perjantai 19. heinäkuuta 2013

Blogistanian lukumaraton II – mitä silloin lukisi?

Kuva Yöpöydän kirjat -blogista.

Terveiset Pohjanmaan-kierrokselta! Viime keskiviikkona, kun parisenkymmentä kanssabloggaajaani vietti 24 tuntia kirjojen parissa, nautin itse "musiikkimaratonista" Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla  kuunnellen ja katsellen toinen toistaan upeimpia musiikki- ja tanssiesityksiä. Vähän alle kaksi viikkoa kestäneellä kesälomareissulla luin kuitenkin vain yhden kirjan, Markus Leikolan lyhyehkön novellikokoelman Matkalla tänne, josta bloggasinkin heti tuoreeltaan puhelimen selaimella. Lukuhalu ehtikin jo kasvaa suureksi, joten Blogistanian lukumaraton numero kaksi tulee kuin tilauksesta ensi keskiviikkona. 

Lumaratoniin voi liittyä mukaan kuka vaan, ja joustavat säännöt menevät seuraavasti (kopioin nämä Le Petit Lectrice -blogista):


1. Kaikki 24 tunnin aikana luettu kirjallisuus lasketaan mukaan maratoniin. 


2. Aloittaa voi mihin kellonaikaan hyvänsä ja lukea haluamansa ajan ja määrän kuitenkin niin, että enimmäisaika on 24 tuntia. (Esim: aloitus 24.7. klo 18.00 -> lopetus 25.7. klo 18.00.) Näin siksi, että maratoonareilla on erilaisia elämäntilanteita, jotka halutaan ottaa huomioon. Tankkaus-, lepo- yms. taukoja saa pitää vapaasti, mutta ne lasketaan mukaan suoritusaikaan. 

3. Merkitään ylös luettu sivumäärä ja ilmoitetaan se julkisesti blogissa. 

4. Lukea saa mitä tahansa, missä ja miten tahansa! 

5. Lukumaratonista saa mielellään kirjoittaa blogiinsa etu- ja jälkikäteen ja varsinkin maratonin kuluessa. 

6. Lukumaratonin hastagina somessa on #lukumaraton.

Lukumaratonin lisäksi mukana on minihaaste Kitalaenpuhdistusnovelli, jonka ideana on lukea novelleja maratonin lomassa ja pikaisesti postata niistä.

Maratoniin voivat osallistua kaikki halukkaat, löytyi blogi tai ei. Maratoniin mukaan voi ilmoittautua Hys, äiti lukee nyt! - blogissa. Aiemmasta maratonista voi lukea enemmän vaikkapa Kirsin kirjanukassa, josta löytyy jälkipuintia osa 1 ja osa 2.


Tällä hetkellä lukumaratoniin aikovat ottaa osaa seuraavat bloggaajat:


http://suketus.blogspot.fi (Eniten minua kiinnostaa tie)

http://rainwilds.blogspot.fi/ (Solaris)
http://aitilukeenyt.blogspot.fi (Hys, äiti lukee nyt!)
http://kirjakissa.blogspot.fi/ (Yöpöydän kirjat)
http://elegiakirjat.blogspot.fi (Elegia)
http://pieni-kirjasto.blogspot.fi (La petite lectrice)
http://teawithannakarenina.blogspot.fi/ (Tea with Anna Karenina)
http://tapahtumahorisontti.blogspot.fi (Aberdeen Diaries)
http://kirjanpauloissa.blogspot.fi/ (Kirjan pauloissa)
http://sininenkeskitie.blogspot.fi/ (Sininen keskitie)
http://kristankirjat.blogspot.fi (Lukutoukan kirjablogi)
http://helmi-maariapisara.blogspot.fi/ (Pisara)
http://doyoulovebookslikeme.blogspot.fi/ (Book lover)
http://annaminunlukeaenemman.blogspot.fi (Anna minun lukea enemmän)
http://lonkeropiirakka.blogspot.fi/ (Lonkeropiirakka)
http://yksiviela.blogspot.fi/ (Yksi rivi vielä...)
http://kirjanurkkaus.blogspot.fi/ (Kirjanurkkaus)
http://bibliofiles2.wordpress.com/ (Bibliofiles)
http://tarukirja.blogspot.fi/ (Tarukirja)
http://kuutarlukee.blogspot.fi/ (Kuuttaren lukupäiväkirja)
http://hdcanis.blogspot.fi (Hyönteisdokumentti)
http://systomykoosi.blogspot.fi (Systomykoosi)
http://kirjojenkeskella.blogspot.fi (Kirjojen keskellä)
http://calendula.stazzy.net (Calendula)
http://pigeonnaire.blogspot.fi (Kujerruksia)
http://satunluetut.blogspot.fi/ (Satun luetut)
http://kirjakko.blogspot.fi/ (Kirjoista)
http://todellavaiheessa.blogspot.fi/ (Todella vaiheessa)

