lauantai 10. joulukuuta 2011

Sanna Isto ja Julia Vuori: Tinka ja Taika

Sanna Isto (teksti) ja Julia Vuori (kuvat): 
Tinka ja Taika
Wsoy 2011. 176 sivua.

Tinka ja Taika ovat siskokset, jotka asuvat isänsä ja äitinsä kanssa talossa puutarhan keskellä. Äidinäitiään he eivät ole nähneet moneen vuoteen, sillä mummo on kiertänyt maailmaa keräillen harvinaisia kasveja. Niinpä koko perhe on tohkeissaan, kun mummon on määrä saapua vierailulle. Jännittäminen on ihan turhaa, sillä mummo on sydämmellinen ja viisas nainen, joka kyllä muistaa tytöt edelliseltä vierailultaan: "Sinähän nukuit minun sylissäni ja sinusta huokui vastasyntyneen lapsen viisaus. Miten minä sinut olisin voinut unohtaa?" hän sanoo Tinkalle.

Mummossa on kuitenkin jotain salaperäistä: hän saapuu paikalle kavioiden kapseen saattelemana, mutta kun mummo astuu sisään pihaportista, hevosta ei näy missään. Mummon matka-arkku puolestaan tuntuu milloin todella painavalta, milloin höyhenenkevyeltä, ja kun Tinka piiloutuu leluhevosensa kanssa sen sisälle, he päätyvät salaperäiseen viidakkoon. Arkusta noustuaan Lilli-hevonenkaan ei ole enää entisensä, vaan osaa puhua.

Tinkaa ja Taikaa on verrattu toiseen suomalaiseen saruromaaniin, Onneliin ja Anneliin. Sama vertaus tuli minullekin mieleen: kaksi pientä tyttöä, tumma ja vaalea (Onneli ja Anneli eivät tosin ole siskoksia, mutta yhtä läheisiä kuin oikeat sisarukset ja asuvatkin yhdessä), jotka elävät idyllistä arkea johon sekoittuu välillä jännitystä ja sadun taikaa. Mummo on kuin salaperäinen, matkoillaan viihtyvä rouva Ruusupuu. Tinkassa ja Taikassa on enemmän fantasiaan viittaavia elementtejä ja tarina on tiiviimpi kuin pidemmissä Onneli ja Anneli -kirjoissa. Onnelin ja Annelin vanhemmat jäävät kirjoissa etäisiksi, mutta Tinkan ja Taikan isä ja äiti ovat jatkuvasti läsnä ja ovat omia persooniaan. Etenkin äiti, mummon tytär, on tärkeä hahmo.

Tinka ja Taika on jotakin kuvakirjan ja saturomaanin väliltä ja sellaisena ihanteellinen ääneen tai itse luettavaksi noin 5-9 -vuotiaalle. Perheen pienimmille tarina, johon kuuluu paljon ihmeellisiä tapahtumia ja yksi konnakin, saattaa olla liian jännittävä, vaikka perussävy onkin turvallinen. Sivuja on paljon, mutta teksti on isokokoista ja värikkäitä, usein kokosivun kuvia on runsaasti, joskaan ei ihan joka aukeamalla. Julia Vuoren lämpimät, usein veitikkamaiset kuvat veivät sydämeni.

Kirja on Sanna Iston esikoisteos. Tarinan lähtökohta on viehättävä ja kerronnan kieli sekä dialogi elävää ja toimivaa. Minua häiritsi kirjassa vain tapahtumien ja juonenkäänteiden runsaus, olisin toivonut eheämpää kaarta. Tinka ja Taika seikkailevat milloin viidakossa, milloin omassa talossa ja puutarhassa, ja jännittävät tilanteet seuraavat toistaan - toki myös rauhoittavat suvantokohdat. Parasta kirjassa on sen psykologinen oivaltavuus ja huumorin pilkkeen maustama sadunomaisuus.

En tiedä, otetaanko Kirjavan kammarin Siskoskirjahaasteen listalle enää uusia kirjoja, kun haaste on kolmen viikon päästä päättymässä, mutta Tinka ja Taika sopisi siihen erinomaisesti!

11 kommenttia:

 1. Hih, juuri eilen kommentoin sinulle lukevani nyt kahta sinun lukemaasi (ja suosittelemaasi) kirjaa. Nyt kirjoja onkin jo kolme! Tinka ja Taika nimittäin menee meillä eskarilaisen joululahjapakettiin. Olen kahden vaiheilla, että lukisinko kirjan itse jo ennen joulua vai luenko vasta sitten joulun aikaan ääneen lapselleni. :)

  VastaaPoista
 2. Katja, jotenkin arvasin, että sinä Onnelin, Annelin ja siskoskirjojen ystävä olet myöskin hankkinut tämän kirjan :).

  VastaaPoista
 3. Hei!

  Innostuin tästä kirjasta työni puolesta. Ei olla vielä ihan lopussa, mutta tätä kirjaa on ollut tosi kiva lukea ääneenkin ja eskarilaiset kihisevät jännityksestä että mitä seuraavaksi tapahtuu. :) Onneli ja Anneli tuli mullekin heti mieleen. Tykkään tosi paljon myös Julia Vuoren muista kuvituksista ja Sika-lastenkirjoista, joten osui ja upposi!

  VastaaPoista
 4. Tytti, kiva kuulla! Minäkin olen tykännyt Julia Vuoren kuvista ja tuosta Lilli-hevosesta minulle tuli Sika-sarjakuvan eläinhahmot mieleen :).

  VastaaPoista
 5. Otetaan, otetaan! Lisään kirjan listalle, jos vain muistan, ja joka tapauksessa saat käyttää tämän haasteessa. :)

  Kuulostaa ihanalta kirjalta. Katja tästä jo vähän vinkkailikin, mutta oli kiva lukea kokonainen arvio ja nähdä vähän kuviakin. Tämä täytyy hankkia, vaikken ole varma, onko se vielä Stellalle sopiva, sillä ainakin se varmasti on sitä pian!

  VastaaPoista
 6. Kiva juttu, Karoliina :). Tämä tosiaan sopii mielestäni jo viisivuotiaasta eteenpäin, ja jos ei heti uppoa niin varmasti vähän myöhemmin sitten.

  VastaaPoista
 7. Kuulostaapa mielenkiintoiselta kirjalta, kiitos arvostelusta, Maria! En ole tätä kirjaa huomannutkaan. Tykkään myös Julia Vuoren kuvituksesta, joten pitää tutustua.

  Terveisin Viivi

  VastaaPoista
 8. Viivi, kiva että nyt bongasit tämän täältä :).

  VastaaPoista
 9. Ihastuttava kuvitus tuossa esitellyssä kirjassa... tekee mieli nähdä koko kirja.

  VastaaPoista
 10. Hei Lily, toivottavasti kirja tulee sinua vastaan kirjastossa tai kirjakaupassa :). Olisi ollut kiva laittaa enemmänkin kuvia, mutta kameran laatu, kuvaajan (minun) taidot ja pimeä vuodenaika saivat minut päättämään, että yksi saa riittää ;).

  VastaaPoista
 11. Ostetaan tämä kirja! Voit laittaa viestiä tiina.tiger@hotmail.com. , mikäli sinulla se on!

  VastaaPoista