sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Kirjallisuuden äidit -lukuhaaste


Äitienpäivän kunniaksi julkistan lukuhaasteen, joka on muhinut mielessäni jo jonkin aikaa. Ihastuin ikihyviksi Kirjavan kammarin viimevuotiseen Siskoskirjahaasteeseen (haastetta varten lukemani kirjat voi kurkata täältä). Karoliinan ideoima haaste inspiroi minut miettimään lukemaani kaunokirjallisuutta teemojen ja erityisesti perhesuhteiden kuvaamisen kautta (äitiystematiikkaa kirjallisuudessa olen tosin miettinyt aiemminkin - keskeneräisessä gradussani, jonka olen haudannut kuin hullun naisen ullakolle).

Haasteen idea on seuraavanlainen: lue kolme (toki saa lukea enemmänkin!) kaunokirjallista/elämäkerrallista teosta, jotka kuvaavat äitiyttä. Vinkkejä saa alla olevasta kirjalistasta, mutta kirjoja saa lukea (ja ehdottaa lisättäväksi listaan) myös listan ulkopuolelta, kunhan niissä käsitellään jollakin tapaa äitiystematiikkaa. Haaste kestää ensi vuoden (2013) äitienpäivään, jonka jälken kaikkien haasteen suorittaneiden kesken arvotaan kirjapaketti. Mukaan saa toki lähteä vapaamuotoisemminkin, omalla aikataulullaan ja lukusuunnitelmallaan, mutta arvontaan mukaan haluavien toivon ilmoittautuvan tähän postaukseen, että osaan sitten aikanaan ottaa kaikki mukaan arvontaan. Kirjalistaa saa tietenkin hyödyntää myös ihan lukuvinkkilistana!

Olen jakanut kirjoja suuntaa antaviin kategorioihin, mutta koska kuhunkin kategoriaan tuli vain muutama kirja, ei tässä haasteessa suoriteta kategorioita (vaikka olen niihin vähän heikkona), vaan kirjoja voi valita vapaasti yhden yhdestä teemasta, toisen toisesta. Haaste painottuu kaunokirjallisuuteen, mutta otin mukaan muutaman, tyyliltään melko kaunokirjallisen asiaproosateoksen (en siis varsinaisia äitiyttä käsitteleviä tietokirjoja), jotka ovat lähinnä elämäkertoja tai muistelmia.

Jos olen blogannut kirjasta, olen linkittänyt arvioni. Useammanikin listan kirjan olen lukenut ennen blogia, ja listalla on tietysti myös kirjoja, jotka haluan lukea lähiaikoina.

Lapsen odotus

Tove Nilssen: Halun matka
Jayne Anne Phillips: Äidin aika
Julie Schumacher: Veden syli
Pauliina Susi: Ruuhkavuosi







Äitiyden arkea

Katja Kallio: Syntikirja
Riina Katajavuori: Lahjat
Mirjam Lohi: Nuttu
Johanna Venho: Yhtä juhlaa (runokokoelma)

Äitejä ja tyttäriä

Claire Castillion: Äidin pikku pyöveli
Satu Grönroos: Lumen syli
Sanna Eeva: Olot
Anja Kauranen: Ihon aika
Anita Konkka: Talvi Ravennassa
Alice Kuipers: Terveisin äiti
Jean Kwok: Käännöksiä
Annamari Marttinen: Mistä kevät alkaa
Jayne Anne Phillips: Äidin aika
Carol Shields: Ruohonvihreää; Ellei
Essi Tammimaa: Paljain käsin

Äitejä ja poikia

Emma Donoghue: Huone
Marjo Heiskanen: Idiootin valinta
Gaute Heivoll: Etten palaisi tuhkaksi
Stefan Moster: Nelikätisen soiton mahdottomuus
Doris Lessing: Viides lapsi
Per Petterson: Kirottu ajan katoava virta
Lionel Shriver: Poikani Kevin

Ei-biologinen äitiys (uusperheet, sijaisperheet, adoptio)

Laura Honkasalo: Eropaperit
Anna-Leena Härkönen: Onnen tunti
Heidi Köngäs: Jokin sinusta
Anne Tyler: Aikaa sitten aikuisina; Amerikan lapset 

Äidin kipeät ratkaisut ja suru

Kate Chopin: Herääminen
Henrik Ibsen: Nukkekoti
Toni Morrison: Minun kansani, minun rakkaani
Pauliina Vanhatalo: Korvaamaton


Muistelmateokset, elämäkerrat

Minna Andersson: Seitsemän tytärtä. Äidiksi tulon tunnelmia 1840-luvulta nykypäivään. 
Nina Banerjee-Louhija: Yhden päivän kuningatar
Karin Ehrnrooth: Vinoon varttunut tyttö
Merete Mazzarella: Juhlista kotiin
Anna Pihlajaniemi: Adoptiomatka


