sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Parasta marraskuussa


Marraskuu on vierähtänyt jo yli puoleen väliin, kuin huomaamatta. Monena päivänä on ollut vaikea uskoa, että on eletään pimeintä vuodenaikaa, niin kirkkaasti aurinko on häikäissyt ja niin sinisenä on taivas hohtanut. Pilvettöminä öinä valaisevat kuu ja tähdet.

Toisaalta on ollut välillä mukavaa, kun loistavat ulkoilusäät ovat muuttuneet harmaaksi sumuksi, kylmäksi sateeksi ja kovaksi tuuleksi – jos ei ole pakko lähteä mihinkään, voi hyvällä omallatunnolla pysytellä sisällä ja lukea.


Yksi tämän marraskuun ilonaiheista oli se, että kilpailutussotkujen vuoksi jäädytettyinä olleet kunnankirjastomme aineistohankinnat saatiin viimein tehtyä, ja kauan odotetut syksyn uutuuskirjat saapuivat hyllyihin. Kävin eilen noutamassa taas muutaman varauksen, kovasti odottamani aikakauskirjan Grantan, kuvakirjan Vesta-Linnea kuunvalossa ja vanhan suosikkini Maeve Binchyn Seitsemän talvista päivää. Daniel Kehlmannin Minä ja Kaminski löytyi sattumalta uutuushyllystä.


Jollakin kirjastoreissulla tapasin myös suloiset lukukoirat, jotka olivat juuri lähdössä kuunneltuaan ties mitä jännittäviä kirjoja!


Myös joulukirjat olivat saapuneet kirjastoon. Niitä saa olla lainassa samanaikaisesti vain korkeintaan viisi, mikä aiheutti aikamoista valinnanvaikeutta. Ensimmäiseen satsiin valikoituivat Koiramäen Martta ja Tiernapojat, Barbababan joululahja, Mintun joulukirja, Viiru ja Pesonen sekä Mimmi Lehmä –kirjoistaan tutun Sven Nordqvistin Joulupuuro sekä Astrid Lindgrenin Joulukertomuksia. Kolme ensinmainittua onkin jo luettu ja kahta viimeksimainittuakin osittain.

Omastakin kirjahyllystä löytyy jonkinverran jouluaiheisia kirjoja; ainakin Mauri Kunnaksen Joulupukin laulukirja, Astrid Lindgrenin Kesäkummun Marikki ja Liisa -kaksoisniteeseen sisältyvä Marikin joululoma ja niinikään yhteisniteeseen, Melukylän lapset, sisältyvä Melukylän joulu sekä Hannele Huovin Urpon ja Turpon joulu. 

Onko teillä joitakin "joulukirjoja", lasten tai aikuisten, joihin on mukava palata joka vuosi joulunalusaikana tai joulunpyhinä? Olisi myös mukava kuulla, mikä sinua on ilahduttanut tai piristänyt marraskuun keskellä. Mukavaa alkavaa viikkoa!

7 kommenttia:

 1. Meidän poikien ehdoton joulukirja oli aikoinaan Mauri Kunnaksen Joulupukki ja noitarumpu, erittäin suosittu myös Kunnaksen Onnin paras joululahja. Astrid Lindgreniltä on myös tarina, jossa Lotta hankkii perheelleen joulukuusen mutta nyt en tahdo tähän hätään muistaa mikä kirjan nimi on. Erittäin sympaattinen on myös M.Garthonin ja J. Unengen Ronin ja Juulian Joululahjat. Muitakin tulisi varmasti mieleen jos olisi jo enemmän joulumielellä -- vielä en ole oikein päässyt tunnelmaan :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, tuon Lindgrenin kuvakirjan nimi on Lotta osaa mitä vain, ja sekin on meillä juuri nyt lainassa kirjastosta (ei ilmeisesti ole luetteloitu joulukirjakiintiöön), aivan ihana kirja. Nuo mainitsemasi Kunnaksen kirjat ovat niin hyviä myös, pitäisikin lainata tuo Noitarumpu kun meidän lapsille se on paremmin tuttu animaationa. Ronin ja Juulian joululahjoista en ollut kuullutkaan, mutta sepä näkyy olevan lähikirjastossa hyllyssä joten täytyypä etsiä se seuraavalla kirjastoreissulla!

   Poista
 2. Oih, Kehlmannilta uusi suomennos! :D Tuo kiilaa kyllä pari muuta tieltään lukujonossa, tykkäsin Maailman mittaajista aivan älyttömän paljon.

  Mulla ei ole joulukirjaa, mutta joululeffaperinteenä on katsoa joka vuosi Paha pukki...

  VastaaPoista
 3. Anu, olinkin ihan riemuissani kun näin tuon Kaminskin; olin bongannut kirjan kirjakaupasta mutta liki neljänkympin hinnalla se jäi kyllä hyllyyn. Kirjastossamme se oli silloin vasta hankinnassa, mutta nyt se suorastaan tupsahti syliin! Ensin luen kyllä Binchyn ja Grantan, sillä niistä on varauksia. Kehlmailta olen lukenut aiemmin "novelli-romaanin" Maine, ja Maailmanmittaajatkin on kyllä lukulistalla.

  Joulufilmit taitavat olla vähintään yhtä suosittu perinne kuin joulukirjat; itse haluan joka joulu fiilistellä Lumiukko-animaation äärellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumiukko on ihana <3 Mun ei tarvitse kuin kuulla se musiikki, ja olen ihan nyyyyyyyyyhkis :´-)

   Poista
 4. Lindgrenin Marikkien joululuvut! En tiedä mitään jouluisampaa.

  Lapsena lainasin joka vuosi lasten tietokirjan, jossa kerrottiin eri maiden ja kulttuurien joulunvietosta. Minusta se oli aivan ihana, vaikka jotkut joulunviettotavat tuntuivatkin hassun epäjouluisilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, Marikki-romaanien joululuvut ovat ihan parhautta – tosin Ilon Wiklandin kuvitukset pääsevät mielestäni parhaiten oikeuksiinsa väreissä, siis kuvakirjoissa, vaikka Marikki-kirjojen mustavalkopiirroksetkin ovat kauniita.

   Poista