tiistai 4. elokuuta 2015

Ilari Aalto & Elina Helkala: Matkaopas keskiajan SuomeenIlari Aalto (teksti) ja Elina Helkala (kuvat): Matkaopas keskiajan Suomeen.
Atena 2015, 256 sivua.

Jatkan Sibelius-lastenkirjoista ja Leonardo-kuvakirjasta alkanutta yleistajuisten, kuvitettujen historiateosten "teemaviikkoa" esittelemällä arkeologi Ilari Aallon ja artesaani Elina Helkalan hienon Matkaoppaan keskiajan Suomeen. 

Luulin Matkaopasta keskiajan Suomeen alunperin lasten- tai varhaisnuortenkirjaksi, samankaltaiseksi historialliseksi lasten tietokirjaksi kuin vaikkapa Raili Mikkasen ja Laura Valojärven Suomen lasten linnakirja tai Jussi Kaakisen, Juha Kuisman ja Kirsti Mannisen Suomen lasten historia. Mielikuva syntyi varmaankin Matkaoppaan piirroskuvituksesta – hyvä, että olin ennakko-oletukseni kanssa väärässä ja Suomessa ilmestyy piirroskuvitettuja tietoteoksia myös aikuisille! Toki Matkaopas keskiajan Suomeen kiinnostaa varmasti myös kouluikäsiä, mutta tietopitoista tekstiä on paljon ja kirjassa käsitellään myös keskiajan rujoja puolia.

Keskiajalla kuljettiin paikasta toiseen usein jalkaisin, ja niinpä myös kirjallinen matka keskiajan Suomeen etenee verkkaisesesti, kulkijan matkasauvaan nojaten. Kulkijan reitillä tutustutaan muun muassa keskiaikaisiin ruokalajeihin, markinoihin ja uskomuksiin.Teemoja on paljon, ja rajatummalla aihevalikoimalla yhteen asiaan olisi ehtinyt paneutua enemmän, mutta kirja pysyy kuitenkin hyvin nipussa eikä ole päässyt paisumaan liian laajaksi. Myöskään ajallisesti ei yritetä saada haltuun liian laajaa aikajanaa, vaan kirja keskittyy suurinpiirtein vuoteen 1400.

Ilari Aalto kertoo kiinnostavasti kirjan syntyprosessista Mullan alla -blogissaan, ja Elina Helkala puolestaan blogissaan Pakanavuoren lapsi.

Kirjasta ovat bloganneet myös ainakin Marile (jonka postauksesta löytyy upeita valokuvia keskiaikaisista raunioistaVaasassa) ja Ulla.

4 kommenttia:

 1. Luinkin tästä jo Marilen blogissa ja vakuutuin siitä, että tämä kirja olisi hyödyllinen opus myös omassa kirjayllyssäni. Olen kanssasi samaa mieltä, että tällaiset piirroskuvitetut aikuisten tietokirjat ovat oikein tervetulleita.

  VastaaPoista
 2. On niin hienoa, että näitä keskiaikaopuksia nykyään kirjoitetaan... Kymmenisen vuotta sitten keskiaikatietoutta janoava oli vielä aika pulassa :)

  Sinulle olisi kamarissani haaste :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos mukavasta kirjotuksesta ja näin kuvittajana on ilo kuulla että kuvitus toimii aikuisten kirjassa! Mietin kuvitusta tehdessäni, että tekeekö se siitä liian lastenkirjamaisen. Miksi aikuisten kirjoja ei voisi kuvittaa värikkäästi? Nyt voi ja jatkan uusien projektien parissa.

  VastaaPoista
 4. Ostin tämän kirjakaupasta kesän alussa ja on kyllä tosi mielenkiintoinen varsinkin niille jotka haluavat eläytyä keskiajan elämään :)

  VastaaPoista