http://sininenlinna.blogspot.fi/ (Sinisen linnan kirjasto)
Keräsin jo alustavaa lukupinoa, joka koostuu lähinnä sellaisista kirjaston kirjoista, joiden eräpäivä kolkuttelee uhkaavasti ovella. Oletko lukenut joitakin näistä? Mistä kirjoista haluaisit lukea blogiarvion? (Päivitän maratonin aikana varsinaista maratonpostausta lyhyillä kommenteilla luetuista kirjoista ja "kisafiiliksistä", mutta kirjoitan luetuista teoksista varsinaiset blogiarviot myöhemmin). Käyn luultavasti vielä ennen maratonia kirjastossa hakemassa "tuoretta luettavaa", sillä monet pitkään kotona pyörineet kirjat (Lundberg, Tikka, Tikkanen, Skiftesvik) ovat pikemminkin hitaasti nautiskeltavaa slow-readingia kuin nopeasti ahmaistavia kirjoja. Toisaalta maratonin aikana minulla on ehkä lukurauhaa ja pystyn syventymään paremmin kuin arkena. "Kitalaenpuhdistusnovelleiksi" olisi tarjolla Leena Krohnia ja eri kirjoittajien novelleista koostuva Rakkaustarinat -antologia. Suunnittelen lukevani siis joitakin näistä kirjoista: 

Petteri Hannila: Kaukamoinen (pientä pränttiä, mutta monen kollegan mielestä mukaansatempaava)
Vilja-Tuulia Huotarinen: Seitsemän enoa (runoja romaanien lomaan)
Sirpa Kähkönen: Kuopion taivaan alla (fiktiopainotteisen maratonin mausteeksi vähän faktaa)
Leena Krohn: Donna Quijote ja muita kaupunkilaisia (niitä "kitalaenpuhdistusnovelleja")
Reetta Laitinen: Kirjailija ja Madame (sarjakuvaromaani, ei kuvassa)
Ulla-Lena Lundberg: Linnunsiivin Siperiaan (matkakirja, jota jo joskus aiemmin aloittelin, ei kuvassa)
Inka Nousiainen: Kaksi kevättä ja Seitti (koska Kirkkaat päivät ja ilta oli niin ihana)
Rakkaustarinat (kitalaenpuhdistusnovelleja, varmaankin sekä makeita että kirpeitä)
Joni Skiftesvik: Tuulenpesä (koska Luettua elämää -blogin Elina kehui tätä kovasti)
Eeva Tikka: Hiljainen kesä (ei ehkä hyvä maratonkirja, mutta muuten odotukset ovat korkealla)
Märta Tikkanen: Yötäpäivää (tämännimistä kirjaa olisi hauska lukea "yötäpäivää")

En ole lukumaratoonaajana ihan noviisi, sillä viime kesäkuussa pidin Kotiäidin lukumaratonin lasten ja ennen kaikkea tuolloin vielä ison osan vuorokaudesta nukkuneen vauvan ehdoilla. Tuolloin sain luettua 573 sivua aikuistenkirjoja itsekseni sekä 291 sivua kuvakirjoja (joissa siis hyvin vähän teksiä/sivu) ääneen lapsille. Tällä kertaa toivoisin saavani olla ainakin osan päivästä yksin ja kerryttäväni vähän paremman lukusaldon, vaikka tarkoitukseni onkin ennen kaikkea nauttia lukemisesta, ei lukea mahdollisimman paljon. Aloitan todennäköisesti kello 00.00, sillä yöllä on ainakin rauhallista. Tervetuloa siis seuraamaan ja tsemppaamaan etenemistäni ensi keskiviikkona!


