torstai 10. lokakuuta 2013

Aleksis Kiven päivänä: 10 tärkeää kotimaista klassikkoa


Tämän postauksen idean nappasin, otsikkoa myöten, Jenniltä Koko lailla kirjallisesti -blogista. Jenni puolestaan oli saanut innoituksen Luettua elämää -blogin Elinalta, joka listasi kymmenen kotimaista klassikkoa Top Ten Tuesdayssaan. Aleksis Kiven päivän ja klassikkolokakuun kunniaksi julkaisen minäkin listan vanhoista (ennen 1930-lukua ilmestyneistä) kotimaisista suosikeistani:

1. Juhani Aho: Papin rouva
2. Minna Canth: Salakari
3. Aaro Hellaakoski: Jääpeili
4. Kanteletar
5. Johannes Linnankoski: Laulu tulipunaisesta kukasta
6. P. Mustapää: Laulu ihanista silmistä
7. Teuvo Pakkala: Pieni elämäntarina
8. J. L. Runeberg: Hanna
9. Z. Topelius: Tähtien turvatit
10. Anni Swan: Iris rukka

+ Aleksis Kiven Seitsemän veljestä päivän bonuksena, tietenkin!

Aleksis Kiven patsas Nurmijärvellä.

Kaikki mainitut kirjat ovat koskettaneet syvältä, tarinoillaan ja kielellään. Erityisesti Topeliuksen Tähtien turvatit haluaisin lukea uudelleen, sillä luin sen joskus alun toisella kymmenellä ja monikerroksisesta, kiehtovasta historiallisesta romaanista meni varmasti paljon ohi. Ahon, Canthin ja Pakkalan kirjat kertovat kukin omalla tavallaan traagisesta naiskohtalosta ja linkittyvät sellaisiin maailmankirjallisuuden klassikoihin kuin Tolstoin Anna Karenina ja Flaubertin Rouva Bovary. Hellaakoski ja P. Mustapää ovat suosikkejani kotimaisesta runoudesta, ja yksi tyttöklassikkokin, Iris rukka, piti mainita, etenkin kun olen parhaillaan lukemassa Sara Kokkosen tietokirjaa Rasavillejä ja romantikkoja. Rakkaat suomalaiset tyttökirjat.

Muutama päivään sopiva lukuvinkki tuoreemmasta kirjallisuudesta:

Maijaliisa Dieckmann: Metsän poika tahdon olla. Aleksis Kiven tarina. Aleksis Stenvallin lapsuudesta ja nuoruudesta kertova varhaisnuortenromaani.

Helttunen, Saure & Suominen: Haltiakuusen alla. Suomalaisia kirjailijakoteja. Upeasta kirjoitettu ja kuvitettu teos, jossa esitellään myös Aleksis Kiven asumuksia.

Aleksis Kiven kuolinmökki Tuusulan Rantatiellä.

Maailmallakin kohistaan tänään kirjallisuudesta, sillä kanadalaisesta novelistista tuli nobelisti. Onnea Alice Munro! (Ja terkkuja veljelleni Kanadaan!) Sain kimmokkeen lukea loppuun jokin aika sitten aloittamani Munron novellikokoelman Dear Life, siitä luultavasti lisää huomenna. Hyvää Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää!


21 kommenttia:

  1. Voi että Maria, tosi kva juttu. Nuo Laulut minun pitäisi lukea. Ja lukea vanhoja klassikoita uudelleen, että niistä olisi blogissakin arviot. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanna, mietin samaa – ois se vaan pörröä, jos vois tällasessa listassa linkata omiin arvioihin! Ja muutenkin uudelleenluku olisi paikallaan, monien lukemisesta on jo 10–20 vuotta.