Nuortenkirjoja


Louisa M. Alcott: Pikku naisia
Maria Gripe: Varjo-sarja (kurkkaa Saran postaus)
Jenny Jägerfelt: Oli kerran äiti joka katosi
Katariina Leino: Sirkusprinsessa
L. M. Montgomery: Anna omassa kodissaan; Annan perhe


Otan mielelläni vastaan lisäyksiä ja korjauksia listaan. Puuttuuko jokin kirja tai kategoria, jonka haluaisit mukaan? Mitä listalta jo lukemiasi kirjoja suosittelisit muille? Täydennän listaa tähän postaukseen ajan mittaa ja kuten sanottu, haasteeseen saa toki lukea kirjoja myös listan ulkopuolelta.

Itse haluan lukea listalta ainakin kirjat Halun matka, Äidin aika, Juhlista kotiin, Talvi Ravennassa, Olot, Mistä kevät alkaa, Nelikätisen soiton mahdottomuus, Kirottu ajan katoava virta ja Poikani Kevin.


Jo lukemistani kirjoista suosittelen erityisen lämpimästi seuraavia: Ihon aika, Ruohonvihreää, Paljain käsin, Lahjat, Nuttu, Herääminen, Minun kansani, minun rakkaani; Etten palaisi tuhkaksi, Amerikan lapset ja Yhtä juhlaa, josta tässä runomaistiainen:


"kesken kaiken tulee ikävä
synnyttäneiden osastolle,
lämpimään hämärään kuin kohtuun,
maitoa ja verta, tuoreita ihmisiä
sylissä, silmät auki, kuka sinä olet
nukkatukka, kinaposki, äiti tässä, minä oon sun äitis.
En voi jäädä, on pidettävä järjestystä,
kiskottava kuriksia, kasvatettava näitä
maailmaan jossa en itsekään osaa olla,
ne toistavat kaikki äänenpainot,
en voi valehdella niille."

(katkelma runosta "(metri kertaa metri)"


Ihanaa äitienpäivää kaikille!



88 kommenttia:

  1. Mukana ehdottomasti! Olen oikeasti vähän hulluna kirjallisuudessa äiti-lapsi -suhteeseen, joskin aloitan joskus hyvin varovasti näitä kirjoja, sillä tarinat voivat olla kovin rankkoja ja ahdistavia. Mutta sitä vaikuttavampia myös.
    Eppu Nuotion Peiton paikka -romaanikin voisi olla listassa, siinä on oikeastaan aika traaginen äidin ja lapsen välinen suhde.
    Niin ja hyvää äitienpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Roz, kiitos vinkistä - kävin lukemassa arviosi ja lisään Nuotion kirjan listaan - menisikö se parhaiten tuohon Äidit ja tyttäret -osioon, ilmeisesti kirjassa on arjen kuvaustakin, mutta myös aika rankkoja juttuja.

      Poista
  2. Mukana ollaan! :)

    Kysyisin vielä, että voiko mukaan ottaa sellaisia kirjoja, jotka käsittelevät lapsettomuutta ja naisen ikävää tulla äidiksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonna, kiva kun olet mukana :). Ja totta kai, hyvä idea! Tajusin, että listaltani puuttuu sellaisia itsestäänselvyyksiä kuin Eve Hietamiehen Puolinainen ja Anna-Leena Härkösen Heikosti Positiivinen. Hyvä kirja lapsettomuudesta on Anna-Kaisa Hakkaraisen Ihmeet tapahtuvat muille; ehkä sen voisi laittaa tuohon asiaproosaosioon.

      Poista
  3. Ihana haaste! Mukana ollaan, kun aikaakin on noin reilusti.

    Ihanaa äitienpäivää!

    VastaaPoista
  4. Totta kai mukana, ihana haaste!

    Minua kiinnostavat erityisesti Castillon, Kirottu ajan katoava virta ja Vinoon varttunut tyttö. Muille suosittelen Poikani Keviniä ja Adoptiomatkaa, miksen Ruuhkavuottakin.

    Ja hyvää äitienpäivää! <3

    VastaaPoista
  5. Mukana, koska äitiyttähän on monessa kirjassa mukana. Kivat kirjat =)

    Ja hyvää äitienpäivää ♥!

    VastaaPoista
  6. Mukana ollaan - äitiys-teema on aina kiinnostava :)

    Ehdottaisin mukaan Simone de Beauvoirin Lempeää kuolemaa (koska itse haluan joka tapuksessa lukea sen). Kirjahan siis kertoo Beauvoirin omasta äitisuhteesta ja äidin kuolemasta.

    Hyvää äitienpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisa, kiva kun olet mukana, ja kiitos vinkistä - tuo Beauvoirin kirja kiinnostaisi minuakin.