17 kommenttia:

 1. Hieno pino! En ole lukenut noista mitään, mutta tuo Kähkönen löytyy minunkin pinostani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija, ihanaa että monet ovat (Katjan postauksen myötä?) innostuneet lukemaan tuota Kuopio-kirjaa! Seurailen mielenkiinnolla maratoniasi :)

   Poista
 2. Hei kiva kun sinäkin osallistut maratoniin ja minulla on myös tuo Nousiaisen Kaksi kevättä lukumaratonehdokkaat-pinossani, tosin epäröinsuuresti sen lukemista!
  Olet saanut hurjat sivumäärät jo viimeksi, huh! Minä tähtään vastaavaan, vaikka onkin apukädet mukana (tämä vuosikas on vain aika sylkky-vaiheessa!). Minä taidan paljastaa oman kirjapinoni vasta ensi viikolla. Mutta lukutreeniä olen pitänyt yllä laiskasti Dostojevskiä lukien (1800- lukulainen ;) ) eli oikeaa lukuhimoa säästellen :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bleue, mahtavaa että olet mukana :). Meitä on sitten useampiakin kotiäitejä maratoonaamassa, toivon tosin saavani olla melko pitkään rauhassa kun mies ja lapset lähtevät jonnekin päiväretkeilemään. Nuo vuosikkaat kun tahtovat tosiaan joko viihtyä sylissä tai sitten kiipeillä tai touhuta jotain valvontaa vaativaa ;)

   Hauska, että sinullakin (kuten Maijalla ^) on yksi sama maratonkirjaehdokas. Jännä nähdä sinun pinosi!

   Poista
 3. Olen lukenut pinostasi vain Eeva Tikan Hiljaisen kesän. Se on aika surullinen, mutta kyllä se minusta muuten sopii maratonkirjaksi. Olen itse varannut yhden Tikan novellikokoelman omiin luettaviini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Margit, mukava kuulla että Hiljainen kesä sopii mielestäsi maratonkirjaksi ja että sinullakin on Tikkaa maratonpinossa! Minun pitäisi etsiä vielä jotain kevyempää ja juonivetoisempaa näiden aika vakavien kirjojen rinnalle, joita olen tähän kerännyt.

   Poista
 4. Viimekertaisen rutistuksen jälkeen, joka siis oli ensimmäinen maratonini, neuvoisin ottamaan aika kevyttä ja helppolukuista, mukaansa tempaavaa luettavaa. Luin itse hieman liian "hyviä" kirjoja alkuun, ja hieman harmittaa, sillä ne olisivat tarvinneet ainakin tovin sulattelua. Nyt vain piti nopeasti iskeä kiinni seuraavaan. Aika hyvänä pidin nuortenkirjaa ainakin yhtenä teoksena muiden joukossa. Tsemppiä koitokseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsi, kiitos neuvoista – maratonpinoni tosiaan kaipaisi jotakin vähän hilpeämpää joukkoon, ja vähän mietin sitäkin, ovatko esim. Tikan ja Tikkasen kirjat juurikin "liian hyviä" ja sulattelua kaipaavia maratoniin. Ehkä aloitan jollain "vahvalla" kirjalla yötä vasten, niin saan sulatella unissani :). Otan myös nuortenkirjavinkistä vaarin (!)

