torstai 10. huhtikuuta 2014

Lotta Nieminen: Kävellen ympäri maailman

Lotta Nieminen: Kävellen ympäri maailman
Wsoy 2014.

Lotta Niemisen Kävellen ympäri maailman - elämän juhlaa yhdessä päivässä kiinnitti huomioni jo kustantamon katalogissa, ja varasin kirjan oitis kirjastosta. Olimme ehtineet lasten kanssa jo tutustua kirjaan, kun sainkin kirjan Wsoy:n kirjaillasta mukaani. Mikä riemu avata kymmenet pienet kurkistusluukut "ensimmäistä kertaa" kahteen kertaan! Kävellen ympäri maailman on ilo silmälle ja sitä tutkii kernaasti useampaan kertaan.

Lotta Nieminen on kansainvälistä tunnustusta saanut nuori graafikko, jonka töitä ostavat useat suuryritykset. Kuvakirjaa häneltä pyysi brittikustantamo, ja suomalaista laitosta varten Nieminen piirsi kirjaan yhden uuden aukeaman: kyseisessä kuvassa näkyy Helsingin tuomiokirkko, Eliel Saarisen suunnittelema rautatieasema ja sinivalkoasuisia jääkiekkoilijoita. Teksin on kirjoittanut Jenny Broom ja suomentanut Tiina Eskola.

Lyhyin riimein kerrottu tarina on varsin yksinkertainen: kertoja herää aamulla New Yorkissa ja illan tullen hän on taas takaisin kotikaupungissaan. Siinä välissä vieraillaan muun muassa Japanissa, Australiassa ja Italiassa. Yksi osa kirjan viehätystä (aikuiselle tai vähän isommalle lapselle) on arvata kuvien pienistä vihjeistä, missä kaupungissa tai maassa kulloinkin ollaan. Eiffel-torni, Sidneyn oopperatalo, Pisan kalteva torni, Taj Mahal ja Pyhän Vasilin katedraali ankkuroivat kuvat maantieteellisille alueilleen siinä missä croissantit, surffilaudat, gelato-kärryt, sarit ja maatuskanuket.

Kuvitus perustuu geometrisille muodoille, neliöille, kolmioille ja ympyröille. Ihmishahmot ovat hyvin tyypiteltyjä; kirja ei kerro yksilöiden vaan yhteisöjen ja kulttuurien tarinaa. Vapaa-aika, brändit ja kuluttaminen ovat vahvasti läsnä: lähes joka aukeamalta löytyy ravintola tai kahvila, New Yorkissa on näyttäisi olevan Guggenheimin museo ja monet hahmoista harrastavat jotakin alueelle tyypillistä urheilulajia. Pesäpallon, uinnin ja jääkiekon ohella suomalaiset tietenkin saunovat.

Myös Amman lukuhetkessä on kuljettu kävellen ympäri maailman.

3 kommenttia:

 1. Amman lukuhetkestä bongasinkin tämän kirjan aiemmin ja kiinnostuin. Vaikuttaa ehdottoman mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista
 2. Tuntuu vetovoimaiselta kirjalta. Monikulttuuriselta. Sitäpaitsi pidän luukuista :)

  VastaaPoista
 3. Meillä kirja on lainassa. Olen katsellut vasta läpi. Kaunis ja hyvin valtaisasti tavaraa. Tietokirjojen laajennus ikään kuin, keskustelun aiheita antava. Mutta.
  Meidän kirjastossa tämä oli vauvakirjoissa! Sitä kyllä ihmettelen kovasti. Mitä vauvat hahmottaisivat näistä valtavan värikkäistä, pienistä kuvista, joiden hahmottamiseen saa aikuinenkin käyttääenemmän aikaa. Toinen on kasvottomuus, muistaakseni kuvissa ei ole silmiä tai suita, siis niitä mitä vauvat etsivät vaistomaisesti maailmasta. Mutta kaunis kuvakirja, kirjaston luokittelua ihmettelen suuresti. Mielestäni tämä olisi parempi tavallinen kuvakirja, ilman luukkuja, pysyisi selkeämpänä :) ja vetoaisi "eskari-ikäsiin" ja jopa aikuisiin enemmän? Ns. aikuisten kuvakirjana?

  VastaaPoista