      Poista
  7. Oi, mikä ihanuushaaste! Ehdottomasti mukana! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain vielä sopivasti eilen päätökseen Etten palaisi tuhkaksi kirjan, josta pyrin tänään postaamaan. Listalla on paljon kiinnostavia kirjoja, tänään aloitan Ruohonvihreän. Listalta olen lukenut Onnen tunnin, Ruuhkavuoden, Viidennen lapsen, Huoneeen, Syntikirjan ja Mistä kevät alkaa. Oikeastaan kaikista olen pitänyt, ainoastaan Syntikirja oli hieman huonompi lukukokemus.

      Poista
  8. Mukana, totta kai. Ihana haaste, aloittelinkin ikään kuin sopivasti juuri yhtä haastekirjana mainitsemaasi teosta. :)

    Minulle tulivat mieleeni myös äidin menetykseen liittyvät kirjat, kuten esimerkiksi Marita Lindqvistin Maleena-kirja, jossa Maleenan äiti kuolee. Näitä kirjoja on varmasti monia muitakin.

    (Kiitos, että linkitit blogini arvonnan. Se kuitenkin päättyy 27.5., ei neljättä, joka meni jo. <3 )

    VastaaPoista
  9. Ihana haaste! Tällä kertaa taidan jättää kuitenkin väliin. Huomasin, että lähes kaikista kategorioista olenkin jonkin kirjan jo lukenut. Hieno ja tärkeä aihe, äitisuhde. Pulkkisen nostaisin Totta-kirjallaan mukaan myöskin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Valkoinen kirahvi :). Totta (!), Totta sopisi tähän myös! Ehkä äidit ja tyttäret -osioon parhaiten.

      Poista
  10. Katja, ihana että olet mukana! Uteliaana selasin heti listaa ja taisin keksiä, mitä kirjaa luet :).

    Tuota äidin menettämiseen liittyvien kirjojen teemaa voisi harkita omaksi osiokseen; sitähän käsittelevät myös esim. Juhlista kotiin ja Ihon aika. Maleena-kirjaa pyörittelinkin mielessäni, se voisi mennä myös noihin nuortenkirjoihin.

    (Hupsista, hyvä kun sanoit, onneksi tuo oli helppo korjata näin puhelimellakin. Aivot alkavat selvästi pehmentyä ;))

    VastaaPoista
  11. Olet lukenut ajatukseni, sillä juuri taannoin ajattelin jonkinlaista haastetta äitiys-teemalla näin äitienpäivänaikoihin. Sinä vain pistit toimeksi, kun minulla jäi ajatukseksi. Vahva äitiysteema oli tuossa taannoin lukemassani Voronkovan sinihilkkaisessa tytössä, kuuluu tuohon ei biologinen äiti -kategoriaan. Äitiydestä puhutaan myös Japanilaisen Ayako Miuran kaksiosaisessa teoksessa Jäätymispiste/Aurinko sulattaa jään, mitkä on ehdottomasti huippukirjoja. Näissä äitiys tulee hieman karulla ja kipeälläkin tavalla esille. Ihana haaste, joka täytyy pitää mielessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aino, minullakin erilaiset haasteet muhivat päässä usein pidemmän aikaa, eikä niitä sitten välttämättä tule "toteutettua" - äitienpäivä antoi tämän haasteen julkaisemiselle sellaisen kivan aikarajan, että sain aikaiseksi. Pitääpä lisätä Sinihilkkainen tyttö listalle, voisin itsekin lukea sen uudelleen. Kiitos tuosta Miura-vinkistäkin, enpä ole ennen edes kuullut kirjailijasta ja nyt pitää kyllä tutustua!

      Poista
  12. Mukana ollaan myös. Luen juuri Helmi Kekkosen Valintaa, sopisi myös tuohon äidit-tyttäret kategoriaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaana, kuinka saatoin unohtaa Valinnan tästä! (Jännä muuten, että monet noista äiti-tytär -kirjoista kuvaavat useammankin sukupolven ketjua tyyliin isoäiti-äiti-tytär, kun taas äiti-poika -kirjoissa kuvataan yleensä vain äidin ja pojan suhdetta.) Kiva kun olet mukana!

      Poista
  13. Upea haaste, olen mukana hep!

    Haluaisin ehdottaa listalle mm:
    Vanessa Diffenbaugh: Kukkien kieli (äitiyden kipeät valinnat)
    Susa Fletcher: Noidan rippi(Äitejä ja tyttäriä)
    Renate Dorrestein: Pojallani on seksielämä ja minä luen äidille Punahilkkaa (Äitejä ja tyttäriä)
    Linda Olsson: Kaikki hyvä sinussa (ei-biologinen äitiys, äitejä ja tyttäriä, äidin vaikeat valinnat ja suru)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elma Ilona, kiva kun olet mukana :). Katselin tuota Diffenbaughin kirjaa kirjaston uutuushyllyssä, jos olisin tajunnut sen olevan äitiysteemasta niin olisi ehkä tarttunut mukaan (nyt luin siinä olevan "vain" rakkaustarinan). Kiitos monista vinkeistä!