      Poista
  2. Laittaisin ykköseksi Elias Lönnrutin Kalevalan, kakkoseksi Nobel-kirjailijamme Sillanpään Nuorena nukkunut, kolmas olisi Kiven Seitsemän veljestä, neljäs Helvi Hämäläisen Säädyllinen murhenäytelmä, Juhani Ahon Rautatie viides, Minna Canthin Anna Liisa, Tove Janssonin Taikatalvi, Sakari Topeliuksen Lukemisia lapsille, Anni Swanin Iris-rukka ja Ollin oppivuodet ja Anni Polvan Tiina-sarja. Siinä on sopiva klassikkosekoitus aikuisille, lapsille ja nuorille. Aleksis Kiven Nummisuutarit sykähdyttää aina elokuvana tai teatteriesityksenä...on se komiaa, kun mies lähtee kosimaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno lista, Mai! Olen lukenut muut paitsi Nuorena nukkuneen, Säädyllisen murhenäytelmän ja Tiina-sarjan (josta tykkäsin tv-sarjana). Kaksi ensinmainittua ovat kyllä pitkän tähtäimen lukulistalla :). Harkitsin muuten Lukemisien mainitsemista Topeliukselta, mutta päädyin sitten kuitenkin nostamaan Tähtien turvatit.

      Poista
    2. Laitoin nämä listalle, kun olin kaikki lukenut, myös Kantelettaren ja melkein kaikki sinun listalta...10-lista on aika vaikea, kun mahtavia kirjoja on niin paljon mm. Hella Wuolijoki jne.
      Tiinat luin sillon pikkutyttönä ja taisi minussa olla aika paljon Tiinaa, kun kasvoin kolmen veljen siskona.
      Ihana juttu, kun Mauri Kunnas on tehnyt lastenkirjaversiot Kalevalasta ja Seitsemästä veljeksestä ;)

      Poista
  3. Voi että ihana listausidea ja ihana, että bloggasit päivän kunniaksi, olisin halunnut tehdä samoin!

    VastaaPoista
  4. Hei, tuota Topeliuksen teosta en olekaan lukenut. Mahtavaa, että Kanteletar on listalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjanainen, Tähtien turvatit lieneekin satusedän vähemmän tunnettua tuotantoa. Se kertoo muun muassa nuoresta kuningatar Kristiinasta, suosittelen!

      Poista
  5. Nämä suomalaiset klassikkolistat ovat olleet mukavaa luettavaa, paljon hyviä lukuvinkkejä talteen otettavaksi! Tämän listan kirjoista minulta löytyy omasta hyllystä numero 5 eli Laulu tulipunaisesta kukasta, olenpa sen lukenutkin ja muistaakseni pidinkin siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MarikaOksa, niin ovat, itsekin olen nyt laittanut muistiin muiden listoista lukemattomia (!) kiinnostavia klassikoita. En kyllä tiedä, missä välissä nekin luen ;) Linnankosken romaanissa on aivan ihanaa, helkkyvää kieltä!

      Poista
  6. Heh, hauskaa: me molemmat inspiroiduimme Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä Elinan innoittamina listaamaan kotimaisia suosikkiklassikkoja!

    Minä tein lisäksi sellaisen listan, mitä vielä lukemattomista kotimaisista klassikoista haluaisin lukea. Tuosta sinun listaltasi minun toivelukemistolistalle on päässyt ainakin Papin rouva ja laulu tulipunaisesta kukasta.

    Hanna ja Seitsemän veljestä (ja Papin rouva, jonka luin niin nuorena, etten siitä mitään tajunnut enkä nykyään juuri mitään muista) ovat itse asiassa ainoat sinun listaltasi, jotka olen lukenut. Hannalta odotin paljon jostain kirjallisuushistorian teoksesta lukemani perusteella, mutta petyin katkerasti. Ehkä se oli ne vaikeat heksametrin kiemurat, jotka tekivät lukukokemuksesta kovin vaikean.

    Täytyy muuten pistää korvan taakse tuo Topeliuksen Tähtien turvatit, sillä olen suomennosprojektini myötä ihastunut korviani myöten Topeliuksen tyyliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna, tämä kotimainen klassikkolistainnostus lähti tosiaan kivasti blogeissa leviämään, enemmänkin listoja olisi mielellään lukenut! Uskon, että pitäisit etenkin Papin rouvasta ja varmaan Tulipunaisesta kukastakin. Ihanaa, että olet tykästynyt Topeliukseen!

