tiistai 23. elokuuta 2011

Kolme tärppiä syksyn kirjoihin (muunneltu muffinssitunnustus)

Kuva: Sinisen linnan hovikuvaaja JL.

Blogeissa on viime päivinä näkynyt lukijoiden tärppilistoja syksyn kirjoista. En ollut ajatellut itse tehdö sellaista, sillä kiinnostun niin monista kirjoista, että listan tekemiseen menisi kokonaisen kirja-arvion verran aikaa eikä sitä jaksaisi kukaan lukea loppuun. Erja kuitenkin haastoi minut lukupäiväkirjassaan viime aikoina blogeja kiertäneellä muffinssihaasteella, johon olen jo vastannut kertomalla lempivärini, -ruokani ja haaveitteni matkakohteen. Muistaminen lämmittää aina, kiitos Erja! - joten vastaan haasteeseen tällä kertaa poimimalla syksyn kirjasadosta kolme kirjaa, jotka haluan ehdottomasti lukea. Näin lyhyt lista on pakostakin hieman sattumanvarainen; olisin voinut mainita jotkut muutkin kolme kirjaa mutta nämä kutkuttavat eniten juuri nyt:

1. Riina Katajavuori: Omakuvat (Tammi)
Katajavuoren Lahjat-romaanin äitiyden ja arjen kuvaus kosketti; uutuudessa kirjailija "piirtää kirjoituksessaan esiin naisen, äidin, joka ehtii pitkästä aikaa katsoa itseeään". Oih.

2. Johanna Venho: Syntysanat (Wsoy)
Voisin toistaa sen, mitä kirjoitin Katajavuoresta, vaihdan vain romaanin tilalle runokokoelman Yhtä juhlaa. Kustantajan luonnehdinta: "Palkitun runoilijan komea romaanidebyytti". Jotenkin odotan, että kirjassa viitataan kalevalaisiin myytteihin, saa nähdä osunko oikeaan.

3. A. S. Byatt: Lasten kirja. (Teos)
Rakastin Riivausta, joten tämän englantilaisen kirjailijaladyn seuraava suomennos on must read. Kustantamon ennakkoesittelyssä sanotaan, että Byatt "hallitsee suurta henkilömäärää tarujen, satujen ja historian verkostossa". Tähän täytyy varata aikaa.

Kuva: JL.


Laitan "Kolme tärppiä syksyn kirjoihin" -haasteen eteenpäin kaikille, jotka eivät ole vielä syksyn TBR-kirjojaan listanneet ja haluavat tehdä sen lyhyesti. Ihania, syksyisiä päiviä kaikille!

10 kommenttia:

 1. A. S. Byattin Riivaus on sen verran upea kirja, että minäkin odotan kovasti tätä uutta suomennosta. En ole vielä listaillut syksyn uutuuksista omia suosikkeja, joten taidan tarttua tähän haasteeseen. :)

  VastaaPoista
 2. Kuutar, olen muistaakseni joskus eksynyt blogiisi juuri A. S. Byatt -haulla ja lukenut Riivaus-postauksesi :). Ihana että löytyy muitakin Byatt -faneja (jos olisi enemmän aikaa, yrittäisin lukea Byattia englanniksi, mutta nyt olen suomennosten varassa, kiva että saadaan vihdoin toinen sellainen!)

  Kiva jos tartut tähän!

  VastaaPoista
 3. Byattia! Enpä ollut edes huomannut, kiitos vinkistä. :)
  Kiinnostavia kyllä muutkin syksyn kirjatärppisi!

  VastaaPoista
 4. Jenni, kiva että löysit - Karoliina vinkkasi tästä joskus alkukesästä, kun erään postaukseni yhteydessä oli puhetta Riivauksesta :).

  VastaaPoista
 5. Kiitos tärpeistä, täytyy laittaa heti varaus ainakin tuohon Byatt'iin.

  Pidin Riivauksesta hurjasti ja ihmettelen, ettei se ole ollut suositumpi. Tai toisaalta se on kyllä hyväkin; usein töissä kaikki kirjat mitä haluaisin suositella asiakkaille ovat lainassa, mutta Riivausta on yleensä hyllyssä ainakin yksi!

  VastaaPoista
 6. Ole hyvä, Erja :). Olihan tuo Riivaus aika haastava runsaudessaan ja vetoaa ehkä kaikkein parhaiten piintyneimpiin kirja/historianörtteihin :D

  VastaaPoista
 7. Tämä oli oivallinen tapa vastata muffinsihaasteeseen. :) Minäkin odotant uota Venhon kirjaa, samoin Byattin teos on alkanut kiinnostaa koko ajan enemmön ja enemmän. Se voisi olla sellainen, jota toivoa jouluksi. :)

  Katja / Lumiomena

  VastaaPoista
 8. Katja, Byatt on tosiaan sellainen (yli 600 s.) jota olisi
  ihana lukea joululoman kiireettömyydessä (tosin itselläni ei ole hirveätä eroa arjella ja lomalla, kun olen vielä kotona lasten kanssa ja nuorimmat ovat niin pieniä, mutta onpahan ainakin mies hoitamassa lapsia niin saa vähän enemmän luettua...)

  VastaaPoista
 9. Minulle mainitsemasi kirjat eivät sano mitään, joten kiitos vinkeistä. Lopulta kuitenkin kirjoja ilmestyy paljon, todella paljon yhden ihmisen ehtiä löytää juuri ne oikeat, 'omat kirjat'.

  Jos minä laittaisin syksyn kirjat -listauksen, tiedän, että sitten se ei toteutuisikaan. Olen joskus laittanut ennakon ja sitte´n se on pitänyt poistaa, kun ihan muu kirja alkoikin viedä enempi.

  VastaaPoista
 10. Leena, koska sisälläsi asuu pieni britti, voisit tykätä Byattista, vaikka muuten hän ei ehkä ole juuri sinun kirjailijasi. Syksyn kirjasadossa on tosiaan valinnanvaraa!

  Minäkin olen aika fiilislukija, mutta nuo kolme kirjaa kutkuttavat niin paljon, että ne tulen lukemaan pian. Pitempi lista olisikin sitten jo eri juttu.

  VastaaPoista