keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Varaslähtö Satupäivään: ihania saturomaaneja, -kokoelmia ja kuvakirjoja

Huomenna 18.10 vietetään Satupäivää. Tänään on kuitenkin ruotsinkielisen kalenterin mukaan Sagan nimipäivä, ja sen kunniaksi tarjoilen valikoiman meidän perheen satusuosikkeja. Meillä luetaan lapsille todella paljon, enkä mitenkään ehdi kirjoittaa kaikista luetuista lastenkirjoista blogiini. Haluan kuitenkin merkitä muistiin myös lastenkirjojen helmet ja kertoa niistä eteenpäin. (Lastenkirjojen ilosanomaa levittää nykyään myös Kotimaiset lasten ja nuortenkirjat -sivusto Facebookissa, käykäähän tykkäämässä!) Olen ryhmitellyt kirjat saturomaaneihin, satukokoelmiin ja kuvakirjoihin, jotka ovat erityisen sadunomaisia - realistiset lastenkirjat jäävät nyt tämän postauksen ulkopuolelle.

Jos olen blogannut kirjasta, postaukseni löytyy kirjan nimeä klikkaamalla. En nyt tässä luonnehdi kirjoja sen enempää, sillä postauksesta tulee muutenkin pitkä. En myöskään mainitse kustantajia tai painovuosia, sillä ne löytyvät tarvittaessa kirjastojen ja kirjakauppojen tietokannoista. Olen aakkostanut kirjat kirjoittajan mukaan ja maininnut kuvittajan kirjan nimen jälkeen (paitsi jos kirjan on tekijän kuvittama). Monista klassikoista onkin otettu jo useita painoksia, ja joissain tapauksissa olen maininnut useita kirjoja sisältävän kokoomateoksen. Suosittelen vain kirjoja, joita olen itse lukenut tai kuunnellut - poikkeuksena jotkut kirjasarjat, joiden kaikkia osia en ole vielä lukenut.

Saturomaaneja

Hannele Huovi: Urpo ja Turpo avaruudessa. Kuvittanut Jukka Lemmetty.

Sanna Isto: Tinka ja Taika. Kuvittanut Julia Vuori.

Marjatta Kurenniemi: Onneli ja Anneli;  Onnelin ja Annelin talo; Onneli, Anneli ja orpolapset; Onneli, Anneli ja nukutuskello; Putti ja Pilvilaivat; Putti Puuhkajasaarella; Kuinka Kum-Maa on kaikkialla; Puuhiset. Kuvittanut Maija Karma.

Katja Krekelä: Romisko; Riepu ja Iso riipijä

Astrid Lindgren: Ronja ryövärintytär; Mio, poikani Mio; Peppi Pitkätossu ja monia muita. (Useita kuvittajia, mm. Ilon Wikland, Ingrid Vang Nyman/Lauren Child)

Jukka Parkkinen: Kalevi Korpin seikkailut (sisältää kirjat Korppi ja kumppanit; Korppi ja korven veikot; Korppi ja Korpin poika; Korppi ja Pitkänen). Kuvittanut Jyrki Vuori.

Hanna van der Steen: Ennustus, Kirous ja ensi vuonna ilmestyvä Lumous. (Meillä on luvussa Ennustus ja 7-vuotias on tykännyt.)

Mila Teräs: Telma ja tarinoiden talo; Telma ja salaisuuksien saari; Telma ja kuiskausten koulu. Kuvittanut Karoliina Pertamo. (Meillä on luettu sarjan ensimmäinen ja kolmas osa, tarkoitus olisi lukea myös keskimmäinen ja tehdä kirjoista oma postauksensa.)

Eduard Uspenski: Fedja-setä (sisältää kuusi ensimmäistä Fedja-kirjaa). Suom. Martti Anhava ja Mervi Vyyryläinen-Väänänen, kuvittanut Gennadi Kalinovski.


Satukokoelmia


Hans Christian Andersen: Lumikuningatar ja muita satuja. Suomeksi kertonut Leena Laulajainen, kuvittanut Anastasia Arhipova.

Jakob & Wilhelm Grimm: Grimmin satuaarteita Kuvittanut Sven Otto S.

Riikka JuvonenMummon Satukirja. 

Katriina Kauppila (toim.) Kaiken maailman eläinsadut. Kuvittanut Matti Pikkujämsä.

Marjatta Kurenniemi: Unikon satuja. Kuvittanut Christel Rönns.

Astrid Lindgren: Satuja. Kuvittanut Ilon Wikland.

Sari Peltoniemi: Gattonautti ja muita arkisatuja Kuvittanut Liisa Kallio.

Zdenek Miler: Myyrän satuaarre. (Kertonut Hanna Doskocilova)


Satumaisia kuvakirjoja

Enna Airik: Haavemaa

Kristina Digman: Floran talo; Floran kukat. Suom. Tuula Syvänperä.