      Halusin mainita Runebergin Hannan myös siksi, että se on niin valoisa, kaunis ja idyllinen kun niin moni muu kotimainen klassikko on niin synkkä ja erityisesti naisten kohtalot ovat traagisia (esim. Canthin niin ikään Hannaksi nimetyn teoksen sankarittaren kohtalo...) Luin lukiossa latinaa ja harjoittelimme lausumaankin heksametriä, joten se tuntuu yhäkin jotenkin kotoisalta mitalta – onneksi useimpia klassikoita ei ole sillä kirjoitettu ;).

      Tuo tekemäsi to be read -lista oli kiva lisä; itse haluan lukea kotimaisista vielä ainakin Pohjantähden alla, Niskavuoren ja lisää Juhani Ahoa, näin muutaman ensin mieleen tulevan mainitakseni.

      Poista
  7. Onpa kiva postaus, vaikka se muistuttaakin minua siitä, miten hirvittävä aukko sivistyksessä minulla on kotimaisten klassikoiden kohdalla. ;) Kaikki juhaniahot ja minnacanthit olen jotenkin onnistunut jättämään välistä. Seitsemän veljestä on yksi suosikeistani ja Ilmari Kiannon Punainen viiva jätti lukioikäisenä lähtemättömän jäljen tunnelmallaan. Lasten- ja nuortenkirjaklassikoiden puolelta Tirlittan on ihan ehdoton suosikki ja Anni Swanin kirjoja olen minäkin joskus ahminut. :)

    Hieno kuva Aleksis Kiven mökistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Zephyr, kotimaisen kirjallisuuden opintoja saan kiittää siitä, että klassikot ovat näinkin hyvin hallussa ;) Suosittelen etenkin Canthia, Ahoa ja Pakkalaa.

      Tirlittan on ihana. Ja kiitos, harmittaa kun en kesällä ehtinyt Kiven synnyinmökille, jospa nyt syksyllä :)

      Poista
  8. Onpas hauskaa, että kotimaisia klassikoita nostetaan tänään esiin. Hienoja listoja, joista löytyy uusia, vaikkakin vanhoja, lukuvinkkejä.

    Hyvä, että muistit runot ja Kantelettaren! P. Mustapään läkkiseppä-Lindblad-runot ja Hellaakosken lapsi- ja luontorunot ovat kyllä hienoja. Runoilijoiden Top10 olisi. Ehkä Eino Leinon päivänä...

    Upeat kuvat! Pakkala on tämän kuun lukulistallani ja Pieni elämäntarina alkoi kiinnostaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elina! :) Hienoa, että aiot lukea Pakkalaa, ja Pieni elämäntarina on tosiaan suosikkini, joskin Elsasta ja Vaaralla-kirjasta pidän melkein yhtä paljon.

      Runot liittyvät (äidin)kieleen erityisen tiiviisti. Romaanien tarinat kääntyvät helpommin kieleltä toiselle; toki käännösrunoudellakin on paikkansa. Jotenkin Kantelettaren runot tuntuvat läheisemmiltä kuin Kalevala-eepos, vaikka jälkimmäisen myytit ja tarut ovatkin todella tärkeitä.

      Poista
  9. Kiitos tästä. Tulipa kovin ylevä olo, kun minäkin muistelin suomalaisia klassikkoja. Mietin, keitä omalla listallani olisi. Nopeasti ajatellen siellä olisivat ainakin Minna Canth: Kovan onnen lapsia, Maria Jotuni: Huojuva talo, Hella Wuolijoki: Niskavuori-sarja, Joel Lehtonen: Putkinotko...nämä jysähtivät enimmäisinä päähän.

    Pitääkin varmaan lukea jotain suomalaista, kun kohta kömmin sänkyyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjailijatar, minulla on Niskavuori-sarja vielä lukematta, pitääkin laittaa se pitkän klassikko-tbr -listan jatkoksi! Jotuniakin haluan lukea enemmän.

      Poista
  10. Voi voi, olen lukenut kympistäsi ainoastaan ykkösen. Itse pidin enemmän Ahon Juhasta, mutta pääasia että listalta löytyy Ahoa. Ja oikealta paikalta vielä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noora, Juha on ollut lukulistallani jo pitkään, jospa nyt klassikkokuussa lukisin sen! Pakko kuitenkin tunnustaa, että lista on aakkosjärjestyksessä ;)

      Poista