      Poista
  14. Hieno haaste, johon minäkin taidan osallistua. Listalla on kirjoja, jotka olen joka tapauksessa lukemassa ihan lähiviikkoina (Jokin sinusta ja Poikani Kevin), mutta sen lisäksi taidan haastaa itseni vähän henkilökohtaisemmalla tasolla ja yrittää lukea noita äidin menettämisestä kertovia kirjoja. Juhlista kotiin ja Ihon aika ovat olleet lukulistallani kauan, mutten ole uskaltanut tarttua kumpaankaan - nyt voisin yrittää. Erityisesti pelkään Lisa Genovan Edelleen Alicea (ihan liian omakohtainen oman äitini vuoksi), en ole ihan varma kuinka paljon siinä käsitellään äiti-tytär-suhdetta, mutta ehkäpä sekin sopisi tähän haasteeseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sara, tervetuloa mukaan <3. Äitiysteema koskettaa kaikkia jollakin tavalla, ja monet näistä kirjoista herättävät varmasti tunteita, sitä enemmän mitä lähemmäs aihepiiri osuu... Täytyypä tutustua tuohon Edelleen Aliceen.

      Poista
  15. Hieno haaste, mutta en vielä lupaudu mukaan. Pidän mielessä.

    Sopisiko listalle yksi klassikko eli Maksim Gorkin Äiti, tuohon äitejä ja poikia -osastoon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Margit, kiitos - ja mukaan saa halutessaan tulla koska vaan :). Kiitos vinkistä, minulle aivan tuntematon kirja, mutta olisi hienoa saada muutama klassikkokin mukaan!

      Poista
  16. Hieno idea!

    Muutama ehdotus listalle: Härkösen Avoimien ovien päivä (Äitejä ja tyttäriä -kategoria) sekä tositarinaan (voiko näin sanoa?) perustuva Suvia Aholan Iljan äidiksi, jossa käsitellään adoptoidun pojan ja äidin ensimmäisiä vuosia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hienoja ehdotuksia, varsinkin Suvi Aholan kirja täytyy ehdottomasti ottaa mukaan.

      Poista
    2. Innostuin vielä kaivelemaan muistiani näiden kirjojen suhteen. Anja Kaurasen Ihon ajassa on teemana vanhan äidin ja aikuisen tyttären suhde ja elämäntarinat. Pirjo Hassisella on ainakin Voimanaiset-teos, jossa tytöllä on äiteinään sisarukset, joista toinen on hänen biologinen äitinsä. Hassinen taisi kirjoittaa myös Jouluvaimossa tytöstä, jonka äiti on kadonnut. Äiti ei siis ole elämässä fyysisesti läsnä. Tämä tosin taitaa mennä hieman ohi rajauksestasi, kun ei suoranaisesti ole kirja, joka "Kuvaa äitiyttä".

      Karmean tilanteen äärellä joutuu Willian Styronin Sofien valinta -kirjan äiti...

      Lastenkirjoista ainakin Camilla Mickwitzin Jason-kirjassa kuvataan äitiä pienen pojan näkökulmasta. Moni varmaan muistaa kyseisen kirjan kannen, jossa Jasonin jalat edes osu maahan, kun hän roikkuu kiireisenä kävelevän yksinhuoltjaäitinsä kädessä kiinni. Ihana kirja!

      Poista
    3. Kiva kun innostuit :). Pitääpä tutustua tuohon Hassisen kirjaan/ kirjoihin. Itse asiassa mietin "poissaolevien" äitien ottamista mukaan, mutta tietenkin kirjojen pitäisi olla sellaisia, joissa nimenomaan äidin poissaolo on teema - niin kuin ilmeisesti tuossa Jouluvaimossa on.

      Sotien valinta on yksi vaikuttavimmista kirjoista, mitä olen lukenut.

      Jason on tosiaankin mainio :).

      Poista
  17. Minäkin olen ehdottomasti mukana. Todella kiva haaste :)

    VastaaPoista
  18. Hieno haaste! Vasta tekemäni päätös olla aloittamatta uusia haasteita alkoi horjumaan samantien ;) En lupaudu vielä mukaan, mutta mikäli haasteeseen sopivia kirjoja tulee lukuun niin ehkä osallistunkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Villasukka :). Tervetuloa mukaan, jos osuu sopivia kirjoja kohdalle!

