tiistai 1. huhtikuuta 2014

Kauniiden ilmojen ja mahtavien kirjojen maaliskuuEn olekaan pitkään aikaan tehnyt kuukausikoostetta luetuista ja blogatuista kirjoista.Yksi syy siihen on ajankäytöllinen: välillä tuntuu, että hyvä kun ehtii kirjoittaa lukemistaan kirjoista jotakin. Juuri kuukauden alussa tai lopussa, jolloin koonteja olisi luontevaa tehdä, saattaa olla muita kiireitä. Lisäksi, tällaisena haahuilevana lukijana, koen jossain määrin keinotekoiseksi jaotella kirjoja "lukemiskuukauden" mukaan - olenhan saattanut aloittaa jonkun kirjan jo viikkoja, jopa kuukausia aiemmin ja palata siihen pitkän tauon jälkeen lukeakseni sen loppuun.

Eilen päättynyt maaliskuu oli kuitenkin niin valoisa, keväinen ja mahtavien kirjaelämysten täyttämä, että palailen tässä postauksessa sen (luku)tunnelmiin. Luin maaliskuussa aivan ihania kirjoja – toiset alusta loppuun, toisia selaillen, joissakin olen alkutaipaleella tai jo pitkällä sivujen virrassa. Kokonaan luetuista kirjoista kirkkaimpia helmiä olivat

Anni Kytömäen esikoisromaani Kultarinta:
tätä romaania odotin kaikista kevään kirjoista eniten, enkä pettynyt. Jätin viikoksi muut kirjat, bloggailun ja facebookkailun ja uppouduin yli kuusisataasivuiseen, metsän taikaa hehkuvaan tarinaan.

Ulla-Lena Lunddbergin kahden Anna-romaanin yhteislaitos Kuninkaan Anna
yhteisniteen ensimmäisen osan, Kuninkaan Annan, luin ensi kertaa jo muutama vuosi sitten ja rakastuin. Myös toinen osa, Kökarin Anna, sai paikkansa sydämessäni, vaikka voi kumpa Annan elämä olisi mennyt toisin...

Minna Maijalan Canth-elämäkerta Herkkä, hellä hehkuvainen
Sujuvasti kirjoitettu, kirjeisiin ja muihin autenttisiin lähteisiin pohjaava elämäkerta, joka paljastaa vahvana naisasianaisena ja kauppiaana tunnetun kirjailijan herkän ja yksityisen puolen.

Alice Munron novellikokoelma Kallis elämä:
Nobelisti-novelistin lempeänkirpeä, osin omaelämäkerrallinen kokoelma.

Kirjallinen keittokirja Lautasellinen iloa
Sekoitus kotoisia ja eksoottisia ruokaohjeita sekä herkkiä ja humoristisia pieniä tarinoita.

Timo Parvelan ja Virpi Talvitien Maukan ja Väykän satukirja:
Aikuisenkin nauruhermoja kutkuttava tarinakokoelma persoonallisten kaverusten kommelluksista.

Ihania olivat myös vähän erilainen puutarhakirja Viisaus kasvaa maasta sekä seurallinen keittokirja Yövieras. Chilen sotilasjuntan ajasta kertova Auli Leskisen esikoisromaani Petojen aika ja Tiina Raevaaran suomalaisen yhteiskunnan kipupisteitä tarkasteleva pienoisromaani Laukaisu olivat kaikkea muuta kuin ihania, mutta kaikessa järkyttävyydessään hyviä ja vaikuttavia kirjoja.

Maaliskuussa osallituin myös Sininen keskitie -blogin käynnistämään Blogien lastenkirjaviikko -haasteeseen kertomalla Meidän perheen lukuhetkestä ja eräästä lastenkirjauutuudesta. Olisi ollut mukava osallistua useammallakin postauksella, mutta ehkä palaan aiheeseen myöhemmin - lastenkirjallisuus on aina ajankohtaista! Kooste eri blogien lastenkirjapostauksista haasteviikolta lötyy Sinisestä keskitiestä.


Luonnollisesti osa "maaliskuun kirjoista" on yhä bloggaamatta tai lukematta loppuun. Tommi Kinnusen hienosta Neljäntienristeyksestä, Donna Tarttin odotetusta Tikli-tiiliskivestä, Leena Krohnin ihanasta Auringon lapsia -kirjasta ja Katja Kaukosen melankolisenkauniista Kohinasta saatte kuulla joskus myöhemmin. On myös monia sellaisia kirjoja, jotka eivät ole vielä ilmestyneet mutta joita odotan kovasti - onneksi kirjakevät on jo hyvässä vauhdissa ja esimerkiksi uusin Ljudmila Ulitskajalta suomennettu romaani ilmestynee huhtikuun aikana.

Maaliskuussa blogini täytti kuin varkain kolme vuotta. En asiaa ehtinyt sen kummemmin juhlistamaan, mutta totean tässä, että harrastus on edelleen antoisa eikä mitään suuria muutoksia ole tulossa. Hurmaavaa huhtikuun alkua kaikille!

