torstai 26. syyskuuta 2013

David McKee: Elmeri, Roosa ja Super-Esko


David McKee: Elmeri, Roosa ja Super-Esko
Elmer, Rose and Super El, suom. Terhi Leskinen.
Mäkelä 2013, 32 sivua.

David McKeen Elmeri-kirjat ovat meidän lasten, erityisesti kolmivuotiaan, suosiossa. Elmeri on jo jonkin sortin kuvakirjaklassikko; tarinoita kirjavasta norsusta oli tarjolla suomeksikin jo omassa lapsuudessani. Värikkäitä Elmeri-kirjoja ilmestyy yhä, ja kuvitust jaksaa ihastuttaa aikuisenkin silmiä. Sen sijaan tarinat alkavat jo mielestäni toistaa itseään. Elmerin kirjava olemus on jo arkipäiväistynyt eikä herätä enää ihmetystä muissa viidakon asukkaissa, lukijoista puhumattakaan, joten jutun juuri on keksittävä muualta. Edellinen kirja oli nimeltään Elmeri ja Super-Esko, ja uusin, viime keväänä ilmestynyt puolestaan Elmeri, Roosa ja Super-Esko.Tässä kirjassa riittää suloisen vaalenanpunaisia norsuja, kun Elmerin vanha ystävä Roosa juhlii Nestorin syntymäpäiviä ystäviensä ja sukulaistensa kanssa. Pahaksi onneksi päivänsankari on asettunut hieman turhan huteraan paikkaan vastaanottamaan onnitteluja. Kun lauma vaaleanpunaisia norsuja tömistelee iloisesti juhlakalua kohti, pettää kallionjyrkänne Nestorin alta. Roosa juoksee hakemaan apua, ja lentotaitoinen norsu Super-Esko tarttuu toimeen.


Pienille lukijoille kirjassa on siis riittävästi vauhtia ja jännitystä, mutta itse olen tykännyt enemmän vanhemmista Elmeri-tarinoista, joissa jännitys on hienovaraisempaa ja eläinten väliset suhteet monisyisempiä. Mutta herttainen on tämäkin kirja, ja kuten sanottu, kuvitus on mainio.

Elmeri, Roosa ja Super-Esko -kirjassa seikkailee myös vanha tuttu shakkiruudullinen norsu, Viljami.

7 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Jokke, eivätkös olekin – muistankin, että joskus aiemmin juttelimme näistä myös :)

   Poista
 2. Värikkäitä ihan kivoja kirjoja minustakin :)! Hahmo on klassikko kyllä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. bleue, kyllä vain – en edes ollut tajunnut, kuinka vanha Elmeri jo on! :)

   Poista
 3. Minä norsufanina olen aivan ihastuksissani Elmeristä :) Tytötkin ovat näistä tykänneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villis, en tiennytkään, että olet norsufani! :) Googletin heti, oletko lukenut Vettä elefanteille tai Norsunhoitajien lapset (minä en ole), ja ainakin ensinmainitun olet :)

   Poista
  2. Hih, en siis ole ilmeisesti liikaa norsuja hehkuttanut kun et tiennyt faniudestani ;) Vettä elefanteille olen tosiaan lukenut (tykkäsin kovasti), mutta Norsunhoitajien lapsia en vielä, aion kyllä senkin lukea!

   Poista