      Poista
  19. Hei Maria, hyvä haaste ja olen mukana! Minulla on juuri yksi kirja luettuna, kun saan vaan blogitekstin valmiiksi. Nuortenkirjakategoriasta olenkin lukenut kaikki, mutta täytyy miettiä vielä muita vinkkejä, onhan tässä vuosi aikaa! Hyviä ja kiinnostavia lukuvinkkejä on tuossa listassasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara, ihana kun olet mukana! Varsinkin tuohon nuortenkirjaosioon saa oikein mielellään ehdottaa uusia kirjoja jos tulee mieleen.

      Poista
  20. Tämä on kiva ja kiinnostava haaste, osallistun ehdottomasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun haastekoontini on täällä: http://suketus.blogspot.fi/2013/05/kirjallisuuden-aidit-lukuhaasteen-koonti.html

      Kiitos mukavasta haasteesta!

      Poista
  21. Mukana ollaan! Ehdotan lisättäväksi Marja Björkin Prolea, Pirkko Saision Elämänmenoa ja Dea Trier Morchin Talvilapsia. Kannatan jo mainittuja Suvi Aholan Iljan äidiksi ja Härkösen Avoimien ovien päivää. Jason- kirjat ovat hyviä!

    VastaaPoista
  22. Tiina, kiva kun olet mukana, ja kiitos kirjaehdotuksista! Kiinnostuin todella tuosta Talvilapset-romaanista; en löytänyt netistä yhtään arvostelua, mutta monta lukijoiden mainintaa, että on hyvä/vaikuttava kirja. Täytyypä etsiä se käsiini!

    VastaaPoista
  23. Minäkin osallistun mielelläni tähän haasteeseen:)

    Minua kiinnostaa erityisesti kirjat Huone, Amerikan lapset ja Tiikeriäidin taistelulaulu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa mukaan, Sonja! :) Tuo Tiikeriäidin taistelulaulu olisikin hyvä lisäys asiaproosakirjoihin.

      Poista
    2. No niin, nyt on haaste suoritettu. Päädyin lopulta lukemaan muutaman aika kauhistuttavankin äitikirjan (Poikani Kevin ja Sisareni, rakkaani), äärimmäisiä kasvatuskeinoja käyttävän äidin tarinan (Tiikeriäidin taistelulaulu), äärimmäisissä olosuhteissa tapahtuvan tarinan (Room) ja adoptioäidin mietteitä avaavan Amerikan lapset.

      Kiitos mukavasta haasteesta!

      Poista
  24. Aiempi anonyymi täällä taas muistiaan kaivelee =)

    Kävisikö haasteeseen mukaan Markku Pääskysen Vihan päivä (jonka sinäkin olet lukenut: http://sininenlinna.blogspot.com/search/label/P%C3%A4%C3%A4skynen%20Markku)? Karmea mutta hieno teos, jonka tunnelmassa oli mielestäni jotakin samaa kuin Poikani Kevinissä.

    Vanhoista klassikoista mieleeni pulpahti Minna Canthin Köyhää kansaa, jossa äiti lapsineen elää äärimmäisessä köyhyydessä.

    Ihana haaste, joka saa aivot kuplimaan =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän tuo Pääskysen kirja tosiaan kertoo äitiydestä, ja sopisi hyvin haastekirjaksi. Huh, millainen kirja!

      Köyhää kansaa pitää myös lisätä "klassikkolistalle". Ihana kuulla, että haaste inspiroi! :)

      Poista
  25. Ihana haaste, johon aion ehdottomasti osallistua! Mietin omaa lukulistaani jne. vähän myöhemmin, kävin nyt vain huikkaamassa tämän. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maria, tämä haaste on ollut minulla koko ajan mielessä, mutta vielä en ole saanut aikaiseksi tehtyä haasteelle omaa osiota blogissani tai käytyä läpi äitienpäivän jälkeen lukemiani "äitiyskirjoja". Muistelin, että haaste loppuu vuoden vaihteeseen, mutta tässähän on ihanasti vielä aikaa ensi kevääseen!

      Ajattelin myös ehdottaa oman romaanini sisällyttämistä listaan. Se voisi sopia useampaankin kategoriaan, mutta Corinnen tarinaa katsoen tuo kipeät ratkaisut ja suru -kategoria voisi ainakin olla sopiva. Klarissan puolesta taas varmaan äitiyden arki.

      Poista
    2. Karoliina, mulla olikin mielessä linkittää oma postaukseni kirjastasi tähän haasteeseen, mutta en näköjään ollut muistanut sitä tehdä (mutta Suketus näemmä on, kiva!) Ilman muuta se sopii tähän, tuon lukuvinkkilistan päivitys on vain näköjään vähän jäänyt (kannattaa aloittaa äitikirjahaaste päivää ennen synnytystä, voi jäädä päivittämiset hiukka vähälle ;)).

      Poista
  26. Mukana olen, näin vähän jäljessä :) Aion lukea ainakin Shieldsin Ruohonvihreää. Pikku naisia kiinnostaisi myös, vaikka olenkin sen jo kerran lukenut. Hmm, täytyy miettiä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jane, mukaan ehtii erinomaisesti, tässähän on vielä melkein vuosi aikaa :).

      Poista
  27. Mä ilmoittaudun mukaan. Kaipa tässä vuoden aikana saa edes yhden kirjan luettua....

    VastaaPoista
  28. Olen mukana ainakin tällä http://leenalumi.blogspot.com/2010/02/mista-kevat-alkaa.html ja tällä http://leenalumi.blogspot.com/2012/02/ennen-sarastusta.html ja tällä http://leenalumi.blogspot.com/2012/03/poikani-kevin.html ja tällä http://leenalumi.blogspot.com/2012/01/kirottu-ajan-katoava-virta.html

    Ja vielä: http://leenalumi.blogspot.com/2010/04/viides-lapsi.html
    http://leenalumi.blogspot.com/2009/02/nancy.html
    http://leenalumi.blogspot.com/2011/04/aitienpaiva.html
    http://leenalumi.blogspot.com/2012/04/ruohonvihreaa.html
    http://leenalumi.blogspot.com/2011/09/kirjeita-kiven-alle.html

    Linkitän sopivassa kohtaa.

    Kaunista viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, upea määrä kirjoja... Jotkut olen lukenutkin, ja tuo Ennen sarastusta pitää ehdottomasti lisätä tämän haasteen listaan ja omalle "hae kirjastosta" -listalleni!

      Poista
  29. Ja tämä sitten vielä mukaan http://leenalumi.blogspot.com/2012/03/etten-palaisi-tuhkaksi.html

    Tuo kuva on niin upea, että siitä tulee palkkini katseenvangitsija.

    VastaaPoista
  30. Mä olen myös mukana. Tulee toki näitä äitiysteemaisia kirjoja luettua ihan huvin vuoksikin.

    Lisäisin listaan Ei-biologinen äitiys Kreetta Onkelin "Kotirouvan", jonka just luin. http://kirjakko.wordpress.com/2012/05/20/kreetta-onkeli-kotirouva/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjakko, kiva kun osallistut! Ja kiitos vinkistä; tuo Kotirouva sopii tähän erinomaisesti. Luin kirjan muutama vuosi sitten; tarina oli aika riipaiseva, mutta kyllä Onkelin musta huumori myös viihdytti :).

      Poista
  31. Kiva haaste! Äitiysteema on kyllä sellainen, että siitä irtoaa mielenkiintoisia kirjoja varmasti maailman tappiin saakka. Aion tulla mukaan!

    VastaaPoista
  32. Osallistun myös tällä kirjalla haasteeseen http://leenalumi.blogspot.fi/2012/07/carol-shields-ellei.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena - Ellei on yksi parhaista "äitikirjoista" mitä olen lukenut <3

      Poista
  33. Maria, nyt vasta huomasin tämän haasteen! Parempi nyt kuin ei milloinkaan, joten lähden mukaan! En tiedä, montako kirjaa ehdin lukemaan, mutta kolme on siis minimi :-)!

    VastaaPoista
  34. Sainkin heti haasteeseen kuin sattumalta ensimmäisen kirjani: Epämukavuusalue Franzenilta: http://luenjakirjoitan.blogspot.fi/2012/07/epamukavuusalue.html

    Kirjassa Franzen pohtii paljon omaa äitisuhdettaan ja kuvaa äitiään. Sopinee hienosti mukaan? :-)

    VastaaPoista
  35. Hei! Minäkin tulisin mukaan! Listallasi on paljon hienoja kirjoja. Riina Katajavuori kirjoittaa äitiydestä ja lapsista koskettavasti. Lahjat on ollut mulle tosi tärkeä kirja. Samoin Shieldsin tuotanto... Ja "Veden sylissä" on yksi parhaita synnytyskuvauksia jota olen koskaan lukenut. Listaltasi löytyi paljon uutta - niistä varmasti löydän kolme ja enemmänkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanna, tervetuloa mukaan! :) Lahjat on ihana kirja. Veden sylin olen suunnitellut lukevani, kiitos muistuksesta - pitää lisätä kirjaston "ostoslistaan".

      Poista
    2. Hups, olen kokonaan unohtanut raportoida... tuorein teemaan liittyvä kirja on M.L. Stedmanin "The Light Between Oceans" joka sopii peräti kolmeen osioon: Äitejä ja tyttäriä, äidin kipeät ratkaisut & suru sekä ei-biologinen äitiys. Suosittelen! Kiehtovasti äitiyttä kuvaa myös Johanna Venhon "Syntysanat", ja lukuseen on tulossa Venholta teemaan sopiva runokokoelma "Tässä on valo". Ruta Sepetysin "Harmaata valoa" kuvasi äitiä ja tytärtä vaikeissa oloissa todella kauniisti. Kristiina Ketola-Oravan runot ja afoisimit kirjassa "Olipa toisen kerran" avaa kurkistusikkunoita uusperheäidin elämään. Postaan näistä vielä erikseen heti jos ja kun kynnelle kykenen.

