keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Ulla Lehtonen & Sari Airola:: Metsän outo vierasUlla Lehtonen (teksti) ja Sari Airola (kuvitus): Metsän outo vieras
Lasten Keskus 2014.

Minun nimeni on Saara-siili
nenäni on musta niin kuin hiili, 
piikeissäni näet vahvan terän, 
niiltä suojaudun, teen tiukan kerän. 

Lämminhenkinen kuvakirja Metsän outo vieras on omistettu "kaikille pienille siileille ja itsensä joskus siiliksi tunteville". Kirjassa siili on se, joka tulee mualta, on vielä uusia ja tuntematon ja joutuu vieraiden silmien tarkkailun ja epäluulon alle. Siili on se, joka lähtee kauas pois kotoa pitääkseen huolta lapsestaan, kun olo kotiseudulla käy liian vaikeaksi. Siili on se, joka on vähän erilainen kuin muut ja herättää siksi kummastusta. Siili on se, joka on vähän ujo ja herkkä, mutta rohkaistuu avaamaan suunsa, kun tilanne sitä vaatii.

Metsän outo vieras yllätti minut kahdella (kivalla) tavalla: tarina on kerrottu soljuvassa runomuodossa ja kirjan lopussa on pieni tietopaketti siilistä sekä lista siilistä kertovista tietokirjoista. Lehtonen on onnistunut loppusointuihin perustuvassa riimittelyssään hyvin, ja osin juuri runomuoto tekee pitkähköstä kuvakirjasta miellyttävän lukea perheen pienimmillekin.

Olen aiemminkin tykännyt Sari Airolan herkistä ja taidokkaista kuvituksista (esimerkiksi kirjassa Surusaappaat), ja Metsän oudon vieraan kuvitus on kerrassaan hellyyttävä. Airola on erityisen taitava kuvittamaan tunnetiloja; metsän eläinten silmät ilmaisevat uteliaisuutta, epäluuloa, hämmennystä, surua, mietteliäisyyttä, iloa ja kiintymystä. Kuvituksessa on vaihtelevuutta ja eloa, kauneutta ja lämpöä. Metsän outo vieras tassutteli sydämeeni, kerta kaikkiaan.

Muissa blogeissa sanottua: Sininenkeskitie, Värikäspäivä

4 kommenttia:

 1. Minä tykkäsin kanssa kuvakirjan ja tietokirjan yhdistämisestä. Nerokasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bleue, idea oli kiva, ja vaikka tieto-osio oli tavallaan erikseen, oli siilitietoutta nivottu hyvin myös runotarinan säikeisiin ja säkeisiin :)

   (Tarkoitus oli linkittää sinun ja Viivin kivat arviot, mutta unenpöpperössä se näköjään unohtui, lisäsin ne nyt.)

   Poista
 2. Meitäkin tämä ilahdutti. Ja työni (maahanmuuttajien ope) vuoksi tämä oli ihan erityinen minulle. Suositukset täältäkin!

  VastaaPoista
 3. Viivi, tuo hienossa arviossa korostamasi teema tulee kyllä hyvin vahvasti, mutta kuitenkin hienovaraisesti ja lapselle(kin) havainnollisesti tässä kirjassa. Teet tärkeää työtä! :)

  VastaaPoista