tiistai 3. joulukuuta 2013

Finlandia-palkinto Riikka Pelon romaanille Jokapäiväinen elämämme ja Anni Polva -palkinto Netta Walldénille


Tämänvuotisen kirjallisuuden Finlandia-palkinnon on saanut Riikka Pelo romaanistaan Jokaipäiväinen elämämme (Teos). Vaikka en ole kirjaa vielä kokonaan lukenut, en yllättynyt tämänvuotisen Finlandia-diktaattori Asko Sarkolan valinnassa. Minun arviotani Pelon romaanista saatte vielä odottaa, sillä sen väkevyys ja vaikuttavuus vaativat aikaa ja lukurauhaa. Käykää sen sijaan katsomassa, mitä esimerkiksi Jaana, Marissa, Leena Lumi, Liisa, Katja ja Helmi-Maaria ovat kirjasta sanoneet. Onnea Riikka Pelo!
Päivän toinen hieno kirjallisuuspalkintouutinen on se, että Anni Polva -palkinnon voitti Netta Walldén kirjallaan Ruben ja ratikkaralli. Kirjoitin kirjasta blogiini elokuussa näin: "Netta Walldén on onnistunut luomaan persoonallisen kirjasarjan, joka poikkeaa tunnelmiltaan monista muista (sinänsä ihanista) kotimaisista, koti- ja kouluarkea humoristisesti kuvaavista ahmimisikäisten kirjasarjoista. Mielikuvitus ja taianomaisuus hehkuvat Walldénin kirjojen sivuilta, ja henkilöhahmot ovat riemastuttavia persoonia inhimillisine tunteineen, heikkouksineen ja innoituksen hetkineen. Omintakeinen tunnelma syntyy paitsi onnistuneista fantasiaelementeistä myös kerronnan ja kielen salamyhkäisestä, mutta verkkaisesta rytmistä. Jälleen kerran suljin Ruben-kirjan hymy huulilla ja vähän liikuttuneenakin. Jään odottamaan jatkoa!"  Anni Polva -palkinto jaetaan joka toinen vuosi parhaalle lasten- ja nuorten sarjakirjalle. Onnea Netta Walldén!

8 kommenttia:

 1. Maria, arvaa olenko onnesta sekaisin! Just tämän kirjan kohdalla olen kaikilta toivonut, että tätä ei luettaisi nopeasti vaan ajalla. Minäkin luin tätä normaalia kauemmin ja kun se loppui, olisin toivonut sen vielä vain jatkuvan: Tuskin saatoin poistua Pelon luomasta ilmapiiristä. Lue ihan rauhassa ja nauttien! Minä luin osia jopa ääneen itselleni...Että saimme elää tämän päivän ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, kiitos ihanasta kommentista! Asetin itselleni jotain hassuja paineita, että minun pitäisi lukea tämä ennen Finlandia-palkintoa, jotta olisin "ajan hermolla", mutta tärkeintä on tosiaan antaan kirjalle sen vaatima aika <3

   Poista
 2. Toivoin tietysti palkintoa Sahlbergin Herodekselle. Peloa en ole vielä lukenut, en siis osaa sanoa siitä vielä mitään. Nyt odotan jännityksellä, ehkä joulupukki tuo sen minulle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, muutama muukin sanoi, että vaikka Riikka Pelon voitto on ansaittu, niin Sahlbergille olisi myös toivonut menestystä. Herodeksen kaltainen järkäle ei alkuun kuulostanut sellaiselta kirjalta, jonka haluaisin tässä elämäntilanteessa kahlata läpi, mutta kun sinä, Sara ja parikin Minnaa (Ilselän ja Kirjallisena-blogin) sitä niin kehuitte, niin pakkohan siihen on tutustua! Aiemmin olen lukenut Sahlbergilta vain yhden novellin.

   Poista
 3. Finlandia sai hienon voittajan! Jaan sinun tuntemuksesi tästä kirjasta: Se ansaitsee tulla hitaasti luetuksi ja sisäistetyksi... Todella, todella hieno kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, huomasinkin blogistasi, että olet samassa tilanteessa: kirja on vielä kesken, mutta sen upeuden tunnistaa ja hehkuttaa F-voittoa täysillä! Nautitaan "Jokaipäiväisestä elämästämme!" :)

   Poista
 4. Kiitos paljon onnitteluista ja mieltäni lämmittäneistä Ruben-arvioistasi. Hyvää joulun odotusta! -Netta W.

  VastaaPoista
 5. Netta, kiitos itsellesi ihanista kirjoista! Huomasin tänään fb:ssa, että neljäskin Ruben on hyvää vauhtia valmistumassa, mahtavaa :)

  VastaaPoista