torstai 5. joulukuuta 2013

Saara Viljamaa & Mirkka Syrjälä: Koira ja kirahvi


Saara Viljamaa (teksti) ja Mirkka Syrjälä (kuvitus): Koira ja kirahvi
N-Y-T-NYT 2013, 40 sivua.

Koira hyppäsi ulos ja murisi. Kirahvi säikähti ja yritti karkuun, mutta koira oli jo saanut hampailla kiinni hänen jalastaan. 

–Päästä irti, huusi kirahvi. Koira päästi irti ja kysyi: 
–Miksi sinä varastit evääni?
–No, kun minä olen karannut sirkuksesta ja minulla oli nälkä, kirahvi sanoi.
–Nyt mennään viemään sinut takaisin, koira sanoi kirahville.

Saara Viljamaan ja Mirkka Syrjälän Koira ja kirahvi on iloinen ja värikäs kuvakirja, mutta myös osa Oulun yliopiston TelLis-tutkimushanketta. Kirjan taustalla on tutkimus siitä, miten lapset kertovat omista tunteistaan ja hyvinvoinnistaan kotona, päiväkodissa ja koulussa, ja Koira ja kirahvi raportoi osaltaan tutkimustuloksista. Saara Viljamaa osallistui tutkimukseen ja kuvittaja Mirkka Syrjälä teki yhteistyötä niin Saaran kuin tutkijoidenkin kanssa.

Kirjan tavoitteena on paitsi välittää tietoa tutkimuksesta, myös innostaa sitä kuuntelevia lapsia kertomaan, tarinoimaan ja kuvittelemaan itse lisää, tavalla tai toisella: Voit jutella, kirjoittaa tai piirtää. Vai haluaisitko maalata ja askaroida? Tai ehkä sinun kertomisesi on laulua, tanssia ja liikettä. Voi sitä haaveilla ja kuvitella mielessäänkin, ihan hiljaa.
Sisäkannen kuvitusta kirjasta Koira ja kirahvi, Mirkka Syrjälä.Saara Viljamaa kirjoitti Koiran ja kirahvin tarinat "Koira ja kirahvi" ja "Koira ja kirahvi Afrikassa" ollessaan 8–9 -vuotias. Juoni polveilee iloisesti ja tarinoissa on lukuisia käännekohtia. Lasten kerronnalle tyypilliseen tapaan paikasta ja hetkestä toiseen siirrytään lennossa. Omat 5-, 6- ja 8-vuotiaat lapseni tykkäävät sanella minulle omia tarinoitaan, joita kirjoitan muistiin (tokaluokkalainen tosin kirjoittaa nykyään itse, mutta saan usein lukea tekstit), ja lasten kerronnan vauhdikkaat käänteet ovat tulleet tutuksi sitäkin kautta. Saara Viljamaan koira ja kirahvi ovat milloin Afrikassa pelastamassa leijonaa pinteestä, milloin talvisessa Suomessa paistamassa piparkakkuja.

Koira ja kirahvi valmistelevat ja viettävät kirjassa myös joulua!


Mirkka Syrjälä kuvittaa koiran ja kirahvin riemukkaita seikkailuja, mutta kuvitus kertoo myös toista tarinaa. Toisessa tarinassa lapset ja aikuiset elävät päiväkotiarkea aamupiireineen, ulkoiluineen, taidetuokioineen, satuhetkineen ja päiväunineen. Nämä kaksi maailmaa leikkautuvat kiinnostavasti yhteen kun joku lapsista kuiskuttaa koirasta ja kirahvista vierustoverilleen, toinen piirtää niistä kuvan ja kolmas näkee ystävyksistä unta.

Omat 1–8 -vuotiaat lapseni tykkäsivät kuunnella kirjan tarinaa ja selvästi inspiroituivat kuvituksesta, kuten yleensäkin sellaisista kuvista, joissa on paljon yksityiskohtia ja jotka kutsuvat päättelemään eri kuvien, tai kuvan ja tekstin, välisiä yksityiskohtia. Tykästyin tähän lämminhenkiseen, ystävyyden ja yhdessä puuhailun puolesta puhuvaan kirjaan itsekin!

Koiran ja kirahvin tarinan viimeinen sivu on aivan ihana, kun teksti sanoo yhtä ja kuva kertoo lämmittävän yllätyksen:

Joskus kirahvilla kyllä paleli, koska hänellä ei ollut kaulahuivia. Kuka nyt niin pitkää kaulahuivia rupeaisi tekemään!

Kirjasta toisaalla: Värikäs päivä, Sininen keskitie, Oulu-lehti, Elina Viljamaan väitöskirja Lasten tiedon äärelläTelLis-hankkeen blogi, kustantajan sivut.

1 kommentti:

  1. Mirkalle tiedoksi että ei kiva kirja liian kallis

    VastaaPoista