P.S. Ai niin - Vuosi kuvina -haasteen maaliskuu näyttää tältä:
13 kommenttia:

 1. Ihana lukukuukausi sinulla on ollutkin. Monta helmeä olet ehtinyt lukea. Lundbergin Anna, Kytömäen Kultarinta ja Parvelan Maukka ja Väykkä ovat lukulistoillani ja Neljäntienristeystä odotan postista... Lastenkirjaviikko oli ihana, ja olen samaa mieltä, että se on aina ajankohtainen.

  VastaaPoista
 2. Onnittelut 3-vuotis merkkipaalusta. :) Lisääntyvä valon määrä ja auringonpaiste on ihanaa. Tekisi mieli kääriytyä vilttiin ja mennä ulos lukemaan, mutta auringosta huolimatta siellä on vielä tosi, tosi kylmä. Mittari on päivisin juuri nollan yläpuolella, mutta ainakin valoa riittää. :)

  VastaaPoista
 3. Sinulle myös onnittelut "synttärin" johdosta :)! Joululahjaksi saatu Munron Kallis elämä odottaa täällä vielä kärsivällisesti vuoroaan... Ehkä otan sen junaan mukaan sunnuntaina kun suunnistan jälleen kohti Oulua.

  VastaaPoista
 4. Onnea maaliskuisesta merkkipaalusta! Mulla on muuten ihan sama kuin sulla, en ehdi tai haahuilultani voi tehdä kovinkaan usein kuukausikoosteita. Välillä niiden koostaminen kiinnostaisi, välillä taas tuntuisi liian keinotekoiselta. Hyvin harvoin enää niitä kirjoitan, vaikka näitä muiden on ihan mukava lukea.

  Olet lukenut ihan mielettömästi taas. Tiklistä minunkin pitäisi vielä ehtiä blogata, kunhan Lontoon-lomaviikon jälkeen saan blogille töiltä aikaa.

  VastaaPoista
 5. Onnea kolmen vuoden blogitaipaleesta!

  Ihana lukukuukausi on sinulla takana. Huomasin, että kirjavalikoimassamme on paljon samaa: Kultarinta kuului minullakin maaliskuun parhaimmistoon. Kohinan ja Laukauksen luin juuri; Lautasellinen iloa -kirjaa olen selaillut; Tikli ja Petojen aika ovat pinossa odottamassa. Neljäntienristeyksen olen varannut kirjastosta ja sitä malttamattomana odotan, taitaa tosiaan olla kyseessä vuoden kirjatapaus.
  Aurinkoisia kevätpäiviä!

  VastaaPoista
 6. Täällä myös yksi haahuileva lukija ilmoittautuu. En ole ikinä tehnyt yhtään kuukausikatsausta, hyvä kun saan vuosikatsauksen aikaiseksi :)

  Ihania kirjoja olet lukenut ja tämän postauksen innoittamana menin Porvoon kirjaston sivuille ja laitoin varaukseen Kytömäen, Maijalan ja Kinnusen kirjat. Kytömäessä ei ollut kuin yksi ennen mua, joten sen saan varmaan nopeastikin. Olen vissiin vihdoin ymmärtänyt, ettei kaikkia kirjoja tarvitse ostaa :) Kiitos siis sinulle inspiraatiosta :)

  Ja voi ihana Kuninkaan Anna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, piti myös toivottaa onnea 3-vuotiaalle!

   Poista
 7. Paljon onnea blogisynttäreistä! En tiennytkään että blogimme ovat syntyneet niin yhtä aikaa. :)

  VastaaPoista
 8. Onnea!
  Sinulla on ollut kirjallisesti(kin) upea maaliskuu.
  Minäkin haahuilen lukiessani ja monesti myös bloggaukset laahaavat perässä ja siksi kuukausikoosteet jotenkin vääristäisivät tilanteita :)

  VastaaPoista
 9. Onnea 3 -vuotiaalle! En tiedä miksi (ja varmaan sanon tätä aina?), mutta luulin blogisi olevan omaani vanhempi! :)

  Hyvältä näyttää luetut kirjasi ja joistakin kirjoista jään odottelemaan arviota.

  VastaaPoista
 10. Lukukuukautesi vaikuttaa todella laadukkaalta:) Olen nyt sen verran monesta luotettavasta lähteestä kuullut kehuja Kultarinta-kirjasta, että ehkä siihen pitäisi vain tarttua:)

  VastaaPoista
 11. Synttärionnittelut :)

  Minä päätin siirtyä kuukausittaisista koosteista neljännesvuosittaisiin koosteisiin. Kuukaudessa en kuitenkaan ehdi opiskeluiltani lukea montaa kirjaa, joten niiden listaaminen tuntuu kovin tylsältä. Lisäksi kirjoihin palaaminen koosteen muodossa tuntuu ainakin tällä hetkellä mukavammalta, kun aikaa ainakin suurimman osan lukemisesta on jo ehtinyt kulua.

  Jäänpä innolla odottamaan mitä mieltä olet Tiklistä!

  VastaaPoista
 12. Synttärionnittelut! Olisin luullut blogiasi jo vanhemmaksikin, niin kypsä se on (sanan positiivisessa merkityksessä)!

  VastaaPoista