      Tässä vielä linkit juttuihin:

      http://tarinautical.blogspot.fi/2012/10/ml-stedman-light-between-oceans.html
      http://tarinautical.blogspot.fi/2012/06/johanna-venho-syntysanat.html http://tarinautical.blogspot.fi/2012/09/ruta-sepetys-harmaata-valoa.html
      http://tarinautical.blogspot.fi/2012/09/kristiina-ketola-orava-olipa-toisenkin.html

      Poista
  36. Otan osaa haasteeseen Tiikeriäidin taistelulaululla.

    VastaaPoista
  37. Pitää tännekin ilmoittaa haasteen suorittamisesta: vaikka sainkin sen valmiiksi jo elokuussa, niin en siitä tänne ilmoittanut ollenkaan. :o Luin siis Minna Anderssonin Seitsemän tytärtä, Eve Hietamiehen Puolinainen ja Sisko Istanmäen Niin paljon parempi mies -teokset.

    Tuo viimeksimainittuhan ei listoiltasi löytynyt, mutta käsittelee kuitenkin äidin vaikeita valintoja hänen yrittäessään kasvattaa poikiaan yksin sodan aikana ja jaksamisen ollessa äärirajoilla. Puolinainen käsittelee lapsettomuutta ja Seitsemän tytärtä kuljettaa lukijansa eri sukupolvien mukana tutustumaan tapoihin ja ajatuksiin, joita naisten raskaus ja synnytys herättivät eri aikoina. Juttuihin pääsee käsiksi blogini kirjailijaluettelon kautta helpoiten. :)

    VastaaPoista
  38. Maija Myöhäinen ilmottautuu mukaan! Sainkin juuri eilen sopivasti päätökseen Anne´s House of Dreams -kirjan :)

    VastaaPoista
  39. Hei! mäkin voin osallistua, luin juuri äiti-kirjan =)

    http://marinkirjablogi.blogspot.fi/2013/01/kyung-sook-shin-please-look-after-mother.html

    VastaaPoista
  40. Luin kuusi kirjaa, vaikkei ollutkaan aluksi tarkoitus: http://kirjavakukko.blogspot.fi/2013/05/kirjallisuuden-aidit-haasteen-kooste.html

    VastaaPoista
  41. Sainpas luettua kolme (varmaan enemmänkin, mutta en ole aina muistanut tätä haastetta):

    http://marinkirjablogi.blogspot.fi/2013/01/kyoko-mori-shizukon-tytar.html
    http://marinkirjablogi.blogspot.fi/2013/01/kyung-sook-shin-please-look-after-mother.html
    http://marinkirjablogi.blogspot.fi/2013/05/annamari-marttinen-mista-kevat-alkaa_2.html

    VastaaPoista
  42. Haaste suoritettu 14 kirjalla, 4 eri kategoriasta. Löytyvät listattuina osoitteesta http://jaana-tlltoisenthdenalla.blogspot.ru/p/haasteet-2012.html Oikein hyvää äitienpäivää Maria!

    VastaaPoista
  43. Useampikin kirja olisi varmaan sopinut haasteeseen, mutta nämä viisi kirjaa luin nimenomaan haastetta silmälläpitäen:

    http://luetutlukemattomat.blogspot.fi/2012/05/laura-honkasalo-eropaperit.html
    http://luetutlukemattomat.blogspot.fi/2013/05/colm-toibin-aiteja-ja-poikia.html
    http://luetutlukemattomat.blogspot.fi/2013/02/katja-kallio-syntikirja.html
    http://luetutlukemattomat.blogspot.fi/2013/05/linn-ullmann-aarteemme-kallis.html
    http://luetutlukemattomat.blogspot.fi/2012/09/karoliina-timonen-aika-mennyt-palaa.html

    VastaaPoista
  44. Haastesuorituspohdintaa täällä: http://lurunluvut.blogspot.be/2013/05/kirjallisuuden-aidit-haaste-mita-tuli.html

    Kiitos kivasta haasteesta!

    VastaaPoista
  45. En reagoinut tähän haasteeseen vuoden aikana, kuten olisin halunnut, mutta luin oman määrittelyni mukaisesti 29 äitiyttä erityisesti käsittelevää kirjaa vuoden aikana. Listasin ne tämänpäiväisessä postauksessani omassa blogissani (mukana myös valintani vuoden parhaiksi äitikirjoiksi):

    http://www.anna.fi/kirjavakammari/hyvaa-aitienpaivaa/

    En tiedä, kuuluvatko Silfverbergin ja Druckermanin teokset tähän, mutta koska molemmat - etenkin jälkimmäinen - sisältävät myös omaelämäkerrallisia elementtejä, listasin ne mukaan.

