torstai 30. elokuuta 2012

Ihania post-it -lappuja ja "Tunnista tekstin sukupuoli" -visailu


Leikkisää torstaipäivää! Minulla on nyt parikin kiinnostavaa kirjaa kesken, niistä tulee arviot lähipäivinä. Sitä ennen haluan kutsua teidät mukaan pieneen visailuun sekä kiittää blogini saamasta tunnustuksesta: Sain Paulalta, Jonnalta, Liisalta ja Arjalta suloiselle post-it -lapulle kirjoitetun I Heart Your Blog -tunnustuksen, kiitos! Kuten tiedätte, myös minä viihdyn teidän blogienne parissa. Ohjeiden mukaisesti annan tunnustuksen eteenpäin seuraaviin ihaniin blogeihin, joissa en vielä ole post-it -lappuja nähnyt:

Saran kirjat, jossa on parhaillaan käynnissä äänestys kaikkien aikojen tyttökirjaklassikosta
Leppislampun alla, jossa viihdytään lastenkirjojen parissa
Pinon päällimmäinen, jossa on tarjolla teetä ja kirjoja
Kasoittain kirjoja, jossa on viime aikoina luettu suosikkejani Austenia ja Montgomerya
Bibliofile, jossa luetaan virkistävän monipuolisesti erilaisia kirjoja


Juuri Sannan Pinon päällimmäinen -blogissa oli muutama päivä sitten hauska testi, jossa piti arvata lyhyiden englanninkielisten tekstikatkelmien perusteella kirjailijan sukupuoli (kurkkaa täältä, kuinka oikeaan lukijoiden arvaukset osuivat). Itse en tuolloin ehtinyt osallistua, mutta idea jäi mieleeni itämään ja päätin tehdä saman testin suomeksi. Valitsin muutaman suomalaisen kaunokirjallisen teoksen, uusia ja vanhoja, ja avasin kirjat sattumanvaraisesta kohdasta. Yritin pitää lainaukset suunnilleen saman pituisina (nämä eivät siis ole kokonaisia kappaleita).

1. Herkällä vaistollaan Marjatta huomasi, että Pauli alkoi vähitellen sulaa. Ja sen saman vaiston ohjaamana hän alkoi yhä kuumentaa liekkiä. Hänen hyväilyynsä tuli viettelevä sävy, eikä hän lainkaan huomannut kuinka kunniatonta hänen menettelynsä oli. 

2. Aleksin sihti oli kehittynyt uskomattoan tarkaksi ja hän oli rikkonut kaikki aiemmat flipperennätyksensä. Iiris katsoi pitkäään lehden hikitahroja tavaillessaan Espanjan kuninkaallisten kesäsuunnitelmia, mutta hän ei missään vaiheessa kommentoinut Aleksin flegmaattisuutta. 

3. Kuvassa näkyi pensasaita ja suuri tammi, joka peitti suuren osan talosta. Huvilamainen puurakennus, juuri sellainen, jota nuoret pariskunnat alkoivat innolla entisöidä, kunnes vastaan tuli homevaurio tai avioero.

4. Kuka tietää, jos hänkin, Margaretha, joskus tulee kotia sydämessä tuska ja kenenkään sitä aavistamatta tanssii ja pyörtyy. Ehkä ei ole hänellä silloin äitiä, ei edes äitipuoltakaan, joka aukoessaan hänen vaatteitaan ja tavatessaan hänen poveltaan nuorukaisen valokuvan salaisi sen vierailta silmiltä, ja pelastaisi hänen sydämensä salaisuuden joutumasta kyläjuoruksi.

5. Mainostauon tunnusmusiikki sai koiraan eloa. Se ryntäili television ja eteisen väliä, hypähteli, kävi laskemassa kuonon reidelle. Vilkaisin hihnaa eteisessä mutta päätin odottaa Inkaa. Jos se lähtisi lenkille mukaan. 

6. Hänen kätensä alkoivat vapista ja valokuva värisi hänen sormiensa välissä ja hän näkin miten syksyn lehdet taistelivat turhaan vääjäämätöntä irtaantumistaan vastaan jan miten oksat, kun aika koittaisi, häpeäisivät talvista työntymistään alastomina harmautta vasten. 

