maanantai 26. tammikuuta 2015

Blogistanian kirjapalkinnot 2014: omat ehdokkaaniBlogistanian Finlandia:

1. Anni Kytömäki: Kultarinta (3 pistettä)

"Kultarinta on tarinankerronnan juhlaa. Kertomus kattaa laajan kaaren, mutta jokainen kuvattu hetki on rikas ja tiivistunnelmainen. -- Kytömäki kuvaa suurella herkkyydellä ja lämmöllä luontoa."

2. Katja Kaukonen: Kohina (2 pistettä)

"Kaukonen kuvaa pakahduttavan herkästi mielenliikkeitä, surua, lapsen toivoa ja pettymyksiä, aikuisen estoja ja tunnekylmyyttä, yksinäisyyttä ja pelkoa. Säätä ja meren voimaa Kaukonen kuvaa niin, että voi melkein tuntea pärskeet kasvoillaan"

3. Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys (1 piste)

"Neljäntienristeys on taitavasti punottu, läpi vuosikymmenten vahvasti kulkeva tarina. Kauneinta on romaanin sivuilta välittyvä inhimillinen lämpö, ymmärrys omaa tietään joskus kompastellenkin kulkevia ihmisiä kohtaan."Blogistanian Globalia:

1. Jhumpa Lahiri: Tulvaniitty (3 pistettä)

"Kuinka kaunista ja taidokasta kieltä Jhumpa Lahiri kirjoittaa - ja kuinka upeaa työtä Sari Karhulahti on tehnyt tavoittaessaan alkutekstin merkitykset ja kirjoittaessaan suomea kuin Lahiri englantia, ilmeikkäästi ja kauniisti."

2. Amin Maalouf: Valon puutarhat (2 pistettä)

"Historiallinen romaani, joka ei oio mutkia suoriksi, on juhlaa, etenkin yhdistettynä Maaloufin tunnelmalliseen ja paikoin kauniiseen kerrontaan. Anna-Maija Viitasen suomennos tavoittaa hienosti romaanin kielen arkaaisuuden, monivivahteisuuden ja kauneuden."


3. Kate Atkinson: Elämä elämältä (1 piste)

"Elämä elämältä -romaanin lukeminen oli yhdistelmä jännitystä ja liikutusta, vastustamattomasti etenevää juonta ja pysähtymään kutsuvia tunnelmakuvauksia ja oivalluksia."


Blogistanian Tieto:

1. Minna Maijala: Herkkä, hellä, hehkuvainen - Minna Canth (3 pistettä)

"Maijalan kirja nostaa kuitenkin esiin Canthin unohdetun, herkän ja hiljaisen sekä melankolisuuteen taipuvaisen puolen."

2. Itha O'Neill (toim.): Beda Stjernschantz - Ristikkoportin takana (2 pistettä)

"Olen onnellinen kun saan kurkistaa tuohon sata vuotta sitten elettyyn elämään,
 katsoa vanhoja valokuvia ja kirjeitä sekä ihailla upeita maalauksia ja piirroksia Ristikkoportin sivuilta."


3. Arne Nevanlinna: Arne (1 piste)

"Arne on riemastuttava kirja, eloisasti, leikkisästi ja ironisesti kirjoitettu muistelma tai omaelämäkerta."Blogistanian Kuopus:

1. Maria Autio: Varjopuutarha (3 pistettä)

"Maria Autio kirjoittaa kauniisti ja monisävyisesti ja kuitenkin kohderyhmälle helposti lähestyttävää tekstiä. -- Vaikka Varjopuutarhan kerronnan rytmi on rauhallinen ja kirjassa on paljon kuvailua ja muistelua, on Autio onnistunut rakentamaan romaaniin myös jännitteen, joka kuljee ja kuljettaa läpi kirjan."

2. Mila Teräs: Telma ja taikojen talvi (2 pistettä)

"Kirjailija Mila Teräksellä ja kuvittaja Karoliina Pertamolla on takanaan yhteistyötä monen lastenkirjan verran. Terästä ja Pertamoa tuntuu yhdistävän jokin tapa katsoa maailmaa - lapsen tasolta, sadun läpi, elämän väreistä nauttien. Teräs kirjoittaa herkkää tekstiä ja Pertamo piirtää pehmeää viivaa."

3. Julia Savtchenko: Salainen sienikirja (1 piste)

"Salainen sienikirja on hurmaava fiktiivinen tietokirja. -- Savtchenko osoittaa esikoiskirjassaan ihailtavan kypsyytensä kuvittajana."

12 kommenttia:

 1. Ihanaa, että sinäkin äänestit Kultarintaa, Elämää elämältä ja Salaista sienikirjaa. Minä mietin kovasti Neljäntienristeystä, mutta se jäi pois viime metreillä.

  VastaaPoista
 2. Kultarinta on minunkin listani ykkösenä. Sitä ei tarvinnut harkita ollenkaan :)

  VastaaPoista
 3. Kultarinta minullakin ykkösenä, Maijan tavoin minullakin todella selkeä valinta ykköseksi, jopa ohi Kähkösen. Olisin äänestänyt myös Tulvaniittyä, mutta en ollut varma kelpaako lyhytarvioni "sillisalaattipostauksessa".

  VastaaPoista
 4. Kiinnostavia kirjoja sinulla(kin). Luin viime vuonna todella vähän uutuuksia, joten en äänestänyt, mutta Kinnunen olisi minultakin saanut ääniä, jos olisin äänestänyt :)

  VastaaPoista
 5. Olemmepas me tosiaan olleet samanmielisiä tällä kertaa. :)

  VastaaPoista
 6. Kiva kun äänestit Maijalaa tiedossa, niin minäkin olisin tehnyt. Ellen olisi viime yönä kiireissäni postannut vaan finlandiasta ja globaliasta :)

  VastaaPoista
 7. Maria, arvaappa mitä: Nyt huomasin yhden oman mokani: Miksi en laittanut kuopukseen Varjopuutarhaa, josta pidin mielettömästi! Nyyyyh...Se että minulla on nyt ollut muuta ajateltavaa kuin kirjat, sai minut unohtamaan Aution loistavan kirjan.

  Neljäntienristeys sama...

  VastaaPoista
 8. Kultarinta ja Neljäntienristeys olivat minukin listoillani. Tänä vuonna varmaan luen noita hyviltä kuulostavia Globalia-kirjoja, joita en ole lukenut yhtäkään...

  VastaaPoista
 9. Kultarinta <3

  Pitääkin muistuttaa itseään, että lukisi taas Lahiria ja kokeilisi Atkinsonia ja hankkisi Salaisen sienikirjan luettavaksi. :)

  VastaaPoista
 10. Arne <3 Maijalan Canth-kirja toki kunnioitettava työ sekin, mutta jäi listani ulkopuolelle.

  VastaaPoista
 11. Olisin halunnut ehtiä lukea Kohinan F-kisaa varten, mutta en valitettavasti ehtinyt. Esikoinen on lukenut noita Telma-kirjoja ja pitänyt niistä kovasti.

  VastaaPoista
 12. Varjopuutarha oli myös minun ykköskuopus :)
  Neljäntienristeys Finlandiaykkönen :)

  VastaaPoista