tiistai 8. tammikuuta 2013

TTT: Kymmenen kevään 2013 kotimaista kaunokirjaa


Blogeissa pyörii hauska "Top Ten Tuesday" -meemi, jossa listataan tiistaisin kymmenen asiaa vaihtuvalla otsikolla. Samaten kirjablogeissa on alkanut näkyä tärppilistoja keväällä ilmestyvistä kirjoista. Koska listaukseni kiinnostavista uutuuskirjoista tahtovat venyä kohtuuttoman pitkiksi, ajattelin yhdistää nämä kaksi "tekstityyppiä". Hyppään siis TTT-meemiin mukaan listaamalla kymmenen kiinnostavaa kaunokirjaa eri kustantamojen tarjonnasta.

Lista on aitoon kirjabloggaajatyyliin täysin mutuhuttupohjainen; joissakin tapauksissa odotan palavasti juuri tiettyä teosta, mutta joissakin tapauksissa kirja vain osui ensimmäisenä silmiini katalogien kotimainen kaunokirjallisuus -osioita selaillessani. Kiinnostavia kotimaisia ilmestyy siis paljon muitakin, mutta tässä muutama tärppi kirjailijan nimen mukaan aakkostettuna, lyhyen perustelun kera:


1. Tua Forsström: Lokakuun iltana soudin järvelle (Siltala, ilmestyy toukokuussa. Alkuteos En kväll i oktober rodde jag ut på sjön, suom. Caj Westerberg)

 •  pidin Forsströmin aiemmasta runokokoelmasta Hevosten parissa vietetyn yön jälkeen

2. Tua Harno: Ne jotka jäävät (Otava, ilmestyy maaliskuussa)

 • Pentti Saarikoski -kilpailun voittaja, esikoisromaani


3. Vilja-Tuulia Huotarinen (toim.): Taskunovellit (Karisto, ilmestyy tammikuussa)

 • kokoelmassa on mukana monta hienoa kirjailijaa (muun muassa Sirpa Kähkönen!) ja Novelli palaa! -hanke ja Kide-haaste innostavat lukemaan lyhytproosaa.


4. Jonas Konstig: Totuus naisista (Gummerus, ilmestyy helmikuussa)

 • pidän perhesuhteista kertovista romaaneista


5. Leena Krohn: Hotel Sapiens (Teos, ilmestyy tammikuussa)

 •  Leena Krohin pitkään odotettu uusi romaani6. Anne Leinonen: Viivamaalari (Atena, ilmestyy maaliskuussa)

 • "maaginen romaani" - jotain erilaista kuin yleensä lukemani realistinen proosa 7. Mikko MetsähonkalaToisaalta / Å andra sidan / In Other Wor(l)ds (Schildts&Söderströms, ilmestyy maaliskuussa)

 • kiehtovalta kuulostava aforistinen sarjakuvateos8. Marisha Rasi-Koskinen: Valheet (Wsoy, ilmestyy helmikuussa)

 • kirjailijan esikoisteosta Katariina kehuttiin kovasti


  9. Jouni Tossavainen: Kesäpäivä (Like, ilmestyy tammikuussa)

  • arvoitukselliselta kuulostava "balladimainen yhdenpäivänromaani"  10. Maarit Verronen: Varjonainen (Tammi, ilmestyy helmikuussa)

  •  olen lukenut monta Verrosen kirjaa ja pitänyt kaikista


  Mitä kotimaisia kaunokirjoja sinä odotat? 

  Ensi viikon tiistaina taidan listata kymmenen kevään käännöskirjaa!

  10 kommenttia:

  1. Kiva listaidea, pitänee kopioida :) Taskunovellit on hankintalistalla.

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Kirsi, kiva jos kopioit! Tää meemi on kiva, oispa taas uus tiistai ;)

    Poista
  2. Oli pari yllätystäkin tässä listalla!
   En jotenkin ajatellut sinua lainkaan Verrosen lukijaksi! Hassua :D

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Morre, yllättävyys tulee sen myötä, että listasin pelkkiä kotimaisia (huomasin nyt, että olin unohtanut kotimaista-sanan otsikosta ja lisäsin sen sinne), ja joidenkin vähän vähemmän kotimaista kaunoa julkaisevien kustantamojen kohdalla se tarkoitti vähän epätyypillisempiä ratkaisuja :D. No Tammella olisi kyllä ollut valinnanvaraa. Oon lukenu Verroselta ainakin pienoisromaanit Pieni elintila ja Luolavuodet sekä Keihäslinnun ja jonkun toisen novellikokoelman, jonka nimeä en muista.

    Poista
  3. Ensi kevään kirjoista löytyi nyt jostain syystä vähemmän kiinnostavia kotimaisia, mutta ajattelin lukea Inka Nousiaisen Kirkkaat päivät, Minna Lindgrenin Kuolema Ehtoolehdossa, Hannele Mikaela Taivassalon Nälkä ja myös tuon Maarit Verrosen.

   Hassua muuten, että Tua on kaiketi aika harvinainen nimi, ja nyt Tua -nimisiltä ilmestyy kaksikin kirjaa keväällä. Olinkohan ennen edes tiennyt nimen olemassaoloa...

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Tuulia, noista mainitsemistasi Inka Nousiaisen kirja kiinnostaa minuakin! Hih, kiinnitin samaan nimiasiaan huomiota, etenkin kun nimet tulivat sukunimen mukaan aakkostettuna vielä peräkkäin :).

    Poista
  4. Ohhoh, tuleeko Rasi-Koskiselta uusi? Pitääpä kuulostella, miltä se vaikuttaa, kun ilmestyy :-).

   Paljon muitakin kiinnostavia.

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Paula, minä en ole lukenut vielä Katariinaakaan, mutta molemmat teokset kiinnostavat :)

    Poista
  5. Lokakuun iltana soudin järvelle kuulostaa niin ihanalta että se on pakko lukea ihan nimensä vuoksi! Viivamaalarista en ollut vielä kuullutkaan, kiinnostuin.

   VastaaPoista