuta 2011

Kirjoittaen maailmassa. Krohnin sisaret ja kirjallinen elämä (Kirjallista elämää -haaste)

Kirjoittaen maailmassa
Naistenpäivän (8.3) ja Minna Canthin päivän (19.3) maaliskuuhun sopii erityisen hyvin monissa seuraamissani kirjablogeissa nyt kiertävä sisarusteema. Kirjahaasteiden myötä siskosaiheista luettavaa ja kirjoitettavaa riittää varmasti koko vuodelle!


Kaunokirjallisuuden lisäksi nautin suunnattomasti erilaisten elämäkertojen, kirjekokoelmien, muistelmien ja  tutkimuskirjallisuuden lukemisesta, etenkin, jos aiheena on kirjailijat, kirjallisuus, naiset tai historia. Aivan erityista herkkua ovat kirjat, joissa nämä kaikki aiheet yhdistyvät, kuten Maarit Leskelä-Kärjen väitöstutkimuksessa Kirjoittaen maailmassa. Krohnin sisaret ja kirjallinen elämä. Vaikka kyseessä on tieteellinen tutkimus, on teksti hyvin luettavaa eikä edellytä mitään ennakkotietoja Helmi Krohnista (1871-1967), Aino Kallaksesta (1878-1956) tai Aune Krohnista (1881-1967). Leskelä-Kärjen lähteenä ovat sisarusten kirjeet, ja hän tarkastelee sisarusten elämää ennen kaikkea kirjallisen toimijuuden näkökulmasta. Aino Kallas on laajalti tunnettu muun muassa omintakeisista teoksistaan Sudenmorsian, Barbara von Tisenhusen ja Sudenmorsian, isosisko Helmi Krohn muistetaan ehkä parhaiten elämäkerroistaan sekä lukuisista suomennoksistaan. Aune Krohnista en ollut aiemmin kuullutkaan, mutta Leskelä-Kärjen kirjasta opin, että tämä Julius Krohnin nuorin tytär oli runsaasti uskonnollisia tekstejä julkaissut kirjailija. 


Kaikkien kolmen sisaren erilaiset persoonat ja heidän välisensä suhteet heräävät eloon kulttuurihistorian sivuilta. Kirjoittavat sisaret tukivat toisiaan, mutta kokivat myös ristiriitoja. Helmi, Aino ja Aune kasvoivat runoilija Suonion eli suomen kielen ja kirjallisuuden professori Julius Krohnin kulttuurikodissa, jossa Helmin äidin Emman kuoltua emännöi Ainon ja Aunen äiti Minna. Itse lumouduin tästä kirjasta niin, että innostuin lukemaan Aino Kallaksen päiväkirjoja ja Raili Mikkasen nuortenkirjan Ei ole minulle suvannot!, joka kertoo Aino Kallaksen nuoruudesta. Tästä kirjasta avautuu monia polkuja naiskirjailijoista, Suomen kulttuurihistoriasta ja kirjoittamisesta kiinnostuneille...


P.S. Merkkaan tämän näin jälkikäteen vastaukseksi Paulan Kirjallista elämää -haasteeseen :)

2 kommenttia:

  1. Tämä juttusi on mennyt minulta ohi. En tosin kovin kauaa ole vielä kirjablogeissa seikkailutkaan. Ajattelin tehdä tästä jutun tuohon kirjallista elämää haasteeseen, mutta koitan löytää sihen oman näkökulmani ;).
    Rakastan Aino Kallaksen päiväkirjoja ja palaan niihin usein kesäisin, valikoiden sieltä täältä erilaisia kesän tunnelmia.

    VastaaPoista
  2. Kiva kun kommentoit tähän vanhaan postaukseen, juuri lisäsin linkin Sannan haasteeseen, jonka kautta löysin uunituoreen blogisi :). Kiva että kirjoitat tästä, tämä hieno kirja ansaitsee lisää huomiota (blogimaailmassakin). Oma tekstini on hyvin lyhyt ja ylimalkainen, kun olen varsinaisesti lukenut Krohnin sisaret pari vuotta sitten ja nyt ostin omaksi ja selailin uudelleen.

    Nyt tuli mieleen, että Karoliina taisi lisätä tämän Siskoskirja -haasteensa kirjalistaan, pitääpä merkata tämä siihen myös :). Tästä kirjasta riittää paljon ammennettavaa ja kirjoitettavaa monista näkökulmista...

    Minullakin on yksi Kallaksen päiväkirjateos hyllyssäni, lisäksi sellainen kirja kuin "Kanssavaeltajia ja ohikulkijoita" jota en ole lukenut, olikohan se muistelma? Kiva kuulla että Kallaksen päiväkirjat sopivat kesälukemiseksi, pitääkin kaivaa se tuolta hyllystä esille!

    VastaaPoista