Anna Gullichsen: Satu kukkameri ja lumen ihme; Satu Kukkameri ja päärynäpuun Pyrre. Kuvittanut Cara Nuutinen.

Emily Hawkins: Lumiprinsessa. Kuvittanut Elsa Evans.

Tove Jansson: Kuka lohduttaisi Nyytiä; Kuinkas sitten kävikään; Vaarallinen matka; Outo vieras muumitalossa (kuvittanut Per Olov Jansson),

Leena Laulajainen: Kultamarja ja metsän salaisuudet. Kuvittanut Anna-Liisa Hakkarainen.

Ina Manninen: Kissankukka. 

Tuula Pere: Sanni ja taikakivi. Kuvittanut Sanna Pelliccioni.



Olen varmasti unohtanut jonkin itselleni tai lapsilleni tärkeän, rakkaan kirjan, mutta lisäilen sitten jälkikäteen. Mitä satusuosikkeja sinulla on? Ihania satuhetkiä kaikille!

P. S. Tällä hetkellä luvussa aikuisten romaani, jonka taustalla on vanha satu. Siitä lisää huomenna!

12 kommenttia:

  1. Ihania satuja! Kaikki eivät ole meille vielä tuttuja, joten pitääpä laittaa muistiin.

    Minä juuri aloin kirjoittaa hieman samankaltaista postausta huomiseksi, kun päätin tehdä kierroksen blogeissa ja huomasin, että olit ottanut varaslähdön:)

    VastaaPoista
  2. Mahtavaa! Fedja-sedät, Lindgren ja Kurenniemi ovat kestorakkaitani. Puuhisista bloggaan pian.
    Onpa hienoa kun jaksoit laatia näin pitkän ja sydäntälämmittävän listan huomisen satupäivän kunniaksi ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elma Ilona :). Kiva että kirjoitat Puuhisista, en muista nähneeni siitä juttua blogeissa!

      Poista
  3. On hauskaa, että lastenkirjallisuus on alkanut yhä enemmän näkyä myös blogeissa. Muistan, kun kirjoitin ensimmäisiä blogini lastenkirjapostauksia - ei kommentteja ja paljon toisaalta niitä kommentteja, joissa kerrottiin, ettei lastenkirjallisuutta tule luettua muutoin kuin omille lapsille ja ettei oikein koettu lastenkirjallisuutta omakseen. Tässä on tapahtunut muutos hienoon suuntaa, huomaan. Koenkin, että on meneillään lastenkirjan renessanssi - hyvä niin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkoinen kirahvi, nykyäänkin lastenkirjapostauksiin tulee yleensä vähemmän kommentteja kuin aikuistenkirjoihin. Kuvakirjoista bloggaan suhteellisen harvoin, sillä kuvituskuvien ottaminen, koneelle siirtäminen jne vie oman aikansa. Tuntuisi myös hassulta lukea lapsille vähemmän, jotta ehtisi blogata lastenkirjoista enemmän :D. Mutta lastenkirjat sopivat mielestäni erityisen hyvin arvioitaviksi blogeissa siksi, että niille on valtamediassa valitettavan vähän tilaa.

      Poista
  4. Kiva muistilista minullekin! Meillä luetaan myös paljon mutta muun muassa Fedja-setää ei ole vielä luettu. Jonkin verran olemme laajentaneet tietokirjoihin, esim. tulivuoret ovat tällä hetkellä pop. Lasten kanssa tuntuu käyvän usein niin että turhankin paljon jumittaa muutamiin suosikkeihin, joita luetaan moneen kertaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjanainen, lapset tosiaan rakastavat lukea samoja kirjoja uudestaan ja uudestaan. Toisaalta uudelleenlukeminen on ihanaa ja tärkeää (joskin ainakin aikuiselle mielekkäämpää Lindgrenin tai Janssonin kuin jonkin ihan tusinakirjan kohdalla), toisaalta joskus tuntuu hassulta lukea sitä puhki kulunutta oman hyllyn kirjaa kun kirjastosta on juuri haalittu kasa luettavaa... :)

      Poista
  5. Maria, kiva satulista! Jotkut sadut ovat tuttuja, mutta on myös tuntemattomiakin minulle. Minulla on tänään kaksi vaihtoehtoa saduiksi lapsille, joko kuuntelemme Onneli ja Annelia tai sitten luemme Janssonin Muumikirjaa.

    Mukavaa Satupäivää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sara, ihanat Satupäivän lukusuunnitelmat teillä, nauttikaa! :)

      Poista
  6. Ihanaa satupäivän iltaa, Maria! Mukavia listauksia ja monia minulle tai koko perheelleni rakkaita satuja. Nyt tuli mieleen, että pitäisikin lukea Saariston lapset ääneen täällä kotona, se - kuten kaikki Lindgrenin kirjat - on niin hieno.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, meillä mies luki Saariston lapset iltasatuna jokin aika sitten, oli hauska kuunnella sitä itsekin :).

      Poista