torstai 19. joulukuuta 2013

Kolme jouluista kuvakirjaa: Velhovaari ja joulupukin parta, Lumiukko tuli tupaan ja Onko jo joulu?


Hanna Kallio (teksti) ja Antti Kallio (kuvitus): Velhovaari ja joulupukin parta
Art House 2013. (arvostelukappale)

Ian Bowie (teksti) ja Keanne van der Kreeke (kuvitus): Lumiukko tuli tupaan
Aurinko-kustannus 2013. (kustantamosta)

Jane Chapman: Onko jo joulu?
Is it Christmas Yet?, Suom. Raija Rintamäki.
Mäkelä 2013. (arvostelukappale)

Tässäpä kolme tuoretta, tänä vuonna julkaistua lasten jouluista ja talvista kuvakirjaa, joista ainakin kahdessa on joulukuusi, kahdessa lumiukko ja kaikissa kolmessa tähtien tuiketta. Kuvitustyyliltään ja tarinaltaan kirjat ovat kuitenkin varsin erilaisia.

Velhovaari ja joulupukin parta on sekoitus talvista satukirjaa ja lasten tietokirjaa. En ole lukenut kuvakirjasarjan aiempia osia Velhovaari ja taikasieni ja Velhovaari ja kultahippu, mutta juonesta saa hyvin kiinni, kun kirjan alkusivuilla esitellään keskeiset henkilöt ja kerrataan lyhyesti aiemmin tapahtunutta: "Velhovaari oli alun perin nukke, joka asui pitkään Hevosvaaran kartanossa Suvilaaksossa. Hän heräsi eloon ensimmäisen kerran 1850-luvulla Kuhmu-Iisakki-velhon kehittämän velho-eliksiirin avulla. Velhovaari päätyi Myöhäsen perheen taloon, jonka kellarikerrokseen hän rakensi omat tilansa. Talon leluhyllyssä istuivat pikkuiset Klara- ja Kerkko-nuket, jotka Velhovaari herätti eloon."

Antti Kallion kuvitus on varsin persoonallista, etenkin suurisilmäisten mutta rimppakinttuisten hahmojen osalta. Tietokonepiirroksista ja karrikoiduista hahmoista tulee sarjakuvamainen vaikutelma. Vaikutelmaa lisää tekstin fontti ja sijoittuminen omiin laatikoihinsa. "Tarinalaatikoiden" ohella sivuilla on "Velhovaarin tieto" -infolaatikoita esimerkiksi matkaluistelusta ja lintujen talvimuutosta. Lopussa on vielä erikseen tehtäviä, joihin voi etsiä vastauksia kirjan sivuilta.


Lumiukko tuli tupaan alkaa kodikkaissa joulunajan tunnelmissa: Anna istuu lempinojatuolissaan lukemassa, vieressä pino lisää kirjoja. Äkkiä ovikello soi ja lumiukko tulee visiitille. Lyhyen kuvakirjan tarina etenee verkkaisesti, kunnes tapahtuu hätkähdyttävä käänne. Lopuksi lukijalla on kuitenkin taas hymy huulilla.

Keanne van der Kreeken kuvitus on kaunista, kuvien miljööt hieman boheemeja katosta riippuvine hämähäkkeineen ja muine yllätyksineen.Onko jo joulu? on näistä kolmesta kirjasta jouluisin, perinteisin ja lämminhenkisin, mutta myös tavanomaisin. Isokarhu ja Pikkukarhu valmistelevat yhdessä joulua. Pikkukarhu on odotuksesta aivan täpinöissään ja säheltää ja koheltaa sotkeutuen niin paketointinaruihin ja teippiin kuin kakkutaikinaankin. Isokarhu alkaa vähitellen hermostua, kun tehtävää olisi vielä paljon ja Pikkukarhusta ikuisuudelta tuntuva aika ennen joulua tuntuu Isokarhusta aivan liian lyhyeltä. Kuusenkakureissullakaan ei vältytä kommelluksilta, mutta Isokarhu osaa eläytyä poikasensa tunteisiin ja lopulta kaikki on valmista joulua varten – myös Pikkukarhu, joka nukahtaa odotellessaan suloiseen uneen...


Enää muutama päivä jouluun, iloista odotusta ja mahdollisimman stressittömiä joulutouhuja ennen sitä!

2 kommenttia: