tiistai 5. marraskuuta 2013

TTT: Kymmenen veikkausta Finlandia-ehdokkaaksi



Finlandi-ehdokkaita nimetään (ensi tiistaina 12.11) korkeintaan kuusi, mutta Top Ten Tuesdayn perinteiden mukaisesti listaan kymmenen kirjaa, joilla minun mielestäni voisi olla mahdollisuuksia tulla nimetyksi kuuden F-romaanin joukkoon. En ole lukenut läheskään kaikkia (moni on lukulistallani, mutta eivät kaikki) tässä mainittuja, vaan luotan luottolukijoideni eli joidenkin tiettyjen kirjabloggaajien tai kriitikoiden arvioihin. Lista on aakkosjärjestyksessä.

Joel Haahtela: Tähtikirkas, lumivalkea
Kari Hotakainen: Luonnon laki 
Jenni Linturi: Malmi 1917
Maija Muinonen: Mustat paperit
Leena Parkkinen: Galtbysta länteen
Riikka Pelo: Jokapäiväinen elämämme
Pauliina Rauhala: Taivaslaulu
Asko Sahlberg: Herodes
Jari Tervo: Esikoinen
Kjell Westö: Kangastus 38

Hotakainen ja Westö ovat jo kerran voittaneet Finlandian, mutta eipä se ole aiemminkaan estänyt raatia asettamasta ansiokkaita romaaneja ehdolle, ja onpa Bo Carpelan voittanutkin kahdesti. Linturin edellinen teos, esikoisromaani Isänmaan tähden, oli myös ehdolla, mikä saattaa vaikuttaa Malmi 1917:n mahdollisuuksiin tänä vuonna. Ainakin myös Haahtela ja Tervo ovat olleet ehdokkaina aiemminkin. Maija Muinosen kehuttu Mustat paperit on mielestäni varsin vahva ehdokas "esikoisromaaniedustajaksi". Pelon ehdokkuus vaikuttaa lähes varmalta.

Finlandia-ehdokkaita on veikkailtu jo ainakin P.S. Rakastan kirjoja ja  Café pour les idiots -blogeissa, joissa molemmissa nostettiin esille minulta kokonaan unohtunut upea Leena Krohnin Hotelli Sapiens. 

Mitä romaaneja sinä veikkaat Finlandia-ehdokkaiksi?

P.S. Ennen kuin aloin kirjoittaa tätä postausta, sivupalkissa oleva laskuri näytti tämän blogin sivunäyttömääräksi tasan 155 555!

13 kommenttia:

  1. Minun epävirallinen veikkausrivini on tosiaan tämä: Krohn, Muinonen, Pelo, Sahlberg, Väisänen ja Westö, sekä bonusvaihtoehtona Haahtela. En lähde enää muuttamaan mitään, kun on tullut tuolla omassa blogissa jo julkisesti huudeltuakin, mutta pari asiaa sanon. Ensinnäkin unohdin Linturin (poissa silmistä, poissa mielestä, hyi minua!), uskon nimittäin Malmi 1917:n vahvoihin mahdollisuuksiin. Ja nyt luettuani Auli Leskisen Petojen ajan en yhtään ihmettelisi sen löytymistä F-listalta, niin huikea (!) kirja se on. En kyllä kadehdi niitä (vai yksi ihminenkö se vain on?), jotka ehdokkaat valitsevat. Tänä vuonna on niin kova taso, että jo kuuden valitseminen lienee tuskallisen vaikeaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sara, unohdin Väisäsenkin kokonaan! En ole Taivaanvartijoita lukenut, mutta se on varmasti hieno teos (jonka ehdokkaaksi pääsyyn saattaa tosin, kuten Westön ja Hotakaisen kohdalla, vaikuttaa aiempi voitto). Olette Hannan kanssa saaneet minut uskomaan tuohon Leskiseen myös kovasti!

      Poista
  2. Palkintoehdokkaat valitsee tänä vuonna kolmijäseninen raati: toimittaja Raisa Rauhamaa, suomentaja Juhani Lindholm ja toimittaja Nina Paavolainen (tiedot palkinnosta Suomen Kustannusyhdistyksen sivuilta). Ei käy raatia kateeksi. Jotenkin pitäisi tasapainoilla yllätysmomentin ja uskottavuuden akselilla. Peloa odotan ehdolle, Sahlbergin uskon olevan ehdolla. Muu on korkeemmas käres :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirsi, kiitos tiedosta! Suomentaja Lindholmin nimi on tuttu, muiden ei. Varmasti vaativa pesti kaikin puolin! Varmasti tulee yllätyksiä, mutta jospa tosiaan Pelo olisi odotetusti ehdolla...

      Poista
  3. Minun suosikkini varmaan arvaatkin. Jollei Pelon kirja ole edes ehdolla, ihmettelen tämän maailman epäoikeudenmukaisuutta. Itse olen lukenut aika vähän uutta kotimaista (ainoastaan Pelon ja Westön), joten muita en osaa veikata. Uutuuksista kiinnostavat Linturin ja Hannu Mäkelän kirjat, nyt ainakin näin alkuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaana, luulisi tosiaan, että Pelon kirja olisi itsestäänselvästi listalla, mutta tietysti todella upeakin teos voi jäädä syrjään... Toivotaan ja jännitetään nyt kovasti! (Ja koetan itse saada luettua kirjan loppuun...) Tarkoititko Hannu Mäkelällä Hannu Väisästä vai onko minulta mennyt ohi, että Mäkelä olisi tänä vuonna julkaissut romaaninkin, lastenkirjan ja runoteoksen ohella?

      (Jännä muuten, Tuomas Kyröä haetaan kovasti blogistani, Riikka Pelon ja Jari Tervon ohella...)

      Poista
    2. Tarkoitin Mäkelää, jolta on ilmestynyt tänä vuonna elämäkertaromaani "Pushkinin Enkeli". Väisänen ei mulle ole oikein koskaan iskenyt, luin kyllä Vanikan palat, mutta en oikein päässyt sisään siihen.

      Poista
    3. Tuo Pushkinin enkeli oli mennyt minulta kokonaan ohi. Mäkelä on totisesti tuottelias! Romaanin asetelmasta tulee mieleen Merete Mazzarellan Ei kaipuuta, ei surua, joka kertoo Topeliuksen viimeises tai viimeisistä päivistä.

      Poista
    4. Mazzarellan kirjan olen lukenut ja tykkäsin kovasti. Mäkelähän on myös aiemmin harrastanut vastaavaa ja sain Finlandia-palkinnon vuonna 1995 "Mestaristaan", jossa hän pureutuu päiväksi Eino Leinon nahkoihin. Muutama vuosi sitten tuli samalla tekniikalla tehty "Kivi" Aleksis Kiven viimeisistä päivistä. "Mestarista" tykkäsin, mutta "Kivi" oli vähän liian raskas, tai enemminkin liian pitkä.

      Poista
    5. Totta, odottelenkin jotakin rauhallista elämänvaihetta lukeakseni Mäkelän Kiven, se odottaa hyllyssä ja on varmasti hieno, mutta tosiaan mittava.

      Poista
    6. Jaanan tavoin minuakin kiinnostaa kovasti Mäkelän Pushkinin enkeli. Ostin kirjan messuilta ja olin ihan onnessani kuin sain siihen Mäkelän signeerauksen ja omistuskirjoituksen. Tämä on ihan hullua, mutta tavallaan fanitan Mäkelää ja ihailen häntä kovasti, vaikken ole vielä yhtään miehen kirjaa lukenut, vain keräillyt niitä hyllyyni. Nyt aion aloittaa Mäkelä-lukijuuteni Pushkinin enkeleillä, ja myös Mestarin ja Kiven haluaisin lukea pian. :)

      Poista
  4. Kiinnosta lista! MInä en osaa tänä(kään) vuonna veikata mitään ja äkkiseltään tuntuu, etten ole edes erityisemmin lukenut kotimaisia uutuuksia. Sitäkin kiinnostuneempana seurailen siis toisten veikkauksia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jenni, no enpä minäkään ole noista veikkaamistani lukenut tähän mennessä kuin kaksi, mutta arvailen silti, hih (kuten Marissa omassa postauksessaan, minäkin toisaalta toivon, ettei kirjamaailma olisi aivan ennalta-arvattava...) Joitakin kotimaisia uutuuksia taas olen lukenut, mutta en ihan usko niiden mahdollisuuksiin... Ai niin, Riitta Jalosen romaanin Kuka sinut omistaa olen lukenut (ja suositteln sinullekin!) ja sen olisin voinut mainita tässä listassa, jos olisin muistanut.

      Poista