perjantai 16. marraskuuta 2012

Jane Clarke & Jane Massey: Pikku Ritari menee kouluun


Jane Clarke (teksti) ja Jane Massey (kuvat): Pikku Ritari menee kouluun
Mäkelä 2012.

Koulun aloitusta ja ekaluokkalaisen elämää käsitellään monissa mainioissa kotimaisissa lastenkirjasarjoissa, kuten Mila Teräksen Telma-, Tuula Kallioniemen Karoliina- ja Konsta- sekä Timo Parvelan Ella-kirjoissa. Kuvakirjoja aiheestä ilmestyy ymmärrettävästi vähemmän, sillä kouluikäiset kuuntelevat tai lukevat itse mielellään jo vähän pidempiä tarinoita. Ensimmäisestä koulupäivästä ja koulun aloituksen herättämistä tunteista voi kuitenkin kertoa myös pienen, kuvakirjan kehyksiin mainiosti sopivan tarinan. Hienoja kotimaisia kuvakirjoja koulunaloitusteemalla ovat ainakin Tuula Korolaisen ja Marjo Nygårdin Kuono kohti koulua sekä Johanna Venhon ja saman kuvittajan herkkä ja moniulotteinen Otto loikkaa ojan yli.

Koulun alkamisessa on kyse suuresta muutoksesta aiempaan, ja yhden näkökulman tähän muutokseen tarjoaa Jane Clarken ja Jane Masseyn kuvakirja Pikku Ritari menee kouluun. Pikku Ritari ja hänen paras ystävänsä Pikku Lohikäärme aloittavat koulun - mutta, kuten joskus oikeassakin elämässä, he eivät pääse samaan kouluun. Erityisen hankalaa on se, että Pikku Lohikäärme käy koulua yöllä ja ehtisi leikkiäkin enää vain pimeällä, kun Pikku Ritarin pitäisi olla unten mailla. Ystävykset keksivät ongelmaan oman ratkaisunsa, mutta silloin törmäävät aikuisten ja lasten maailmat toisiinsa...

Pikku Ritari menee kouluun on satu, joka kertoo enemmän ystävyyden voimasta kuin varsinaisesta koulun aloituksesta tai koulunkäynnistä. Koska kyseessä on käännöskirja, arvelen, että kirja kertoo pikemminkin leikkikouluun menosta tai ylipäätään kulttuurista, jossa koulu aloitetaan aiemmin kuin meillä Suomessa. Moni ekaluokkalainen kokee varmasti kirjan lapsellisena, ja otollisinta kohderyhmää kirjalle ovat varmaankin noin 2-5 -vuotiaat. Oma ekaluokkalaiseni kuitenkin rakastaa edelleen lukea kuvakirjoja pidempien kirjojen rinnalla, ja kirjan tarina sekä kuvitutus miellyttivät häntä. Minustakin kuvitus on tavannomaisuudestaan ja hahmojen yksinkertaisuudesta huolimatta kaunis pehmeine linjoineen ja utuisine värimaailmoineen.

7 kommenttia:

  1. Kuulostaapa hauskalta tämä idea yhdistää vanhan ajan ritariseikkailut nykyaikaiseen koulunkäyntiin. Suloiset kuvat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna J., unohdin muuten mainita tekstissä tärkeän asian: tässä on myös prinsessoja :)

      Poista
  2. Varmasti totta tuo, että muualla ekaluokkalainen on nuorempi ja siten sopii nuoremmille. Olen todennut saman oman ekaluokkaiseni kanssa, että pienten kuvakirjat ovat myös edelleen mieluisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Kirjanainen, kiva kuulla, että on muitakin kuvakirjoista pitäviä ekaluokkalaisia :)

      (Kirjauduin vahingossa toisella tilillä äsken, siksi tuo poistettu kommentti)

      Poista
  3. Minäkin luulen, että kirja sijoittuu kulttuuriin, jossa koulu aloitetaan aiemmin kuin meillä. Herttaisen oloinen kirja, kuitenkin! Meilläkin ekaluokkalainen tykkää kuvakirjoista, vaikka lukee itse myös lastenromaaneja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, tämä on tosiaan herttainen kirja :). Teillä on taitava nuori lukija; ihana, että kuvakirjatkin ovat säilyttäneet silti paikkansa!

      Poista