sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Raili Mikkanen ja Laura Valojärvi: Iivari-tonttu karkuteillä


Raili Mikkanen (teksti) ja Laura Valojärvi (kuvat): Iivari-tonttu karkuteillä
Wsoy 2013, 32 sivua.

Iivari-tonttu karkuteillä on astetta vauhdikkaampi joulukirja: siinä ei tyydytä tunnelmoimaan kynttilänliekkiä ja lumihiutaleiden leijumista katsellen, vaan seikkaillaan niin sirkuksessa, eläintarhassa kuin karting-radallakin. Alkuasetelma tosin on klassinen: aputonttu Iivari kyllästyy joulunakuskiireisiin ja raadantaan ja päättää lähteä seikkailemaan. Karkumatka kiihtyy välillä sellaiseen vauhtiin, että Iivaria itseäänkin hirvittää, mutta jouluisella tarinalla on tietenkin onnellinen loppu.

Oli mukava aloittaa joulun odotus omien lasten kanssa Raili Mikkasen kirjaa lukien; olenhan itse lapsena odottanut joulua Mikkasen luoman Histamiini-hevosen seurassa. Ylen Elävänarkiston mukaan Histamiinin joulukalenteri on esitetty ensi kerran vuonna 1985, mutta ilmeisesti se on lähetetty joskus uusintana. Iivari-tonttu karkuteillä on tosiaan enemmän seikkailu- kuin joulukertomus, mutta niiden kynttilänhämyisten ja kuusentuoksuisten kirjojen pariin ehtii myöhemminkin.

Tästä kuvasta tulee mieleen Netta Walldénin lastenromaani Ruben ja ratikkaralli, jonka kuvitus on myös Laura Valojärven käsialaa.

Niin lapset kuin ennen kaikkea jouluvalmisteluista päävastuun kantavat aikuisetkin voivat varmaan allekirjoittaa Iivari-tontun ajatuksen: pieni irtiotto joulujössötyksestä tekee hyvää. Hetken hengähdystauon jälkeen aputontun omatunto alkaa kolkuttaa: miten muut Korvatunturin tontut selviävät askareistaan ilman Iivarin apua? Lopulta oma paikka, omat arkiset mutta tärkeät velvollisuudet alkavat tuntua merkityksellisiltä.Kuten blogini sivupalkissa olevasta kirjailija- ja kuvittajahakemistosta (joka ei tosin ole täysin ajan tasalla, sillä en aina muista lisätä uusia hakusanoja luetteloon) voi päätellä, Laura Valojärven kuvittamia kirjoja on meillä luettu viime aikoina runsaasti. Valojärven hahmot ovat ilmeikkäitä ja kuvista löytyy niin liikettä kuin tunnelmaakin. Mikkasen ja Valojärven yhteistyönä ovat syntyneet myös pari viime vuosien parasta lasten tietokirjaa, Suomen lasten linnakirja ja Mennään sirkukseen!. Valojärven tyylistä tulee jossain määrin mieleen kuvataiteilija ja kuvittaja Riikka Juvosen kuvitukset. Yhteistä on ainakin ihmishahmojen suuret silmät ja murrettu, mutta vahva värimaailma.


Kirjasta on blogannut myös Leena Lumi.

Hyvää ensimmäistä adventtia kaikille! Tänään alkaa Kirjabloggaajien joulukalenteri, jonka ensimmäinen luukku aukeaa Luettua elämää -blogissa!

1 kommentti:

  1. Tämä on tosi vauhdikas kirja, mutta niitä monet energiset vilkkaat lapset kaipaavatkin - hämykirjojen lisäksi. Kuvitus on vahvaa ja selvästi Valojärvelle ominaista eli häntä ei mahdu kolmeatoista tusinaan.

    VastaaPoista