   Poista
 5. Mielenkiintoisia kirjoja! Olen lukenut vain Kaukamoisen, josta pidin kovasti ja Kaksi kevättä, jonka muistan tehneen vaikutuksen. Tikan novellit ihastuttivat minua edellisessä maratonissa, hänen kielensä on kovin kaunista. Erityisesti luonnon kuvaus vakuuttaa ja koskettaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuutar, kiva kuulla että pidit Kahdesta keväästä ja Kaukamoisesta! Täytyykin käydä lukemassa, miten olet kommentoinut Tikan novelleja blogissasi.

   Poista
 6. Kiva, että sinäkin lähdet mukaan! Minulle tämä on ensimmäinen maraton, joten kirjojen valinta on ollut vähän arpomista. Olen huono lukemaan ohuita kirjoja, joten ainakin pari paksumpaa aion ottaa lukupinoon, mutta sitten muiden neuvojen mukaisesti myös läjän ohuita. Ilmeisesti mahdollisimman erilaisia kirjoja kannattaa valita ja siihen olen nyt itse yrittänyt pyrkiä. Sinun pinkastasi Kaukamoisen olen lukenut, mutten osaa sanoa meneekö se maratonkirjasta. Miksei?

  Mutta tsemppiä tsemppiä! Lisään blogisi oman blogini listaan vielä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, minä taas olen huono lukemaan paksuja kirjoja (tai oikeastaan en vain ehdi lukea niitä), joten tällaisia "maraton-ohukaisia" oli helppo löytää. Toisaalta tiiliskivimaraton tuntuisi olevan nouseva trendi, ja minullekin se voisi olla hyvä tilaisuus saada jokin lukuvuoroaan odottanut paksu kirja luettua. Hmm, täytyypä miettiä... :)

   Poista
 7. Minä olen lukenut ainoastaan Eeva Tikan Hiljaisen kesän.
  En pidä tuollaisesta lukemisesta, luen hiljaa ja rauhallisesti.
  Oikein hyvää kirjamaratonia sinulle, Kirsi.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili-mummo, hiljaa ja rauhallisesti lukeminen on se paras tapa <3 Tietyntyyppisiä, juonivetoisia kirjoja tulee kyllä joskus ahmittua, ja sekin on ihanaa. Itse asiassa en yritä tässä maratonissa lukea mahdollisimman nopeasti, vaan omistaa kokonaisen vuorokauden (toki aion myös nukkua, syödä ja käydä ulkona) lukemiselle kuin joskus lapsuuden kesinä, kun aikaa omi rajattomasti... Yhteisöllisyys on tärkeää tässä yhteismaratonissa myös.

   Kiitos ja ihanaa viikonloppua sinulle <3

   Poista
 8. Osallistujia taitaa olla viime kertaista enemmän, mahtavaa! :D Ainakin omasta maratonajasta muutamat pienet hetket tahtoi käyttää myös kanssamaratoonareiden päivitysten lukemiseen. Kevyitä ja itseä kiinnostavia kirjoja kannattaa ehdottomasti valkata, jos iskee kisaväsymys jossain vaiheessa, porkkanan on oltava houkutteleva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pia, minäkin aion ehdottomasti kurkkia muiden päivityksiä lukemisen lomassa, se on osa hupia ja varmaan auttaa myös siihen jos yksinäisyys yllättää perheen ollessa muualla. Olisipa jo keskiviikko!

   Poista
 9. Harmittaa etten pysty osallistumaan kumpaankaan yhteislähtöön. Ensimmäisen maratonin aikana olin töissä, ja tulevan toisen maratonin aikana, noh, missäs muualla kuin töissä. :( Täytynee pitää oma uusi maraton jossain vaiheessa loppukesää.

  Toivoisin sinun lukevan Tikan Hiljaisen kesän. Kirja on upea (!) ja olen täysin varma että ihastut siihen. Se sopinee maratonluettavaksi paremmin kuin Tikan novellikokoelma Alumiinikihlat, jonka itse luin oman maratonini aikana kevättalvella. Hieno kokoelma, mutta jotenkin liian "tuhti" edes kitalaenpuhdistusnovelleiksi. Sen sijaan Rakkaustarinat -antologiaa suosittelen lämmöllä juuri maratonin yhteyteen. Toimii!

  VastaaPoista