lauantai 19. maaliskuuta 2011

Hyvää Minna Canthin päivää!Minna Canth on Juhani Ahon ohella minulle läheisin suomalainen klassikko. Canthin tekstejä lukiessa ei tule tunnetta, että "istun tässä ja luen kansallista merkkiteosta", vaan tarinat ja ihmiskohtalot tempaavat mukaansa.

Yksi riipaisevimmista naiskohtaloista Canthilla on Salakarin Alma Karellin tarina. Teema on tuttu monista eurooppalaisista aikalaisromaaneista Tolstoin Anna Kareninasta Flaubertin Rouva Bovaryyn, Juhani Ahon Papin rouvaa unohtamatta. Rehtorinrouva ja pienten lasten äiti Alma Karell rakastuu huikentelevaiseen Nymarkiin ja aloittaa salasuhteen tämän kanssa. Alma ajautuu niin koviin tunnontuskiin, että kokee oman poikansa sairastumisen ja kuoleman olevan rangaistus teostaan. Naisten tasa-arvoa ja miesten ja naisten yhtäläistä sukupuolimoraalia kannattanut Canth kuvaa novellin lopussa dramaattisesti, kuinka Alma viruu katumuksen ja sairauden kourissa samaan aikaan, kun Nymark jo nauttii rekiajelusta uuden heilansa kanssa.

Nykylukijaa saattaa ärsyttää novellin moralistisuus ja sen toistama kaava aviorikoksen jälkeen tuhoutuvasta naisesta. Alma on kuitenkin henkilöhahmona uskottava, ja luin hänen vaiheistaan sydän pamppaillen!

Salakarista on kirjoittanut myös Jenni.

P.S Sain KukaMitäMissäMilloin haasteen Karoliinalta, palaan siihen paremmalla ajalla !
Tasa-arvoista lauantaita kaikille :)

2 kommenttia:

  1. Eikö ollut kuitenkin aika hurja, että samassa hetkessä kuin Alma oli konkreettisesti pettämässä miestään, hänen lapsensa kuolee. Jotenkin hurjan julmaa.

    VastaaPoista
  2. Kiva kun kommentoit, Hanna! Kesti vähän aikaa huomata kommentti, onneksi mailiin tulee ilmoitus niistä :).

    Minustakin se on julmaa, tuo Salakariin kirjoitettu ajallinen yhteys pettämisen ja lapsen kuoleman välillä! Alma parka...

    VastaaPoista