    Kategorioihin sijoittelu oli vaikeaa, mutta tällaista hahmottelin:


    Lapsen odotus:
    Heidi Linde: Jo nyt on!
    Anu Silfverberg: Äitikortti

    Äitiyden arkea:
    Karin Alvtegen: Todennäköinen tarina
    Pamela Druckerman: Kuinka kasvattaa bébé?
    Melanie Gideon: Vaimo 22
    Katja Kallio: Karilla
    Katja Kallio: Säkenöivät hetket
    Julie Kibler: Matkalla kotiin
    Ayana Mathis: The Twelve Tribes of Hattie
    J. Courtney Sullivan: Maine
    Karoliina Timonen: Aika mennyt palaa
    Linn Ullmann: Aarteemme kallis
    Rebecca Wells: Ya-Yas in Bloom

    Äitejä ja tyttäriä:
    Karin Alvtegen: Todennäköinen tarina
    Chris Cleave: Gold
    Leela Corman: Unterzakhn
    Karin Ehrnrooth: Vinoon varttunut tyttö
    Katja Kallio: Säkenöivät hetket
    Anneli Kanto: Pala palalta pois
    Helmi Kekkonen: Valinta
    Yejide Kilanko: Daughters Who Walk This Path
    Joyce Carol Oates: Kosto: rakkaustarina
    Joyce Carol Oates: Sisareni, rakkaani
    Märta Tikkanen: Sofian oma kirja
    Linn Ullmann: Aarteemme kallis

    Äitejä ja poikia:
    Doris Lessing: The Fifth Child
    Joyce Carol Oates: Sisareni, rakkaani
    Véronique Olmi: Beside the Sea
    Tatiana de Rosnay: Mokka

    Ei-biologinen äitiys:
    Chris Cleave: Gold
    Lucinda Riley: The Girl on the Cliff

    Äidin kipeät ratkaisut ja suru:
    Kate Chopin: Herääminen
    Chris Cleave: Gold
    Helmi Kekkonen: Valinta
    Julie Kibler: Matkalla kotiin
    Doris Lessing: The Fifth Child
    Ayana Mathis: The Twelve Tribes of Hattie
    Véronique Olmi: Beside the Sea
    Saira Shah: The Mouse-Proof Kitchen
    Karoliina Timonen: Aika mennyt palaa
    Pauliina Vanhatalo: Korvaamaton

    Muistelmateokset ja elämäkerrat:
    Leela Corman: Unterzakhn
    Karin Ehrnrooth: Vinoon varttunut tyttö
    Anneli Kanto: Pala palalta pois
    Märta Tikkanen: Sofian oma kirja


    Kiitos hienosta haasteesta ja hyvää äitienpäivän iltaa!

    VastaaPoista
  46. Toivottavasti ehtii vielä! Nämä kirjat luin haasteeseen:
    http://tarinoidentaikaa.blogspot.fi/2012/11/emmy-abrahamson-kuinka-selviytya.html
    http://tarinoidentaikaa.blogspot.fi/2012/08/heraaminen.html
    http://tarinoidentaikaa.blogspot.fi/2012/07/kaannoksia.html

    Kiitos kivasta haasteesta!

    VastaaPoista
  47. Minulle kertyi neljä kirjaa.

    1. L.M. Montgomery: Anne´s house of Dreams: http://matkallamikamikamaahan.blogspot.fi/2013_01_09_archive.html

    2.L.M. Montgomery: Anne of Ingleside: http://matkallamikamikamaahan.blogspot.fi/2013/01/yha-vain-annaa-anne-of-ingleside.html

    3. L.M. Montgomery: Anne of Green Gables: http://matkallamikamikamaahan.blogspot.fi/2013_01_17_archive.html

    4. J.M. Barrie: Peter Pan: http://matkallamikamikamaahan.blogspot.fi/2013/05/matkalla-kaukamaahan-peter-panin-kanssa.html

    Toi Anne of Green Gables on ehkä vähän outo veto tähän haasteeseen, mutta jos äitys voidaan laajentaa kasvatusäityteen, niin se sopii oikein hyvin. Siinä kuitenkin on tosi keskeistä mielestäni se, kuinka Anna herättää Marillan äidin vaistot ja valtaa oman paikkansa tämän sydämessä :)

    Kiitos haasteesta! Pikku naisia oli tarkoitus ehtiä vielä lukemaan, mutta varmasti luen sen tässä jossakin vaiheessa, vaikka haasteaika onkin jo loppunut!

    VastaaPoista
  48. Tähän tekee mieli lisätä Paullina Rauhalan Taivaslaulu.

    VastaaPoista