torstai 27. helmikuuta 2014

Kotikatsomo: Raja (1/3) – Riikka Pulkkisen romaani tv-draamana

Anja (Kaija Pakarinen) ja Alzheimerin tautia sairastava Antti-puoliso (Seppo Pääkkönen)


Riikka Pulkkisen esikoisromaani Raja nähdään draamasovituksena Ylen Kotikatsomossa. Kolmiosaisen minisarjan ensimmäiinen osa esitettiin sunnuntaina 23.2; itse katsoin ohjelman alkuviikosta Yle Areenasta. En kovin paljoa katso televisiota enkä lukeudu Pulkkisen proosan ylimpiin ystäviin (Totta oli ihan kiva), mutta kun Yleltä otettiin yhteyttä ja ehdotettiin minisarjasta bloggaamista (täysin epäkaupallista yhteistyötä josta en saa mitään palkkiota / lahjoja), päätin katsoa ainakin ensimmäisen jakson. Kotikatsomo on minulle jonkinlainen laadun tae; aivan erityisesti pidin muutama vuosi sitten esitetystä  Naisia kaupungilla -sarjasta.

Rajassa käsitellään vaikeita ja rankkoja aiheita. Kirjallisuuden yliopisto-opettaja Anja on luvannut Alzheimerin tautia sairastavalle miehelleen Antille, että auttaa tätä kuolemaan, kun tauti etenee niin pitkälle, ettei Antti "enää muista". Toinen tarinalinja kertoo lukioikäisestä Marista, johon niljakas äidinkielenopettaja Julian iskee silmänsä. Julianilla on kaunis mutta kiireinen vaimo ja alakouluikäinen Anni-tytär, joka joutuu pärjäämään liikaa yksin vanhempienn hiihdellessä omilla teillään. Dramatisoituina tapahtumat tulevat tavallaan enemmän iholle kuin kirjoitetussa tekstissä, etenkin, kun Pulkkisen tekstissä on jotain sellaista, mikä pitää minut henkilökohtaisesti lukijana etäällä. Tv-sarjan ensimmäinen jakso on joka tapauksessa enemmän johdattelua henkilöhahmojen vaikeimpiin ratkaisuihin, siinä vasta lähestytään rajoja.

Erityisesti Linda Tuomenvirta tekee koskettavan roolin itsetuhoisena ja arkana Marina, ja Elina Kantinkoski on mainio Marin ystävättärenä Tinkana. Ensimmäinen jakso keskittyikin erityisesti nuorten kuvaamiseen, tai sitten Marin tarina vaan sai minut eläytymään vahvemmin kuin Anjan ja Antin tarina, joka jäi vielä etäisemmäksi. Luultavasti katson myös sarjan tulevat jaksot.

Raja-sarjan seuraavat osat esitetään tv1:ssa 2.3 (uusinta 3.3) ja 9.3 (uusinta 10.3) ja sarja on katsottavissa myös Yle Areenasta.

6 kommenttia:

 1. Minäkin eläydyin näihin nuoriin, vaikka iän puolesta voisin eläytyä Anjaan ja Anttiin. Se pikkulikka on tosi mainio! Toinen hyvä sarja nuorista on Maarit Lallin ohjaama Kohta 18, joka alkoi eilen TV 2:lla. Pojat ovat niin luontevia siinä lapsen ja aikuisen välimaastossa eläessään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, hauska kuulla että koit nuorten näyttelijäsuoritukset samoin. Annin näyttelijä on tosiaan mainio hänkin. Kiitos ohjelmavinkistä; pitääpä tsekata tuo Kohta 18!

   Poista
 2. Olen lukenut kirjan ja aika tarkkaan sarjassa seurataan kirjan tarinaa. Kaija Pakarinen tekee loistavan näyttelijäsuorituksen muistisairaan miehen vaimona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, minulle Anjan hahmo jäi tosiaan etäisemmäksi, mutta tuohon tarinalinjaan varmaan syvennytään enemmän jatkossa. Tasaisen varmaa työtä kaikilta näyttelijöiltä kuitenkin!

   Poista
 3. Olen lukenut kirjan Raja, postannut siitä ja nyt nähnyt elokuvan ensimmäisen osan; olen tyytyväinen näkemääni. Minusta tämä on hyvä tarina, ja roolityöt ovat korkeatasoisia...

  Kaija Pakarinen on Rääkkylästä kotoisin.

  Kiitos postauksesta, Maria.♥

  VastaaPoista
 4. Aili Mummo, minustakin Pulkkinen on punonut kirjaansa kiinnostavat, vahvateemaiset tarinat ja ne toimivat hyvin myös draamana. Laatunäyttelijät ja muutenkin hyvää Kotikatsomo-tasoa.

  Ihanaa viikonloppua Aili Mummo! :)

  VastaaPoista