Arvaatko, mitkä katkelmat ovat mies- ja mitkä naiskirjailijoiden kynästä? Kerro oikea "lottorivisi" kommenttilaatikossa (ethän paljasta, jos tunnistit jonkin teoksen). Kaikkien vastanneiden kesken arvon jotain pientä syksyn piristykseksi, ja jos joku arvaa kaikki oikein, lähtee hänelle joku vähän isompi yllätyspalkinto. Vastausaikaa on viikko, eli torstaihin 6.9. asti.

17 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen testi, yhtään kirjaa en tunnistanut mutta veikkaukseni on mies, mies, nainen, nainen, mies, nainen.

  VastaaPoista
 2. Onpa hauska idea! Minä arvaan: 1.nainen 2. mies 3.mies 4.nainen 5.mies 6.mies.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Maria ihanasta tunnustuksesta! Ei mikään helppo testi ja arvaamiseksi menee. 1. Mies 2. Mies 3. Nainen 4. Nainen 5. Mies 6. Mies

  VastaaPoista
 4. Tämä on kyllä hauska idea! Minun veikkaukseni: 1. Nainen 2. Mies 3. Nainen 4. Nainen 5. Mies 6. Nainen.

  VastaaPoista
 5. Hahaa, hauskaa! Mun veikkaukset: 1. Nainen 2. Nainen 3. Mies 4. Nainen 5. Nainen 6. Mies

  Mitään katkelmaa en ainakaan tunnistanut ja jään innolla odottamaan osuiko yksikään veikkauksistani kohdalleen!

  VastaaPoista
 6. Näitä on tosiaan hauska arvailla! Minä ehdotan: 1. mies, 2. mies, 3. nainen, 4. nainen, 5. mies, 6. nainen.

  VastaaPoista
 7. Tässä arvaukseni: 1. nainen, 2. mies, 3. mies, 4. mies, 5. nainen, 6. mies

  VastaaPoista
 8. Viis ensimmäistä naisen tekstiä kukin ja kuudes miehen.

  VastaaPoista
 9. Höh, en edes yritä arvata, kun mikään ei tuntunut selkeästi mieheltä eikä naiselta. Olen joko aivan sokea tai sitten teksti on varsin sukupuoletonta yleensä. :)

  VastaaPoista
 10. Kaunis kiitos post-it tunnustuksesta!

  Minua jäikin oman testin jälkeen mietityttämään, että kuinka kulttuuri/kielisidonnaisia nuo tekstien sukupuolet voivatkaan olla. Mielenkiintoista siis nähdä kuinka tässä testissä käy!

  Minun lottorivini on: 1.mies 2.mies 3.nainen, 4.nainen 5.mies 6.nainen

  VastaaPoista
 11. Villi veikkaukseni oikeasta rivistä on tämä: 1. nainen, 2. mies, 3. mies, 4. mies, 5. nainen, 6. mies.

  VastaaPoista
 12. Hauska idea tämä tunnistustehtävä! :D Oma arvaukseni on: 1. mies, 2. mies, 3. nainen, 4.nainen, 5. mies, 6. nainen.

  VastaaPoista
 13. Veikkaus tulee täältäkin: 1. mies 2. nainen 3. nainen 4. mies 5. mies 6. nainen

  Kaikki muut menee vähän lotolla, mutta ekasta tuli vahvasti miesfiilis, kun puhutaan siitä, että naisen viettely on kunniatonta... tai voi toki olla joku 100 vuotta vanha naiskirjailijakin. :)

  VastaaPoista
 14. Kiitos ja kumarrus ihanasta tunnustuksesta!

  Hauska visailu:) Minun rivini on seuraavanlainen: 1. mies 2. mies 3. mies 4. nainen 5. mies 6. nainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja saat tunnustuksen hienolle blogillesi takaisin :)

   Poista
 15. 1. nainen, 2. mies, 3. mies, 4. nainen, 5. mies, 6.nainen.

  Oikeasti ei ole mitään käsitystä asiasta, mutta noinkin tuo rivistö suattaisi olla. Tai suattaisi olla toisinnii..

  VastaaPoista
 16. Vieläkö ehtii osallistumaan? Veikkaukseni on 1) mies 2) nainen 3) mies 4) voi itku, sanotaan nyt että nainen 5) nainen 6) mies.

  On kyllä sellainen olo, että meni pieleen! :D

  VastaaPoista