keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Satu Reinikainen: Ihme joulu


Satu Reinikainen: Ihme joulu
Kuvittanut Marjo Nygård.
Lasten Keskus 2013, 151 sivua.

Enkelit jatkoivat etsimistään. Jonkun matkan päässä kasvoi toinen vihreä puu, kuusi. Sen oksat ylsivät maahan saakka ja muodostivat kuin pienen suojaisan majan ikivihreiden oksien ja rungon väliin. Vahvat oksat kantoivat väsymättöminä paksua lumitaakkaa. Usko meni lähemmäs puuta. "Tämä kelpaa", hän sanoi ja nosti kuusen oksan toisten enkelien nähtäväksi. Valkoista hankea vasten enkelit näkivät, kuinka kuusen oksan kärjet muodostivat ristin. 

"Tässä on meille joulupuu!" enkelit iloitsivat. Jokainen enkeli antoi vastavalitulle joulupuulle lahjan. Usko koristeli kuusen oksat kynttilöillä, jotka loistivat kuin tähdet Betlehemin taivaalla jouluyönä. Toivo ripusti puun latvaan suuren tähden muistuttamaan siitä tähdestä, joka johdatti tietäjät Jeesus-lapsen luokse. Rakkaus asetti kuusen juurelle lahjokaan, jotta ihmiset muistaisivat toisiaan rakkaudella. Ilo siunaisi joulupuun, jotta se toisia joulun iloa jokaiseen kotiin. ("Legenda joulupuusta" teoksesta Ihme joulu)

Ihme joulu on kirja täynnä joulun odotusta, tietoa kristillisestä jouluperinteestä, jouluisia raamatunkertomuksia ja suomalaista arkikuvausta. Kirjan kehystarinassa kouluikäisen Liisan uusperheeseen odotetaan joulua, mutta myös pikkusisarusta, sillä äitikin odottaa vauvaa. Liisa ihmettelee suklaatonta adventtikalenteria, leipoo pullaa ja leipää vanhoista ajoista tarinoivan isoäitinsä kanssa, tekee lumienkeleitä ja suunnittelee antavansa tulevalle vauvalle joululahjaksi oman huoneen – sellaisenhan voisi remontoida vaikka vaatehuoneesta! Marjo Nygårdin värikkäästi ja lämminhenkisesti kuvittamaa kehystarinaa voi lukea lapsille ääneen kuin mitä tahansa arkista kertomusta, joskin tarinaan on upotettu runsaasti myös jouluperinteisiin liittyvää tietoainesta esimerkiksi seuraavaan tapaan:

Joululeivästä tuli kiiltävä ja kaunis. Mummi leikkasi siihen saksen kärjillä koristeita ja painoi kämmensyrjällä ristin keskelle leipää. Kun leipää paistettiin, se otettiin välillä pois uunista ja Liisa sai sivellä siirappia sen pintaan. Seuraavaksi tehtiin tähtipullia. Siinäkin Liisa sai auttaa ja asetella piparitähtiä pullien päälle. Liisa nuuhki tuoreita pullia. "Nämä tuoksuu ihan joululta" hän huokaisi.

"Miksi me leivotaan jo jouluherkkuja, vaikka jouluun on vielä tosi kauan?" Liisa kysyi. "On vanha tapa aloittaa jouluvalmistelut Annan nimipäivänä. Siitä on sopivasti aikaa, että ehtii saada kaiken rauhassa valmiiksi", mummi vastasi. "Kuka se Anna on?" Liisa kysyi. "Anna oli Jeesuksen mummi, Marian äiti", mummi kertoi. "Oliko Jeesuksellakin mummi?" Liisa hämmästyi ja alkoi miettiä, minkä näköinen se Anna-mummi oli ollut.Arkisen tarinan rinnalla kulkee kertomus Mariasta ja Joosefista matkalla kohti Beetlehemiä, joulun ilosanoman vastaanottavista paimenista ja vastasyntyneen luo matkaavista itämaan tietäjistä. Raamatunmukaisten tekstien lisäksi kirjassa on jouluisia legendoja esimerkiksi joulupukin alkuperästä aj siitä, miksi juuri kuusi on vakiintunut (ainakin pohjoisella pallonpuoliskolla) joulupuuksi. Kertovan, tarinallisen tekstin rinnalla Ihme joulu -kirjassa on muun muassa ohjeita askartelu- ja hartaushetkiin, adventtilaulujen nuotteja ja joululautapelin pohja ohjeineen.
Ihme joulusta löytyy juttua myös Lastenkirjahyllystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti